Fem orsaker till att hålla på med friluftsliv

onsdag 22 februari 2017 - 20:28 | 9 Kommentarer

För det gör dig glad!

Och inspirerad och rädd och stolt och trött och omotiverad och arg och tacksam och fascinerad och euforisk och... För att känslorna blir starkare och mer begripliga. Det finns alltid en tydlig orsak och ofta en enkel lösning när vardagens brus inte längre stör. För att du känner dig levande, helt enkelt!

 

För att anything can happen

Att vara på tur är att lära sig studera, reflektera och acceptera. Vädret, omgivningen, terrängen, orken, sällskapet. Att omständigheterna är precis som de är och det är jag som måste rätta mig, ändra mig, göra nya planer. Det tror jag är sunt och viktigt att brottas med ibland, i en vardagsvärld där alla är sina egna centrum i universum och det är lätt att fly och tråkigt att gilla läget.

 

För att man blir så sjukt trött och så sjukt stark 

De första tre dagarna på tur är alltid värst, sen vänjer sig kroppen och även om den alltid är otroligt trött på kvällen och stel på morgonen så kan man lita på att nånstans under dagen få känna sig som världens starkaste. Och oavsett vad man lyckats med för att få den utnämningen så finns den ingen (eller väldigt få) att jämföra med och inga sociala medier som kan ta titeln ifrån en. Man är det man känner sig som, inte en blek bild av det man önskar att man var.

 

För naturen förstås 

Den är inbjudande och levande och omfamnande och trygg. Och den är utmanande, dramatisk, skrämmande och karg. Den är allt ju, egentligen, och den ger oss allt. Och ju mer man tillbringar tid ute desto bättre förstår man. Hur små och kortlivade vi är. Och hur stort och evigt livet runt omkring oss. För en förnimmelse av obetydelse, och samtidigt en mening i allt. För de naturliga motsägelserna.

 

För friheten och äventyret

För att då och då downshifta riktigt rejält och samtidigt upptäcka världen. För att bära med sig de få saker man behöver för att leva och ändå känna sig som världens rikaste. För att Karin Boye. För rörelse och vila där sömnen är trygg och drömmen full av sång. För att bryta upp, varje dag, för ett nytt stort oändligt äventyr.

 

DSCN1744

Det är några av mina orsaker - vilka är dina? 

Kategorier:

Friluftsliv

9

Kommentarer

 • Sandra

  22.02.2017 22:15 (9 månader sen)

  Gud så underbart! Vad sugen jag blir!!! :o Åh nu ska jag bannemig sjukgymnasta mig bra i stukad fot och i knäna! Sen ska här vandras! ?❤️ Tack för inspirationen och för att du skriver så spot on! ❤️

  • Ulrika Fellman

   23.02.2017 19:17 (9 månader sen)

   Vad roligt att höra, och tack för att du skrev! :D Kämpa på med träningen så vi kan ses i fjällen nån gång! <3


 • Sandra

  22.02.2017 22:23 (9 månader sen)

  Mina orsaker också ja: att varva ner, komma bort från distraktionerna och känna in min kropp - bli mindful om den, till skillnad från vardagen då jag bara rusar på och kroppen får hänga med bäst den kan. Plus naturen. Friskheten, sinnenas njutning av ljus, syre, dofter, ljud, smaker och känslor. Hela kroppen får liksom vara med - och leva som du säger. För avslappning. (Jag vandrar inte så mycket som att jag gillar att sitta framför en brasa och bara vara) Mm :)

  • Ulrika Fellman

   23.02.2017 19:19 (9 månader sen)

   Åh ja, att sitta och stirra in i en brasa en hel kväll.. För mig är det också världens bästa sätt att låta hjärnan vila. Så. Bra. Avslappning.


 • Johanna

  22.02.2017 23:09 (9 månader sen)

  För att ute är livet så tydligt. Målen är konkreta, likaså framgången. Det är bara att titta ner på kartan så vet man att man kommit framåt! Jag känner mig nöjd och till freds. Det är skönt att skala bort så att bara det viktigaste återstår. Vatten, mat, nånstans att sova, och min fina kar att sova med :)

  • Ulrika Fellman

   23.02.2017 19:25 (9 månader sen)

   Exakt, man kommer tillbaka till något ursprungligt, nåt basalt, när man bara får fokusera på det allra nödvändigaste. Och så märker man att just det räcker för att man ska vara helt nöjd :) Fint sällskap är förstås alltid ett plus! ;)


 • Tuomas

  23.02.2017 06:54 (9 månader sen)

  My reason is obvious, på tur all the food tastes much better... It's important for a lazy cook :)

  • Ulrika Fellman

   23.02.2017 20:52 (9 månader sen)

   Haha, no niin sekin on tärkeä asia! :D


 • Axel

  25.02.2017 23:40 (9 månader sen)

  det där med att downshifta är nog en ganska bra sammanfattning av varför jag går ut på tur. För att stänga av omvärldens stress och press och bara kunna vara i nuet. En fot framför den andra. //Axel


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.