37CF6F24 F585 409F BC62 5128EB1C6B81

Farsdag- chokladtårta

Skrivet av Etel Wikström 08.11.2019

Kategorier:

9A5EA7AA 3A64 4407 90C7 AA11E0E7E8E2Eftersom farsdag är på kommande tänkte jag det var en bra idé att göra inlägg om en smarrig chokladkaka.
C11CA0A2 A452 4A09 9E95 C0CE4CC7EA6DKakan består först av en kladdkaka, som är täckt med karamelliserad mjölk och chokladganache.

333A6843 4D79 4461 A71B 891B51FEC4C0

Jag satte även, nutella på min kaka, tycker nämligen om att göra extra av allt på mina recept.

3E63CDF0 D136 41DA 8DF6 992A7D73FEB0

Överst sätts till sist grädde och färska bär, helst hallon.

9698FE6D CD15 4543 8A31 E219B693DA5F

Ni ser ju hur härlig kakan ser ut redan här... mums!

8068DD20 650C 492B 9ED3 9A243E74C702

Ni får gärna prova göra den även fast det inte blir till farsdag! Supergod och sockrig, precis som jag tycker om det :)

 

ingredienser:

kladdkakan:

  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 krm salt

ovanpå:

  • Nutella
  • en halv burk med karamelliserad mjölk
  • 200g choklad
  • drygt 1dl grädde till chokladganachen
  • 2dl grädde till att lägga överst
  • Hallon eller andra bär

Gör så här:

  1. Lägg ugnen på 200 grader och smör+bröa en form som är ca. 22 cm i diameter.
  2. Smält smöret, under tiden ska du vispa ihop ägg och socker i en bunke. När smöret har smält ska du röra ner det i ägg-sockerblandningen.
  3. Blanda ihop de torra ingredienserna, och rör sedan även ner dem i smeten.
  4. Häll över i den bröade formen och grädda i mitten av ugnen i ca. 12 minuter.
  5. Medan kakan är i ugnen, ska du göra chokladganachen. Värm upp drygt 1 dl grädde så att det nästan kokar. Ta bort från värmen och häll över i en skål med chokladen. Chokladen ska naturligtvis vara bryten i bitar! Rör om tills chokladen smällt i grädden.
  6. När kakan är färdig i ugnen, får du direkt breda över nutella medan kakan fortfarande är varm. Mängden får man bestämma själv.
  7. När du brett på nutella, breder du sedan på den karamelliserade mjölken och överst breder du ut chokladganachen. Ställ in i kylskåpet åtminstone 1h.
  8. Vispa grädde och dekorera kakan med bär.

 

Lycka till! :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Pannkakstårta- deluxe!

Skrivet av Etel Wikström 30.09.2019


Hej! Mitt första inlägg tänkte jag pryda med ett koncept av pannkakstårta som jag kom på under förra veckan- choklad pannkakor varvade med jordgubbsmousse! Det är väldigt lätt att göra men ser förvånansvärt lyxigt ut! 8550CD3E E319 414A 9469 B5F32B318A37

Ingredienser

Pannkakor: 

Receptet räcker till ca. 15 plättar

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk strösocker 
  • 2 msk kakao
  • 1 krm salt
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 msk smällt smör
  • 1 ägg

Jordgubbsmousse:

  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g färskost, t.ex. Philadelphia
  • 1 dl florsocker
  • ca. 300g färska jordgubbar eller hallon

Gör så här:

  1.  Börja med att vispa grädden till moussen så att den blir tjock och fin. Ta sedan en skild bunke där du vispar färskosten och florsockret tillsammans till en klumpfri smet.
  2. Skär jordgubbarna eller hallonen i små bitar och blanda sedan ner i färskosts blandningen.
  3. Vänd försiktigt ner den vispade grädden i blandningen och ställ sedan på kylning.
  4. För att göra pannkakssmeten börjar du först med alla torra ingredienser, mät upp och blanda ihop väl i en bunke.
  5. Tillsätt mjölk, smör och ägg i mjölblandningen och rör om tills alla eventuella klumpar försvunnit.
  6. Värm en stekpanna och smält lite smör i pannan. Klicka ut smeten och grädda ca. 1,5 minuter per sida.
  7. När plättarna är färdiga är det valfritt med dekorationen, men jag valde att varva plättarna( valfritt många) med moussen och sedan dekorera med färska bär, jag valde: jordgubbar, hallon, björnbär och svarta vinbär. Slutligen använde jag mig av ätbara blommor och florsocker som pricken över i!

Slutligen tänkte jag avsluta med att besvara några enkla frågor- angående min blogg och mig själv!

Vad kommer din blogg att ha för nisch?  

Min blogg kommer främst att handla om matlagning och bakning, och min ursprungliga tanke var att försöka experimentera med olika dieter och specialkost! Förmodligen kommer jag någongång att smyga in något inlägg om hur det är i skolan osv. men huvudtråden är främst matlagning!

Vem är du?

Mitt namn är då Etel Wikström och jag är uppväxt i Närpes! Jag är endast 17 jordsnurr gammal men har ändå hunnit med väldigt mycket under mina år! I yngre år höll jag på med redskapsgymnastik, vilket jag ganska snabbt tappade intresse för och ersatte detta med andra hobbier; såsom fotografering och textkommunikation! Jag studerar alltså nu andra året vid Närpes gymnasium och utanför skoltiden hinner jag både umgås med vänner men även arbeta! 

 

D887D26C 38FA 40DB B0D0 05CAE0C49AF7

 Välkommen hit!