37CF6F24 F585 409F BC62 5128EB1C6B81

Burger my way

Skrivet av Etel Wikström 09.06.2020 | 0 Kommentarer

Hamburgare måste nog vara en av de saker jag gör oftast i köket, och det beror nog på hur många olika typer och smaker man kan välja mellan att göra.

 T I P S : Ett bra tips från mig för omväxling från den traditionella hamburgaren är att lägga taco-krydda i biffsmeten, steka biffarna som vanligt och sedan också servera hamburgaren fylld med nachos, salsa, ost och sallad. Blir verkligen supergott och för mig som diggar både tacos och burgare blir detta en win-win.

Men idag serveras inte detta utan på menyn står: Chiliburgers med karamelliserad lök och chili, bacon och ost

Jag är inte en person som annars tycker så värst mycket om spicy food, men denna burgare fick faktist perfekt hetta. Provade ju också att göra karamelliserad chili som ett "köksexperiment", och det blev en höjdare i burgaren!   

You should try it!

IMG 3840

Mums, mums, mums!!!! 

Ingredienser:

  • Hamburgerbröd (Länk till receptet.)
  • Majonäs (Länk till receptet.)                                                                                                                                                                      
Biffarna (räcker till 6st): 
  • 600 g nötfärs, gärna med hög fetthalt
  • 1 röd lång chili 
  • salt och peppar enligt smak
  • 2 ägg
Karamelliserad lök och chili:
  • 2 rödlökar
  • 1 röd lång chili
  • 1 msk socker
  • 25 g smör
Valfritt:
  • Sallad
  • Tomat
  • Gurka
  • Stekt bacon 
  • Ost
  • Osv.

Gör så här:

  1. Om du väljer att göra egna bröd och majonäs så skall du börja med att fixa det, instruktioner finns i inläggen som jag taggade. Det är såklart helt okej att använda sig av färdiga från affären också om man inte vill/ har tid för att baka, det väljer du själv.
  2. Nu när du har dessa två saker färdiga skall du börja med biffarna. Nu är detta en köttvariant med jag tänkte prova göra några     vege-biffar inom kort. Blanda alla ingredienser i en bunke, riv chilin så det blir smått fördelat i hela smeten. Dela sedan upp i 6 st lika stora biffar (och lägg på bakplåtspapper) så att de sen är färdiga att stekas.
  3. Innan du sätter igång med att steka biffarna kan du sätta igång löken och chilin på karamelliseringen. Skala löken och skär i skivor, samt hacka chilin i lagom bitar. Smält smöret med sockret i en  stekpanna och när det är gyllenbrunt kan du tillsätta löken och chilin. Stek på medellåg värme till de blir mjuka. 
  4. Stek biffarna på medelhög värme i en stekpanna med smör eller på grill. Pensla dock biffarna med smält smör eller olja om du använder dig av grillen så att de inte fastnar. När de är ungefär halvvägs färdiga kan du vända dem. Ett knep som jag lärde mig för att veta om de är råa eller inte, är att sticka något i mitten av biffen, ex. en gaffel eller knivspets, och om det kommer upp blod ur "hålet" är den ännu inte färdig. Stek också bacon om det önskas i burgaren.
  5. När det kommer till osten så har jag kommit på ett litet knep för att slippa bränna biffarna när man försöker få osten att smälta på biffen i stekpannan. Skär en passligt stor bit gräddost/cheddarost för alla burgare och lägg i en ugnssäker form. Lägg sedan in formen med osten i ugnen ( ingen specifik grader men går snabbt om du ställer den på t.ex. 200° C) tills hela ostbiten smält. På detta vis kan du bara ta en sked eller kniv och sleva på valfri mängd ost på de färdigt stekta biffarna. 
  6. Nu har du alla huvudingredienser för den slutgiltiga burgaren, och det är bara att börja stapla ihop det som önskas ha i.

Lycka till!

IMG 3839

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar