37CF6F24 F585 409F BC62 5128EB1C6B81

Hemgjord majonäs

Skrivet av Etel Wikström 08.06.2020 | 1 Kommentarer

Kategorier:

Majonäs är alltid gott till många olika saker enligt mig. Det går att äta på smörgåsen, doppa pommes i, ha i hamburgare osv. 

Det är ju alltid lätt att bara köpa hem en burk färdig-gjord majonäs från butiken, men varför inte göra den själv när det både är billigare och dessutom hälsosammare då man slipper alla konserveringsmedel och tillsättningsämnen.

T I P S: Smaklägg majonäsen med till exempel färskpressad vitlök eller finhackad chili! Perfekt som hemgjord dipp till bland annat pommes!

Tar högst 10-15 minuter att vispa ihop, prova gärna!

IMG 0087IMG 0082

Ingredienser:

 • 2 äggulor
 • 4 tsk senap
 • 2 msk vitvinsvinäger
 • 6 dl matolja
 • Röd tabasco enligt smak
 • 2-3 msk vatten 
 • salt och peppar enligt smak

Gör så här:

 1. Separera äggulorna från äggvitorna och lägg dem i en bunke, jag brukar använda mig av 1 liters metallmått som bunke eftersom dessa har höga kanter (vilket förhindrar oljeskvätt när man väl börjar vispa) och elvispen passar även perfekt i den. 
 2. Mät upp matoljan, antingen i till exempel ett annat 1 liters metallmått som det går lätt att hälla ur eller en tillbringare. Detta steget underlättar senare arbetet, eftersom man skall tillsätta oljan i en tunn stråle medan man vispar.
 3. Nu ska du lägga igång elvispen och börja vispa i äggulorna på samma gång som du häller i matoljan i en tunn stråle. Var försiktig när du lägger i första oljedropparna, för den skär sig väldigt lätt här. Hellre för lite olja än för mycket åt gången i början. När du sen vispat och hällt i ungefär 1 dl av oljan ska du fortsätta att ha igång elvispen men nu kan du hela tiden låta mer olja rinna i en konstant stråle till bunken. Du borde märka att det blir mer och mer tjockt och börjar få "majonäs konsistens" desto mera av oljan som är tillsatt.
 4. När all olja är tillsatt kan du plocka bort elvispen och ta fram en slickepott eller sked, nu är det dags för smaksättning. Många som gör hemgjord majonäs tillsätter övriga ingredienser innan matoljan, men jag tycker det är enklare efteråt, så att man kan smaka av lite själv och använda mera/mindre av något om så tyckes. Alltså: tillsätt nu övriga ingredienser (går bra att ändra mängd om det önskas till exempel mindre senap) och smaka till sist av med salt och peppar.
 5. Voila! Nu har du din egen majonäs!

 

T I P S: Förvara i en glasburk med lock i kylen så hålls den fräsch längst!

IMG 0086

Until next time!

Etel

Kommentarer

 • Caroline 09/06/2020 3:24pm (30 dagar sen)

  Tack för receptet. Jag som har 9 hönor så har oftast mer ägg än vi äter, så ska testa på att göra majonnäs av deras ägg. 😃

  • Etel Wikström 09/06/2020 10:52pm (30 dagar sen)

   Vad roligt! Det får du gärna göra!😃

Skriv en kommentar