onsdag 28 juni 2017 - 17:37

Äventyr och barn och fjällplanering

Jag vet inte vart dagarna tar vägen? Och varför jag har blivit så sporadisk här på bloggen. De senaste veckorna har det hänt massor känns det som, och många gånger har jag tänkt "det här ska jag skriva om" men så blir det aldrig av.

I början av juni till exempel hade jag och Lisa avslutningsträff med Äventyrsklubben i Vasa. Vårt härliga pensionärsgäng som vi paddlat, vandrat och skidat med under det senaste året, och som vi båda gärna skulle hänga med varje vecka om vi kunde. Sista lördagsmorgonen möttes de av ett brev vid vår vanliga mötesplats, ett brev som ledde dem på uppdrag i stan och ut till Sandö där vi dukat upp till sommarfest och femkamp. Det blev tårta och varma kramar och lite vemodigt att avsluta pilotåret. Vi hoppas så att vi ses snart igen och är otroligt glada att lokalföreningen i Vasa visat intresse att låta oss fortsätta med verksamheten i nån form! 

Skarmavbild 2017 06 28 kl. 18.18.25

 

Två planeringsträffar med MI-kursen Fjällvandra med fokus på välbefinnande har jag också haft. I övermorgon åker vi mot Ammarnäs för att vandra sex dagar längs Kungsleden. Vi ska utvecklas, samtala och njuta. Det är ett bra gäng som följer med, men till min förvåning var kursen inte ens nära på att bli fullsatt. Fjällvandring och mental hälsa - hur kan någon vilja missa den kombinationen?

För två veckor sen ledde jag och Camilla från NatVenture äventyrsdagar för barn i samarbete med Folkhälsan i Esse. Tre fullspäckade dagar med sammanlagt 45 härliga barn ute i skogen. Barnen fick bland annat lära sig göra upp eld med tändstål, vi lagade mat tillsammasn över öppen eld och på friluftskök och avslutade varje dag med kompiskamp där lag som Vargarna och Rödrävarna tävlade mot varandra i varierande uppgifter. Att samtliga barn utan att tveka räckte upp handen då vi frågade vilka som skulle vilja delta igen, det tar vi som bra betyg!

Skarmavbild 2017 06 28 kl. 18.17.47

 

Midsommaren firades på en ö i Västerbottens skärgård, med fem hundar och en massa härliga människor jag aldrig träffat förr. Paddling, tältnatt, inlagd strömming och rabarberkaka. Vilda diskussioner och fina nya bekantskaper. Bland annat i fjällvärlden då två av dem råkade jobba med hundspann i Kiruna. Bästa midsommaren eventuellt nånsin!

Idag har jag och Tjirro stått som funktionärer några timmar vid Utterledens vandringsmaraton. Tjirro har meddelat då deltagare varit i antågande och jag har kruxat av dem från listan vartefter de vikt in till rastplatsen vid Huvudsjön. Vi var på plats tidigt på dagen och det var ganska glest mellan deltagarna jämfört med förra året då vi satt andra passet och det var rusning på eftermiddagen. Nu hade jag till och med tid att skriva pack- och handelslista inför fjällresan på fredag. Får man inte vandra själv kan man åtminstone drömma om det!

Skarmavbild 2017 06 28 kl. 18.19.29

 

Nu ska jag packa och printa lite material för fjällen och imorgon blir det kajaktur med Camilla, då vi ska reka och förbereda njutarturen för kvinnor som vi har nästa helg.  

Vi hörs!

söndag 7 maj 2017 - 17:23

Det gröna guldet är mer än bara guld

I fredags var jag på kursdag för Centrias utbildningsmodul inom grön omsorg. Vi hade en otroligt fin dag vid Ukko Hjalmar i Terjärv och temat för dagen var skog, friluftsliv och hur dessa element kan användas inom vård och utbildning. 

Ann Dolling som forskar vid SLU i Umeå och som jag tidigare lärt känna på en kursträff genom mina mastersstudier vad där för att föreläsa om skogens rehabvärde och de forskningsprojekt som gjorts kring stress och skogsvistelse. Det ledde till en intressant diskussion kring skogsskötseln i Österbotten och hur man borde utveckla relationen till skogen och möjligheterna till ekonomi genom andra värden än avverkning. 

Jag får erkänna att jag inte är så insatt i finsk skogspolitik men såvitt jag förstår och ser omkring mig är rekreationsvärdet hos Finlands gröna guld mer eller mindre en ickefråga så fort vi börjar prata pengar. Enligt en artikel jag nyligen läste har regeringen planer på att öka avverkningen med över 20% fram till 2030, vilket en grupp på 68 forskare kritiserar starkt. 

Det här verkar vara skogsbrukets melodi. Man kapar och planterar nytt, kapar och planterar. Och jag förstår, det finns ekonomi i skogen. Men att man glömmer alla andra värden som försvinner i takt med fällningen, det tycker jag är otroligt synd. Inte bara den biologiska mångfalden och koldioxidbindningen minskar dramatiskt, utan även skogens möjlighet att påverka vår hälsa på ett positivt sätt.  

Enligt forskning är rehabvärdet som störst hos skogen när den är äldre - över 80 år helst - och när stamantalet är lagom lågt. Skogen ska med andra ord kännas "naturlig" och öppen, ge bra sikt och skydd på samma gång. Det ger inte ett sönderkört kalhygge eller en tät ungskog. 

Jag ser det faktiskt som ett problem i relation till folkhälsan - inte bara för miljön i sig - att vi verkar fortsätta i den här riktningen. Jag blir ledsen när jag ser avverkningsytor i anslutning till tätorter, intill skolor och äldreboenden - eller längs vandringsleder och rekreationsområden som ju specifikt är skapade med befolkningen och dess hälsa i åtanke. 

Några lösningar har jag inte, bara ett drömscenario: att regeringen omformulerar sin skogsstrategi för att bevara de förbisedda värdena. Att investerare som köper, kalhugger, säljer och drar vidare ser sig om efter ett annat sätt att tjäna snabba pengar på - eller tvingas göra det - för skogen ska inte vara deras fria spelplats. Och att privata skogsägare får ekonomiskt och konkret stöd för att föra en skogsskötsel som är så bevarande och långsiktig som möjligt.  

Visste du t.ex. att det i Sverige finns omkring 500 skogsentreprenörer som sköter avverkning med hästar? Och att forskare som Ann Dolling menar att det går att föra ekonomiskt skogsbruk utan att tumma på hälso- och miljöaspekterna? Det önskar jag att fler pratade om, speciellt de som ansvarar för vår framtids skogar. Den framtid som kan vara ett kalhygge redan i morgon. 

DSCN5812Äventyrsklubben 65+ på färd genom skogar under gårdagens vårvandring längs Västerö vandringsled, ett område som är skyddat under Natura2000

torsdag 27 april 2017 - 16:15

Hängmattehäng i vinterskog

Sitter i soffan och ser snön fortsätta dala ner utanför fönstret. Det knastrar i kaminen och Tjirro sover på sin filt på golvet. Jag har precis slökollat film mitt på blanka eftermiddan, efter att ha skickat iväg några mejl och utvärderat gårdagens jobb. Tar igen mig lite efter tre långa intensiva arbetsdagar. Skön torsdag. Skön vinterfeelis. 

Igår var det premiär för ett nytt utedagskoncept för arbetsgrupper som jag höll för personalen från Concordia ute vid Huvudsjön här i Lappfors. Jag har ju turen att kunna samarbeta med Mattias Kanckos/Essnature och får vid behov hyra hans vackra stuga för mindre gruppevents. 

Trots ett lite överraskande vinterväder med noll grader, ihållande snöfall och en del vind hade vi en väldigt fin dag med bland annat utematlagning, styrkefokus och hängmatteretrat. Jag var beredd att skjuta upp dagen ifall gruppen hade velat vänta till varmare vårdagar, eller också planera om mitt program helt men jag är så glad att de valde att komma ändå och att jag vågade följa min plan! 

För hade vi inte gjort det så hade jag inte fått veta att det funkar hur bra som helst att göra dylika uteprogram med denna målgrupp även i såna här förhållanden! Eftersom det var första gången med just dethär paketet så väntar jag nu med spänning på feedback från deltagarna. Även om det är krävande och nervöst att göra nya saker så är det samtidigt otroligt roligt att utveckla, planera och förverkliga idéer! Idag skickade jag ut ett utvärderingsformulär och det ska bli så roligt att höra lite mer ingående vad de tyckte om och vad som kanske borde förbättras.

Hängmatterretreaten, som dock nog blev något kortare igår än planerat pga. vädret, var iallafall väldigt uppskattad och det har märkts också på min instagram där en bild jag knäppte just innan jag avslutade passet snabbt blev min mest gillade. Mer hängmattehäng åt folk, säger jag bara!

Nu ska jag ta itu med lite bokföring och sen ska jag och Tjirro ut i snön. Hej!

DSCN5

måndag 10 april 2017 - 18:52

Vandra med Vasa Arbis

DSCN2454

Jag vill puffa för en dagsvandring med fokus på välmående och mental hälsa som jag leder i Vasa den 27 maj. Ett samarbete mellan Vasa Arbis och Sevendays resulterade i flera kurser ledda av oss bloggare, och nu i maj är det min tur att bidra med det jag gör bäst: nämligen lyckovandra! 

Under vandringen som är ca 10 km lång tar vi pauser för att dels dra nytta av naturens goda effekter på vår hälsa, genom sinnesnärvaro och avslappning, och dels provar vi på ett par övningar från positiv psykologi. Övningar som är vetenskapligt beprövade och utvecklade för att höja lyckonivån. 

Den här kursen är ingen quick fix för att snabbt bli lycklig, för jag tror inte på sånt. Den här kursen  är en skön dag ute med frisk luft, goda samtal, fysisk aktivitet och inspiration för det där som är så viktigt i livet: att ta hand om sig både till kropp och själ.

  

Varmt välkommen med!

Mer info och anmälan hittar du här på Vasa Arbis kurssida.  

tisdag 21 mars 2017 - 13:35

Tjejer, tjejer, tjejer!

En dröm jag har är att stötta, inspirera och peppa flickor i alla åldrar. Att se tjejer stärka självförtroendet och lära känna sig själva genom friluftsliv, äventyr och gemenskap. Det här är något jag funderat mycket på det senaste året men ännu är det bara en massa spretiga tankar i bakhuvudet. Ett spret som lyder ungefär så här: 

 

Vad jag har att ge: mina erfarenheter inom friluftsliv och äventyr, och mina kunskaper inom positiv psykologi. Samt min erfarenhet av att vara flicka, ung tjej och kvinna. Dessutom har jag flera fantastiska, roliga, smarta, modiga tjejkompisar som jag vill involvera och skapa tillsammans med. The more the merrier.

Vad jag vill se: att vi flickor, tjejer och kvinnor skulle fokusera mera på vad vi vill göra, och mindre på vad vi förväntas göra. Att vi skulle få fundera mera på vad vi kan göra med vår kropp, än hur den ser ut. Att vi får föra oljud och släppa fram lite jävlaranamma. Att vi får vara starka. Modiga. Eftertänksamma. Utmanande. Djupa. Smarta. Knasiga. Glada. Irriterade. Svaga. Uthålliga. Och allt där emellan.

Att få omdefiniera vad det är att "kasta som en tjej", "gråta som en tjej" och "springa som en tjej". Ni vet. Att det skulle få vara en BRA sak att vara som en tjej, istället för något dåligt.

Vad jag vill göra: ge möjlighet till att växa genom äventyr och trygga utmaningar. Lära nya färdigheter, känna styrka och mod, tänja och möta sina gränser. Sova ute i skogen. Göra mat över eld. Upptäcka sina egna och andras styrkor. Forspaddla. Bli äventyrare. Fjällvandra. Hitta sina värderingar. Få perspektiv och nya tankar. Skratta tills man gråter. Värma sig runt en brasa. Växa. 

 
Vad jag vill ha hjälp med:

Eftersom jag inte riktigt vet i vilken ände jag ska börja så har jag två spörsmål till dig som läser den här bloggen. Om det är nån gång du ska kommentera så är det nu!  

1. Om du har tips på grupper, organisationer eller föreningar jag kan kontakta, eller idéer om på vilket sätt jag skulle kunna göra verkstad av allt det här snacket - sitt inte och panta på dem! Jag blir jätteglad om du vill hjälpa till genom att dela dina tankar.

2. Vad inom området "äventyr och självkännedom" tror du tjejer i Österbotten (eller annanstans) skulle behöva? Vara intresserade av? En helgkurs, eftermiddagsverksamhet, en klubb, ett läger i vildmarken? Vad? Och vilken ålder? Du som har egna flickor har ju stenkoll på det här, så berätta gärna vilka tankar du får. Eller fråga dina barn!


Så hur, vem, vad? Shoot! Jag väntar med spänning vid kommentarsfältet.  

Skarmavbild 2017 03 21 kl. 14.12.01Middag under en tjejtur i Inari och Kevo för några år sedan. Det skänker på nåt sätt en speciell känsla då man avsiktligt gör saker tillsammans med bara tjejer. En samhörighet, en gemensam styrka och förståelse på nåt sätt... Nog är killar bra förstås, men tjejturer är ändå de bästa.

lördag 18 mars 2017 - 13:03

Utbildningskick i Vasa

Igår var jag i Vasa på studieträff för Green Care-utbildningen jag läser. Jag tror minsann jag har glömt att berätta om den. Utbildningen är iallafall den första inom grön omsorg som ordnas på svenska i Österbotten och har utvecklats av Centria yrkeshögskola, Naturresursinstitutet och Vasa Universitet/Lévon institutet.

Syftet är att öka kompetensen bland oss som jobbar med natur- och djurbaserade metoder inom social- och hälsovård och pedagogisk verksamhet. Utbildningen kommer också troligtvis att höra till de kriterier som måste uppfyllas för att kunna ansöka om föreningen Green Care Finlands kvalitetsmärkningar, LuontoHoiva och LuontoVoima (NaturVård och NaturKraft). Vilket i sig är en fantastisk grej som lanserats nu i år!

Utbildningsmodulen är på 15 studiepoäng och sträcker sig över två terminer med en studieträff i månaden. Den startade i februari och hittills har vi haft två träffar: en introduktionsdag med fokus på vad som händer inom branschen i Sverige och Finland, och så gårdagens träff som bland annat tog upp företagsamhet och myndigheternas krav på social- och hälsovårdsverksamhet. 

I och med att jag redan läser ett mastersprogram i miljöpsykologi och dessutom redan driver företag så är det extra roligt att ta del av den här kursen! Det ger liksom en praktisk förankring till all teoretisk kunskap jag får från mastersstudierna och dessutom är det väldigt givande att få träffa andra österbottningar som drivs av samma intresse för natur och hälsa/utbildning. 

Igår när jag körde hem från Vasa i vårsolen var jag full av idéer och inspiration för att utveckla min verksamhet. Och efter en ganska trög vinter är varje sådan kick SÅ välkommen! Hashtag tacksam.

17408152 10154184385076854 791147479 o

torsdag 1 december 2016 - 10:49

Kursträff och gröna lösningar

Denna vecka har jag varit på kursträff för mina distansstudier vid SLU. Även om jag har varit kritisk till mängden obligatoriska träffar på mitt program - det marknadsförs internationellt och för oss som bor utanför Sverige blir det ganska kostsamt i längden - så är träffarna oftast otroligt värdefulla! 

Det är så givande att träffa medstudenter och lyssna på föreläsningar och, som var på schemat denna gång, göra studiebesök hos aktörer som sysslar med just det vi studerar. Kursen jag läser just nu heter Nature based interventions och tar upp olika infallsvinklar till hur man kan använda natur och djur i arbetet med människors hälsa och utveckling. Den här veckan besökte vi följande platser (klicka på namnen så kommer du vidare till deras hemsidor): 

 

Jäla Häst och Skog

Denna gård är ett på många sätt självförsörjande och genuint ekolantbruk som är en del av det svenska Hushållssällskapets koncept Grön Arena. Gården erbjuder dagverksamhet och tar emot placeringar från socialpsykiatrin och äldreomsorgen i Falköpings kommun och drivs av familjen Larsson som ägt gården i generationer. 

Grevegården

Drivs av sjuksköterskan och trädgårdsmästaren Elisabeth G Wahlgren. Hit tar hon och hennes team, bestående av sjukgymnast, arbetsterapeut och läkare, emot personer för rehabilitering av  stressrelaterad ohälsa. Deras rehabkoncept bygger på Alnarpsmetoden som utvecklats inom SLU och sträcker sig över 14 veckor á 3 halvdagar/vecka. Dagsprogrammet består av avslappning, promenad, fika, teoretiska föredrag och samtal om stress samt praktiska, kreativa aktiviteter så som trädgårdssysslor och hantverk. 

Stadsnära Lantgård Lidköping

Denna gård drivs av en ekonomisk förening med kommunalt understöd för att upprätthålla en "öppen gård" dit alla är välkomna att bekanta sig med djuren och arbetet på en gård. Man tar även emot långtidsarbetslösa och nyanlända som är i behov av arbetspraktik och ordnar kurser och läger för barn, ungefär som på en 4H-gård. Här ligger fokuset på utbildning och sysselsättning. 

Åkleholm

På sin privata gård driver Kristina Byström, psykolog och specialist i klinisk psykologi, verksamhet för barn och unga med autism. Hon använder den närliggande naturen och djuren på gården för att öppna upp för samtal och förståelse kring känslor, tankar och upplevelsen av att vara "annorlunda". Vid sidan av detta och sitt arbete vid Barn- och ungdomshabiliteringen i Skövde håller Kristina på med sin doktorsavhandling som berör just djurens och naturens betydelse för barn med AST. 

Skarmavbild 2016 12 01 kl. 11.53.27

Några foton från våra studiebesök i veckan

 

Det var otroligt intressant och inspirerande att få lära känna så många olika tillvägagångssätt, nivåer och aktiviteter som alla grundar sig i samma tanke - att dra nytta av naturen för att hjälpa människor utvecklas och må bättre.

För varje kursträff får jag tio nya idéer och förnyad motivation att fortsätta på det här spåret, och jag kan bara hoppas att det allmänna intresset och förståelsen för miljöpsykologin ökar. För behovet av fungerande behandling/prevention av stressproblematik och andra konsekvenser av vårt moderna samhälle, det kommer knappast att minska.

onsdag 16 november 2016 - 19:41

Kursplaner för vårterminen

Jag ÄR ju för seg här på bloggen nu. Men den här hösten har inte varit min bästa. Inte den sämsta heller, men jag har varit trött. Både i fysiken och i huvet. Så det har varit skönt att inte ta någon stress eller klämma fram något här bara för att. Det kommer när det kommer!

 

Iallafall. Idag har jag suttit i telefon med Pedersöre MI:s rektor. Vi har planerat vårens kurser som jag ska hålla och de är både många och roliga! En uppföljning av höstens lyckovandringar, en äventyrsdag för både barn och föräldrar och en lite längre fjällvandring bland annat, wohoo! Jag är så glad och tacksam över att MI vill anlita mig för att göra det jag gillar mest. 

Även med Vasa Arbis blev det klart idag att jag ska dra en lyckovandring i vasatrakten i maj, riktigt roligt det med!

Känns bara som att det är en evighet fram till nästa vår/sommar. Innan dess ska jag ju ha skidat Vita bandet till exempel. Bara det är ju hel värld känns det som.

Det här med att vara timlärare för MI/Arbis har varit en trevlig upplevelse i höst och därför något jag är glad att få fortsätta med. På måndag är det dags för sista kvällen med kursen Vägar till välbefinnande och så har jag tre föreläsningar de följande dagarna. I Vasa ska jag berätta om min tur längs Kungsleden och i Bennäs ska jag föreläsa om att våga vara operfekt och sänka kraven lite. 

Sen tar jag en liten paus i mitt företagande och ägnar mig helt åt studierna några månader. Mer om det och kanske nån slags utvärdering av mitt första företagar-halvår i ett annat inlägg! 

DSCN5179

Möjlig pausplats för lyckovandrare nästa termin, vi får se vilka leder det blir! Det här är från Storträsket och Bosund vandringsled.

onsdag 19 oktober 2016 - 17:10

Green Care Finland

I förra veckan var jag i Vasa för att delta i ett tvåspråkigt seminarium som samordnades av organisationen Green Care Finland. Det var SÅ roligt att få höra lite om läget inom det här området i Finland, alltså hur man kan använda - och redan använder - natur på olika sätt inom hälsa, vård och utbildning. Och det bästa är att det är så växande! Superbra att intresset, kunskapen och användningen ökar för i naturen har vi så mycket att vinna. Att använda den är ju ett kostnadseffektivt sätt att ta hand om vår folkhälsa. Inte bara genom förebyggande åtgärder men också inom behandling: naturen är tillgänglig och "gratis", och kan användas för så många olika målgrupper och ändamål. 

GC Finland jobbar föresten som bäst med att ta fram en slags kvalitetsmärkning för green care-tjänster och företagare (som jag själv exempelvis). En märkning man kan ansöka om att få om man jobbar med hälsa i naturen och uppfyller vissa kriterier som handlar om bland annat säkerhet. Mycket bra grej tycker jag! Den kommer jag absolut att ansöka om när jag kommit igång lite mer med min egen verksamhet. 

 DSCN2

 

måndag 17 oktober 2016 - 09:58

Vuxen gör som en vill

Även om det är en utmaning att studera, på distans och dessutom på halvfart med en massa annat som också tar upp ens tid och fokus, så är det något jag verkligen tycker om. Efter mina tre intensiva år i Skövde är jag dock lite hjärntrött och vissa dåliga dagar kan jag bara fokusera korta stunder, ibland inte alls. Jag fortsätter söka efter nån slags lagomväg för att det ska funka: lagomt fokus på forskningsartiklar, lagomt med utmanande jobb och lagomt med avkopplande äventyr. Tur är ju också att det är tillåtet att studera i egen takt. När man är vuxen får man göra som man vill!

Men hur som helst, just nu sitter jag på STF i Umeå och ska snart ta bussen ut till universitetsområdet. I tre dagar har vi kursträff och jag ser fram emot att få hänga med kurskamraterna och diskutera vårt aktuella tema rehabskogar. Imorgon ska vi ut på exkursion och sitta ensamma i skogen en timme men utöver det ska det bli så roligt att få lite utbyte, istället för att sitta hemma ensam framför datorn!