fredag 15 september 2017 - 14:02

Så slår det mig...

Att om innehållet i föregående inlägg är vad som krävs för att känslan av att vara en "riktig företagare" ska infinna sig, så går jag nästa utmattning snart till mötes. Hua! Dags att omformulera! 

Crazyga perioder kan jag absolut acceptera. (Jag är föresten otroligt tacksam att jag den här veckan känt mig både skärpt och rätt så på topp trots allt jobb, när jag jämför med hur jag upplevde inte ens hälften så späckade veckor förra hösten då jag kämpade som värst med utmattningsdepression).

Så här kommer det alltid att vara i den här branschen. Lugnare och mer fullspäckade perioder. Men att det är ett fullspäckat schema som dikterar känslan jag har inför mitt jobb och mig själv som företagare, om jag jobbar "på riktigt" eller inte, det går jag inte med på. Det får mig bara att sträva efter fler och längre fullspäckade perioder och håller inte i längden. 

Där höll jag på att lura mig själv igen. Men den gubben går jag inte på!

tisdag 6 juni 2017 - 14:30

Och miljölistan

DSC 0575

 

Min inställning till hållbar utveckling:

Är att det inte bara handlar om hur vi använder våra fysiska resurser och värnar om miljön. Hållbar utveckling handlar för mig om hur vi skapar ett samhälle där människor mår bra och får bra utbildning och därmed förutsättningar för att fatta bra beslut. Och just hälsa tror jag spelar en stor roll i att göra kloka val. När man mår dåligt är det svårt att se utanför sig själv och då orkar man heller inte belastas  av ansvar över andra/miljön/planeten. Men när man mår bra, då kan man även tänka i större banor, se konsekvenser, göra medvetna val och till och med leda andra. 


Tre tips hur man minskar avfall:

- Använd menskopp (mitt allra, allra bästa minska-avfall-tips)!
- Tacka nej till påsar när du handlar om du inte jättenödvändigtvis behöver en.
- Köp kvalitet så håller det längre, och framför allt: tänk igenom dina köp noga. Behöver du den här grejen verkligen, eller vill du bara ha den just nu, och finns det nåt vettigare du kan lägga dina pengar på?


Mina val som gör gott för miljön:

Att jag semestrar och reser inom Norden och skippar flyget, det är nog mitt största bidrag! Flyg är ju en stor miljöbov och det känns både bra och enkelt att välja bort såna resor. Jag tycker inte att det är krångligare att ta tåget än att flyga. Längre tid tar det ju, men tid är inte pengar och även om de var det så spelar pengar ingen roll i den här frågan. Om du frågar mig.


Mina val som gör skada för miljön:

Att jag bor på landet och därmed kör ganska mycket bil, samt att jag har blivit så slapp när det kommer till mat. Jag har blivit sämre på att planera och använda upp det jag har i kylskåpet. Det har blivit tråkigt att laga matlådor och storkok och istället kör jag på sånt som går snabbt och enkelt. Tänker heller inte så mycket på att äta mejeri- och köttfritt. Eller tänker på det gör jag, men att övergå till handling har blivit ett större steg på senare tid. 


Jag tycker zero waste-livsstilen är:

Intressant och spännande, och även om den ju inte är lösningen på allt så...alla bäckar är hemåt!


En miljöhjälte:

Min syster Pamela och hennes man Alfred. De är en helt vanlig familj med två barn, hus och jobb. De gillar att resa och är engagerade i föreningar och motionerar och gör en massa smarta, miljövänliga val i vardagen, dag ut och dag in:

De har bara en bil och löser resten så bra det går med samåkning och cykling. När barnen var små körde de fullt ut på tygblöjor (är det mer miljövänligt eller ej med tanke på tvättmängden...därom tvista de lärda, men ett zero waste-val är det). De handlar på reko-ringen och i övrigt så mycket eko som möjligt, i återanvändbara fruktpåsar, och odlar den mängd grönsaker som går på den lilla trädgårdsyta de har i utkanten av stan. Allt mellan dagishämtning, styrelseuppdrag, familjeliv och vanligt jobb. De är mina miljöhjältar!

torsdag 18 maj 2017 - 13:30

Den bästa resan jag gjort

Sevendays blogglista handlar den här veckan om resor. Det kändes direkt som ett roligt och passande tema, för jag tycker ju väldigt mycket om att resa. Däremot tycker jag inte så mycket om om den miljöpåverkan vårt resande har, tror jag skrev lite om det i början av mitt bloggande. Jag menar att resande är ett viktigt ämne att prata om. Prata om som nåt otroligt härligt, men också prata kritisk. Men hur som helst, här kommer den: reslistan.

 

Min senaste resa gick till:
Västerbottens inland där min pojkvän bor. Sedan vi blev tillsammans har jag faktiskt tummat ganska mycket på mitt rese-samvete, för nu under vintern det har blivit åtskilliga kilometrar längs riksåttan och E4:an... Helt enkelt för att bilpriserna på Wasaline gör att det blir billigare att köra runt - och vintertid är det lite bökigt att baxa både hund, packning och skidor på buss, buss, båt, buss och buss igen. Men nu blir det lättare tider och då går jag nog över till kollektivt resande igen så långt det är möjligt. 

Så ofta reser jag:
Det beror väl på vad som räknas som en resa. Men det blir nog en hel del korta och långa vandringar/skidturer/övernattningar/studieresor/västerbottensbesök varje år.

Sedan 18 maj förra året har jag varit på resande fot av något slag hela 79 dagar räknade jag precis. Jag hade ingen aning om att det var så mycket! Och de kommande fyra månaderna kommer jag att ha 51 resdagar...plus 12 till om jag får fyllt platserna på två vandringar jag just nu håller på och marknadsför. Ajajaj så tur att jag gillar att resa.

 
18575538 10154346497181854 1819990474 oFörmiddagsvila i Jämtlandsfjällen förra sommaren


Min drömresa går till:
Alaska! Det vore nåt det! För ett par månader eller så... Men just för att det innebär flyg så försöker jag hejda mig och istället tänka på vildmarken i Enare och Nordnorge och alla fantastiska områden i Sverige och östra Finland som jag ännu inte besökt. 

En plats alla borde se:
Norden. Som på riktigt. Och om jag ska säga nåt mer specifikt så Mickelsörarna. Eller Tankar utanför Kokkola. Eller hela skärgården i Österbotten. Helst då från kajak för den är bara na kråtas att köra båt i - åtminstone om man vill komma i land på alla fina smultronställen. Och det är väl just därför man reser, för smultronen. 

P2Sensommarmorgon i Larsmo skärgård


Tre saker jag packar med:
Något jag typ alltid har med på resor längre bort än stan skulle väl vara vattenflaska, en varm tröja och nåt gott att äta. Rejsare är livets nödtorft


Mitt ultimata resesällskap:
Tjirro förstås! Han är en klass för sig. Annars nån av mina närmaste vänner eller min pojkvän. Eller bara jag själv. Jag är rätt bra att resa med. 

Den sämsta resan jag gjort:
Alla de där vandringarna och turerna med vänner som bara planerats men aldrig blivit av, eller som jag varit tvungen att dra mig ur. Det är nog som det sägs, det där med att aldrig ångra det man gjort, bara det man inte gjort. 

Den bästa resan jag gjort:
En av dem är absolut denna:

Maj 2011, avslutningstur på andra året vid Outdoor Academy. Jag hade via en kompis bekant grejat en segling i Nordnorge åt oss. Fyra dagar ute på norska fjordar med ett slitet träskepp vid namn Maria af von Hoff. Det var trångt under däck, det spelades ett brädspel jag aldrig förstod mig på. Ett dygn seglade vi i sträck och körde däckspass och sovturer. Nätterna var ljusa, havet gungade en till sömns.

Plankorna knarrade, repen skulle rullas ihop på ett visst sätt. En kväll blåste det så sablars. Vi stod med kikare och glodde på fina gårdar utspridda på avlägsna öar och hukade oss för fågelkolonin i en trång passage. Och bemästrade tekniken och rodret och seglen! Kände lagandan. Vänskapen. Den salta vinden i ansiktet. Njöt av skratten, musiken, hänget, fisket, maten. 

Oj tack gode för att jag fick vara med om en sån resa. En av många. 

248048 10150189966376854 7494738 n

Majnatt utanför Nordnorges kust

En inplanerad resa är:
Sverige nu på söndag för kursträff på SLU i Alnarp. Insåg häromdagen att kursen börjar redan på måndag morgon och inte tisdag som jag planerat med, så på söndag tar jag färjan över till Umeå och sen nattåget ner till Lund. Mycket smidigt och inte alls så dyrt som man kunde tro: ganska prick hundra euro för hela resan ner. På tillbakavägen gör jag några stopp för att hälsa på vänner i Göteborg, Jönköping och Stockholm. Och så en färja över till Åbo och buss upp tillbaka till Vasa för en femtilapp. 

En resa med massa tid på tåg (kombinerad njutning och plugg/jobb) och hos vänner är alltid en bra resa så det ser jag fram emot!

söndag 29 januari 2017 - 18:58

Mot Syöte nationalpark

Imorgon åker jag norrut med Outdoor Academy för en veckas skidtur i Syöte nationalpark, så det blir tyst här på bloggen ett tag igen. Jag och min fina vän Ami, som jobbar som lärare på OA detta läsår, ska vara med ettorna på deras första vintertur och det ska bli riktigt roligt!

Vi har planerat in eldskola, pilkfiske och gett eleverna i uppgift att ordna en skogsfest med trerätters en av kvällarna. Ami med sin biologbakgrund kommer att hålla oss nyfikna på djur- och växtlivet och jag kommer att hålla i några diskussioner kring positiv psykologi och miljöpsykologi. Förhoppningsvis blir det en lärorik vecka, och jag hoppas att vi alla får ha en riktig njutar-tur med bra snö, sköna nätter i vindskydd och fina samtal kring elden. 

Foto1123Från förra årets vintertur i Syöte

Jag får önska er en fin vecka så länge, och lämnar er med ett tips på en kurs nästa helg som jag själv gärna hade gått om jag var hemma: 

 

"Helgen 4-5 februari 2017 arrangerar Älvbyarna och Slow food Ostrobothnia tillsammans med Korsholms Vuxeninstitut en grundkurs i omställningens principer enligt samma modell som används på andra håll i världen. En perfekt start för dig som vill vara med och skapa eller bidra till lokala omställningsinitiativ - och också få tillgång till samma begreppsapparat och arbetsmetoder som andra omställare i mer än 40 länder.

Är du nyfiken på omställning och vill veta mer, eller har varit aktiv länge och vill få ny inspiration? Kursen passar dig oavsett tidigare erfarenheter! Gillar du: att odla, att cykla, hållbar ekonomi, miljö eller inre omställning? Vi vill samla alla Österbottens omställare!"

 

Klicka in dig HÄR om du tyckte det lät intressant! Texten är hämtad från kursbeskrivningen på Korsholms Vuxeninstitut. 

 

onsdag 5 oktober 2016 - 13:42

Tips från barnen

Den här veckan startade med två utedagar i Kiisk tillsammans med femmor och sexor i Ytteresse, Överesse samt Bäckby skolor. Min kompis Ami, Mattias Kanckos och Kristoffer Nylund var också där för att hålla varsin station med program på skolornas samarbetsdag. 

IMG 20161004 084551

Jag och Tjirro tog emot eleverna till vårt läger som jag hade satt upp nere vid Kiisksjön. Där pratade jag äventyr och bjöd på en glimt av vår Kungsleden-tur och vårt kommande projekt. Vi lekte fram andra saker man kan göra utomhus, repeterade kunskaperna kring allemansrätten och spånade kring vad vi alla kan göra för att ta hand om vår värld och naturen omkring oss på ett hållbart sätt. 

Och barnen hade förstås en massa bra tips! Se fast, här är bara en bråkdel av dem: 

- använd inte så mycket tvål/schampo när du duschar

- duscha inte så länge

- ät upp all mat

- släck lamporna

- ät inte en massa godis

- cykla eller gå när du ska nånstans kort

- ge bort dina kläder när du växt ur dem

- skräpa inte ner

- ät mer vegetariskt

Tänk om vi alla skulle ta till oss dessa otroligt enkla miljöspartips i vardagen. Självklarheter för en del kanske, orka bry sig tycker andra. Jag vet iallafall att jag regelbundet tummar på några av punkterna, till exempel lyckas jag alltid låta grejer mögla längst in i kylskåpet... Så jo, alla kan vi göra ändring för att hjälpa till!

DSCN5097Som avslutning på utedagarna satte jag och Ami oss vid Bockabron på after work á la vildmarksguider: utvärdering, snacks och te

torsdag 11 februari 2016 - 09:35

Skolan - en outnyttjad resurs?

Österbottens Tidning skriver idag om den nya läroplanen som tas i bruk i augusti (artikeln är tyvärr bara öppen att läsa för prenumeranter). Jag blir så glad när jag läser om de sju kompetenserna som skolorna kommer att jobba med utöver kunskapsmålen att barn ska lära sig skriva, läsa, räkna osv. Jag personligen fastnar speciellt för följande ord i översikten:

 respekt / relationer / trygghet / entreprenörskap / bidra / hållbar

Foto2ÖT 11.2.2016

Och när jag läser artikeln och vad de olika kompetensmålen handlar om ser jag framför mig: 

Barn som förstår att det egentligen inte handlar om att kunna rabbla årtal utantill utan att det viktiga är att skapa förmågan att lära sig och ta reda på. Som vågar undersöka, vågar utforska, vågar misslyckas och vågar försöka igen. Som tänker "Äääh, jag fattar inte dethär....ÄNNU...så jag provar igen, nån gång kommer jag nämligen att lära mig!"

Barn som respekterar andra kulturer och religioner och tankesätt. Som på riktigt förstår allvaret i rasistiska/sexuella skämt och låter bli att dra dem. Som låter bli att döma jämnåriga barn till helvetet för att de inte hör till rätt församling. 

Barn som värderar sig själva och andra. Flickor som förstår att det viktigaste inte är att vara söt, snäll och duktig utan att det är viktigare att lära känna sig själv och sina egna styrkor och viljor. Pojkar som kan prata om när något känns jobbigt och som visar omsorg, inte bara skinn på näsan, och som  respekterar en flickas nej.

Barn som kan tänka kritiskt och vill veta varför. Som är nyfikna och inte köper att samhället "nu bara ser ut så" att rika kommer undan och fattiga saknar värde. Som istället vill se förändring, tror på förändring och agerar för förändring. 

Och framför allt: barn som växer upp till trygga, välmående, fördomsfria, handlingskraftiga, omsorgsfulla vuxna som kan bära allt det goda framåt.

 

Jag har tänkt mycket på vilken enorm resurs som finns i skolan som institution, och vilken förändring som skulle kunna ske om man satsade på kompetens, förståelse, respekt istället för kunskapsinlärning och hårda fakta. En del kanske reagerar och undrar hur mycket ansvar vi egentligen ska lägga på våra lärare. De ska undervisa, inte uppfostra. Eller?

Jag läser även in väldigt mycket positiv psykologi i läroplanen. Det finns mängder av möjligheter att i skolan tillämpa det vi idag vet om bl.a. karaktärsstyrkor, värderingar, medkänsla och målsättning. I Australien har man redan några år arbetat med att implementera positiv psykologi i grundskolan. I Sverige jobbar några av mina studiekamrater/kollegor med "Bättre Skolor", ett projekt där de lär ut verktyg för positiv undervisning till lärare. Hoppas att det väcks intresse för positiv psykologi i skolan här i Finland också i och med den nya läroplanen, om det inte redan används.

Inte bara landet men hela mänskligheten står inför stora utmaningar idag och skolan är en för stor resurs att inte utnyttja till max för att skapa positiv förändring. Tänk ändå på hur otroligt mycket tid som tillbringas i skolbänken. Avsätt tio minuter per dag av den tiden till meditation/fokusträning/avslappning (kalla det vad du vill) och vips har vi förstärkt barnens möjligheter till att ha en sund kontroll över sina tankar och känslor, gjort dem mer harmoniska och dessutom skapat starkare nervbanor till områden i hjärnan som har att göra med positiva sinnestillstånd! Bara som ett exempel. 

"Ny läroplan för en ny värld" rubricerar ÖT. Det låter lovande tycker jag! 

onsdag 10 februari 2016 - 11:55

Frank och Maria

Maria Österåkers blogg Lev mer på mindre är en av de jag läser regelbundet. Läser och inspireras av ett enklare men samtidigt arbetssammare liv. Självhushållning är något jag verkligen skulle vilja ägna mer tid och kaft åt, och i perioder har jag varit på väg mot mera sånt (t.ex. genom att odla lite, plocka bär och svamp, ha höns) och ibland har jag tagit några steg tillbaka.

Drömmen är för mig att ha en liten gård, vara självförsörjande på rotfrukter, grönsaker, bär och svamp. Ha hönsgård och egen skog, ta tillvara på vilda växter om försommaren (ogräs skulle kanske många säga) och fiska regelbundet. 

Hursomhelst! Frank Erichsen, känd från tv-serien Hundra procent bonde och en av mina idoler, hälsade på hos Maria i Österbotten i somras. De spelade in några korta somriga och härliga intervjuer där Frank och Maria pratar just självhushållning. Kolla in!

 

Skarmavbild 2016 02 10 kl. 12.19.21

tisdag 9 februari 2016 - 11:32

Tåg till Sicilien - i siffror

Eftersom mitt miljötänk kring semesterresan till Sicilien i höstas väckte nyfikenhet kommer här några siffror som kanske kan vara intressanta. Jag har jämfört tågresan Falköping-Sicilien med en flygresa Stockholm-Sicilien, vilket jag antagligen hade åkt om jag valt flyget istället. 


Tid


(enkel resa)

Tåg: 48 h

Flyg: 8 h (+2,5h med tåg till Arlanda)


Pengar
(tur-retur)

Tåg: 5560kr/550 euro
(inkl. bokningsavgifter, interrailkort, platsbokningar, sovplatser på nattåg, färjor osv., köptes via Centralens Resebyrå i Kalmar)

Flyg: omkring 2000kr/200 euro 


Utsläpp

(tur-retur)

Tåg: 48kg CO2 (enligt Naturvårdsverkets tabeller)

Flyg: 510kg CO2 (samma som ovan)

 

Såhär i efterhand är jag fortfarande glad att jag tog tåget. Jag trivs bättre med det helt enkelt, trots att det är varken tidseffektivt eller ekonomiskt fördelaktigt (visst svider det i plånboken, men som jag nämnt tidigare tror jag att jag bara uppskattar resandet ännu mera då).

Sen är jag lite förundrad över att skillnaden ändå inte är större i utsläppskategorin. Ja, det är säkert typ 10 gånger mer klimatsmart att ta tåget, men jag önskar såklart att det vore ännu bättre. Det är även lite knepigt det här med att beräkna utsläpp - vilka räknemallar och tjänster ska man lita på? Enligt SJ:s miljökalkyl låg siffrorna på 0,013 kg CO2 för tåg och 932 kg CO2 för flyg - en rejäl skillnad! Men där gör ju vinstintresset det hela väldigt tveksamt. Klart att SJ vill få tågresor att låta bra. Är det nån som har några bra tips på var man kan få pålitliga beräkningar?

Och vad tycker du är viktigast när du reser? Pengar, tid eller utsläpp?

 

Skarmavbild 2016 02 09 kl. 12.19.36Rutten jag åkte. Sen har jag föresten inte räknat med mitt stopp i Innsbruck i varken tid- eller prisberäkningen - men det är ju helt klart en bonus att kunna stanna till och få mer ut av resan!

onsdag 3 februari 2016 - 20:28

Vikten av nu

Häromdagen skrev Clara Lidström/Underbaraclara om att vi måste sluta leva i nuet om vi vill rädda vår planet och jag håller med! På sätt och vis. 

Precis som Clara tror jag att vi fokuserar alldeles för mycket på vad vi vill ha nu, genast och helst igår. Vi är så upptagna med vad vi vill ha ut av livet och hur vi ska få våra begär och behov tillfredsställda. Jag tycker också att vi istället borde fundera mera på vad vi vill ha imorgon, om tio år, om hundra år.  

Samtidigt tror jag att vi måste börja leva mer i nuet när det gäller klimatfrågor. Vi måste ju uppenbarligen göra förändringar idag! Vi måste sluta inbilla oss att vi kommer att ta tag i våra problembeteenden sen. Vadå sen? Sen när den stora massan också börjat agera och det blir social norm att kämpa för klimatet? Sen när lagstiftning gör det omöjligt för oss att göra annat än att leva miljövänligt? Sen när det blir billigt att handla ekologiskt och köra elbil?

Nej, när det gäller att skapa förändring så tror jag inte på att tänka långt fram. Istället tror jag på att tänka på nuet - hur kan jag göra miljösmarta val idag? Vad är det minsta, enklaste jag just nu kan bidra med för att värna om miljön?

Inte imorgon, inte sen när det känns bra, inte sen när jag ångrar att jag inte gjorde något tidigare, utan nu. För nu är trots allt det enda vi med säkerhet har och det är nu vi kan välja, förändra och påverka. 

tisdag 5 januari 2016 - 21:18

Livet utan flyg

Liisa tyckte det var intressant att jag väljer bort flyg när jag reser och ville höra mer om det så här kommer ett långt och spretigt och personligt inlägg om just detta!

Ja, alltså fram till 20-årsåldern reste jag rätt mycket. På bara några år besökte jag över tjugo länder, älskade verkligen att se nya kulturer och miljöer och njöt som mest av de lite annorlunda resorna.

Som i gymnasiet när jag och en kompis åkte till St. Petersburg för att bo på ett barnhem i två veckor. Eller när klassresan bar av till Vitryssland då jag läste journalistik på folkhögskola. Några månader hos släktingar i USA, ledarskapskurs på Färöarna, ungdomsvecka i Nordirland. Några dagar i London här och en trip till Rom där. Ryanair stod högt i kurs om vi säger så. Det var ju så billigt och enkelt att resa, och gav så mycket frihet och spänning!

010På kolchos i Vitryssland


Men med tiden växte tankarna
kring miljön och mitt fotavtryck. Jag började vela inför att resa och hade dåligt samvete. Andra påpekade att nog lyfter flygen ändå, oavsett om jag sitter på dem eller inte. Men. Vad om inte bara jag skulle flyga mindre? 

Så jag bestämde mig för att flyga lite mindre, för att åtminstone inte bidra med en siffra i statistiken. För att inte bli en av dedär bokningarna som får SAS eller Finnair eller Ryanair att utöka sina flygningar. När jag ville uppleva Israel som 21-åring åkte jag tåg ner (genom Syrien och Jordanien vilket ju känns surrealistiskt i dagsläget) men fick flyga hem eftersom jag inte kunde ta mig in i Syrien igen med israelisk stämpel i passet. Under de tre år jag bott och studerat i Skövde i Sverige har jag åkt tåg och färja varje gång jag åkt hem till Österbotten. Kortdistansflygningar är helt klart de mest onödiga, tycker jag. Kan man ta tåg, då gör jag det! Som när det blev familjesemester på Sicilien i höstas och jag tillbringade sammanlagt fyra dygn på tåg för att vara med. 

Följaktligen blir resorna dyrare och därmed färre. De blir även längre och - faktiskt - mer minnesvärda. Mer värdefulla. 

TurkietPå räls genom Turkiet

 

För jag tycker nämligen såhär:

1. Om jag är så sjukt lyckligt lottad och så rik att jag överhuvudtaget har råd att resa för skojs skull så har jag också råd att resa smart och hållbart.

2. Att resa/semestra/flyga är inte ett behov. Ibland tänker jag att södernresor är lite som burana mot spänningshuvudvärk - de angriper symptomet men inte problemet. Om du har behov av att fly till andra sidan jorden med jämna mellanrum kanske du ska se över vardagen istället för nästa resmål. 

3. Att resa är heller inte en mänsklig rättighet. Bara för att du och jag har råd är det inte vår plikt att bli ressugna varje halvår. Det är en lyx och borde behandlas så.

4. Inte bara miljön är ett oskyldigt offer för allt vårt resande. Usla arbetsförhållanden på hotell och restauranger, skövling av värdefull natur och bostadsområden till förmån för turistkomplex och att våra pengar går rakt i fickan på stora hotellkedjor är taskiga baksidor som också drabbar lokalbefolkningen (kolla www.schystresande.se för mer kalla fakta).

 

Så tänker alltså jag! Jag vet att många tänker annorlunda och nån kanske tycker att jag är knäpp eller inte tillåter mig att njuta av livet. Men för mig är det helt självklart - varför skulle jag inte tänka såhär? Förut hade jag samvetskval när jag reste, det har jag inte längre. Och så njuter jag desto mer när jag väl reser. För det är så otroligt lyxigt!

Skarmavbild 2016 01 06 kl. 00.09.47Vad jag hade missat om jag flugit till Sicilien 

 

Visst kan det vara lite mindre bekvämt att åka tåg i 46 timmar istället för att flyga i fem. Men det är bra mycket bekvämare för själen.