tisdag 10 april 2018 - 18:51

Äventyren smyger sig på

När jag tackade ja till tjänsten som resurspedagog i Arvidsjaur såg jag fram emot att ha en normal, lunkande vardag med få extraaktiviteter. Bara jobb och hemmaliv ett tag, det kändes välbehövligt! Långsam, tom och trygg kalender. Så skönt! 

Och visst har det varit både skönt och välbehövligt, men nu mot våren har de små avstickarna i lunken börjat smyga sig in och de är så välkomna. Med orken kommer äventyren liksom, och jag är så glad över att jag redan i år fått göra så många roliga saker som jag njuter av! Sedan jag skrev sist i början av mars har jag till exempel hunnit hämta hem en ny hund, vara i fjällen två gånger, turskida med min friluftskurs i Pedersöre, ha syster med familj på besök och dessutom har jag njutit av ett långt påsklov. 

Jag vill gärna skriva mera om allt det här, men nu ska jag först ut och njuta av kvällssolen med hundarna. 

DSC 0183Illustration av den senaste månadens njutning: utematlagning vid träsket ett stenkast från gården

lördag 3 mars 2018 - 17:26

Favoritsyssla: fjälltursplanering

Sitter just nu och planerar fjälltur inför nästa vecka, då delar av Sverige har sportlov och så även jag. Turplanering är bästa lördagsgöran nånsin! Jag och Eeva, en studiekompis från vildmarksguideutbildningen, ska träffas i Jämtland för en fyradagarstur och det ska bli så roligt!

Orsaken till att det blev Jämtland är att Eeva nyss flyttat till Värmland, och på det här sättet har vi ungefär lika lång resväg båda två. Vi kommer att starta från Vålådalen och besöka Stendalsstugan, Gåsen och Vålåstugan innan vi återvänder till Vålådalen. Det här området har vi båda vandrat i tidigare och tyckte väldigt mycket om det båda två, så det blir roligt att återvända på vintern! Samtidigt blir det en annan rutt än under våra vandringar så vi får också uppleva nåt nytt. 

Vi har precis bestämt rutt och delat upp matlagningen. Jag har tömt skafferiet på sånt som kan användas och skrivit inköpslista. Ikväll blir det att sy några hundtossor till och baka fröknäcke. Men först ska jag ut och sätta upp tältet för en utenatt på gården! Måste nämligen testa om min och Tjirros nya kompis trivs att vintertälta eller om vi får sikta på att övernatta i stugor istället...

 

DSCN7852

måndag 26 februari 2018 - 21:48

Utenatt i köldrekord

I helgen hade jag bestämt mig för att sova ute. Sagt och gjort, på lördag eftermiddag skidade jag och sambon upp till utsiktsplatsen på berget bakom vårt hus och satte upp tältet. Det var en härlig solnedgång som spred rosa solljus i skogen och bara av den stunden njöt jag jättemycket. Det här skulle bli en fin övernattning, den allra första på denna sköna plats! 

28460669 10155057515151854 1611458596 o

 

Utsiktsplatsen är ett mysigt ställe som man måste känna till för att hitta. Det går en gammal liten skogsväg upp på berget men sen ska man vika av stigen och söka sig neråt branten på sydsidan en bit. Det tog mig några försök förra året innan jag började hitta rätt. Från utsiktsplatsen ser man ut över skogarna och myrarna runt byn - taket på gamla skolan skymtas mellan träden men annars är allt bara skog. Byskeälven som rinner förbi söder om byn kan man följa med blicken, och på andra sidan bullar ett antal små berg upp som fina små kullar ända till horisonten. 

 

28499819 10155057515501854 28203213 o

 

När tältet var uppsatt skidade vi hem för att fira svärfar som fyllde år, och följa med melodifestivalen på teve. Jag somnade i soffan och fick rycka tag i mig själv vid elvatiden på kvällen. Borstade tänderna, klädde mig varmt och kastade den färdigpackade rinkan på ryggen. Upp mot berget igen, den här gången i månljus och under stjärnklar himmel. Dröjde med att tända pannlampan tills vi var inne i skogen bortom grannhuset. Månen kastade skuggor av de snötyngda granarna och snötäcket glittrade. 

 

DSCN7842

 

Jag och Tjirro kröp till kojs, inbäddade i ullunderställ, mössa, halsduk, dunsovsäck och diverse täcken. Vi hade med oss alla liggunderlag jag kunde hitta hemma, en sju-åtta stycken tror jag. Ändå sakande jag mitt dyra, varma uppblåsbara Exped under natten. För det blev allt lite kyligt, och fler än en gång fick jag stoppa om Tjirro med min dunjacka som bara gled av.

 

28500868 10155057515701854 1488107573 o

 

På morgonkvisten drog jag upp blixtlåset och möttes av den vackraste vy man kan tänka sig. Den fina utsikten som jag sett så många gånger förr - nu inramad av tältöppningen i morgonsol och ett svagt dis över skogen i fjärran. Vi mojade oss, njöt av morgonstunden, packade ihop och skidade sedan hemåt igen. Väl hemma på gården möttes jag av sambons bror som gav köldrapport: 32 minusgrader hade det varit. Hua så kallt, tror det är rekord för min del. Men så vackert och härligt ändå!

 

28461929 10155057515211854 1865574247 o

28459910 10155057515276854 54743893 o

28500193 10155057513576854 1090081148 o 2

 

Det här var kanske första men absolut inte sista gången jag sover här. Det får allt bli fler gånger ännu i vinter, och jag bara längtar till våren då skogen fylls med fågelsång och grönska! De nya, härliga upplevelserna behöver inte alltid vara långt borta och jag brukar försöka tänka på det stora i det lilla. Men jag kan inte låta bli att känna mig extra lyckligt lottad som har såna här platser inom nära räckhåll. Också nu när jag tittar på bilderna jag tog känns det nästan ofattbart. Tänk att jag får ha det så här bra! 

onsdag 21 februari 2018 - 22:53

Årets första Äventyrsklubb

I söndags var jag och Camilla ute med Äventyrsklubben 65+ i Vasa, på årets första tur och med ett härligt gäng av både nya och bekanta deltagare! Vi samlades i Jungsund och åkte gemensamt ut till Hallonnäs i Iskmo. Därifrån tog vi oss på snöskor via Hallonnäsfladan längs vandringsleden ut till Björnhällsfladans vindskydd. 

DSCN7812

Vi gjorde upp eld och åt lunch, som denna gång bestod av frystorkad turmat - en riktig expeditionsupplevelse i sig. Sen var det dags för snöskobyggartävling och under tiden stekte jag äpplen i smör, kanel och honung som serverades till efterrätt. Kokkaffet och tepannan stod också på elden. Jag lyckades bränna mina handskar ordentligt, trots att jag använt dem kring eld och matlagning hur mycket som helst tidigare. Men vad gör det - friluftskläder är ju till för att användas och slitas! 

På eftermiddagen vandrade vi vidare längs leden och tillbaka till Hallonnäs. Med oss under dagen hade vi även en reporter som skrev en artikel om Äventyrsklubben till Folkhälsantidningen. Det är jätteroligt att Äventyrsklubben fått så mycket uppmärksamhet - det här var tredje gången en artikel skrivs om oss hittills i år och jag hoppas att det betyder att vi når ännu fler seniorer som vill följa med ut!

DSCN7811

DSCN7823

Det var så roligt att få lära känna nya deltagare, och såklart att få träffa gamla bekanta igen! Det är verkligen en ynnest att få vara ute och frilufsa med detta gäng. Nu får vi bara vänta till april och nästa träff som har temat lägerliv. Då ska vi bygga skogsläger och djupdyka i utematlagning. Och njuta av vårskog och fågelkvitter! Det ser jag redan fram emot!

 

onsdag 21 februari 2018 - 19:29

Förnöjsamhetens duntäcke

Idag har jag haft en seg dag. Ja, igår också. Jag har liksom varit låg på energi och känt väldigt lite glädje. Trots att jag känner mig kärnfrisk (hade min vinterförkylning för flera veckor sen), allt är bra på jobbet och i övrigt. För ett tag sen hade jag kanske oroat mig och tänkt "depressionssymptom! utmattning!" Jag har nämligen många gånger varit rädd att halka ner i diket igen. Men nu kan jag slappna av. Att ha såna här dagar är ju bara normalt!

När jag kom hem från jobbet snörade jag på mig turkängorna och skidade upp på hemberget, ut till utsiktsplatsen. Hundarna följde med och Igor försvann efter nåt dagsgammalt harspår ungefär halvvägs. 

Jag stod och njöt en stund av stjärnorna på den mörkblå himlen, av det turkos-rosa i horisonten där solen gått ner, av det svaga ljuset från byn. Av meterdjup snö och granar som böjer sig under tyngden. Av snö i handskarna då jag vurpar i nerförsbacken. Av Tjirros glädje där han studsar fram och dyker med huvudet i snön med jämna mellanrum. 

En kvart senare är vi hemma och förnöjsamheten lägger sig som ett varmt duntäcke över själen. Kanske är energin tillbaka imorgon, kanske inte. Jag är nöjd och tacksam i vilket fall, för jag har ju det oförskämt bra!

DSCN7829

onsdag 14 februari 2018 - 07:44

På vändagen

En av mina bästa vänner är väldigt bra på att lyssna. Han har funnits där för mig när jag behövt en kram och när jag varit glad och han har fångat många av mina tårar. Han har verkligen tagit till sig det här med att vi har två öron men bara en mun. Inget onödigt snack liksom - men då han väl säger något, ja då menar han det verkligen. 

Det händer oftast när han saknat mig, då får jag höra hur viktig jag är för honom och hur glad han är att se mig igen. Det betyder så otroligt mycket för mig, att få känna mig saknad.

Och jag älskar när nån uttrycker sina känslor. När man ser värmen i deras ögon och hör djupet i rösten. Orden spelar egentligen mindre roll, även i de mest töntiga meningarna kan man uppleva kärlek. Men jag blir ärligt talat nästan lika glad när han är upprörd eller vrålhungrig (för då är det ord och inga visor minsann). Det finns liksom inget bättre än när nån kan kommunicera sitt innersta - eller att få vara den som förstår och backar upp!

Må jag få ha många många år framför mig tillsammans med Tjirro, han med de stora öronen och de sporadiska, ljuvliga verbala utbrotten.

 

20160415 154928 HDR2

söndag 4 februari 2018 - 19:22

Jokkmokk nästa år igen

Igår fick jag då äntligen besöka Jokkmokkmarknaden, och vilken upplevelse! Jag hade tänkt att ett besök över dagen nog blir helt lagom med tid men nej. Vi bestämde redan på eftermiddagen att nästa år stannar vi minst två dagar. Det fanns så mycket att uppleva!

Själva marknaden sträcker sig så långt ögat når längs flera gator och jag vet inte ens om vi lyckades täcka hela området på alla de timmar vi strosade runt. Tiden bara flög iväg och jag dels glömde dels fick prioritera bort flera av de saker jag hade velat hinna med. Men suovas åt vi och så bevittnade vi renracet ute på sjön. Det visade sig vara ett riktigt spektakel i sig som var mindre seriöst och mera publikmagnet än jag hade föreställt mig, men roligt att få se. Ett besök på Áttje hann jag också med - bara för att konstatera att det behövs ett par timmar till även där nästa år!

DSCN2

DSCN7670

DSCN7672

DSCN7691

DSCN7706

DSCN7710


I ärlighetens namn hade jag
trott att marknaden skulle vara ännu mer traditionell och var först lite förvånad över marknadsstånd med helt butiksvanliga, moderna produkter för husdjur, köksattiraljer och kläder. Men sist och slutligen var de rätt få och utbudet av rejäla hantverksprodukter var enormt!

Jag hade inga direkta planer på att handla något men i ryggsäcken hamnade till slut två böcker av Yngve Ryd, ett par rejäla filttofflor, ett nytt flexkoppel åt Tjirro, grisöron, älg- och renkorv samt rökt älgkött. I en liten bagarstuga köpte jag ett helt knippe ekologiska gahkku, ett samiskt mjukbröd som jag blev bjuden på i Ammarnäs när jag skidade Kungsleden och som jag längtat efter att få äta igen. Det mesta gick åt redan i bilen påväg hem och sista biten ska jag mumsa i mig ikväll.

Sen var det ju ett nöje i sig att gå runt och titta och lyssna på alla marknadsbesökare! Alla vackra koltar i sápmifärger, alla dialekter och nationaliteter som samlades runt kulturen, det jordnära och rejäla. 

DSCN7713

DSCN7715

DSCN7737

DSCN7740

DSCN7744

DSCN7750

DSCN7757

DSCN7758

DSCN7755


Jag rekommenderar verkligen
att besöka Jokkmokkmarknaden, det var en härlig upplevelse såhär mitt i mörka, kalla vintern. Och för dig som vill åka nästa år, här kommer tre tips: 

1. Dress for success! Mina varmaste vinterkängor med dubbla sockor, tre lager på benen, ullunderställ, tjocktröja och lång dunjacka - det funkade bra ända tills kvällen kom men sen hade jag nog gärna haft nåt ullställ att ta till om vi hade stannat längre. Och årets marknad lär ha varit en av de behagligaste sett till temperatur, vind och nederbörd. Minusgrader ner under trettio är mer regel. Alltså: överdriv när du klär dig och ha med extrakläder i ryggan/bilen! 

2. Vill du bo nånstans så boka i god tid, typ redan nu för det mesta blir snabbt fullbokat och dyrt. En bekant till sambon berättade att han nog hade blivit erbjuden hotellrum ännu i fredags - dock för 3000kr natten. 

3. Stanna minst två dagar. Varför inte satsa lite extra och upplev en liten hundspannstur eller besök på sameviste? Det finns så många events och aktiviteter runt marknaden och jag är verkligen less att jag missade flera intressanta programpunkter igår. Och att sen få sitta på en mysig pub på kvällen med livemusik och marknadsstämning, det hade inte heller varit helt fel!

fredag 2 februari 2018 - 19:33

Tre flygfria semestertips

En krönika i Expressen. Ett blogginlägg både här och där och igår kväll en debatt i Opinion Live på SVT. Är det okej att flyga eller inte, är frågan. Och om jag får vara rak på sak så svarar jag nej! Jag tycker inte att det är okej, inte så som många flyger idag. 

Jag har skrivit om flygande och hållbart resande tidigare, och jag tänker precis likadant idag. Flyg inte om du inte måste - res alltså på annat sätt om du åker på semester. Är du priviligerad nog att ha råd med nöjesresor så har du även ansvar för hur du gör det. Med frihet kommer ansvar, lite som med allemansrätten tänker jag. 

Varför finns det inte en slags allemansrätt för hela jordklotet föresten? Gemensamma regler för allt fantastiskt vi som individer får göra - och inte göra - med vår planet. Som liksom är självklara, avtalade och inpräntade med modersmjölken. Allvärldsrätt. En sån vill jag ha! 

Men anyway, jag vill varmt tipsa om tre fantastiska nordiska resmål som inte kräver någon flygbiljett. Tre "lokala" företag som erbjuder äventyr som tar dig till en annan värld och ger dig minnen för livet. Det ena har jag själv jobbat för en säsong. Det andra har jag följt under flera år och dessutom har jag haft förmånen att träffa de eldsjälar som driver företaget. Det tredje har jag själv varit med och arrangerat en resa till och just nu jobbar två av mina friluftskollegor/vänner där. Jag går i god för att ni inte ångrar er om ni väljer någon av dessa aktörer framför Kap verde nästa gång!

 

VILDMARK I VÄRMLAND 

är företaget du ska vända dig till om du söker bästa äventyret för sommaren - speciellt du med barn! Tillsammans med duktiga instruktörer får ni bygga er egen timmerflotte, på vilken ni sedan glider ner längs Klarälven i Värmland, spanar på bäver och älg, fiskar, tältar och lever livet i upp till sju dagar. Detta fina företag hittar du här!

Skarmavbild 2018 02 02 kl. 20.55.07Skärmdump från Vildmark i Värmlands hemsidaJOKKMOKKGUIDERNA 

erbjuder högklassiga hundspannsturer i den vackraste fjällvärlden Sverige har att erbjuda. Stina och Matti jobbar verkligen stenhårt för att skapa fantastiska upplevelser och deras goda syn på både djur, människor och samhälle går igen i allt de gör. Som vildmarksguide själv är paret de som inspirerar mig mest i mitt eget arbetsliv. Kolla in dem på deras hemsida eller blogg!

Skarmavbild 2018 02 02 kl. 20.57.22

Foto: Jokkmokkguiderna, skärmdump från hemsidan

 

BASECAMP OULANKA

är ett litet vildmarkshotell och friluftscenter som ligger precis intill den välkända Lilla Björnrundan i Oulanka nationalpark. Här finns allt för den äventyrslystne livsnjutaren! Lugn och ro på hotellet utan teve och wifi, hejdlöst vacker natur att strosa eller hard core-vandra i. Forsränning, klättring, kanotpaddling och björnspaning under sommarhalvåret. Snöskovandring, skidåkning, isklättring, fatbike på vintern. Oulanka är SÅ värt ett besök och här hittar du mer information!

DSCN4796Myllykoski, en av forsarna man kan ta sig an med gummiflotte, sett från hängbron i början av Pieni Karhunkierros då Folkhälsan i Esse besökte Oulanka hösten 2016 

 

 

Vilka är dina bästa flygfria tips? 

torsdag 1 februari 2018 - 19:15

Vinterliv i åtta punkter

Vintersporter är

Något som får mig att tänka på OS och sportande från tevesoffan, och det intresserar mig inte alls. Att titta på och utöva sport känns faktiskt ganska främmande för mig. Jag sportar liksom inte: jag rör på mig, njuter ute av vintern, är aktiv och motionerar. Men sportar, njäe.


Min favoritaktivitet på vintern

Turskidåkning! Att nästan ljudlöst glida fram genom snötyngd skog tillsammans med Tjirro. Det känns som om sinnena förstärks och jag lägger märke till allt omkring mig. Spår och spillning och vingslag av korpar långt bort, hur snön känns och låter, den vackra frosten i Tjirros päls, kylan i låren (som alltid är iskalla, hur varm jag annars än är) och så vidare. Ljuvligt (förutom kylan i låren då)!


En vintersport jag skulle vilka testa

Hundspannskörning, utan tvekan. Tänk bara, ett eget gäng urstarka hundar som drar dig fram över vidderna. I ett-två år har jag funderat och halvt letat efter en kompis till Tjirro men ännu inte hittat rätt. En dragkompis, nån som är lite jämlik honom i sättet och lynnet. Till sommaren ska vi bygga ut hundgården och mer och mer märker jag att tanken på en stor hundgård med flera draghundar letar sig in i huvet. För tänk ändå...

DSCN2160Ett mysigt franskt gäng jag mötte under skidturen längs Kungsleden 2016


Det här smakar bäst efter en dag ute i kylan

En barndomsklassiker som aldrig slår fel är knäckebröd med ost som doppas i varm oboy till lagom mjukhet och tills smöret rinner ner i muggen. Så otroligt gott! Ända tills sista oboyen ska drickas upp förstås, avsvalnad och utblandad med slaskiga knäckesmulor. 


Det här gör jag helst inte

Fryser. Usch vad jobbigt det är. Även om jag vuxit upp i stallet och sålunda tidigt blev van med bortfrusna tår i kalla stigbyglar under vinterhalvåret, så avskyr jag verkligen att frysa. Jag är nästan lite rädd för det, men försöker sakta vänja mig av med rädslan.
I första hand försöker jag ju såklart klä mig rätt, men att frysa är nog ändå oundvikligt för mig som är en riktig frusen en. Så jag försöker ta till mig min kompis Amis inställning: hon tycker inte det är jobbigt alls utan helt och hållet en del av alla känslor när man är ute.


En perfekt aktivitet för en solig söndag

Ååh, att spontant fara på utflykt! Just det spontana tycker jag är skönt, för då känner man sig extra aktiv och påhittig. Hittills i vinter har vi faktiskt gjort flera härliga utflykter med skoter, ett par gånger har jag tolkat efter på bob/snowracer och det är barnsligt roligt.

Vi fyller termosar med varmt vatten och oboy, slänger ner nåt lättlagat i en väska, kåsor, yxa, fika och så vidare och så far vi ut till en ödestuga, vindskydd eller eldplats och lagar lunch. Hundarna kommer med och underhåller barnen och ofta stöter vi på nåt annat gäng från byn som är ute i samma ärende. Som sist för tre helger sen då vi var närmare 20 pers som trängdes runt militärkaminen med våra kastruller och kaffepannor. Så tar man vara på vintern!

DSCN7580En frukost uppe på utsiktsplatsen en kilometer från vårt hus för några veckor sedan. Vissa gånger är det extra värt det, att ta sig iväg på utflykt!

 
Så här klär jag mig utomhus

Alltid i ullunderställ, i flera lager om det är riktigt kallt. Ska jag vara aktiv blir det skal- eller friluftsbyxor och skaljacka. Ska jag vara stilla och laga mat, fiska eller bara hänga på gården åker min långa dunjacka på. Och självklart alltid mössa, rejäla handskar och skor efter temperatur.


En låt som får mig att vilja sporta

Haha, kan det finnas sådana? Tja, jag vet inte. Inte för mig iallafall! Men under fritidseftermiddagarna på jobbet har jag märkt att musik överlag utomhus på vintern ger mig stark slalombacke/after ski-feelis! Och då längtar jag verkligen efter att åka telemark, men då helst på topptur offpist med mina bästa vänner.

Skarmavbild 2018 01 31 kl. 19.32.21Min kompis Lisa gör coola svängar på en dagstur utanför Hemavan 2012

onsdag 31 januari 2018 - 18:11

Jag och Underbaraclara

Skarmavbild 2018 01 31 kl. 18.11.45

 

Ja, för jag är också snart påväg till Jokkmokkmarknaden! I flera år har jag velat besöka Jokkmokk och då allra helst just den här veckan på året då marknaden går av stapeln (nu för 413:e gången!). Det var kanske just på Claras blogg jag läste om marknaden första gången, och jag tyckte det verkade så härligt. Samehantverk, suovas, föreläsningar och renrace, tjocka pälshandskar, koltar och konserter. Dit ville jag absolut åka!

Nu har jag varit i Jokkmokk ett par tillfällen av andra orsaker, och då har jag passat på att besöka Jokkmokks tenn, lokala hantverksaffärer och sett mig runt på skidor. I år kommer jag äntligen att besöka marknaden.

Tidigt på lördag morgon hoppar jag, sambon och hans två barn i bilen för att åka upp över dagen. Numera råkar jag ju bo bara 200km ifrån vilket i de här trakterna bara är ett stenkast. Besök på fjäll- och samemuséet Ájtte, matmässa, sagostund och flera föreläsningar ligger på min lista, förutom att gå runt bland alla marknadsstånd och insupa atmosfären. Det ska bli så roligt!