Underfors? Tack, men nej tack

tisdag 11 juli 2017 - 11:00 | 0 Kommentarer

Jag läste en ganska rimlig mängd fantasy då jag var i lågstadiet och högstadiet, men det var ju ganska low grade-fantasy à la True Blood och dylika vampyrserier tack vare twilight-galenheterna i 2009 (som jag totalföll för, ursäkta en trettonåring.) Det har varit liksom det här, plus Harry Potter, som varit min erfarenhet av genren. Har inte läst Sagan om Ringen och jag pallade bara en (och en halv, faktiskt) bok av A Song of Ice and Fire, och även om jag tror att jag läste första boken i Sagan om Drakens Återkomst så har jag ca noll minnen av den och tror att det är bäst så! Därför var junimånadens bok i finlandssvenska läsutmaningen inte något för mig, och jag kunde inte ens läsa om Harry Potter.

2017 07 04 12.20.29

Läste trots allt något, Underfors av Maria Turtschaninoff, och för att inte låta som ett enormt asshole tänker jag bara säga att jag antagligen inte hör till målgruppen. Jag har, så att säga, passerat den ålderskategorin. För att boken klassas väl egentligen som ungdomslitteratur, och ungdomslitteratur och jag är inte vänner längre. Det är något med hur språket används och karaktärerna byggs upp som trampar på mina nerver, ungdomsfantasy är ännu värre med det här (Harry Potter är såklart det eviga undantaget, även om allt det här passar in på Harry Potter också) men sen är det hela triangeldramascenariot som känns överspelat och som återkommer i alldeles för många av böckerna som riktas mot yngre, och jag o r k a r inte. 

Det är några av orsakerna till att jag inte var såld på Underfors då jag läst klart den, en till grej som gjorde mig måttligt irriterad var hur centrerad på killarna den var trots att det helt klart var Alva som var huvudkaraktär och det var hennes resa en skulle följa. Där satt jag och, typ, skumläste Joels kapitel för blev så irriterad hur Alva existerade som den ökända manic pixie dream girl-stereotypen i hans sinne, och jag anser att även om Alva var lite töntig så var hon helt klart bokens hjälte och förtjänade bättre.

Som ni ser är jag smått uppriven över Underfors, och efter många timmar av diskussion om boken med en god vän till mig kan jag inte övertala mig själv till att vara lite mer rimlig. Tur att jag inte har ett rating-system, tror jag i min orimlighet skulle ge den ett minuspoäng. Men jag tror för den rätta åldersgruppen är den mycket bra, jag känner många som läste just den här boken i sena lågstadiet/tidiga högstadiet och tyckte hemskt mycket om den, och en sån upplevelse kan jag såklart inte misstro. 

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.