lördag 3 mars 2018 - 17:26

Favoritsyssla: fjälltursplanering

Sitter just nu och planerar fjälltur inför nästa vecka, då delar av Sverige har sportlov och så även jag. Turplanering är bästa lördagsgöran nånsin! Jag och Eeva, en studiekompis från vildmarksguideutbildningen, ska träffas i Jämtland för en fyradagarstur och det ska bli så roligt!

Orsaken till att det blev Jämtland är att Eeva nyss flyttat till Värmland, och på det här sättet har vi ungefär lika lång resväg båda två. Vi kommer att starta från Vålådalen och besöka Stendalsstugan, Gåsen och Vålåstugan innan vi återvänder till Vålådalen. Det här området har vi båda vandrat i tidigare och tyckte väldigt mycket om det båda två, så det blir roligt att återvända på vintern! Samtidigt blir det en annan rutt än under våra vandringar så vi får också uppleva nåt nytt. 

Vi har precis bestämt rutt och delat upp matlagningen. Jag har tömt skafferiet på sånt som kan användas och skrivit inköpslista. Ikväll blir det att sy några hundtossor till och baka fröknäcke. Men först ska jag ut och sätta upp tältet för en utenatt på gården! Måste nämligen testa om min och Tjirros nya kompis trivs att vintertälta eller om vi får sikta på att övernatta i stugor istället...

 

DSCN7852

måndag 26 februari 2018 - 21:48

Utenatt i köldrekord

I helgen hade jag bestämt mig för att sova ute. Sagt och gjort, på lördag eftermiddag skidade jag och sambon upp till utsiktsplatsen på berget bakom vårt hus och satte upp tältet. Det var en härlig solnedgång som spred rosa solljus i skogen och bara av den stunden njöt jag jättemycket. Det här skulle bli en fin övernattning, den allra första på denna sköna plats! 

28460669 10155057515151854 1611458596 o

 

Utsiktsplatsen är ett mysigt ställe som man måste känna till för att hitta. Det går en gammal liten skogsväg upp på berget men sen ska man vika av stigen och söka sig neråt branten på sydsidan en bit. Det tog mig några försök förra året innan jag började hitta rätt. Från utsiktsplatsen ser man ut över skogarna och myrarna runt byn - taket på gamla skolan skymtas mellan träden men annars är allt bara skog. Byskeälven som rinner förbi söder om byn kan man följa med blicken, och på andra sidan bullar ett antal små berg upp som fina små kullar ända till horisonten. 

 

28499819 10155057515501854 28203213 o

 

När tältet var uppsatt skidade vi hem för att fira svärfar som fyllde år, och följa med melodifestivalen på teve. Jag somnade i soffan och fick rycka tag i mig själv vid elvatiden på kvällen. Borstade tänderna, klädde mig varmt och kastade den färdigpackade rinkan på ryggen. Upp mot berget igen, den här gången i månljus och under stjärnklar himmel. Dröjde med att tända pannlampan tills vi var inne i skogen bortom grannhuset. Månen kastade skuggor av de snötyngda granarna och snötäcket glittrade. 

 

DSCN7842

 

Jag och Tjirro kröp till kojs, inbäddade i ullunderställ, mössa, halsduk, dunsovsäck och diverse täcken. Vi hade med oss alla liggunderlag jag kunde hitta hemma, en sju-åtta stycken tror jag. Ändå sakande jag mitt dyra, varma uppblåsbara Exped under natten. För det blev allt lite kyligt, och fler än en gång fick jag stoppa om Tjirro med min dunjacka som bara gled av.

 

28500868 10155057515701854 1488107573 o

 

På morgonkvisten drog jag upp blixtlåset och möttes av den vackraste vy man kan tänka sig. Den fina utsikten som jag sett så många gånger förr - nu inramad av tältöppningen i morgonsol och ett svagt dis över skogen i fjärran. Vi mojade oss, njöt av morgonstunden, packade ihop och skidade sedan hemåt igen. Väl hemma på gården möttes jag av sambons bror som gav köldrapport: 32 minusgrader hade det varit. Hua så kallt, tror det är rekord för min del. Men så vackert och härligt ändå!

 

28461929 10155057515211854 1865574247 o

28459910 10155057515276854 54743893 o

28500193 10155057513576854 1090081148 o 2

 

Det här var kanske första men absolut inte sista gången jag sover här. Det får allt bli fler gånger ännu i vinter, och jag bara längtar till våren då skogen fylls med fågelsång och grönska! De nya, härliga upplevelserna behöver inte alltid vara långt borta och jag brukar försöka tänka på det stora i det lilla. Men jag kan inte låta bli att känna mig extra lyckligt lottad som har såna här platser inom nära räckhåll. Också nu när jag tittar på bilderna jag tog känns det nästan ofattbart. Tänk att jag får ha det så här bra! 

onsdag 21 februari 2018 - 22:53

Årets första Äventyrsklubb

I söndags var jag och Camilla ute med Äventyrsklubben 65+ i Vasa, på årets första tur och med ett härligt gäng av både nya och bekanta deltagare! Vi samlades i Jungsund och åkte gemensamt ut till Hallonnäs i Iskmo. Därifrån tog vi oss på snöskor via Hallonnäsfladan längs vandringsleden ut till Björnhällsfladans vindskydd. 

DSCN7812

Vi gjorde upp eld och åt lunch, som denna gång bestod av frystorkad turmat - en riktig expeditionsupplevelse i sig. Sen var det dags för snöskobyggartävling och under tiden stekte jag äpplen i smör, kanel och honung som serverades till efterrätt. Kokkaffet och tepannan stod också på elden. Jag lyckades bränna mina handskar ordentligt, trots att jag använt dem kring eld och matlagning hur mycket som helst tidigare. Men vad gör det - friluftskläder är ju till för att användas och slitas! 

På eftermiddagen vandrade vi vidare längs leden och tillbaka till Hallonnäs. Med oss under dagen hade vi även en reporter som skrev en artikel om Äventyrsklubben till Folkhälsantidningen. Det är jätteroligt att Äventyrsklubben fått så mycket uppmärksamhet - det här var tredje gången en artikel skrivs om oss hittills i år och jag hoppas att det betyder att vi når ännu fler seniorer som vill följa med ut!

DSCN7811

DSCN7823

Det var så roligt att få lära känna nya deltagare, och såklart att få träffa gamla bekanta igen! Det är verkligen en ynnest att få vara ute och frilufsa med detta gäng. Nu får vi bara vänta till april och nästa träff som har temat lägerliv. Då ska vi bygga skogsläger och djupdyka i utematlagning. Och njuta av vårskog och fågelkvitter! Det ser jag redan fram emot!

 

fredag 2 februari 2018 - 19:33

Tre flygfria semestertips

En krönika i Expressen. Ett blogginlägg både här och där och igår kväll en debatt i Opinion Live på SVT. Är det okej att flyga eller inte, är frågan. Och om jag får vara rak på sak så svarar jag nej! Jag tycker inte att det är okej, inte så som många flyger idag. 

Jag har skrivit om flygande och hållbart resande tidigare, och jag tänker precis likadant idag. Flyg inte om du inte måste - res alltså på annat sätt om du åker på semester. Är du priviligerad nog att ha råd med nöjesresor så har du även ansvar för hur du gör det. Med frihet kommer ansvar, lite som med allemansrätten tänker jag. 

Varför finns det inte en slags allemansrätt för hela jordklotet föresten? Gemensamma regler för allt fantastiskt vi som individer får göra - och inte göra - med vår planet. Som liksom är självklara, avtalade och inpräntade med modersmjölken. Allvärldsrätt. En sån vill jag ha! 

Men anyway, jag vill varmt tipsa om tre fantastiska nordiska resmål som inte kräver någon flygbiljett. Tre "lokala" företag som erbjuder äventyr som tar dig till en annan värld och ger dig minnen för livet. Det ena har jag själv jobbat för en säsong. Det andra har jag följt under flera år och dessutom har jag haft förmånen att träffa de eldsjälar som driver företaget. Det tredje har jag själv varit med och arrangerat en resa till och just nu jobbar två av mina friluftskollegor/vänner där. Jag går i god för att ni inte ångrar er om ni väljer någon av dessa aktörer framför Kap verde nästa gång!

 

VILDMARK I VÄRMLAND 

är företaget du ska vända dig till om du söker bästa äventyret för sommaren - speciellt du med barn! Tillsammans med duktiga instruktörer får ni bygga er egen timmerflotte, på vilken ni sedan glider ner längs Klarälven i Värmland, spanar på bäver och älg, fiskar, tältar och lever livet i upp till sju dagar. Detta fina företag hittar du här!

Skarmavbild 2018 02 02 kl. 20.55.07Skärmdump från Vildmark i Värmlands hemsidaJOKKMOKKGUIDERNA 

erbjuder högklassiga hundspannsturer i den vackraste fjällvärlden Sverige har att erbjuda. Stina och Matti jobbar verkligen stenhårt för att skapa fantastiska upplevelser och deras goda syn på både djur, människor och samhälle går igen i allt de gör. Som vildmarksguide själv är paret de som inspirerar mig mest i mitt eget arbetsliv. Kolla in dem på deras hemsida eller blogg!

Skarmavbild 2018 02 02 kl. 20.57.22

Foto: Jokkmokkguiderna, skärmdump från hemsidan

 

BASECAMP OULANKA

är ett litet vildmarkshotell och friluftscenter som ligger precis intill den välkända Lilla Björnrundan i Oulanka nationalpark. Här finns allt för den äventyrslystne livsnjutaren! Lugn och ro på hotellet utan teve och wifi, hejdlöst vacker natur att strosa eller hard core-vandra i. Forsränning, klättring, kanotpaddling och björnspaning under sommarhalvåret. Snöskovandring, skidåkning, isklättring, fatbike på vintern. Oulanka är SÅ värt ett besök och här hittar du mer information!

DSCN4796Myllykoski, en av forsarna man kan ta sig an med gummiflotte, sett från hängbron i början av Pieni Karhunkierros då Folkhälsan i Esse besökte Oulanka hösten 2016 

 

 

Vilka är dina bästa flygfria tips? 

torsdag 1 februari 2018 - 19:15

Vinterliv i åtta punkter

Vintersporter är

Något som får mig att tänka på OS och sportande från tevesoffan, och det intresserar mig inte alls. Att titta på och utöva sport känns faktiskt ganska främmande för mig. Jag sportar liksom inte: jag rör på mig, njuter ute av vintern, är aktiv och motionerar. Men sportar, njäe.


Min favoritaktivitet på vintern

Turskidåkning! Att nästan ljudlöst glida fram genom snötyngd skog tillsammans med Tjirro. Det känns som om sinnena förstärks och jag lägger märke till allt omkring mig. Spår och spillning och vingslag av korpar långt bort, hur snön känns och låter, den vackra frosten i Tjirros päls, kylan i låren (som alltid är iskalla, hur varm jag annars än är) och så vidare. Ljuvligt (förutom kylan i låren då)!


En vintersport jag skulle vilka testa

Hundspannskörning, utan tvekan. Tänk bara, ett eget gäng urstarka hundar som drar dig fram över vidderna. I ett-två år har jag funderat och halvt letat efter en kompis till Tjirro men ännu inte hittat rätt. En dragkompis, nån som är lite jämlik honom i sättet och lynnet. Till sommaren ska vi bygga ut hundgården och mer och mer märker jag att tanken på en stor hundgård med flera draghundar letar sig in i huvet. För tänk ändå...

DSCN2160Ett mysigt franskt gäng jag mötte under skidturen längs Kungsleden 2016


Det här smakar bäst efter en dag ute i kylan

En barndomsklassiker som aldrig slår fel är knäckebröd med ost som doppas i varm oboy till lagom mjukhet och tills smöret rinner ner i muggen. Så otroligt gott! Ända tills sista oboyen ska drickas upp förstås, avsvalnad och utblandad med slaskiga knäckesmulor. 


Det här gör jag helst inte

Fryser. Usch vad jobbigt det är. Även om jag vuxit upp i stallet och sålunda tidigt blev van med bortfrusna tår i kalla stigbyglar under vinterhalvåret, så avskyr jag verkligen att frysa. Jag är nästan lite rädd för det, men försöker sakta vänja mig av med rädslan.
I första hand försöker jag ju såklart klä mig rätt, men att frysa är nog ändå oundvikligt för mig som är en riktig frusen en. Så jag försöker ta till mig min kompis Amis inställning: hon tycker inte det är jobbigt alls utan helt och hållet en del av alla känslor när man är ute.


En perfekt aktivitet för en solig söndag

Ååh, att spontant fara på utflykt! Just det spontana tycker jag är skönt, för då känner man sig extra aktiv och påhittig. Hittills i vinter har vi faktiskt gjort flera härliga utflykter med skoter, ett par gånger har jag tolkat efter på bob/snowracer och det är barnsligt roligt.

Vi fyller termosar med varmt vatten och oboy, slänger ner nåt lättlagat i en väska, kåsor, yxa, fika och så vidare och så far vi ut till en ödestuga, vindskydd eller eldplats och lagar lunch. Hundarna kommer med och underhåller barnen och ofta stöter vi på nåt annat gäng från byn som är ute i samma ärende. Som sist för tre helger sen då vi var närmare 20 pers som trängdes runt militärkaminen med våra kastruller och kaffepannor. Så tar man vara på vintern!

DSCN7580En frukost uppe på utsiktsplatsen en kilometer från vårt hus för några veckor sedan. Vissa gånger är det extra värt det, att ta sig iväg på utflykt!

 
Så här klär jag mig utomhus

Alltid i ullunderställ, i flera lager om det är riktigt kallt. Ska jag vara aktiv blir det skal- eller friluftsbyxor och skaljacka. Ska jag vara stilla och laga mat, fiska eller bara hänga på gården åker min långa dunjacka på. Och självklart alltid mössa, rejäla handskar och skor efter temperatur.


En låt som får mig att vilja sporta

Haha, kan det finnas sådana? Tja, jag vet inte. Inte för mig iallafall! Men under fritidseftermiddagarna på jobbet har jag märkt att musik överlag utomhus på vintern ger mig stark slalombacke/after ski-feelis! Och då längtar jag verkligen efter att åka telemark, men då helst på topptur offpist med mina bästa vänner.

Skarmavbild 2018 01 31 kl. 19.32.21Min kompis Lisa gör coola svängar på en dagstur utanför Hemavan 2012

måndag 2 oktober 2017 - 20:13

Från fjäll till kust

Hej ni som ännu troget tittar in här, nu kommer ett livstecken igen! September blev som sagt smockad för mig och inspirationen till att blogga har ännu inte riktigt hittat tillbaka. Tror jag haft uppemot tjugo jobbdagar/uppdrag den senaste månaden vilket är mycket för en ny guideföretagare speciellt då jobbdagarna ofta sträcker sig från morgon till kväll. Ja, plus all förberedelsetid då. 

I fredags kom jag hem från en veckas ruskaresa med Nykterhetsförbundet. Fem hela dagar hade vi att njuta av vandringslederna kring Äkäslompolo. Och njöt, det gjorde vi. Trots att vädret kunde ha varit bättre - nästan hela veckan var molnig, disig och sikten därefter - så är ju Lappland ändå Lappland. Det är väl nåt med luften och fjällen som får en att glömma allt annat och bara vara närvarande. Fjällen är nog det där "landet bortom bergen" som Björn Afzelius sjunger om. Min favosång btw.

Landade i Esse hos mina föräldrar och tog en cykeltur med Tjirro. Tydligen har man sett björn bara några kilometer bort i veckan så vi for givetvis åt det hållet. Halvmörkt hann det bli innan vi var hemma igen och inte ens ett spår såg vi. Väntar ännu på den dan jag får se björn på riktigt.

Laddade sen om och körde till Maxmo på lördagen för kvinnovandring med Vasa Arbis. Vi vandrade på Västerö och övernattade i tält och vindskydd vid Söderskatans fiskestuga. Inte en vindpust och helt lagom varmt var det, så perfekt för en skön utehelg. Hela tretton kvinnor i olika åldrar deltog och de flesta hade aldrig tältat i vuxen ålder, vilket jag tyckte gjorde hela kursen extra rolig att dra. Så kul att få bidra till nya erfarenheter! Vi satt runt lägerelden i mörkret och pratade mentala styrkor och egenskaper och dagen efter njöt vi av en lång lunch med havsutsikt. Fin start på oktober!

 

Här är lite bilder från senaste veckan och min instagram, där jag är mera aktiv numera. Följ gärna med där! 

Skarmavbild 2017 10 02 kl. 20.20.05

tisdag 19 september 2017 - 11:52

Hälsovandring i Salamajärvi

I helgen var vi från Pedersöre MI på Hälsovandring i Salamajärvi nationalpark. Ett par deltagare hade annullerat sina platser så det blev till sist sju glada vandrare, jag och Tjirro som åkte från Bennäs på lördagsmorgonen för att ta oss an Vaatimen kierros, en 18 kilometer lång rundvandringsled genom tallskogar och över myrar. 

Framme vid Koirasalmi och södra entrén till nationalparken tog vi en kaffe inne i naturstugan och startade sedan vandringen i lätt duggregn och frisk luft. Temat för lördagen var återhämtning och närvaro. Så skönt att inleda helgen och vandringen med att sänka kraven och takten. 

DSCN7182


Lunchen intog vi vid Heikinjärvi
vindskydd, i uppehåll men lite kylig vind från sjön. Lite senare när vi kommit in skogen och fått lä från vinden, tog vi igen paus vid en lugn bäck för en närvaroövning som jag verkligen gillar. Att pausa är ju trots allt något av det bästa med vandring - att ta sig tid att uppleva, njuta och se sig omkring. Betrakta de gulnade björklöven som sakta flyter förbi, och höra tranorna som lyfter nånstans långt borta. Det är ju därför man går ut, eller hur? För att landa och vara närvarande.

DSCN7190

DSCN7196

DSCN7200


Runt femtiden var vi framme
vid Pyydyskoski, en vacker rastplats uppe på en liten höjd. Nedanför rinner en bäck och här finns vedskjul, utedass och en fin kåta. Vi tog en powernap och sedan var det dags för middag och mys runt elden inne i kåtan. 

Natten blev relativt varm tack vare lågtrycket och de flesta hade sovit gott. Några i hängmatta och de flesta av oss i tält. Efter frukost indroducerades dagens teman som var positiva känslor och personliga styrkor. Vi vandrade vidare efter att ha huggit ved och hämtat släckvatten till nästkommande besökare. Det var fortfarande mulet men iallafall uppehåll och luften var otroligt frisk.

DSCN7209

Vid Ahvenlampi slog vi oss ner för lunch och precis när vi ätit klart kom dagens enda regnskur, kort och intensivt, i följe av några solglimtar. Vi tog en rask promenad runt tjärnen för att sedan slå oss ner igen för att prata om positiv psykologi och öva på att identifiera våra egna personliga styrkor. 

Efter en avrundande paus vid kanten av Koirajärvi, med fina samtal och en övning att ta med hem, avslutade vi vandringen sent på söndag eftermiddag och styrde kosan tillbaka mot Bennäs igen. 

Det var en kort helg som kändes mycket längre - på det allra bästa sättet. I det enklaste kan man hitta så mycket, och under bara aderton kilometrar en regnmulen helg kan man uppleva att tiden står stilla.  Åtminstone för mig var det så. Tiden fick stå stilla och alla tankar och vardagsfunderingar var som bortblåsta. Det fanns bara där och då; några naturglada kvinnor och en hund nånstans i höstskogen. Våra tankar och en hög himmel där ovanför molnen. Tack för en skön vandring alla!

DSCN7246

 

Tips för dig som vill vandra i Salamajärvi: 

  • karta kan beställas från Koirasalmi naturstuga, eller köpas på plats (observera att öppettiderna varierar)
  • det rekommenderas inte att dricka vatten från bäckar och sjöar i området, så räkna med att bära med 1,5 - 2 liter per person och dag och kolla upp de platser där man kan fylla på, ex. vid Ahvenlampi
  • tälta är endast tillåtet på särskilda tältplatser och i närheten av befintliga vindskydd
  • det finns även ödestugor, hyresstugor och övernattningsmöjligheter vid Koirasalmi naturstuga ifall man inte vill tälta

onsdag 6 september 2017 - 14:12

Kvinnovandring med Vasa Arbis

Är du kvinna, tjej eller tant och vill komma dig ut och vandra tillsammans med andra? Då ska du anmäla dig till Vasa Arbis Kvinnovandring som jag leder i slutet av månaden! Kursen är ett resultat av det fina samarbete som Arbis inledde med Sevendays förra året, då jag även ledde en Lyckovandring i Iskmo. Nu utökar vi till en vandring på två dagar och alla kvinnor är varmt välkomna med.

Lördag till söndag den 30.9-1.10 far vi ut till Västerö i Maxmo skärgård för att vandra, laga god mat och sova ute. Känner du ett sug efter naturen och lite äventyr så ska du anmäla dig genast! Om en vecka, onsdagen den 13:e, träffas vi i Vasa för att gå igenom allt praktiskt du behöver veta inför vandringen och du behöver inte ha några förkunskaper. Bara en längtan ut. Resten fixar vi tillsammans.

Skarmavbild 2017 09 06 kl. 15.08.14

tisdag 22 augusti 2017 - 19:42

Fjällräven Classic

DSCN6824


För snart två veckor
sedan gick evenemanget Fjällräven Classic av stapeln och det var utmanande, intensivt och roligt att få vara med som guide! Fjällräven Classic är ett vandringsmaraton som ordnats årligen sedan 2005 av Fjällräven och eventföretaget Aktivut, som jag anlitades av. Fjällräven Classic ordnas numera även i andra länder så som Danmark och USA. I Sverige går Classic mellan Nikkaluokta och Abisko i fjällvärldens nordligaste och mest populära område. Det är en sträcka på 110 km och som deltagare i Classic kan man vandra i egen takt men med vissa hållpunkter och regler. Mat och gas för hela vandringen ingår och vid avklarad vandring får alla deltagare en medalj. 

Jag hade turen att få guida under årets Classic då en vän till mig fick förhinder och erbjöd mig att ta hans plats. Jag tvekade inte trots att jag aldrig deltagit i eventet tidigare. Jag skulle få guida tillsammans med Daniel som funnits med i stort sett alla år och hade stenkoll på eventet och området. Och själv hade jag ju också kännedom om sträckan från min skidtur längs Kungsleden. Vi som guider hade i uppgift att helt enkelt göra vandringen säker och trevlig för våra gäster, och förutom guidning, goda samtal, pepp och stöd fick vi bistå med första hjälp och en hel del tips och trix. 

DSCN6803

DSCN6789

På fredag, dagen innan vår planerade start, mötte vi upp vår grupp på flygplatsen i Kiruna. Vi skulle guida ett gäng på 15 personer från Taiwan, med olika erfarenhet av friluftsliv och vandring. Under eftermiddagen och kvällen gick vi igenom allt praktiskt inför vandringen, såg till att de fick den utrustning som behövdes och pratade om tejpning och annat man kan göra/behöva veta för att göra upplevelsen så bra som möjligt.

På lördagen åkte vi buss ut till Nikkaluokta och startområdet där vi checkade in och fick våra första stämplar i vandringspassen. Med oss vid starten klockan nio på morgonen hade vi ca 200 andra deltagare, alla med ryggsäckar märkta med orange varseltyg. Jag blev intervjuad av en i vår grupp som jobbade på en veckotidning i Taipei och hade i uppdrag att göra ett reportage om Classic. Musik spelades ur högtalare och en speaker gav fina ord på vägen inför äventyret. Och så var vandringen igång!

DSCN6853

DSCN6863

DSCN6873

DSCN6881

DSCN6912

DSCN6927

Vår grupp var så rolig att vandra med och jag var glad att få vandra med just detta gäng! Långt ifrån alla kände varandra sedan tidigare men redan första kvällen i Kiruna var isen bruten och det skojades om allt mellan himmel och jord. Stämningen var avslappnad och vi fick ha många fina samtal under vandringens gång. Alla peppade varandra och hjälptes åt; när en i gruppen steg snett och fick ont i vristen hann vi knappt säga till innan hans utrustning var uppackad och fördelad bland de andra. 

Jag fick lära mig mycket om Taiwan och fick en ny bild av Asien genom detta möte. Trots att språket ibland satte käppar i hjulet för kommunikationen så upplevde jag en fin samhörighet. De flesta pratade väldigt bra engelska och kunde översätta för de som kunde mindre, men de finaste orden stod ändå en av de mindre engelsktalande deltagarna för under en av de sista dagarna: there is so much in my heart I want to say but the words are not enough! 

DSCN6929

Fem checkpointer fanns utplacerade längs leden och där får man sitt vandringspass stämplat. Vid checkpointerna fanns även sjukvård och annan personal som kan hjälpa till med tips och råd, samt en och annan överraskning för att peppa och ge energi till alla vandrare. Vid vissa checkpoints kunde man hämta ut mera mat och gas, så allt behövdes inte bäras med från start.

Vid Alesjaure fjällstuga/checkpoint möttes vi föresten av en mysig överraskning. I värmen och trängseln inne i cafédelen satt spelmannen Daniel Wikslund - känd från dokumentärserien Bastubaletten - och spelade folkmusik! Jag gick fram och tackade för musiken och för dokumentären som är en av de finaste jag sett och möttes av ett glatt "Jasså vad roligt att höra, det brukar mest vara äldre som sett och uppskattat Bastubaletten!" Hett tips alltså, om du inte redan sett den!

DSCN6938

DSCN6941

DSCN6982

Under de fem dagar vi vandrade fick vi uppleva alla slags väder: shortstemperaturer och nära nollgradigt. Sol och spöregn. Stiltje och hårda vindar. Nysnö på fjälltopparna och vackra solnedgångar. Det blev en fysiskt tuff utmaning för flera i gruppen och de sista dagarna stödbandagerades många knän, Voltaren hade strykande åtgång och packning omfördelades för att underlätta för de som led mest. Även jag kände av vandringen i knän och vrister.

DSCN7009

DSCN7010

DSCN7029

DSCN7058

Vi vandrade mellan 17 och 25 kilometer per dag och övernattade i närheten av de flesta checkpoints eftersom många av våra gäster uppskattade närheten till utedass och ibland till och med bastu. Vid sista checkpointen tändes flera lägereldar och vi satt länge runt brasan och myste. Det blev en fin sista kväll på vandringen, med plättar, popcorn och skön kvällsvärme nere vid trädgränsen som kontrast till de tidigare dagarnas kyla. 

DSCN7103

DSCN7087

DSCN7112

DSCN7133

Jag och Daniel träffades för första gången i Kiruna två dagar innan vandringens start. Vi visste genast att det skulle funka bra - inte bara att jobba ihop men också att dela tält och kök i fem dagar! Det här är något jag gillar med friluftsfolk och som jag lärde mig mycket av under utbildningen i Kronoby: att samarbeta, relatera och att lita på varandra. Har man frilufsat med alla möjliga slags människor, bott tillsammans på några få kvadratmeter, delat bajsspade och visat sina egna bästa och värsta sidor (och sett andras) ja då är det lätt att hitta sig med likasinnade! 

Jag upplevde föresten otroligt fin stämning under vandringen, både i vår grupp, mellan vandrare i övrigt, vid alla checkpoints och från all eventpersonal. Med tanke på att eventet numera drar över 2000 deltagare årligen så är det ett väldigt välordnat och trevligt evenemang! Vill du uppleva fjällens ödsliga stillhet är Classic (eller veckan den pågår) kanske inte något för dig, men gillar du däremot att träffa människor från världen över, vandring och festligheter i fjällmiljö så är det helt klart rätt plats.

DSCN7115

DSCN7146

Vid målgången i Abisko möttes vi av hurrande funktionärer och vandrare som kommit fram före oss, medaljutdelning och gruppfotografering. Efter att vi gjort vår sista incheckning i de blå fjällräventälten och hjälpt våra gäster att landa i sina stugor var jag själv dock tvungen att dra vidare med sista bussen och missade kvällens festligheter... Resten av gänget firade loss med middag och fest i Trekkers Inn, en stor tipi på gården vid fjällstationen, och alla kommer vi nog att bära med oss många fina minnen från årets Classic!

20729103 1470813859673792 5872554548831901267 o2

onsdag 9 augusti 2017 - 15:01

Sommaren som aldrig blev?

DSCN6760

Där kom och gick hela juli, sådär bara. Många har klagat på vädret och på sommaren som aldrig blev men jag tycker det har varit skönt! Svalt och trevligt. Väldigt lite myggor och fästingar såvitt jag märkt - bara det är helt värt en kallare sommar om du frågar mig! 

Jag har haft förmånen att få vara ute och paddla kanot ett par kvällar med olika gäng, mest längs Esse å men också i Larsmosjön. Vi har haft varierande väder och faktiskt en hel del regnskurar och åska. Det är alltid en avvägning, när ska man avboka? Vädret är trots allt en aspekt som påverkar utevistelsen rätt mycket, och vi har alla olika sätt att uppleva när det blir jobbigt. Typ hur mycket vi stör oss på mygg och regn. En del bekommer det inte alls och andra har svårt att fokusera på annat än det jobbiga.

För mig beror det till en del på energinivån men absolut mest på hur jag tänker i övrigt. Är jag på bra humör spelar lite regn ingen roll men är jag stressad, tänker negativt eller känner oro så spelar regnet all roll i världen! Sen finns det knappast nåt bättre än att vara ute i tråkväder med människor som blir glatt överraskade och upptäcker att det går att njuta ändå. Sådana dagar känns allt det slitsamma med att vara företagare helt värt det!

Som i förra veckan när jag paddlade med en familj som konstaterade att de inte hade kommit sig ut på egen hand och var jätteglada över upplevelsen de fick - trots åskväder och regn. Lugn och ro, att komma nära naturen (vi fick se en älg simma över ån och en annan stå vid kanten när vi gled förbi...) och en skön paus med brasa och en bit mat - det kan vända vädret till nåt positivt. Även när det brakar lös och hällregnar en stund. Som en i familjen sa: det är ju såna här gånger som man verkligen kommer att minnas det man varit med om!

Och det håller jag verkligen med om. Efteråt minns man oftast tråkväder inte alls som så jobbigt som det var i stunden. För att inte tala om hur mycket värre regnskurarna ser ut från soffan, jämfört med när man väl är ute. Summa summarum är det ju alltid värt att ta sig ut, även i tråkväder!