37CF6F24 F585 409F BC62 5128EB1C6B81

Bättre sent än aldrig+ bakar hamburgerbröd

Skrivet av Etel Wikström 27.02.2020

Hej!

Nu börjar det bli ett bra tag sedan... Men som rubriken lyder- Bättre sent än aldrig! Mycket har hänt utanför bloggen de senaste månaderna och de största faktorerna för detta långa uppehåll är att jag:

1. Har bytt arbetsplats! Där spenderas många timmar i veckan, vilket är bra med tanke på att jag sparar till en egen bil för tillfället.

2. Har mycket arbete i skolan,  Någon som har tips på hur man lär sig saker snabbt? Denna period går jag 6 kurser+ bildkonst och schemat rymmer egentligen bara 5 kurser. Detta betyder alltså att jag lär mig än hel bok på egen hand.

3. Prioriterat vila de få timmar jag faktiskt hunnit vara hemma.

Men nu har jag tagit i tu med att göra och fotografera matlagning och på dagens schema står: Hembakade hamburgerbröd! Jag har även gjort egen majonäs, biffar och coleslaw som tillsammans blir en hel hamburgare såklart, men planerade att skriva alla recept som skilda inlägg så det inte blir ett väldigt långt.

A84DF62E AA41 4BBE 9B6A 6FE831EEC61B Detta är bröden jag kommer baka, och dom var himmelska må jag lova.

E55EA56E 4243 4A0B 8A06 D6371C871F47Hemgjorda hamburgerbröd gör burgarna 10x godare!

D0855A2D 5998 4519 BBDB DDAA8A09BCF7


755D3A41 330C 43F2 B734 DA39F93F43B328A4F7EC 5BC5 44B0 8F49 89A0A5925B72

Ingredienser:

3dl mjölk

30 gram jäst

4 msk olja

2 msk ljus sirap

1 msk socker

2 tsk salt

Ca. 8 dl vetemjöl

Gör så här:

1. Värm mjölken tills den är ungefär 37°C. I en bakmaskin skall du samtidigt smula jästen och sedan hälla över mjölken. Låt jästen lösas upp helt.
2. Tillsätt olja, socker, salt och sirap. Blanda ihop med en träslev tills allt har löst upp sig.

3. Tillsätt lite av mjölet i taget tills du får en bra konsistens. Konsistensen är bra om degen inte kladdar och ”studsar” tillbaka om du trycker lite försiktigt med ett finger som blivit doppat i vatten mot degen. Lägg en handduk över degen och låt jäsa i 45min.

4. Ställ ugnen på 225°C.

5. Baka ut ca. 10-12 bullar på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 1 timme. 
6. Pensla bullarna med ägg och grädda i 6-8 minuter.

Lycka till!

ED963F32 B122 448C 97F7 942EE8789C29

 


Farsdag- chokladtårta

Skrivet av Etel Wikström 08.11.2019

Kategorier:

9A5EA7AA 3A64 4407 90C7 AA11E0E7E8E2Eftersom farsdag är på kommande tänkte jag det var en bra idé att göra inlägg om en smarrig chokladkaka.
C11CA0A2 A452 4A09 9E95 C0CE4CC7EA6DKakan består först av en kladdkaka, som är täckt med karamelliserad mjölk och chokladganache.

333A6843 4D79 4461 A71B 891B51FEC4C0

Jag satte även, nutella på min kaka, tycker nämligen om att göra extra av allt på mina recept.

3E63CDF0 D136 41DA 8DF6 992A7D73FEB0

Överst sätts till sist grädde och färska bär, helst hallon.

9698FE6D CD15 4543 8A31 E219B693DA5F

Ni ser ju hur härlig kakan ser ut redan här... mums!

8068DD20 650C 492B 9ED3 9A243E74C702

Ni får gärna prova göra den även fast det inte blir till farsdag! Supergod och sockrig, precis som jag tycker om det :)

 

ingredienser:

kladdkakan:

  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 krm salt

ovanpå:

  • Nutella
  • en halv burk med karamelliserad mjölk
  • 200g choklad
  • drygt 1dl grädde till chokladganachen
  • 2dl grädde till att lägga överst
  • Hallon eller andra bär

Gör så här:

  1. Lägg ugnen på 200 grader och smör+bröa en form som är ca. 22 cm i diameter.
  2. Smält smöret, under tiden ska du vispa ihop ägg och socker i en bunke. När smöret har smält ska du röra ner det i ägg-sockerblandningen.
  3. Blanda ihop de torra ingredienserna, och rör sedan även ner dem i smeten.
  4. Häll över i den bröade formen och grädda i mitten av ugnen i ca. 12 minuter.
  5. Medan kakan är i ugnen, ska du göra chokladganachen. Värm upp drygt 1 dl grädde så att det nästan kokar. Ta bort från värmen och häll över i en skål med chokladen. Chokladen ska naturligtvis vara bryten i bitar! Rör om tills chokladen smällt i grädden.
  6. När kakan är färdig i ugnen, får du direkt breda över nutella medan kakan fortfarande är varm. Mängden får man bestämma själv.
  7. När du brett på nutella, breder du sedan på den karamelliserade mjölken och överst breder du ut chokladganachen. Ställ in i kylskåpet åtminstone 1h.
  8. Vispa grädde och dekorera kakan med bär.

 

Lycka till! :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Amerikanska Cinnamon Rolls

Skrivet av Etel Wikström 04.10.2019

Kategorier:

7FD2A602 4426 4A19 AC45 E276874191D0

Dagens bullar:   Traditionella Kanelbullar

Kom nyss hem och möttes av doften av nybakta kanelbullar, så slog det mig att det idag är den officiella kanelbulledagen.

 Kanelbullens dag, måste ju vara den bästa dagen som finns. Personligen föredrar jag amerikanska cinnamon rolls, som jag kommer dela med mig receptet på i detta inlägg, men idag hade det bakats vanliga traditionella kanelbullar hemma i köket. De amerikanska kanelbullarna är mycket större och ovanpå lägger man en glasyr gjort av philadelphiaost. Så himmelskt gott.... Bilden nedan är tagen från förra årets kanelbulle-dag. Nu minns jag inte exakt varifrån jag hittade receptet på dessa bullar men jag ändrar gärna lite i mina recept så här har ni:B66EE97E 8807 40CC A712 EBFEDEBE8066

Jag presenterar:   Amerikanska Cinnamon Rolls

Ingredienser:

Deg:

  • 3 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 120 g smör
  • 2 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • ca 11 dl vetemjöl
  • 10 g torrjäst, en påse

Fyllning:

  • ca 230 g smör
  • ca. 2 dl farinsocker
  • 1-5 msk kanel

Frosting:

  • 100 g philadelphiaost
  • 120 g smör
  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Lägg ugnen på 150 grader.
  2. Smält smöret och värm ihop med mjölken till kroppstemperatur, och häll sedan över detta till en bunke.
  3. Tillsätt torrjästen, socker, salt och vaniljsocker och blanda.
  4. Tillsätt äggen och till sist mjölet, tillsätt inte 11 dl direkt utan gör det i omgångar med t.ex. 3dl mjöl åt gången eftersom mängden mjöl varierar.
  5. Låt degen jäsa i ungefär en halvtimme och kavla sedan ut den till en ca 1 cm tjock plätt. Bred på rumstempererat smör och strö sedan farinsocker och kanel över. Det speciella med amerikanska kanelbullar är att man inte direkt blandar ihop fyllningen utan gör den i "lager" direkt på degen.
  6. Rulla ihop och skär i valfritt stora bullar, jag gillar att göra dessa extra stora, och sätt sedan ut dem på en plåt.
  7. Pensla med ägg och lägg sedan i ugnen i ca 15- 20 min. Tiden i ugnen varierar från ugn till ugn så var försiktig så du inte råkar bränna dem.
  8. Nu är det dax att göra frostingen och den gör du enklast genom att använda elvisp. Ingen speciell ordning på vad som hamnar först i bunken krävs.
  9. Bred sedan över frostingen över de förfarande helst varma bullarna

Superenkelt verkligen, och definitivt värt att prova! :)