IMG 3997 2

Höstlista 2021

Skrivet av Klimatkompisar 13.09.2021 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Hej!

Jag (Lina) sitter i sängen, det är mörkt ute och allt man vill är att krypa ner under täcket klockan åtta (kanske någon som relaterar?). Såg hur andra skrivit "höstlistor" för några år sedan på sina bloggar och tyckte det var ganska mysigt, så här kommer en höstlista med det som känns viktigt för mig just nu, också angående miljötänk och en hållbar livsstil. WhatsApp Image 2021 09 13 at 22.16.43

Beskriv din höst med tre ord?

Ny, utmanande, men också trygg.

Vad var det bästa med sommaren?

Det bästa med sommaren var helt klart alla känslor som kom med den. Mitt fina sommarjobb, att möta nya människor, få utmana mig själv och tycka om den jag är. Den här sommaren har gjort mig mycket gott.

Känner du dig klar med sommaren?

Joo!! Men inte klar med ljuset, det skulle gärna få vara ljust året om.

WhatsApp Image 2021 09 13 at 22.16.43 1

Hur mådde du förra hösten?

Förra hösten var väldigt händelserik till en början. Jag både distansstudier och ett distansförhållande att navigera mig i, samtidigt som jag jobbade lite på sidan om. Jag hade höga krav på mig själv och till slut funkade det inte alls. Har skrivit ett inlägg om prestationsångest och otillräcklighetskänslor på vår tidigare blogg här, ifall någon känner igen sig! Att helt enkelt inte orka och vara tvungen att stanna upp och fundera på vad som egentligen är viktigt var tungt men lärorikt, så är väl på ett sätt tacksam för det också, såhär i efterhand.

Vad är dina planer för hösten?

Jag ska studera och förhoppningsvis börja någon ny hobby nu när jag är i en ny stad, vilket känns roligt! Ska försöka se positivt på möjligheten att bygga upp ett "nytt liv" och nya rutiner här. Och samtidigt vara medveten om att inte ta på mig för mycket (hehe)

WhatsApp Image 2021 09 13 at 22.16.42

Hur höstmyser du?

Älskar att promenera !! Och så vill jag försöka väcka något slags intresse för matlagning, men det har varit mitt mål ganska länge nu, så antagligen blir det väl ganska mycket serier & filmer...

Vad tittar du på?

...som "30-nånting" som jag nu ser på Yle Arenan! Där finns också andra säsongen av "Älska mig" och så kanske jag ska kolla "Aikuiset" för att träna min finska.

Finns det något du skulle vilja lära dig i höst?

Skulle vilja lära mig att dreja !!! Men det får vara en dröm än så länge.

WhatsApp Image 2021 09 13 at 22.19.09

Har du något klimatlöfte i höst?

Jag har blivit medveten om att mitt behov av nya saker ökat under min korta tid här. Mer fokus hamnar kring konsumtion med alla butiker omkring en. Här finns också så många olika stilar och människor som verkligen satsat på sin klädsel, vilket är kul men som också gör mig lite stressad, haha. Mitt klimatlöfte i höst är att ta det lugnt och fundera en extra gång innan jag konsumerar något, både kläder och annat. Även om jag numera köper nästan alla mina kläder i andra hand, tror jag på att vi behöver ett normsskifte vad gäller konsumtion, att vi kan ha samma, tåliga plagg som vi tar hand om och matchar på olika sätt. 

Tänker såhär - är något jag klarar mig utan men som jag vill ha av andra orsaker? Vill jag ha det för att känna att jag "passar in" i en viss grupp eller på något sätt bevisa mig värdig eller självsäker? Kan jag uppnå mitt behov utan att konsumera saken ifråga? Nu menar jag inte att man ska beskylla sig själv för att köpa saker men det är något jag vill vara mer medveten om, helt enkelt för att minska onödig konsumtion.

Hurdana miljögärningar vill du ha mer av i höst?

Att vara nöjd med det jag har, som tidigare nämnts OCH vistas ute ute ute så mycket jag kan. Tipsa gärna om ni vet om fina ställen nära Helsingfors! Och så vill jag gärna skriva på medborgarinitiativ, delta i strejker och andra större rörelser. Individuella handlingar är viktiga men klimatkrisen är inget som kan ligga på en enskilds axlar. Vi behöver varandra!

Det var allt för denna gång! Har du något klimatlöfte eller miljögärning du gärna vill göra eller funderat på? Några planer för hösten? Berätta gärna i kommentarerna!


Hej hej Helsingfors!

Skrivet av Klimatkompisar 06.09.2021

Kategorier:

Hej på er!

Sommaren har gått och vi har båda haft lite sommarlov från klimatkompisar. Jag (Lina) har jobbat ute på fyren Bengtskär, som finns på det yttersta skäret i Skärgårdshavet. Det har varit ett äventyr i sig och delar gärna med mig bilder därifrån en annan gång!! Det känns som att jag hunnit leva två liv under den här sommaren, minst. Vilket ju är skönt i sig. 

Nu är jag i alla fall nyinflyttad i Helsingfors (!!) vilket är roligt. Och nervöst.

IMG 20210904 141626

Har än så länge tagit väldigt lite bilder under min tid här; men här är en av dem. Söta blommor i mina nya hoods.

Jag och Sophie har alltså börjat våra magistersstudier i "Globala miljöförändringar & Hållbar utveckling" vid Helsingfors Universitet, vilket känns spännande och nästan för bra för att vara sant. Lite "imposter syndrome" vibbar kring det hela för att vara ärlig. Försöker förstå att jag är här och att det här verkligen händer. Alla kurser låter intressanta och det finns så mycket jag skulle vilja läsa..! Förra veckan bekantade vi oss med kampus och våra nya studiekompisar, den här veckan börjar kurserna. Så det hinner väl nog bli allt mer verkligt med tiden.

IMG 20210831 202057

I allmänhet är jag så väldigt tacksam för livet just nu och det är väldigt skönt att känna så. 2021 har varit ett tumult av känslor, som de flesta år väl är, men just nu är jag glad. Sänder styrka till dig som läser detta och alla er som också börjar nya studier eller nya livsskeden i höst. Hur det än går så är det okej! Och om det känns jobbigt just nu så kan det alltid kännas annorlunda. Hur ofta man än hör det så är det lika sant varje gång.

 


Skanslandet

Skrivet av Klimatkompisar 12.06.2021

Hej på er fina!! Hur går det? 

Jag är fortsatt bara ledig och tar det ~lugnt. Förra veckan var jag till Helsingfors, som alltså ska bli både min och Sophies nya studiestad i höst! (wooop) På torsdagen bestämde jag mig för att turista lite och se mer av Helsingfors skärgård. 

Skanslandet & Kungsholmen är två öar som ligger granne med Sveaborg. Lite historisk fakta: öarna har varit delar av Finlands försvar och är kopplade till varann med en vågbrytare, så man kan gå naturstigar på båda två. Här har bott både soldater och vanliga civila i olika perioder på öarna, de sista öborna flyttade ut 1996. 

WhatsApp Image 2021 06 14 at 11.38.44

Man kan ta färja till öarna från Senatstorget, vilket tar ca. 15-20 min.

Det första jag gjorde var att köpa en kaffe, vilket man tydligen behöver trots att man är ledig?? För att orka gå i naturen? I alla fall, traskade jag belåtet med kaffe i hand längs grönskande sandvägar tills en skylt som sa att man INTE får avvika från stigarna eftersom det kan finnas sprängämnen kvar på ön efter en olycka som skedde 1937. Naturen är annars också känslig för slitage och det kan finnas "farliga byggnader och stup". Jag nickade andäktigt åt skylten och höll mig till stigarna.

IMG 20210610 153053

Under de senaste årtiondena har öarna varit stängda för allmänheten och utvecklats till områden i naturtillstånd, vilket syns i en hög biologisk mångfald. En mätning av 200 öar i Helsingfors skärgård visade att Skanslandet var ön med den mest varierande naturen! Och det var verkligen. otroligt. fint! Lite som att bli omfamnad av lummiga träd, växtlighet och blommor. 

IMG 20210610 140457

IMG 20210610 140326

IMG 20210610 141103

Vackra vyer !!

IMG 20210610 135825 01

Fnissar lite åt bilderna jag tagit med timer - här hade jag telefonen balanserad på en bänk :)

IMG 20210610 141819

Lite fler varningar - södra sidan av ön är stängd för allmänheten pga. farliga konstruktioner. Man får inte heller simma på Skanslandet, då öns damm är full av skrot och båttrafiken utanför öns strandklippor bildar mycket kraftiga sug som kan dra med en långt ut till havet. (hjälp?) (Man kan dock simma vid Kungsholmen!)

IMG 20210610 141842

Med tanke på allt detta förstår jag att öarna beskrivs som "mystiska" på diverse webbsidor. Det här betyder förstås inte att de är farliga att besöka, så länge man följer deras anvisningar. Jag rekommenderar ABSOLUT ett besök hit, för naturen är verkligen fantastisk. Öarna har också en intressant historia och just nu finns det flera konstutställningar över ön (Helsinki Biennaali). En annan kul fakta: Skanslandet är hem till 1000 fjärilsarter, varav 100 är sällsynta eller hotade. 

IMG 20210610 150035

Jag hade med min bok och la mig på några klippor för att läsa och spana på båtar som åkte förbi. 

IMG 20210610 153440

Dammen.

IMG 20210610 161934

Jag hann ta ett kort besök till Kungsholmen också. På vågbrytaren fanns en stor spegel.

IMG 20210610 160101

Båten mellan ön och Skanslandet gick ungefär med en timmes mellanrum, tidtabeller hittar du här på öns hemsida! Båtfärden kostade 8 euro tur och retur. Rekommenderar verkligen denna utflykt ifall du befinner dig i Helsingfors eller i närheten, man kan förstås också ta sig till ön med egen båt (eller kajak!) 

Mer infor på utinaturen.fi, en webbsida som är väldigt bra när man vill hitta info och kartor över olika naturleder i Finland <3

/Lina

 


Naturstig i Pemar

Skrivet av Klimatkompisar 11.05.2021

På söndagen körde jag till Pemars naturstig som finns riktigt nära Åbo (tog ungefär en 20 min med bil). Fick sällskap av min brors hundvalp, Luna, som var en mycket ivrig medresenär och upptäckare. Naturstigen är bara 4 km lång, vilket var riktigt passligt för mig haha. Vi stannade en hel del för bilder och det var också skönt att gå i helt lugn och ro, med Luna i långt koppel så hon fick springa av och an och nosa överallt. 

DSC 0706DSC 0781IMG 20210509 144333

Jag blev riktigt positivt överraskad av naturstigen, för naturen var väldigt varierande. Vi gick igenom skogar och myrmarker till sandstigar och högre klippområden. Det hela kändes nästan som Lappland (även om jag inte ännu varit och vandrat där) (some lucky day!!)

DSC 0798DSC 0806

IMG 20210509 150001

Ungefär halvvägs, när man klättrat uppåt ett tag, finns ett ställe där man kan grilla och ett utsiktstorn, perfekt ifall man vill vandra med en grupp och stanna för matpaus. 

DSC 0733IMG 20210509 142611 1IMG 20210509 143138

Kan verkligen rekommendera att åka hit ifall man är i närheten och vill gå en lugn promenad i naturen! Mer info finns här och här på Google maps


Jag <3 Runsala

Skrivet av Klimatkompisar 01.05.2021

Kategorier:
Runsala/Ruissalo är definitivt en av mina favoritplatser i Åbo!

Hit har jag kommit också för kortare promenader då jag inte haft så mycket tid men velat vara nära naturen för en stund. Vågor som sakta suckar in mot klippkanten, prasslandet och susandet i träden, kvittrandet av småfåglar... *blir poetisk. Vi åkte ut hit för att fota en kväll och det var såå lugnt och stilla vid stranden.

DSC 0685

Detta fick mig också att inse hur mycket jag vill börja fota igen! Ett roligt sätt att spendera tid i naturen, även om det inte skulle bli några mästerverk av bilderna. Man kanske stannar upp och lägger till detaljer som annars skulle gå omärkta.

DSC 0656DSC 0633DSC 0627

Det finns många olika stigar och stränder att upptäcka i Runsala även om det inte är så stort område i sig. Närturism och #staycation har ju blivit mer populärt nu då alternativen varit få, men oberoende orsak är det en väldigt bra sak att vi tar oss tiden att uppskatta det som finns nära. Tror nog att vi alla vill ha en välmående och mångfaldig natur omkring oss, men att de värderingarna också förstärks då vi får ta del av naturen oftare. https://www.utinaturen.fi/ är en webbsida med bra tips på naturleder!

DSC 684

Hoppas du som läser detta har en bra dag, ta hand om dig!


Närturism i Nådendal

Skrivet av Klimatkompisar 21.04.2021

Kategorier:

Ni vet när man varit hemma i sin lägenhet och suttit framför zoom i något som känns som en evighet..? Jag och min kompis Ellen åkte till Nådendal för en kväll från Åbo för några veckor sedan och redan det kändes som ett stort äventyr!!

Vi började med ett besök till Mumindalen som före sommaröppningen har öppna dörrar och det var ganska kul att promenera omkring där och kika in i olika hus. Jag minns själv från mitt tidigare besök som liten att jag var rädd för mumintrollen, så kanske lika bra att det var en tom Mumindal den här gången, hehe... Fint att de kan hålla den öppen för allmänheten!

DSC 5726 2

Efter det promenerade vi ner till klipporna och en vääldigt fin solnedgång.

DSC 5743 2

Ellen tog flera fina bilder på mig!! 

DSC 5786 2DSC 5756 2

Kan ju passa på att uttrycka min kärlek till återanvändna kläder på samma gång, då alla mina kläder på bilden är köpta i andra hand <3 Jackan är från Merkitys i Åbo, och jeansen från Comboliinakirppis i Vasa! 

DSC 5821 2DSC 5836 2DSC 5852 2DSC 5877 2

Lärdom från denna kväll är definitivt att man inte behöver resa långt för att ta del av vackra vyer och känna sig äventyrlig! Har du något ställe nära dig som du vill rekommendera vidare till andra?

PS: Från Åbo går det lätt att ta sig med buss nr 6 eller 7 till Nådendal!

 


Välkomna till vår nya blogg!

Skrivet av Klimatkompisar 21.04.2021

Kategorier:

Här börjar Klimatkompisars blogg 2.0!

Vi är riktigt taggade på att få vara en del av bloggarna här på Sevendays och förhoppningsvis nå ut till dig som är intresserad av olika frågor gällande natur & klimat eller bara nyfiken på hur man kan leva mer miljövänligt!IMG 3643Foto av Claire Depit, kolla in hennes webbsida och instagram!

Vi som skriver den här bloggen heter Sophie och Lina, och vi träffades i Åbo hösten 2018 när vi både började våra studier i miljö- och marinbiologi.

Att studera miljöfrågor visade sig vara intressant men också ganska tungt. Klimatångesten blev inte direkt mindre av att lära sig mer om plastberg i haven, olika utsläpp och förlorad biologisk mångfald. Efter ett halvårs studier kände vi båda att vi ville göra något aktivt för klimatfrågan. Greta Thunberg började med sina skolstrejker och vi bestämde oss för att ordna en klimatdag på vårt universitet, lite som en strejk i annat format. 

IMG 20190315 163138 2

Det kändes väldigt bra att få engagera sig själv och framförallt också andra i något så viktigt som klimatet och vad vi kan göra för en mer välmående natur!  Därför tog jag (Lina) modet till mig och frågade ifall inte Sophie skulle vilja skapa ett instagramkonto med mig, ungefär (exakt) såhär:

2021 05 7

Det blev början till kontot Klimatkompisar som vi nu haft i två år! Wohoo!!

Med vårt konto och bloggen hoppas vi främst kunna informera kring olika frågor och inspirera andra till att miljögärningar, stora som små. Att ta små steg och beakta miljön har gett oss väldigt mycket och behöver inte kännas som en uppoffring, tvärtom! Alla kan vara med och det kan se olika ut för alla. Genom att dela vår vardag och våra tankar hoppas vi visa hur. Naturen är väldigt viktig för oss och vi tror på att vi alla behöver en välmående natur för att må bra <3

 Jätteroligt att du är här och det är mer än välkommet att kommentera och diskutera våra inlägg med oss! Ta hand om er!

IMG 3941Bild av @byvisuelle <3

 


Hej 2021!

Skrivet av Klimatkompisar 12.01.2021

hej20211

Bild fotad av Claire Depit! @clairedepitstudio

 

Hej 2021!

Idag är det snöstorm ute och jag sitter för tillfället inne och dricker en kopp kaffe. Min bil är helt igensnöad så jag valde att promenera till butiken när jag skulle handla mat. Det kändes lättare att vandra i snöstormen än att börja gräva fram en iskall bil.  

hej20212

Iallafall. Nu är det ett nytt år och som vanligt har man ju nya tankar och förhoppningar inför det nya året. Den 23 december valde jag att gå "offline", alltså att inte vara uppkopplad på sociala medier (och internet överlag). Jag valde att gå offline eftersom jag blev så fruktansvärt trött i november och december på att hela tiden sitta och glo på instagram (och andra appar) och helt förstrött bara scrolla och scrolla och scrolla. Jag har nog aldrig varit så utomordentligt trött på internet, det blev nog för mycket med både distansundervisning, netflix-tittande och att försöka uppdatera så mycket på vårt konto. Jag började uppleva koncentrationssvårigheter och min motivation till att göra saker minskade.

hej20213
Missförstå mig inte! Internet kan vara en riktigt bra sak, speciellt med att förmedla information och hålla kontakt. Men ibland blir det för mycket. Det måste finnas någon sorts balansgång.

Istället för internet och sociala medier valde jag att läsa böcker, det är något jag verkligen har saknat. När jag var liten brukade jag läsa mycket men slutade sen i högstadiet/gymnasiet när det blev vanligare att titta på tv-serier. Nu har jag valt att uppta läsningen igen och är så glad över det. Jag var också ut i skogen och promenerade, gjorde upp brasor och drack kaffe och åt choklad. Mysigt!  

hej20214

Tillbaka till 2021.

Vi har funderat lite över hur vi vill ta vårt konto vidare i år, och vi kom fram till att vi kanske borde minska pressen på oss själva. Vi vill gärna blogga mera, (vi publicerade inte ett enda inlägg under 2020) och jag antar att stilen på bloggandet kommer att ändra lite. Tidigare har vi valt att göra ganska faktabaserade inlägg, där vi ofta har lagt ner mycket tid på att läsa artiklar och hitta källor till det vi skriver. Det tar dock väldigt mycket tid och ibland blir det så att man väljer att inte skriva alls. 

hej20215 
Sen ska vi också fota mera med digitalkameran! Ja det blir kul! Jag vill spendera mera tid i naturen och fotografera. Typ skida, skrinna, vandra, paddla kanot osv :) Får se hur det blir.


Hållbara julklappstips

Skrivet av Klimatkompisar 13.12.2019

JUUUUUL
JUUUL
STRÅÅLANDE JUUUL jul1

Oavsett om du är en strålande julstjärna eller en lite mer vaksam åskådare (jag) på julen så är du välkommen hit. Om du inte firar jul alls...skulle du antagligen inte vara här. Men det är hundra procent okej det också. Nu ska vi i alla fall ta och kolla på 10 tips på alternativa julklappar för dig som vill rädda planeten, plånboken och din mentalitet *zen*.

1. Ge din tid

Klyschigt som det låter, så är detta en utmärkt gåva! (bara man minns fullfölja den, hehe.) Behöver inte kosta mycket, kan vara att du fixar middag, ni tar en kaffe, går på fotbollsmatch, har spel- eller filmkväll...Vad är bättre än att umgås med dem man tycker om <3

2. En bok du verkligen gillat

Jag tycker själv att detta är oerhört fint, eftersom jag är en boknörd och anser att böcker kan ha ett stort värde. Att ge vidare sin bok är lite som att ge en del av din själ (Voldemort alert?) Fint och lätt fixat!

jul2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

jul3


3. Presentkort till Spotify, Netflix, Headspace etc.

Om du vet att personen använder någon tjänst aktivt eller velat pröva på, kan dehär vara väldigt uppskattat...*blinkar till min familj som antagligen inte läser detta

4. Biljetter till en film, teater, koncert...

Precis som det låter. Du har biljetter till er favoritartist eller filmen ni pratat om att se. Eller så har ni talat om att teater är mysigt att gå på men varför gör man det inte oftare?? Problem = solved.

5. En upplevelse

Här får du vara kreativ!! *ljud av liten änglakör i bakgrunden. Kanske ni kan ta en hike i närmsta nationalpark, testa på en ny hobby (dans, klättring, språklektioner, måla tsm) eller åka någonstans där ni inte varit förr? Din insats kan då vara helt enkelt den briljanta idén, eller sponsring av valfri aktivitet. Du kan göra en liten -mysterierunda-  med ledtrådar som leder till en fin solnedgång där du väntar med picknickfilt och...okej jag tror att det är sommar och att ni är ett romantiskt par. Men kör hårt oavsett!

jul4

6. Donera ett träd/ge stöd till miljöarbete

Okej, jag vet vad ni tänker. Om jag inte känner personen såå bra? Då är detta ett perfekt alternativ, eftersom du genast visar vem du är (=en god person som räddar miljön) Plus att personen själv kanske aldrig funderat på att spendera sina sista slantar på trädplantering men nu räddar du liksom världen åt hen. Kan förstås också vara annan donation till en miljöorganisation, ex. Håll Skärgården Ren rf. eller Suomen Luonnonsuojeluliitto.

7. Köp något som används

Fråga personen vad hen behöver! Då vet du att det du köper kommer till användning.
Du kan också tex. köpa prylar som minskar engångsplast - typ vattenflaska av metall, metallrakhyvel, termosmugg, bambutandborste etc. Eller om du vill köpa nåt nytt - kolla upp företag som satsar på hållbart. Vi tipsar om hållbara klädföretag här och på insta stories!

8. Något man kan äta eller dricka upp

Om du har tiden kan du dra på dig förklädet (använder människor ännu sånt?) låta Last Christmas ljuda ur din högtalare, dra upp ärmarna och börja baka knäckebröd,eller kex, eller kola. Vad än ditt hjärta känner för! Mindre tidskrävande är att ge en flaska glögg, vin etc.

jul5

9. Skriva en dikt

Okej, min personliga favorit. Allt jag behöver är några fina ord och kanske ett fint kort. Den kan vara rolig, sentimental, romantisk eller bara personlig - detta är med andra ord kanske till någon du känner bättre. Bonuspoäng om du ritar kortet själv!!! (Jag tycker helt klart om presenter man själv gav på dagis)

10. Ge något begagnat

Det finns många bra second hand butiker både irl och på nätet. Du sparar pengar samtidigt som du promotar en cirkulär ekonomi och tar vara på det som redan finns. Peeerfect.

Har ni några bra tips? Vill också påminna om att allas jular ser olika ut och det finns ingen perfekt. Julen kan skapa stress och om det är så du känner - this too shall pass! Det behöver inte vara de mysigaste dagarna i hela liivet eller ens närapå, även om sociala medier kan få oss att tro det. Försök göra det som får dig att må bra om du kan och vara med dem du trivs med. You go klimatkompisar out there <3


Bionedbrytbart plast - för bra för att vara sant?

Skrivet av Klimatkompisar 03.12.2019

Kategorier:

Plast är ett stort miljöproblem och nej - det handlar inte om att all plast är dålig, för en del plast är absolut nödvändig och fyller sina krav väl. Faktum består dock att en alltför stor andel, framförallt engångsplast, ansamlas och tar sig ut till naturen. Jag skrev ett tidigare inlägg om det här i bloggen. Det tar otroligt länge för plast att brytas ner och när det väl gör det kan det bilda mikroplast som är farliga för organismer och miljön. Ni har antagligen sett bilder som dessa:

bionedbrytbart1bionedbryt2

Vanligt plast är tillverkat av råolja eller naturgas. Men nu har ett alternativ stigit fram (drumroll...) - bioplast! Biobaserade plaster/bioplaster är istället baserade på t.ex. cellulosa, mjölksyra eller etanol. Man ser bioplaster allt mer, med slagord som green, natural, eco-friendly, sustainable osv. Låter ju mysigt och bra. Men!! - termen "bioplast" betyder inte att det är bionedbrytbart. Bio-polyeten t.ex. är ett bioplast men har samma egenskaper som råolja och bryts därför inte ner i naturen.

 bionedbryt3

PLA, polymjölksyra, är det mest använda biobaserade plastet som också ska vara bionedbrytbart. Problemet är att när man testar denna nedbrytbarhet gör man det oftast i ett laboratorium under specifika förhållanden: en viss temperatur, pH, solljus osv. Ni vet när man går på morgonen till skolan och nästan fryser ihjäl för att det på eftermiddagen är strålande sol och jättevarmt?? Lite löjlig jämförelse, men i alla fall. Naturen fungerar inte som ett laboratorium och om dessa bionedbrytbara plaster tar sig ut till naturen, nedbryts det nog till slut men detta skulle ta väldigt länge beroende på förhållandena...lite som vanligt plast.

Dessutom används tillsatsämnen i de flesta plaster som kan läcka ut vid temperatur eller pH-förändringar och vara farliga för miljön.

Biopåsarna vi kan köpa i butiken är nog nedbrytbara till slut men de försvårar i själva verket processen i de kompostsystem vi har. Istället rekommenderas det att man packar sitt bioavfall i en papperspåse. (från Yles intervju med Sydvästra Finlands Avfallsservice)

bionedbryt4

Personligen ser jag bioplast som ett ord att använda försiktigt. Det är lätt att få en bild av något miljövänligt när det i själva verket inte ännu är ett fungerande koncept. Hellre att vi försöker minska vår konsumtion av engångsplast, oberoende sort, och använder "riktiga" kärl och påsar alltid när vi kan. Att minimera vår produktion av avfall skulle också vara ett första steg = med andra ord en minskad konsumtion och ett cirkulärt samhälle där använda produkter tas tillvara. Bionedbrytbart plast är ett ord som borde användas först när det går att garantera att plastet verkligen bryts ner i alla naturens förhållanden och inte heller ger skada när de väl gör det. Allt vi vill är ju att hålla naturen ren och livskraftig! Här är en bild på en baby sköldpadda som avslut <3

bionedbryt5

PS: har skrivit detta baserat på ett grupparbete vi gjort under mina studier inom miljöbiologi. Du kan hitta artikeln här.