IMG 3997 2

Hållbara julklappstips

Skrivet av Klimatkompisar 13.12.2019 | 0 Kommentarer

JUUUUUL
JUUUL
STRÅÅLANDE JUUUL jul1

Oavsett om du är en strålande julstjärna eller en lite mer vaksam åskådare (jag) på julen så är du välkommen hit. Om du inte firar jul alls...skulle du antagligen inte vara här. Men det är hundra procent okej det också. Nu ska vi i alla fall ta och kolla på 10 tips på alternativa julklappar för dig som vill rädda planeten, plånboken och din mentalitet *zen*.

1. Ge din tid

Klyschigt som det låter, så är detta en utmärkt gåva! (bara man minns fullfölja den, hehe.) Behöver inte kosta mycket, kan vara att du fixar middag, ni tar en kaffe, går på fotbollsmatch, har spel- eller filmkväll...Vad är bättre än att umgås med dem man tycker om <3

2. En bok du verkligen gillat

Jag tycker själv att detta är oerhört fint, eftersom jag är en boknörd och anser att böcker kan ha ett stort värde. Att ge vidare sin bok är lite som att ge en del av din själ (Voldemort alert?) Fint och lätt fixat!

jul2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

jul3


3. Presentkort till Spotify, Netflix, Headspace etc.

Om du vet att personen använder någon tjänst aktivt eller velat pröva på, kan dehär vara väldigt uppskattat...*blinkar till min familj som antagligen inte läser detta

4. Biljetter till en film, teater, koncert...

Precis som det låter. Du har biljetter till er favoritartist eller filmen ni pratat om att se. Eller så har ni talat om att teater är mysigt att gå på men varför gör man det inte oftare?? Problem = solved.

5. En upplevelse

Här får du vara kreativ!! *ljud av liten änglakör i bakgrunden. Kanske ni kan ta en hike i närmsta nationalpark, testa på en ny hobby (dans, klättring, språklektioner, måla tsm) eller åka någonstans där ni inte varit förr? Din insats kan då vara helt enkelt den briljanta idén, eller sponsring av valfri aktivitet. Du kan göra en liten -mysterierunda-  med ledtrådar som leder till en fin solnedgång där du väntar med picknickfilt och...okej jag tror att det är sommar och att ni är ett romantiskt par. Men kör hårt oavsett!

jul4

6. Donera ett träd/ge stöd till miljöarbete

Okej, jag vet vad ni tänker. Om jag inte känner personen såå bra? Då är detta ett perfekt alternativ, eftersom du genast visar vem du är (=en god person som räddar miljön) Plus att personen själv kanske aldrig funderat på att spendera sina sista slantar på trädplantering men nu räddar du liksom världen åt hen. Kan förstås också vara annan donation till en miljöorganisation, ex. Håll Skärgården Ren rf. eller Suomen Luonnonsuojeluliitto.

7. Köp något som används

Fråga personen vad hen behöver! Då vet du att det du köper kommer till användning.
Du kan också tex. köpa prylar som minskar engångsplast - typ vattenflaska av metall, metallrakhyvel, termosmugg, bambutandborste etc. Eller om du vill köpa nåt nytt - kolla upp företag som satsar på hållbart. Vi tipsar om hållbara klädföretag här och på insta stories!

8. Något man kan äta eller dricka upp

Om du har tiden kan du dra på dig förklädet (använder människor ännu sånt?) låta Last Christmas ljuda ur din högtalare, dra upp ärmarna och börja baka knäckebröd,eller kex, eller kola. Vad än ditt hjärta känner för! Mindre tidskrävande är att ge en flaska glögg, vin etc.

jul5

9. Skriva en dikt

Okej, min personliga favorit. Allt jag behöver är några fina ord och kanske ett fint kort. Den kan vara rolig, sentimental, romantisk eller bara personlig - detta är med andra ord kanske till någon du känner bättre. Bonuspoäng om du ritar kortet själv!!! (Jag tycker helt klart om presenter man själv gav på dagis)

10. Ge något begagnat

Det finns många bra second hand butiker både irl och på nätet. Du sparar pengar samtidigt som du promotar en cirkulär ekonomi och tar vara på det som redan finns. Peeerfect.

Har ni några bra tips? Vill också påminna om att allas jular ser olika ut och det finns ingen perfekt. Julen kan skapa stress och om det är så du känner - this too shall pass! Det behöver inte vara de mysigaste dagarna i hela liivet eller ens närapå, även om sociala medier kan få oss att tro det. Försök göra det som får dig att må bra om du kan och vara med dem du trivs med. You go klimatkompisar out there <3

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar