Skalbaggen under byrån vs flugan på väggen

tisdag 4 april 2017 - 10:00 | 0 Kommentarer

På listan av böcker en borde läsa under sin livstid är det inte svårt att hitta Franz Kafkas The Metamorphosis, som handlar om George Samsa som vaknar en morgon som en stor, skalbaggsliknande insekt, och blir som en utomjording i sin familj och anser sig själv endast en börda. Jag antar väl att den ska vara en allegori på mänsklig avlägsenhet och isolation, eh. Den är snabbläst åtminstone, men jag läste den i början av sommaren, och det börjar nästan vara ett år sedan så jag är inte den färskaste källan för den bokens innehåll och prestation, MEN jag har nu äntligen läst det som The Metamorphosis borde ha varit, nämligen E. Lockharts Fly on the Wall: How One Girl Saw Everything

DSC01269

Fly on the Wall är visserligen en ungdomsroman, och den är kanske inte lika "givande" som Kafkas klassiker måtte vara, men lita på mig då jag säger att till och med den mest ungdomsromanskritiska personen (alltså jag) kan uppskatta vad den här boken försöker göra. Det är alltså något av en feministisk omskrivning av The Metamorphosis, som handlar om Gretchen Yee som är en elev i en konstskola på Manhattan. Hon har vanliga tonårsproblem - föräldrar som skiljer sig, inte många vänner, och ingen pojkvän (stay with me) men en morgon vaknar hon som en fluga i pojkarnas omklädningsrum.

Hon stannar där nästan en hel vecka och får se och höra saker som förändrar hennes sätt att se på sina klasskamrater och deras personligheter, och hon lär sig i grund och botten att föreställa sig dem mer komplext. Något jag förespråkar till hög grad.

Alltså okej, jag förstår att det här inte direkt är sådan litteratur som skulle ha skrivits under början av nittonhundratalet, så att vänta sig att Kafka skulle skrivit om tonårspojkars gherkins och rumpor i så många sidor att en undrar hur mycket det egentligen finns att säga om ämnet, är kanske lite orealistiskt. Jag vet. Men nu har Lockhart löst alla våra problem, för att Fly on the Wall är roligare, mer underhållande, har bättre handling och avslutning än The Metamorphosis. Läs den istället. 

Dessutom tycker jag om Gretchen, för hon tänkte mycket på Marvel och superhjältar, vilket jag kan relatera till.

DSC01260

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.