IMG 3997 2

Slow fashion

Skrivet av Klimatkompisar 21.11.2019 | 0 Kommentarer

slowfashion1

Mitt no-buy

I april skrev jag ett inlägg om att jag hade börjat ett shop-stop på fast fashion. Jag slutade helt enkelt att köpa kläder från företag, som varken har en etisk eller miljövänlig produktion.

Det har gått förvånansvärt lätt. Jag har inte känt något större behov av att köpa nya plagg från de företagen, utan jag har istället vänt mig till second hand butiker ifall jag har behövt förnya något klädesplagg. Dock har det hänt väldigt sällan. I september, när studierna började igen, kände jag lite större press på mig att skaffa nya kläder, det var något med studieatmosfären som gjorde att jag ville ha något nytt, känna att jag passar in. Dock försvann den känslan relativt snabbt, och jag känner inte samma behov av att köpa något längre. 

Efter att jag har fördjupat mig mera i problemen med fast fashion industrin, vill jag inte bidra till att industrin växer ännu mera. Känslan av att veta vad som pågår och vad dessa företag förorsakar, är starkare än behovet av att vilja ha ett nytt plagg. Därför tänker jag fortsätta med min no-buy. 

Jag kommer istället att gå över till slow fashion och stödja företag som försöker göra förändringar inom klädindustrin. Jag kommer inte att köpa kläder i massor, min första prioritering kommer alltid att vara att använda det jag redan äger och att köpa second hand. Dock har jag förstått att second hand inte alltid är möjligt. Det kan t.ex. ibland vara svårt att hitta sin storlek, kläder med bra kvalité osv. 

slowfashion2

Jag är så glad att mina klasskompisar också är intresserade av second hand och slow fashion! Det är lättare att hålla sitt no-buy när man blir inspirerad av andra. 


Vad är slow fashion?

Slow fashion företag är väldigt transparenta med hur deras kläder produceras, vem som tillverkar dem och vilken klimatpåverkan de har. Slow fashion företag väljer kvalité över kvantité, och har en etisk och miljövänlig produktion. Om ett företag är väldigt diskret och inte vill ge ut uppgifterna om vem som tillverkat kläderna de säljer, handlar det ofta om oetisk produktion. Har företagen en etisk och miljövänlig produktion har de inte några problem med att vara transparenta. 

Jag tänkte nu tipsa om några företag som man kan räkna till "slow fashion"! Jag vill poängtera att jag inte köpt något av dessa företag, men de är några jag skulle vara intresserade av att köpa av i framtiden.  

slowfashion3

Organic Basics 

slowfashion4

En av de kategorier, som säkert de flesta vill köpa nytt av, är underkläder och ett företag som jag tittat på ganska länge är Organic Basics. Företaget är från Danmark och säljer underkläder, sockor, leggings, t-shirts, träningskläder och mössor. 

Deras kläder består av allt från Tencel till ekologisk bomull, återvunnen cashmere och andra återvunna material. Det är lätt att hitta information om var kläderna är tillverkade. Jag har mest varit intresserade av deras underkläder i Tencel, men också deras tröjor. Grön i Åbo har också tipsat om Organic Basics, gå in och läs vad hon tycker här! Obs! Hon har också en rabattkod som ni kan hitta på hennes blogg. :)


Veja 

Slowfashion5

Något som jag har väldigt svårt med att köpa second hand är skor. Min skonummer är 34, vilket gör att jag ofta blir tvungen att handla på barnavdelningen. Även där är det svårt att hitta något som passar min stil, eftersom.. ja.. allt är mycket rosa eller glittrigt. 

Veja är ett företag som säljer sneakers för både kvinnor, män och barn. På deras webbsida kan man läsa om var de odlar sin ekologiska bomull, deras fair trade produktion, återvinning och etiska arbetsförhållanden för deras arbetstagare. När mina nuvarande sneakers inte går att använda längre (och om jag inte hittar några nya på second hand), skulle jag vara intresserad av att köpa ett par Veja sneakers!


e/s design

slowfashion6

E/s design är ett finländskt företag som drivs av finlandssvenska Elin Skogberg. Kläderna är gjorda i Finland, och på hemsidan står det att alla produkter tillverkas efter beställning. Det är alltså ingen överproduktion, vilket jag tycker är jättehäftigt då det inte produceras mera än det som behövs. Alla plagg är mycket vackra och klassiska. Många klänningar, byxdresser och blusar kan användas mångsidigt genom att knyta dem på olika sätt och därigenom få olika utseende på dem. På det sätt är produkterna hållbara, eftersom man kan använda dem länge. 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar