37CF6F24 F585 409F BC62 5128EB1C6B81

Burger my way

Skrivet av Etel Wikström 09.06.2020

Hamburgare måste nog vara en av de saker jag gör oftast i köket, och det beror nog på hur många olika typer och smaker man kan välja mellan att göra.

 T I P S : Ett bra tips från mig för omväxling från den traditionella hamburgaren är att lägga taco-krydda i biffsmeten, steka biffarna som vanligt och sedan också servera hamburgaren fylld med nachos, salsa, ost och sallad. Blir verkligen supergott och för mig som diggar både tacos och burgare blir detta en win-win.

Men idag serveras inte detta utan på menyn står: Chiliburgers med karamelliserad lök och chili, bacon och ost

Jag är inte en person som annars tycker så värst mycket om spicy food, men denna burgare fick faktist perfekt hetta. Provade ju också att göra karamelliserad chili som ett "köksexperiment", och det blev en höjdare i burgaren!   

You should try it!

IMG 3840

Mums, mums, mums!!!! 

Ingredienser:

  • Hamburgerbröd (Länk till receptet.)
  • Majonäs (Länk till receptet.)                                                                                                                                                                      
Biffarna (räcker till 6st): 
  • 600 g nötfärs, gärna med hög fetthalt
  • 1 röd lång chili 
  • salt och peppar enligt smak
  • 2 ägg
Karamelliserad lök och chili:
  • 2 rödlökar
  • 1 röd lång chili
  • 1 msk socker
  • 25 g smör
Valfritt:
  • Sallad
  • Tomat
  • Gurka
  • Stekt bacon 
  • Ost
  • Osv.

Gör så här:

  1. Om du väljer att göra egna bröd och majonäs så skall du börja med att fixa det, instruktioner finns i inläggen som jag taggade. Det är såklart helt okej att använda sig av färdiga från affären också om man inte vill/ har tid för att baka, det väljer du själv.
  2. Nu när du har dessa två saker färdiga skall du börja med biffarna. Nu är detta en köttvariant med jag tänkte prova göra några     vege-biffar inom kort. Blanda alla ingredienser i en bunke, riv chilin så det blir smått fördelat i hela smeten. Dela sedan upp i 6 st lika stora biffar (och lägg på bakplåtspapper) så att de sen är färdiga att stekas.
  3. Innan du sätter igång med att steka biffarna kan du sätta igång löken och chilin på karamelliseringen. Skala löken och skär i skivor, samt hacka chilin i lagom bitar. Smält smöret med sockret i en  stekpanna och när det är gyllenbrunt kan du tillsätta löken och chilin. Stek på medellåg värme till de blir mjuka. 
  4. Stek biffarna på medelhög värme i en stekpanna med smör eller på grill. Pensla dock biffarna med smält smör eller olja om du använder dig av grillen så att de inte fastnar. När de är ungefär halvvägs färdiga kan du vända dem. Ett knep som jag lärde mig för att veta om de är råa eller inte, är att sticka något i mitten av biffen, ex. en gaffel eller knivspets, och om det kommer upp blod ur "hålet" är den ännu inte färdig. Stek också bacon om det önskas i burgaren.
  5. När det kommer till osten så har jag kommit på ett litet knep för att slippa bränna biffarna när man försöker få osten att smälta på biffen i stekpannan. Skär en passligt stor bit gräddost/cheddarost för alla burgare och lägg i en ugnssäker form. Lägg sedan in formen med osten i ugnen ( ingen specifik grader men går snabbt om du ställer den på t.ex. 200° C) tills hela ostbiten smält. På detta vis kan du bara ta en sked eller kniv och sleva på valfri mängd ost på de färdigt stekta biffarna. 
  6. Nu har du alla huvudingredienser för den slutgiltiga burgaren, och det är bara att börja stapla ihop det som önskas ha i.

Lycka till!

IMG 3839


Hemgjord majonäs

Skrivet av Etel Wikström 08.06.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Majonäs är alltid gott till många olika saker enligt mig. Det går att äta på smörgåsen, doppa pommes i, ha i hamburgare osv. 

Det är ju alltid lätt att bara köpa hem en burk färdig-gjord majonäs från butiken, men varför inte göra den själv när det både är billigare och dessutom hälsosammare då man slipper alla konserveringsmedel och tillsättningsämnen.

T I P S: Smaklägg majonäsen med till exempel färskpressad vitlök eller finhackad chili! Perfekt som hemgjord dipp till bland annat pommes!

Tar högst 10-15 minuter att vispa ihop, prova gärna!

IMG 0087IMG 0082

Ingredienser:

  • 2 äggulor
  • 4 tsk senap
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 6 dl matolja
  • Röd tabasco enligt smak
  • 2-3 msk vatten 
  • salt och peppar enligt smak

Gör så här:

  1. Separera äggulorna från äggvitorna och lägg dem i en bunke, jag brukar använda mig av 1 liters metallmått som bunke eftersom dessa har höga kanter (vilket förhindrar oljeskvätt när man väl börjar vispa) och elvispen passar även perfekt i den. 
  2. Mät upp matoljan, antingen i till exempel ett annat 1 liters metallmått som det går lätt att hälla ur eller en tillbringare. Detta steget underlättar senare arbetet, eftersom man skall tillsätta oljan i en tunn stråle medan man vispar.
  3. Nu ska du lägga igång elvispen och börja vispa i äggulorna på samma gång som du häller i matoljan i en tunn stråle. Var försiktig när du lägger i första oljedropparna, för den skär sig väldigt lätt här. Hellre för lite olja än för mycket åt gången i början. När du sen vispat och hällt i ungefär 1 dl av oljan ska du fortsätta att ha igång elvispen men nu kan du hela tiden låta mer olja rinna i en konstant stråle till bunken. Du borde märka att det blir mer och mer tjockt och börjar få "majonäs konsistens" desto mera av oljan som är tillsatt.
  4. När all olja är tillsatt kan du plocka bort elvispen och ta fram en slickepott eller sked, nu är det dags för smaksättning. Många som gör hemgjord majonäs tillsätter övriga ingredienser innan matoljan, men jag tycker det är enklare efteråt, så att man kan smaka av lite själv och använda mera/mindre av något om så tyckes. Alltså: tillsätt nu övriga ingredienser (går bra att ändra mängd om det önskas till exempel mindre senap) och smaka till sist av med salt och peppar.
  5. Voila! Nu har du din egen majonäs!

 

T I P S: Förvara i en glasburk med lock i kylen så hålls den fräsch längst!

IMG 0086

Until next time!

Etel


Batatfries & om höstdepp till självpepp

Skrivet av Etel Wikström 09.10.2019

Hejsan!

Tänkte idag dela med mig av ett recept på perfekta sötpotatis-pommes och tankar kring självpepp . Starting with the fries:
4063FC27 6D60 4BE7 BF28 37CD76D996A9Batata-fries är väldigt lätta att göra, och är dessutom ett bra fredagsmys snacks. Dessutom går ju kryddor alltid att variera beroende på vad som finns hemma. Grunden för att få  ”perfekta” pommes är- tro det eller ej- potatismjöl eller majsstärkelse. Det gör simpelt hemlagade pommes krispigare. Recepten är givetvis det samma om man hellre vill använda säg av vanlig potatis, men jag föredrar nog sötpotatis.

4404416B FE4C 4C5C A58D 7CA9A845B03E

Sötpotatisen innan den varit i ugnen

40C99428 46C1 4DD6 9B8F 62CD553AFD56
 Min lillebror Ruben, han skalar vanlig potatis.

 

Sötpotatis-fries

Ingredienser:

  • 2 stora sötpotatisar eller 4 vanliga potatisar
  • 2 msk potatismjöl eller majsstärkelse
  • 3 msk olja, antingen matolja eller olivolja
  • Salt
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk chilipulver

95177B92 57E0 425E 8FA0 803CC8E19A37

Gör så här:

  1. Skala potatisen och skär den i långa stänger, som på bilden jag har infogat högre upp.
  2. Låt potatisstängerna ligga i kallt vatten i ca. 1 timme och gotta sig.
  3. Lägg därefter stängerna i en bunke, efter att du hällt bort vattnet och tillsätt stärkelsen. Blanda om så all potatis har stärkelse på sig.
  4. Lägg nu i oljan och kryddorna, saltmängden bestämmer du själv enligt smak.
  5. Sprid ut stängerna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca. 20 min, eller tills de är krispiga. Ugnen är på 200 grader och efter 10 min i ugnen ska du vända/röra om på plåten.
  6. Klart! Du kan antingen äta dom som de är eller till exempel doppa i majonäs eller ketchup.

 

 

HÖSTDEPP TILL SJÄLVPEPP

Hade funderat att skriva ett Thinking out loud inlägg angående just självpepp osv. men blev nu så att jag blandar ihop det med ett annat inlägg. Det är ju något ja tror vi alla behöver bli bättre på, även fast man kanske inte alla gånger vill erkänna det själv. Tycker det passar bra nu till hösten också eftersom många tycks drabbas av detta så kallat höstdepp. Tänkte nu därför dela med mig av 3 punkter kring att byta ut detta mot SJÄLVPEPP.

Träna sin mentala styrka precis som man kan träna sina muskler på gymmet. Det kanske låter lite halvknasigt men det funkar verkligen! Genom att försöka se motgångar i vardagen till framgångar i dig själv ändras perspektivet på många saker.

Sätt upp tavlor med inspirerande bilder och texter i ditt hem. Jag själv har till exempel en stor tavla jag gjort själv med texten TODAY IS A GOOD DAY på precis framför sängen. Det första jag ser på morgonen. Funkar som en omedveten positiv tankebana redan från de första 5 vakna minuterna på dagen.

Se Fördelarna med allt. Kan enkelt sagt bara vara att du inte fick jobbplatsen du sökte om förra veckan. Försök då se fördelarna med VARFÖR du inte fick det- istället för att bara intala sig själv att man inte är duglig nog.

 

Slutligen tänkte jag infoga några bilder av mig själv, som jag tog för någon dag sedan, de blev riktigt bra- om jag får säga det själv.
D68317F9 CDF6 47AA 8D7B A53DD8B197718F0F12DF 5D24 47C2 ACC8 E3BCFDDA5F06

Ja, detta blev ju ett knasigt och långt inlägg. Hoppas ni har en trevlig dag!

Ses!