37CF6F24 F585 409F BC62 5128EB1C6B81

Krämig kantarellpasta- ett måste på hösthalvåret

Skrivet av Etel Wikström 30.10.2019

Älskar du att dyka med gaffeln i en varm skål med pasta, att snurra upp spaghetti runt om och att äta sista droppen av såsen i skålen? 4D908527 F34A 4398 A481 B845655AF100Isåfall, kära läsare, ska jag lära dig hur man kokar pasta som ett pro- även fast du inte har ett enda italienskt ben i kroppen! 

04B0A36D A91D 422D AAE6 52725AA93C5C

Att koka pasta som en Italienare är lättare än du tror. Allt du behöver är ett par ingredienser, ett kök och ett bra recept.

905D170F 59CB 4698 9F06 771910730C3A

Före du ens vet ordet om det kommer du snart att säga "Mangia" hemma i köket.

C339205B 227D 47AA 912D 0422B8A857DF

 Som Titeln lyder kommer jag idag att dela med mig av ett recept på kantarell-pasta. Det är verkligen supergott och dessutom vegetariskt.  83BBFCC7 E5BD 4891 AB9B 9D854497B798Eftersom det blivit lite kallare nu använde jag mig av nerfrusna trattkantareller, men om man känner för att gå och plocka färska svampar så är det hur bra som helst. Lite frisk luft förgyller alltid dagen!

ACCA2297 81D3 4BAA B0D2 0E59E8A949AAPasta måste ju vara något av de bästa kolhydraterna som finns här i världen- så många möjligheter på recept!

D032E92C 7634 4512 AB53 E72DC3CEA6E1So here we go. Prova gärna att göra hemma!
A8E9FB40 97E5 4339 A75D 22E3F8A7FD72FD645F5F AC18 4331 9FC2 AE3F5CD9FA57

Ingredienser:

2 portioner

  • 250g valfri pasta
  • 250 g kantareller eller trattkantareller
  • 25g smör
  • 1 dl matgrädde
  • 1 helt ägg + 3 äggulor
  • 100g valfri ost ( ex. gräddost eller parmesanost)
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Koka upp vatten till pastan och rensa dina svampar.
  2. Skär kantarellerna i mindre bitar och stek dem tills vätskan avdunstat. Tillsätt smöret och grädden. Smaka av med salt och peppar och ställ sedan åt sidan.
  3. Ta en ny bunke och tillsätt äggen och riv osten. Blanda ihop!
  4. Under tiden du gör detta kan du koka färdig pastan, lägg också salt i pastavattnet.
  5. Häll av vattnet från pastan när den är klar och häll över det i stekpannan med kantareller. Blanda!
  6. Lägg nu över pasta-kantarellblandningen i en större skål och tillsätt ägg-ost blandningen. Voila! Time for dinner....

Batatfries & om höstdepp till självpepp

Skrivet av Etel Wikström 09.10.2019

Hejsan!

Tänkte idag dela med mig av ett recept på perfekta sötpotatis-pommes och tankar kring självpepp . Starting with the fries:
4063FC27 6D60 4BE7 BF28 37CD76D996A9Batata-fries är väldigt lätta att göra, och är dessutom ett bra fredagsmys snacks. Dessutom går ju kryddor alltid att variera beroende på vad som finns hemma. Grunden för att få  ”perfekta” pommes är- tro det eller ej- potatismjöl eller majsstärkelse. Det gör simpelt hemlagade pommes krispigare. Recepten är givetvis det samma om man hellre vill använda säg av vanlig potatis, men jag föredrar nog sötpotatis.

4404416B FE4C 4C5C A58D 7CA9A845B03E

Sötpotatisen innan den varit i ugnen

40C99428 46C1 4DD6 9B8F 62CD553AFD56
 Min lillebror Ruben, han skalar vanlig potatis.

 

Sötpotatis-fries

Ingredienser:

  • 2 stora sötpotatisar eller 4 vanliga potatisar
  • 2 msk potatismjöl eller majsstärkelse
  • 3 msk olja, antingen matolja eller olivolja
  • Salt
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk chilipulver

95177B92 57E0 425E 8FA0 803CC8E19A37

Gör så här:

  1. Skala potatisen och skär den i långa stänger, som på bilden jag har infogat högre upp.
  2. Låt potatisstängerna ligga i kallt vatten i ca. 1 timme och gotta sig.
  3. Lägg därefter stängerna i en bunke, efter att du hällt bort vattnet och tillsätt stärkelsen. Blanda om så all potatis har stärkelse på sig.
  4. Lägg nu i oljan och kryddorna, saltmängden bestämmer du själv enligt smak.
  5. Sprid ut stängerna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca. 20 min, eller tills de är krispiga. Ugnen är på 200 grader och efter 10 min i ugnen ska du vända/röra om på plåten.
  6. Klart! Du kan antingen äta dom som de är eller till exempel doppa i majonäs eller ketchup.

 

 

HÖSTDEPP TILL SJÄLVPEPP

Hade funderat att skriva ett Thinking out loud inlägg angående just självpepp osv. men blev nu så att jag blandar ihop det med ett annat inlägg. Det är ju något ja tror vi alla behöver bli bättre på, även fast man kanske inte alla gånger vill erkänna det själv. Tycker det passar bra nu till hösten också eftersom många tycks drabbas av detta så kallat höstdepp. Tänkte nu därför dela med mig av 3 punkter kring att byta ut detta mot SJÄLVPEPP.

Träna sin mentala styrka precis som man kan träna sina muskler på gymmet. Det kanske låter lite halvknasigt men det funkar verkligen! Genom att försöka se motgångar i vardagen till framgångar i dig själv ändras perspektivet på många saker.

Sätt upp tavlor med inspirerande bilder och texter i ditt hem. Jag själv har till exempel en stor tavla jag gjort själv med texten TODAY IS A GOOD DAY på precis framför sängen. Det första jag ser på morgonen. Funkar som en omedveten positiv tankebana redan från de första 5 vakna minuterna på dagen.

Se Fördelarna med allt. Kan enkelt sagt bara vara att du inte fick jobbplatsen du sökte om förra veckan. Försök då se fördelarna med VARFÖR du inte fick det- istället för att bara intala sig själv att man inte är duglig nog.

 

Slutligen tänkte jag infoga några bilder av mig själv, som jag tog för någon dag sedan, de blev riktigt bra- om jag får säga det själv.
D68317F9 CDF6 47AA 8D7B A53DD8B197718F0F12DF 5D24 47C2 ACC8 E3BCFDDA5F06

Ja, detta blev ju ett knasigt och långt inlägg. Hoppas ni har en trevlig dag!

Ses!

 

 


Vegetarisk one pot pasta

Skrivet av Etel Wikström 04.10.2019 | 1 kommentar(er)

DC083D67 E6D1 4C4F 877A E2A23AF71836Som rubriken låter kommer jag idag att göra en vegetarisk pastagryta i endast en kastrull! En nära vän till mig föredrar att undvika kötträtter och därför är det kul att experimentera med vege rätter. Väldigt simpelt att göra och det blir framförallt supergott! Detta recept kan du göra om du inte har mycket tid för att tillreda en stor middag eller om du bara vill koka med ingredienser du redan har i skafferiet. Receptet för vad som fanns i min gryta idag listar jag nedan men man kan självklart ändra receptet och tillsätta till exempel kyckling eller sötpotatis istället för kikärtorna om man så känner för det!

93686A20 8DB0 4022 A7B1 8EA972571FF0

Ingredienser:

4 portioner

  • 300g valfri pasta
  • 2 tomater
  • 1 rödlök
  • 2 morötter
  • 200g krossade tomater
  • 230g avrunna kikärtor
  • 1 grönsaksbuljong
  • salt och peppar
  • 7-8 dl mjölk eller vatten
  • 1 dl matgrädde

Gör så här:

  1. Ta fram en gryta eller djup stekpanna och börja med att lägga valfri pasta på bottnen. Jag använde mig av både spagetthi och skruvade makaroner.
  2. Skala löken och morötterna och skär i mindre bitar, tillsätt i grytan.
  3. Skär tomaten i små bitar och tillsätt även detta i grytan.
  4. Nu tillsätter vi tomatkross, kikärtorna och mjölken ( man kan naturligtvis byta ut mjölken mot vatten, men mjölken ger pastan en krämigare smak).
  5. Slutligen tillsätter vi buljongen och salt & peppar efter smak.
  6. Sätt grytan på spisen och koka tills pastan är mjuk och mjölken har avdunstat en del. Nu kan du smaka av och eventuellt tillsätta mera salt & peppar och även tillsätta grädden.
  7. Voila! Ready to serve!

17FAEF0B F774 4D7E A46F 63884F7C08E3