37CF6F24 F585 409F BC62 5128EB1C6B81

Hemgjord majonäs

Skrivet av Etel Wikström 08.06.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Majonäs är alltid gott till många olika saker enligt mig. Det går att äta på smörgåsen, doppa pommes i, ha i hamburgare osv. 

Det är ju alltid lätt att bara köpa hem en burk färdig-gjord majonäs från butiken, men varför inte göra den själv när det både är billigare och dessutom hälsosammare då man slipper alla konserveringsmedel och tillsättningsämnen.

T I P S: Smaklägg majonäsen med till exempel färskpressad vitlök eller finhackad chili! Perfekt som hemgjord dipp till bland annat pommes!

Tar högst 10-15 minuter att vispa ihop, prova gärna!

IMG 0087IMG 0082

Ingredienser:

  • 2 äggulor
  • 4 tsk senap
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 6 dl matolja
  • Röd tabasco enligt smak
  • 2-3 msk vatten 
  • salt och peppar enligt smak

Gör så här:

  1. Separera äggulorna från äggvitorna och lägg dem i en bunke, jag brukar använda mig av 1 liters metallmått som bunke eftersom dessa har höga kanter (vilket förhindrar oljeskvätt när man väl börjar vispa) och elvispen passar även perfekt i den. 
  2. Mät upp matoljan, antingen i till exempel ett annat 1 liters metallmått som det går lätt att hälla ur eller en tillbringare. Detta steget underlättar senare arbetet, eftersom man skall tillsätta oljan i en tunn stråle medan man vispar.
  3. Nu ska du lägga igång elvispen och börja vispa i äggulorna på samma gång som du häller i matoljan i en tunn stråle. Var försiktig när du lägger i första oljedropparna, för den skär sig väldigt lätt här. Hellre för lite olja än för mycket åt gången i början. När du sen vispat och hällt i ungefär 1 dl av oljan ska du fortsätta att ha igång elvispen men nu kan du hela tiden låta mer olja rinna i en konstant stråle till bunken. Du borde märka att det blir mer och mer tjockt och börjar få "majonäs konsistens" desto mera av oljan som är tillsatt.
  4. När all olja är tillsatt kan du plocka bort elvispen och ta fram en slickepott eller sked, nu är det dags för smaksättning. Många som gör hemgjord majonäs tillsätter övriga ingredienser innan matoljan, men jag tycker det är enklare efteråt, så att man kan smaka av lite själv och använda mera/mindre av något om så tyckes. Alltså: tillsätt nu övriga ingredienser (går bra att ändra mängd om det önskas till exempel mindre senap) och smaka till sist av med salt och peppar.
  5. Voila! Nu har du din egen majonäs!

 

T I P S: Förvara i en glasburk med lock i kylen så hålls den fräsch längst!

IMG 0086

Until next time!

Etel


Bättre sent än aldrig+ bakar hamburgerbröd

Skrivet av Etel Wikström 27.02.2020

Hej!

Nu börjar det bli ett bra tag sedan... Men som rubriken lyder- Bättre sent än aldrig! Mycket har hänt utanför bloggen de senaste månaderna och de största faktorerna för detta långa uppehåll är att jag:

1. Har bytt arbetsplats! Där spenderas många timmar i veckan, vilket är bra med tanke på att jag sparar till en egen bil för tillfället.

2. Har mycket arbete i skolan,  Någon som har tips på hur man lär sig saker snabbt? Denna period går jag 6 kurser+ bildkonst och schemat rymmer egentligen bara 5 kurser. Detta betyder alltså att jag lär mig än hel bok på egen hand.

3. Prioriterat vila de få timmar jag faktiskt hunnit vara hemma.

Men nu har jag tagit i tu med att göra och fotografera matlagning och på dagens schema står: Hembakade hamburgerbröd! Jag har även gjort egen majonäs, biffar och coleslaw som tillsammans blir en hel hamburgare såklart, men planerade att skriva alla recept som skilda inlägg så det inte blir ett väldigt långt.

A84DF62E AA41 4BBE 9B6A 6FE831EEC61B Detta är bröden jag kommer baka, och dom var himmelska må jag lova.

E55EA56E 4243 4A0B 8A06 D6371C871F47Hemgjorda hamburgerbröd gör burgarna 10x godare!

D0855A2D 5998 4519 BBDB DDAA8A09BCF7


755D3A41 330C 43F2 B734 DA39F93F43B328A4F7EC 5BC5 44B0 8F49 89A0A5925B72

Ingredienser:

3dl mjölk

30 gram jäst

4 msk olja

2 msk ljus sirap

1 msk socker

2 tsk salt

Ca. 8 dl vetemjöl

Gör så här:

1. Värm mjölken tills den är ungefär 37°C. I en bakmaskin skall du samtidigt smula jästen och sedan hälla över mjölken. Låt jästen lösas upp helt.
2. Tillsätt olja, socker, salt och sirap. Blanda ihop med en träslev tills allt har löst upp sig.

3. Tillsätt lite av mjölet i taget tills du får en bra konsistens. Konsistensen är bra om degen inte kladdar och ”studsar” tillbaka om du trycker lite försiktigt med ett finger som blivit doppat i vatten mot degen. Lägg en handduk över degen och låt jäsa i 45min.

4. Ställ ugnen på 225°C.

5. Baka ut ca. 10-12 bullar på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 1 timme. 
6. Pensla bullarna med ägg och grädda i 6-8 minuter.

Lycka till!

ED963F32 B122 448C 97F7 942EE8789C29

 


Laddad Fotobomb

Skrivet av Etel Wikström 23.10.2019

 Go´dag!

Har haft full rulle nu senaste 2 veckorna, och har därför inte haft tid för att uppdatera här. Jag har bland annat hunnit besöka Tammerfors förra helgen för att delta i ett evenemang av FSS- Finlands Svenska Skolungdomsförbund. Det var absolut lärorikt och under sista kvällen bjöds deltagarna på 3-rätters middag. Tänkte nu därför dela med mig av lite bilder från bland annat restaurangen Frans&Marie.

Jag har också haft höstlov- som fylldes med jobb, så inte så mycket ledighet där heller. Har istället lagt min lediga tid på att googla på Sista minuten-Resor haha. Satt och tittade tillbaks på gamla bilder från Rhodos och blev riktigt resesjuk nu när vädret blivit så kallt här.

Denna vecka lär jag inte heller hinna med så mycket fritid då det idag är min enda lediga dag, men ska då istället och se på teatern Spelman på taket i Vasa ikväll. 

Annat som är på kommande är 2 olika recept jag har jobbat på nu :) Både en vegetarisk varmrätt och en chokladig efterrätt... mums. Så nu har ni något att vänta på.

Här kommer en laddad fotobomb, med vad som hänt på sista tiden:

2989FFB8 D614 4C43 8878 F5C8F67EFD1B

 Vegetarisk förrätt- avokadorullar

4AB10F2F D3DB 4412 82C6 D99CE917E880
884212AC 228D 4E03 B2B6 D082B3111D44

EB4E710A 7E41 429C B2C6 9D74AFA00096

Surdegsbröd med tomatsås

45502C25 A07D 4003 8699 B635687E8D73

Varmrätten- Lax, rotfrukter och svampsås

DA7444D9 D710 4966 BBA9 D240F61DF618

Efterrätten- chokladkaka med glass och bärkompott 

30A0CF99 FD77 4211 B237 830B12B8E103

 60BC471D 2DE0 4858 BF29 DD2B4C914DB5

 

F3D6F5A7 9690 4397 9706 5D62830DC391

Höstens färger som syntes i Tammerfors 

 733DBA8A 5DAA 4D42 A405 688EEEB30CBB

 Frukost på sängen som jag gjorde åt en kompis över höstlovet.

A66C3D11 FEA0 4454 9778 584CBC64A53EHunnit med lite fotoshoot i omgångar haha.

99F4EAE3 150F 4C9A A8AD 945D9C418142

BAC3BC62 E374 465C 9265 DFF43BCB65DE

05718B45 9688 46CF 9E10 FE78EC1A847FBilden jag såg i kamerarullen från Rhodos, som gjorde mig resesjuk...


Det var allt! Ses!