IMG 3997 2

Bionedbrytbart plast - för bra för att vara sant?

Skrivet av Klimatkompisar 03.12.2019 | 0 Kommentarer

Kategorier:

Plast är ett stort miljöproblem och nej - det handlar inte om att all plast är dålig, för en del plast är absolut nödvändig och fyller sina krav väl. Faktum består dock att en alltför stor andel, framförallt engångsplast, ansamlas och tar sig ut till naturen. Jag skrev ett tidigare inlägg om det här i bloggen. Det tar otroligt länge för plast att brytas ner och när det väl gör det kan det bilda mikroplast som är farliga för organismer och miljön. Ni har antagligen sett bilder som dessa:

bionedbrytbart1bionedbryt2

Vanligt plast är tillverkat av råolja eller naturgas. Men nu har ett alternativ stigit fram (drumroll...) - bioplast! Biobaserade plaster/bioplaster är istället baserade på t.ex. cellulosa, mjölksyra eller etanol. Man ser bioplaster allt mer, med slagord som green, natural, eco-friendly, sustainable osv. Låter ju mysigt och bra. Men!! - termen "bioplast" betyder inte att det är bionedbrytbart. Bio-polyeten t.ex. är ett bioplast men har samma egenskaper som råolja och bryts därför inte ner i naturen.

 bionedbryt3

PLA, polymjölksyra, är det mest använda biobaserade plastet som också ska vara bionedbrytbart. Problemet är att när man testar denna nedbrytbarhet gör man det oftast i ett laboratorium under specifika förhållanden: en viss temperatur, pH, solljus osv. Ni vet när man går på morgonen till skolan och nästan fryser ihjäl för att det på eftermiddagen är strålande sol och jättevarmt?? Lite löjlig jämförelse, men i alla fall. Naturen fungerar inte som ett laboratorium och om dessa bionedbrytbara plaster tar sig ut till naturen, nedbryts det nog till slut men detta skulle ta väldigt länge beroende på förhållandena...lite som vanligt plast.

Dessutom används tillsatsämnen i de flesta plaster som kan läcka ut vid temperatur eller pH-förändringar och vara farliga för miljön.

Biopåsarna vi kan köpa i butiken är nog nedbrytbara till slut men de försvårar i själva verket processen i de kompostsystem vi har. Istället rekommenderas det att man packar sitt bioavfall i en papperspåse. (från Yles intervju med Sydvästra Finlands Avfallsservice)

bionedbryt4

Personligen ser jag bioplast som ett ord att använda försiktigt. Det är lätt att få en bild av något miljövänligt när det i själva verket inte ännu är ett fungerande koncept. Hellre att vi försöker minska vår konsumtion av engångsplast, oberoende sort, och använder "riktiga" kärl och påsar alltid när vi kan. Att minimera vår produktion av avfall skulle också vara ett första steg = med andra ord en minskad konsumtion och ett cirkulärt samhälle där använda produkter tas tillvara. Bionedbrytbart plast är ett ord som borde användas först när det går att garantera att plastet verkligen bryts ner i alla naturens förhållanden och inte heller ger skada när de väl gör det. Allt vi vill är ju att hålla naturen ren och livskraftig! Här är en bild på en baby sköldpadda som avslut <3

bionedbryt5

PS: har skrivit detta baserat på ett grupparbete vi gjort under mina studier inom miljöbiologi. Du kan hitta artikeln här.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar