IMG 3997 2

Veganska och vegetariska recept inför jul

Skrivet av Klimatkompisar 22.11.2021

Julen kan vara en knepig tid om man vill äta veganskt. Kött och fisk på julbordet är en tradition som många vill hålla kvar vid och ibland kanske inte de veganska alternativen är så uppenbara. Jag vill tipsa om några rätter som jag är intresserad av att ha på julbordet i år, och kanske (förhoppningsvis!) så inspirerar det någon annan att också inkorporera mera veganska alternativ på julbordet!

1. Vegansk skagenröra 

WhatsApp Image 2021 11 22 at 16.51.31

Med bl.a. tångkaviar, havrebaserad gräddfil, vegansk majonnäs och tofu med dillsmak.

Recept hittas här: https://www.valdigtvego.se/veganska-skagensnittar/. (Jag lade också till majonnäs och tofu med dillsmak i detta recept, men det funkar bra utan också!) Det går utmärkt att äta med skärgårdslimpa (t.ex. malaxlimpa), rostbröd, med bakad potatis eller precis som den är. 

2. Auberginesill 

auberginesill

Bild lånad från bloggen Jävligt Gott

Jag tror icke jag smakat auberginesill? Men det är definitivt något jag vill ha på årets julbord! Den går också att göra på flera olika sätt, t.ex. som senapssill, citronsill eller skärgårdssill.

Recept kan hittas här: https://www.javligtgott.se/vegansk-auberginesill-pa-fyra-satt/

3. Tofusill 

tofusill

Kanske lite dumt av mig att tipsa om denna då den endast går att köpa i Sverige (tror jag?). Men kanske många av oss har släktingar som kommer hem till jul? Säg då att de ska springa snabbt via Coop och köpa tofusill! Denna tofusill är helt klart värt det. Så så gott! 

Min favorit är skärgårdstofu med tångcaviar, men senapstofusillen är också riktigt god!

4. Gravad morot 

gravmor3

En till maträtt jag inte prövat, men som jag tycker verkar väldigt intressant. Smaken och konsistensen ska påminna om gravad lax, och om man vill kan man också pröva en version som påminner om kallrökt lax. 

Recept hittar ni här: https://www.ica.se/recept/vegansk-gravad-lax-av-morot-721862/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F#pfset=1

Gravad morot kan serveras med hovmästarsås, eller användas till snittar med färskost. 

 

5. Andra recept/maträtter som jag har funderat på: 

Vegansk gubbröra: https://www.valjvego.se/recept/vegansk-gubbrora 

Svampsallad: https://bongtouchoftaste.se/recept/en-gronare-jul/finsk-svampsallad/ (Vegetarisk)

Veganska köttbullar: Ärtproteinbullar från Apetit 100%%

Rödkålssallas med russin och äpple: https://www.godasidan.hagerman.info/rodkalssallad-med-russin-och-applen/ 

Kanelkryddade sötpotatisklyftor: https://www.valdigtvego.se/kanelkryddade-sotpotatisklyftor/ 

Griljerad rotselleri: https://www.javligtgott.se/vegansk-julskinka-griljerad-rotselleri/ 

Det var det! Har ni några recept ni vill tipsa om? Kommentera gärna! 


Ett gäng second hand-looks

Skrivet av Klimatkompisar 15.11.2021

Jag tänkte jag skulle posta vad jag har haft på mig den senaste tiden - second hand edition! Jag minns att jag i början av min ∼hållbarhetsresa∼ tyckte det var knepigt att hitta något second hand, men tack vare att det har blivit allt vanligare att man köper second hand så har det kommit upp fler alternativ var man kan hitta second hand kläder. Kom ihåg, om du har kläder som du inte använder så är det alltid bättre att sälja dem second hand istället för att lämna dem till en klädåtervinning. 100 %. 

Bilderna kommer att vara old school spegel-selfies, från hissar och lägenheter. 
WhatsApp Image 2021 11 15 at 20.05.47First look! Här är tröjan second hand, köpt från appen Zadaa. Byxorna är inte second hand, dock typ 8 år gamla. 

WhatsApp Image 2021 11 15 at 19.05.47 5

Hiss-selfie!! Jackan är från Dirty Hippies här i Åbo och jeansen från Maanantaimarket.

WhatsApp Image 2021 11 15 at 19.05.47 4

Same jacket, different night. Om man använder ett plagg många många många gånger, då vet man att det var ett kap. Ännu en till hiss-selfie på det. 

WhatsApp Image 2021 11 15 at 19.05.47 2

Kanske jag borde döpa om inlägget till second hand - hiss-selfie edition? Här med ett fint snapchat-filter på. Kavajen är köpt från appen Zadaa och tröjan fick jag på en klädbytardag med några vänner. 

WhatsApp Image 2021 11 15 at 19.05.47 6

En vardags-outfit. Jeansen är mammas gamla levi's från 80-talet. Tröjan var min mormors och kappan är Filippa K från appen Zadaa. 

Hoppas detta inlägg har inspirerat er lite att försöka hitta nya tillägg till er garderob på andra sätt än nyköp. Det bästa är ju förstås att alltid använda det ni har, men ibland behöver man något nytt! Jag rekommenderar att söka nya plagg i er familjs garderob! Ni kan ju pröva morfars gamla kavaj eller varför inte mormors gamla klänning? 

Ett annat sätt att hitta nya (gamla) kläder är att ha en klädbytardagar med era vänner! Bestäm att ni tar med typ 4-5 plagg, fixa snacks eller god fika och så samlas ni och har en kul kväll. 


Second hand-fynd

Skrivet av Klimatkompisar 12.10.2021

Jag har på senaste tiden haft turen att hitta några fina plagg second hand. Tidigare har jag ofta känt att loppis inte funkar för mig, det är så mycket där som bara inte passar mig. Kanske jag inte heller har tålamodet att gå igenom allt på loppisar bara för att hitta det speciella plagget? 

Efter att second hand har blivit allt populärare, har det dykt upp second hand butiker som passar mig och mitt tålamod bättre. Speciellt här i Åbo finns det flera som jag verkligen gillar, Maanantaimarket, Merkitys 2nd hand shop och Dirty hippies. Jag brukar också beställa plagg från appen Zadaa och har också kikat in lite på en hemsida som heter Vestiaire collective (många dyra märken och dyra kläder, så har inte beställt någonting härifrån ännu). 

WhatsApp Image 2021 10 12 at 10.45.38 4

Stickad tröja från Dirty hippies

 

WhatsApp Image 2021 10 12 at 10.45.38 3

Blå body från Maanantaimarket

 

Det bästa är ju att man använder det man redan har. På så sätt bidrar man inte alls till ökad konsumtion. Men ibland förändras kroppen, så också fallet för mig. Jag har många plagg som jag har haft sedan jag var 17-18 år. Jag har inte längre samma storlek, och to be honest inte heller samma stil. Jag behöver kläder som jag kan använda för en längre tid. 

När jag köper second hand försöker jag att undvika att följa trender. Jag vill ha plagg som funkar i många år. Jag har insett vilka färger som funkar bäst för mig, på vintern är det mycket svart, blått, grönt och vitt och på sommaren gillar jag varmare färger som t.ex. rött och oranget. Jag gillar tröjor med v-ringningar och stickade plagg. Byxorna får gärna vara utsvängda eller raka. Här kan Pinterest vara ett bra verktyg för att veta vad man har för stil, eller varför inte fråga en vän! Det kan vara riktigt roligt att höra hur vänner beskriver ens stil, oftast blir man glad och överraskad. 

Har ni några second hand butiker/appar som ni gillar och som jag inte tipsat om? Berätta gärna! 

WhatsApp Image 2021 10 12 at 10.45.38

Klänning från Maanantaimarket

 

WhatsApp Image 2021 10 12 at 10.45.38 2

Vit topp från Zadaa

 


4 platser jag skulle vilja besöka på hösten

Skrivet av Klimatkompisar 28.09.2021

Den tidiga hösten är en av de finaste tiderna! Jag älskar sommaren, men kan inte argumentera emot att hösten och alla de vackra färgerna och mörkare kvällarna gör mig glad. Har ni någonsin tänkt på att resa någonstans på hösten? (Alltså för att verkligen uppleva hösten, inte för att förlänga sommaren med strandsemester). För mig lockar somliga platser så mycket på hösten! Jag vill gärna dela med mig av min lilla lista, hoppas ni får lite inspiration av att resa inom Finland. 

WhatsApp Image 2021 09 28 at 15.52.16
Urho Kekkonens nationalpark

Lappland är ju ett ganska självklart alternativ på hösten. Är inte ruska definitionen av höst? Allting är så färgsprakande där och den krispiga luften är så härlig efter en varm sommar. Mitten av september är oftast den bästa tiden att besöka Lappland.

Förra året besökte jag Urho Kekkonens nationalpark nära Saariselkä och jag var inte besviken. Hela resan dit, vistelsen där och resan hem var full av vackra höstscener. På plats gick jag dagsvandringar i nationalparken, som var 10 - 12 km.

WhatsApp Image 2021 09 28 at 15.38.14WhatsApp Image 2021 09 28 at 15.38.16
Hetta - Pallas - Ylläs 

Hetta, Pallas och Ylläs är också en populär plats att besöka på hösten. Samma som Urho Kekkonens nationalpark är bästa tiden i mitten av september, då ruskatiden är som starkast.

Är man van att vandra och vill gå längre vandringar kan man pröva på Hetta-Pallas leden som är 50,1km, vilket tar runt 4 dagar. Det finns också kortare vandringsleder, t.ex. att gå upp till Himmelriket, vilket är cirka 8,3 km eller att gå uppför Pirunkuru, som är 8,0 km. Vill du veta mera om vandringslederna? Gå in på utinaturen.fi! Där finns mycket information om de olika lederna.  

WhatsApp Image 2021 09 26 at 23.12.23WhatsApp Image 2021 09 26 at 23.12.46
Borgå 

Borgå är en stad som intresserar mig mycket! Jag har själv inte besökt staden, men alla bilder av gamla stan lockar verkligen. Gillar du gamla trähus och små gränder? Då tror jag Borgå kan vara värt att fundera på! Borgå är också ett ställe jag skulle vilja besöka kring jul, jag kan tänka mig att det är supermysigt att vara där då. 

porvoo 1962792 1920.1620041006
Skärgården 

Det är något speciellt med att vara i skärgården och nära havet på hösten. Allting har lugnat ned sig och luften är så frisk och härlig.

Här ser jag framför mig en weekend i en liten mysig stuga precis bredvid havet. Tänk dig en mysig brasa, höstpromenader med en vän, man lagar mat tillsammans, tända ljus, intressanta böcker att dyka in i samt bastu på kvällen när allt blir lite mörkare. Är man modig kan man ta ett litet höstdopp efter bastubadet. Har man hittat ett svampställe i närheten kan man plocka svamp som man senare steker på kvällen! Jag kan tänka mig att man är mycket avslappnad och glad efter en sådan helg!

WhatsApp Image 2021 09 28 at 15.44.06WhatsApp Image 2021 09 28 at 16.21.40

Har ni någon plats ni vill besöka i höst? 

 


Höstlista 2021

Skrivet av Klimatkompisar 13.09.2021 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Hej!

Jag (Lina) sitter i sängen, det är mörkt ute och allt man vill är att krypa ner under täcket klockan åtta (kanske någon som relaterar?). Såg hur andra skrivit "höstlistor" för några år sedan på sina bloggar och tyckte det var ganska mysigt, så här kommer en höstlista med det som känns viktigt för mig just nu, också angående miljötänk och en hållbar livsstil. WhatsApp Image 2021 09 13 at 22.16.43

Beskriv din höst med tre ord?

Ny, utmanande, men också trygg.

Vad var det bästa med sommaren?

Det bästa med sommaren var helt klart alla känslor som kom med den. Mitt fina sommarjobb, att möta nya människor, få utmana mig själv och tycka om den jag är. Den här sommaren har gjort mig mycket gott.

Känner du dig klar med sommaren?

Joo!! Men inte klar med ljuset, det skulle gärna få vara ljust året om.

WhatsApp Image 2021 09 13 at 22.16.43 1

Hur mådde du förra hösten?

Förra hösten var väldigt händelserik till en början. Jag både distansstudier och ett distansförhållande att navigera mig i, samtidigt som jag jobbade lite på sidan om. Jag hade höga krav på mig själv och till slut funkade det inte alls. Har skrivit ett inlägg om prestationsångest och otillräcklighetskänslor på vår tidigare blogg här, ifall någon känner igen sig! Att helt enkelt inte orka och vara tvungen att stanna upp och fundera på vad som egentligen är viktigt var tungt men lärorikt, så är väl på ett sätt tacksam för det också, såhär i efterhand.

Vad är dina planer för hösten?

Jag ska studera och förhoppningsvis börja någon ny hobby nu när jag är i en ny stad, vilket känns roligt! Ska försöka se positivt på möjligheten att bygga upp ett "nytt liv" och nya rutiner här. Och samtidigt vara medveten om att inte ta på mig för mycket (hehe)

WhatsApp Image 2021 09 13 at 22.16.42

Hur höstmyser du?

Älskar att promenera !! Och så vill jag försöka väcka något slags intresse för matlagning, men det har varit mitt mål ganska länge nu, så antagligen blir det väl ganska mycket serier & filmer...

Vad tittar du på?

...som "30-nånting" som jag nu ser på Yle Arenan! Där finns också andra säsongen av "Älska mig" och så kanske jag ska kolla "Aikuiset" för att träna min finska.

Finns det något du skulle vilja lära dig i höst?

Skulle vilja lära mig att dreja !!! Men det får vara en dröm än så länge.

WhatsApp Image 2021 09 13 at 22.19.09

Har du något klimatlöfte i höst?

Jag har blivit medveten om att mitt behov av nya saker ökat under min korta tid här. Mer fokus hamnar kring konsumtion med alla butiker omkring en. Här finns också så många olika stilar och människor som verkligen satsat på sin klädsel, vilket är kul men som också gör mig lite stressad, haha. Mitt klimatlöfte i höst är att ta det lugnt och fundera en extra gång innan jag konsumerar något, både kläder och annat. Även om jag numera köper nästan alla mina kläder i andra hand, tror jag på att vi behöver ett normsskifte vad gäller konsumtion, att vi kan ha samma, tåliga plagg som vi tar hand om och matchar på olika sätt. 

Tänker såhär - är något jag klarar mig utan men som jag vill ha av andra orsaker? Vill jag ha det för att känna att jag "passar in" i en viss grupp eller på något sätt bevisa mig värdig eller självsäker? Kan jag uppnå mitt behov utan att konsumera saken ifråga? Nu menar jag inte att man ska beskylla sig själv för att köpa saker men det är något jag vill vara mer medveten om, helt enkelt för att minska onödig konsumtion.

Hurdana miljögärningar vill du ha mer av i höst?

Att vara nöjd med det jag har, som tidigare nämnts OCH vistas ute ute ute så mycket jag kan. Tipsa gärna om ni vet om fina ställen nära Helsingfors! Och så vill jag gärna skriva på medborgarinitiativ, delta i strejker och andra större rörelser. Individuella handlingar är viktiga men klimatkrisen är inget som kan ligga på en enskilds axlar. Vi behöver varandra!

Det var allt för denna gång! Har du något klimatlöfte eller miljögärning du gärna vill göra eller funderat på? Några planer för hösten? Berätta gärna i kommentarerna!


Hej hej Helsingfors!

Skrivet av Klimatkompisar 06.09.2021

Kategorier:

Hej på er!

Sommaren har gått och vi har båda haft lite sommarlov från klimatkompisar. Jag (Lina) har jobbat ute på fyren Bengtskär, som finns på det yttersta skäret i Skärgårdshavet. Det har varit ett äventyr i sig och delar gärna med mig bilder därifrån en annan gång!! Det känns som att jag hunnit leva två liv under den här sommaren, minst. Vilket ju är skönt i sig. 

Nu är jag i alla fall nyinflyttad i Helsingfors (!!) vilket är roligt. Och nervöst.

IMG 20210904 141626

Har än så länge tagit väldigt lite bilder under min tid här; men här är en av dem. Söta blommor i mina nya hoods.

Jag och Sophie har alltså börjat våra magistersstudier i "Globala miljöförändringar & Hållbar utveckling" vid Helsingfors Universitet, vilket känns spännande och nästan för bra för att vara sant. Lite "imposter syndrome" vibbar kring det hela för att vara ärlig. Försöker förstå att jag är här och att det här verkligen händer. Alla kurser låter intressanta och det finns så mycket jag skulle vilja läsa..! Förra veckan bekantade vi oss med kampus och våra nya studiekompisar, den här veckan börjar kurserna. Så det hinner väl nog bli allt mer verkligt med tiden.

IMG 20210831 202057

I allmänhet är jag så väldigt tacksam för livet just nu och det är väldigt skönt att känna så. 2021 har varit ett tumult av känslor, som de flesta år väl är, men just nu är jag glad. Sänder styrka till dig som läser detta och alla er som också börjar nya studier eller nya livsskeden i höst. Hur det än går så är det okej! Och om det känns jobbigt just nu så kan det alltid kännas annorlunda. Hur ofta man än hör det så är det lika sant varje gång.

 


Skanslandet

Skrivet av Klimatkompisar 12.06.2021

Hej på er fina!! Hur går det? 

Jag är fortsatt bara ledig och tar det ~lugnt. Förra veckan var jag till Helsingfors, som alltså ska bli både min och Sophies nya studiestad i höst! (wooop) På torsdagen bestämde jag mig för att turista lite och se mer av Helsingfors skärgård. 

Skanslandet & Kungsholmen är två öar som ligger granne med Sveaborg. Lite historisk fakta: öarna har varit delar av Finlands försvar och är kopplade till varann med en vågbrytare, så man kan gå naturstigar på båda två. Här har bott både soldater och vanliga civila i olika perioder på öarna, de sista öborna flyttade ut 1996. 

WhatsApp Image 2021 06 14 at 11.38.44

Man kan ta färja till öarna från Senatstorget, vilket tar ca. 15-20 min.

Det första jag gjorde var att köpa en kaffe, vilket man tydligen behöver trots att man är ledig?? För att orka gå i naturen? I alla fall, traskade jag belåtet med kaffe i hand längs grönskande sandvägar tills en skylt som sa att man INTE får avvika från stigarna eftersom det kan finnas sprängämnen kvar på ön efter en olycka som skedde 1937. Naturen är annars också känslig för slitage och det kan finnas "farliga byggnader och stup". Jag nickade andäktigt åt skylten och höll mig till stigarna.

IMG 20210610 153053

Under de senaste årtiondena har öarna varit stängda för allmänheten och utvecklats till områden i naturtillstånd, vilket syns i en hög biologisk mångfald. En mätning av 200 öar i Helsingfors skärgård visade att Skanslandet var ön med den mest varierande naturen! Och det var verkligen. otroligt. fint! Lite som att bli omfamnad av lummiga träd, växtlighet och blommor. 

IMG 20210610 140457

IMG 20210610 140326

IMG 20210610 141103

Vackra vyer !!

IMG 20210610 135825 01

Fnissar lite åt bilderna jag tagit med timer - här hade jag telefonen balanserad på en bänk :)

IMG 20210610 141819

Lite fler varningar - södra sidan av ön är stängd för allmänheten pga. farliga konstruktioner. Man får inte heller simma på Skanslandet, då öns damm är full av skrot och båttrafiken utanför öns strandklippor bildar mycket kraftiga sug som kan dra med en långt ut till havet. (hjälp?) (Man kan dock simma vid Kungsholmen!)

IMG 20210610 141842

Med tanke på allt detta förstår jag att öarna beskrivs som "mystiska" på diverse webbsidor. Det här betyder förstås inte att de är farliga att besöka, så länge man följer deras anvisningar. Jag rekommenderar ABSOLUT ett besök hit, för naturen är verkligen fantastisk. Öarna har också en intressant historia och just nu finns det flera konstutställningar över ön (Helsinki Biennaali). En annan kul fakta: Skanslandet är hem till 1000 fjärilsarter, varav 100 är sällsynta eller hotade. 

IMG 20210610 150035

Jag hade med min bok och la mig på några klippor för att läsa och spana på båtar som åkte förbi. 

IMG 20210610 153440

Dammen.

IMG 20210610 161934

Jag hann ta ett kort besök till Kungsholmen också. På vågbrytaren fanns en stor spegel.

IMG 20210610 160101

Båten mellan ön och Skanslandet gick ungefär med en timmes mellanrum, tidtabeller hittar du här på öns hemsida! Båtfärden kostade 8 euro tur och retur. Rekommenderar verkligen denna utflykt ifall du befinner dig i Helsingfors eller i närheten, man kan förstås också ta sig till ön med egen båt (eller kajak!) 

Mer infor på utinaturen.fi, en webbsida som är väldigt bra när man vill hitta info och kartor över olika naturleder i Finland <3

/Lina

 


Naturstig i Pemar

Skrivet av Klimatkompisar 11.05.2021

På söndagen körde jag till Pemars naturstig som finns riktigt nära Åbo (tog ungefär en 20 min med bil). Fick sällskap av min brors hundvalp, Luna, som var en mycket ivrig medresenär och upptäckare. Naturstigen är bara 4 km lång, vilket var riktigt passligt för mig haha. Vi stannade en hel del för bilder och det var också skönt att gå i helt lugn och ro, med Luna i långt koppel så hon fick springa av och an och nosa överallt. 

DSC 0706DSC 0781IMG 20210509 144333

Jag blev riktigt positivt överraskad av naturstigen, för naturen var väldigt varierande. Vi gick igenom skogar och myrmarker till sandstigar och högre klippområden. Det hela kändes nästan som Lappland (även om jag inte ännu varit och vandrat där) (some lucky day!!)

DSC 0798DSC 0806

IMG 20210509 150001

Ungefär halvvägs, när man klättrat uppåt ett tag, finns ett ställe där man kan grilla och ett utsiktstorn, perfekt ifall man vill vandra med en grupp och stanna för matpaus. 

DSC 0733IMG 20210509 142611 1IMG 20210509 143138

Kan verkligen rekommendera att åka hit ifall man är i närheten och vill gå en lugn promenad i naturen! Mer info finns här och här på Google maps


Jag <3 Runsala

Skrivet av Klimatkompisar 01.05.2021

Kategorier:
Runsala/Ruissalo är definitivt en av mina favoritplatser i Åbo!

Hit har jag kommit också för kortare promenader då jag inte haft så mycket tid men velat vara nära naturen för en stund. Vågor som sakta suckar in mot klippkanten, prasslandet och susandet i träden, kvittrandet av småfåglar... *blir poetisk. Vi åkte ut hit för att fota en kväll och det var såå lugnt och stilla vid stranden.

DSC 0685

Detta fick mig också att inse hur mycket jag vill börja fota igen! Ett roligt sätt att spendera tid i naturen, även om det inte skulle bli några mästerverk av bilderna. Man kanske stannar upp och lägger till detaljer som annars skulle gå omärkta.

DSC 0656DSC 0633DSC 0627

Det finns många olika stigar och stränder att upptäcka i Runsala även om det inte är så stort område i sig. Närturism och #staycation har ju blivit mer populärt nu då alternativen varit få, men oberoende orsak är det en väldigt bra sak att vi tar oss tiden att uppskatta det som finns nära. Tror nog att vi alla vill ha en välmående och mångfaldig natur omkring oss, men att de värderingarna också förstärks då vi får ta del av naturen oftare. https://www.utinaturen.fi/ är en webbsida med bra tips på naturleder!

DSC 684

Hoppas du som läser detta har en bra dag, ta hand om dig!


Närturism i Nådendal

Skrivet av Klimatkompisar 21.04.2021

Kategorier:

Ni vet när man varit hemma i sin lägenhet och suttit framför zoom i något som känns som en evighet..? Jag och min kompis Ellen åkte till Nådendal för en kväll från Åbo för några veckor sedan och redan det kändes som ett stort äventyr!!

Vi började med ett besök till Mumindalen som före sommaröppningen har öppna dörrar och det var ganska kul att promenera omkring där och kika in i olika hus. Jag minns själv från mitt tidigare besök som liten att jag var rädd för mumintrollen, så kanske lika bra att det var en tom Mumindal den här gången, hehe... Fint att de kan hålla den öppen för allmänheten!

DSC 5726 2

Efter det promenerade vi ner till klipporna och en vääldigt fin solnedgång.

DSC 5743 2

Ellen tog flera fina bilder på mig!! 

DSC 5786 2DSC 5756 2

Kan ju passa på att uttrycka min kärlek till återanvändna kläder på samma gång, då alla mina kläder på bilden är köpta i andra hand <3 Jackan är från Merkitys i Åbo, och jeansen från Comboliinakirppis i Vasa! 

DSC 5821 2DSC 5836 2DSC 5852 2DSC 5877 2

Lärdom från denna kväll är definitivt att man inte behöver resa långt för att ta del av vackra vyer och känna sig äventyrlig! Har du något ställe nära dig som du vill rekommendera vidare till andra?

PS: Från Åbo går det lätt att ta sig med buss nr 6 eller 7 till Nådendal!