The Vegetarian, förvånansvärt svår att relatera till

fredag 14 juli 2017 - 13:00 | 0 Kommentarer

Recensionen från Goodreads nedan om The Vegetarian av Han Kang beskriver väldigt långt mina tankar om den här läsupplevelsen. 

Screenshot 2017 07 10 20.35.33Jag är själv dålig vegan/vegetarian, och det var med den livsstilen i baggaget som jag såg titeln och tänkte, jahapp, kanske något för mig, utan att riktigt kolla baksidan av boken eller ens snabbgoogla för att vet något om handlingen. Men, till saken hör kanske ändå att jag fick den i ett bokbyte på en fest jag var på för någon vecka sedan, och alla val var baserade på snabba intryck av titel och omslag. Så. Den är nu i min ägo, och den är också läst, och jag vet ändå inte exakt vad som hände, även efter att ha läst om delar av den. 

Den utspelar sig i alla fall i samtida Sydkorea, där en kvinna vid namn Yeong-hye bestämmer sig för att sluta äta kött efter att ha börjat få groteska, blodiga mardrömmar varje natt. Sydkorea är rätt konservativt, t.ex. existerar inte vegetarianism där och samhällsnormer följs slaviskt, och det här blir ett val som vänder hela Yeong-hyes familj emot henne. 

Först trodde jag att hela historien skulle handla om hur undergiven kvinnan är i Sydkorea, eftersom Yeong-hyes make blir helt ifrån sig då hon vägrar att lyda hans order om att börja äta kött igen, och hennes far slår henne för att han blir så provocerad av att hon inte äter under familjemiddagen. Men det utvecklades till något helt annat i bokens andra del, och sedan åter något helt annat i den tredje delen, och det är därför recensionen ovan klingar väldigt rent för just den här boken. 

Den är visserligen väldigt kort, vilket gör det väldigt enkelt att läsa om den och se om en hittar ny information som löser gåtor som uppkommit under läsningen, men helt ärligt insåg jag inte bokens centrala tema förrän jag läste wikipediasidan, och jag insåg att (spoilervarning) Yeong-hye ville bli ett träd. Vilket låter väldigt flummigt, men hon ville inte påverka omvärlden negativt genom att äta kött eller förorena luften osv osv. 

Och visst, jag har haft liknande Woodstock-tankar i mitt liv, speciellt efter att jag sett dokumentärer som The Inconvenient Truth och typ, What the Health. Jag blir ibland ytterst stressad av ohållbara vanor jag har, som att jag använder för mycket plast, och jag är inte helt säker men jag måste ju anta att jag använder för mycket vatten för att det ska vara miljövänligt, dessutom kör jag min bil alldeles för ofta, och ingen behöver väl egentligen konsumera på det här viset, men jag har sannerligen inte haft dessa tankar till samma grad som Yeong-hye, som till slut blir inlagd på sjukhus på grund av sin ovilja att påverka jorden överhuvudtaget.

Det var ändå rätt intressant att fundera över ens egna obsession över världsliga ting, medan det här lätt blir ett tabubelagt samtalsämne här uppe i Norden, eftersom alla trivs så bra med vårt överflöd. Och det gör jag också, såklart. Men inte utan den återkommande önskningen att bli ett träd. 

2017 07 04 12.21.29

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.