IMG 3997 2

6 tips på hur du kan minska din konsumtion

Skrivet av Klimatkompisar 28.08.2019 | 0 Kommentarer

6tips3

Som jag nämnt i tidigare inlägg har jag shoppat en hel del i min tonår... både när det gäller kläder, smink, hårprodukter men också andra saker. Reklamer, youtube-videos och instagram fick mig att tro att jag behövde nya saker för att på något sätt känna mig värdig. Influencers lägger konstant upp bilder på instagram där de har nya kläder och smink och allt ser så bra ut. Jag kände alltid ett behov av att söka efter nya saker jag kunde köpa för att jag trodde det skulle ge någon sorts lycka att äga mera saker.


Men! Goda nyheter! Det går att ändra på allt det där. Man behöver ju faktiskt inte köpa och köpa. Och man behöver ju faktiskt inte en massa saker. Jag tänkte nu räkna upp några steg som gjorde det lättare för mig att inte köpa saker.

6tips2


1. Avregistrera dig från alla reklammejl. 

Jag började min shopstop med att avregistrera mig från alla reklammejl som jag fick. Rabatterbjudanden från Nelly, Kicks, Ellos m.fl. ville jag inte ha längre. Och så skönt det är att inte konstant bli bombaderad med mejl som uppmanar att köpa!


2. Sluta följa konton på instagram

Vilka konton man följer på instagram påverkar en sjukt mycket. Jag bestämde mig för att gå in på instagram och noga gå igenom vilka jag följde. Klädmärken och sminkföretag avföljde jag direkt. Influencers som jag ansåg uppmanade till konsumtion (kläder, smink, resor, o.s.v) slutade jag också följa. Det känns befriande att pressen man har på sjg att se ut på ett visst sätt minskar lite. Man börjar så lätt jämföra sig med allt och alla man ser på sociala medier, även fast man inte märker av det direkt.

6tips1
3. Undvik "shoppingdagar" och butiker

Jag brukade ofta ha shoppingdagar då jag åkte in till centrum och gick runt i olika butiker för att hitta saker jag kunde köpa. Nu för tiden har jag inte längre shoppingdagar och går inte heller in i butiker som t.ex. H&M, Bikbok, Ginatricot etc. Minskar mitt behov av att köpa ännu mindre. Sen sparar man ju en massa pengar också. Om jag verkligen behöver en viss sak från en butik går jag in och köper endast den prylen, och absolut inget annat. 


4. Skriv upp det du köper 

Före jag började mitt "shopstop" på smink skrev jag upp allt jag köpte och hur mycket det kostade. Även fast jag själv ansåg att jag inte köpt så mycket den månaden visade det sig att jag hade slösat mycket mer pengar än jag trott. På en månad kunde jag ha lagt över 150€ på både kläder och smink (vilket jag nu anser är väldigt mycket pengar att lägga på något man inte behöver). Man glömmer ofta bort hur mycket pengar man har slösat. Genom att skriva upp hur mycket man köper håller man bättre koll på sig själv och ofta har man köpt mycket mer än man tror, det har varit en riktig ögonöppnare.

6tips4

Dessa två tvålar använder jag när jag duschar. (plus ett balsam). Mer än så behöver jag inte

 

5. Bekanta dig med minimalism

Jag har på senaste tid blivit mer och mer intresserad av minimalism. Minimalism för mig är öppnare ytor och mindre saker som ligger runt och skräpar överallt. Det är när skåp inte är proppfulla med saker, det är att förstå att man kanske inte behöver en 7-stegs hudvårdsrutin eller en massa olika hårvårdsprodukter (Det funkar ganska bra med shampo och balsam, eller bara shampo). Minimalism har fått mig att inse att jag inte behöver en massa saker och att jag nästan tänker "uff" när jag ser ytor/rum/skåp med alldeles för mycket prylar. När man vill ha sitt hem minimalistiskt köper man inte heller en massa saker.

6tips5

6. Låna saker av en vän 

Jag tycker vi borde våga låna mera saker av varandra. Ibland kanske det känns jobbigt att fråga, lite som att man skulle vara snål eller tränga sig på. Men på samma gång tycker jag själv att det är roligt att få låna ut saker åt vänner. Min kompis har pratat om en vegansk kokbok som hon skulle vilja läsa  och det är en kokbok som jag faktiskt äger. Så istället för att hon behöver köpa en ny har jag lånat ut min åt henne. Nu får hon pröva på nya recept utan att behöva skaffa sig en ny!


Jag hoppas detta inlägg hjälpte någon som funderat över att minska sin konsumtion. Ibland behöver man köpa saker och det är okej, men jag tycker att i dagens slit-och-släng samhälle kan shopping ibland bli till en överdrift. Jag har definitivt shoppat med överdrift, och jag har på senaste tid aktivt försökt minska på det jag köper. Det är bättre för plånboken, planeten och psyket. 

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar