Rädda mig, Jonas Hassen Khemiri

lördag 18 februari 2017 - 09:00 | 0 Kommentarer

Det finns en sak jag måste bli bättre på, och det är något Jonas Hassen Khemiri kan ge mig – jag måste läsa mer litteratur om araber, skrivna av arabiska författare. Speciellt i nutidens politiska klimat måste en verkligen träna sina muskler för källkritik, och även om fiktion inte alltid är en lösning på det, har jag funnit det väldigt givande att läsa Khemiris två böcker Ett Öga Rött och Jag Ringer Mina Bröder. Två väldigt omtyckta böcker som fått priser och allt hyllats till skyarna, och båda med arabiska och muslimska huvudkaraktärer. Dessutom två stora tankeställare för mig!

DSC2 Om vi börjar med den jag läste först, Jag Ringer Mina Bröder. Jag tänker vara helt ärlig, om ni läser en bok i år så skulle jag önska för allas del att det är den här, för medan jag skulle hoppas att jag själv är en tolerant och vänsterliberal person så lärde jag mig mycket under dessa 152 korta sidor. Snabbläst är den, men lärorikt går den djupt in i problemen med islamofobi och generell rasism, hur det påverkar enskilda invandrare, eller svenskar (i det här fallet) med ett visst utseende, och hur enkelt det är att vara oventande om allt detta om en inte själv är i den sitsen. Men som min mamma brukar säga, hur du är vrider och vänder på dig har du ändå rumpan där bak, och därmed kommer en inte ifrån att vårt Finland är ett synnerligen problemfyllt land – vi är till skelettet rasistiska, och rädda för muslimer. Inte okej. 

Khemiri är kanske mest känd för sitt öppna brev till Beatrice Ask som publicerades i Dagens Nyheter i 2013, och jag tror många läste det brevet då det var som mest aktuellt, även om det kanske skulle tålas att läsas om. Men oroa er inte, även om det inte går att läsa brevet gratis online längre så finns det publicerat i Jag Ringer Mina Bröder!

Då jag läste boken och brevet och novellen som boken innehåller så kändes det j o b b i g t, det är det enda sättet jag kan förklara det på. För jag är blott en kränkt vit människa precis som alla andra vita människor, och det är därför det är så viktigt att läsa om vardagsrasism, om hur muslimer lider av terrorism världen över för att vi tydligen kan separera KKK och alla andra kristna personer, men vi kan inte separera ISIS och riktiga muslimer. Det är lätt att dra alla över samma kam i tider som dessa då det blivit rimligt att bannlysa muslimer, det är lätt att skrämma människor och peka ut en folkgrupp som grunden till allt ont och allt farligt i världen. Detta har hänt mången gång förut, Hitler gjorde det med judarna och det var förvånansvärt effektivt. Vi måste således bli bättre, mer intelligenta människor och göra allt vi kan för att inte ge vika åt fascismen igen. Därför tycker jag alla kan spendera sju euro för att köpa den, läsa den, ge den i present till en rasist i familjen, kasta den från hustaken eller något för att jag är skiträdd för tredje världskriget.

DSC01067Andra boken då, Ett Öga Rött? Khemiris första roman, en dagboksroman ur huvudpersonen Halims perspektiv. Den här var lite mer trögläst, skriven på bruten svenska vilket tog en stund att vänja sig vid, men jag fick en väldigt viktig sak ur den, och det är problemet kring nationalism. Då menar jag inte muslimsk nationalism heller, eller åtminstone inte efter att jag funderat över det en stund. Berättaren är en muslimsk kille i högstadieåldern, och han vill inte vara en mönsterinvandrare som lämnar sitt arabiska arv bakom sig. Det är ju ändå rimligt. Men under bokens gång kommer det fram tecken av fundamentalism och lite trångsynthet från Halim, och det är ändå två egenskaper jag är observerar ganska varsamt. Sen började jag fundera på nationalism.

Jag träffade en vän kring julen, och medan vi pratade om allt möjligt sade hon något väldigt insiktsfullt som jag funderat aktivt på sedan dess, nämligen att hur synd hon tycker det är att den finska flaggan blivit en så negativt nationalistisk symbol för främlingsfientlighet. Jag insåg såklart att hon hade rätt, jag vet ju själv att då jag ser någon med landslagströja, insvept i finska flaggan eller någon som har vårt lands flagga någonstans på sin utstyrsel föredrar jag att gå till andra sidan gatan och separera mig från den ideologin. Det låter kanske opatriotiskt, och bra det, för det är jag. Medan jag på många sätt är stolt över vårt land och vår historia, så finns det fler sätt jag skäms över oss på. Jag skäms tillräckligt för att inte vilja associeras med vår flagga. Men jag är ändå inte rädd för “våra” nationalister, jag håller bara inte med dem.

För att citera Khemiri, “’Jag ska lära er ett riktigt citat. Det kommer från Koranen så det passar väl två nationalister, ‘Den vise vill veta, den dåraktigt tala’. Tänk på det.’”

Hur kommer det sig då att jag är så annorlunda ställd till muslimska nationalister? Att jag kan känna rädsla över att de finns, att jag kan känna mig utsatt och hotad. Det är ju löjligt, såklart. Men orsaken jag känner mig så här mot en nationalist är på grund av en annan nationalist. Regeringens flyktingpolitik, medias islamofobi, Trump. Det är alla saker som har hjälpt den här hatfulla retoriken sätta spår i min hjärna och hur jag tänker, totalt mot min vilja. Det här är sannerligen ett problem jag ser i mig själv som måste rättas, och jag skulle vilja påstå att Khemiri hjälpte mig på traven. Känner du igen samma fel i dig själv? Oroa dig inte. Khemiri är här för att hjälpa.

Men om islamofobi och rasism inte intresserar, men du ändå vill läsa Khemiri – jag har en något för dig också. Så som du hade berättat det för mig (ungefär) om vi hade lärt känna varandra innan du dog, en novell på 64 sidor som jag fick rekommenderat åt mig av en vän för ca tre år sedan. Jag har läst den tio gånger och ändå förstår jag den inte. Det är sannerligen något spännande med sånt man inte får huvudet kring. Dessutom var den snabbläst. Bilden är dock tagen i 2013, som en e-bok på min iPad som jag nu gett åt min mamma i mitt rum som inte har någon av de där planscherna kvar längre. Bilden en riktig relik, novellen ändå ett bra tips. 

DSC 0037

 

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.