tisdag 9 februari 2016 - 11:32

Tåg till Sicilien - i siffror

Eftersom mitt miljötänk kring semesterresan till Sicilien i höstas väckte nyfikenhet kommer här några siffror som kanske kan vara intressanta. Jag har jämfört tågresan Falköping-Sicilien med en flygresa Stockholm-Sicilien, vilket jag antagligen hade åkt om jag valt flyget istället. 


Tid


(enkel resa)

Tåg: 48 h

Flyg: 8 h (+2,5h med tåg till Arlanda)


Pengar
(tur-retur)

Tåg: 5560kr/550 euro
(inkl. bokningsavgifter, interrailkort, platsbokningar, sovplatser på nattåg, färjor osv., köptes via Centralens Resebyrå i Kalmar)

Flyg: omkring 2000kr/200 euro 


Utsläpp

(tur-retur)

Tåg: 48kg CO2 (enligt Naturvårdsverkets tabeller)

Flyg: 510kg CO2 (samma som ovan)

 

Såhär i efterhand är jag fortfarande glad att jag tog tåget. Jag trivs bättre med det helt enkelt, trots att det är varken tidseffektivt eller ekonomiskt fördelaktigt (visst svider det i plånboken, men som jag nämnt tidigare tror jag att jag bara uppskattar resandet ännu mera då).

Sen är jag lite förundrad över att skillnaden ändå inte är större i utsläppskategorin. Ja, det är säkert typ 10 gånger mer klimatsmart att ta tåget, men jag önskar såklart att det vore ännu bättre. Det är även lite knepigt det här med att beräkna utsläpp - vilka räknemallar och tjänster ska man lita på? Enligt SJ:s miljökalkyl låg siffrorna på 0,013 kg CO2 för tåg och 932 kg CO2 för flyg - en rejäl skillnad! Men där gör ju vinstintresset det hela väldigt tveksamt. Klart att SJ vill få tågresor att låta bra. Är det nån som har några bra tips på var man kan få pålitliga beräkningar?

Och vad tycker du är viktigast när du reser? Pengar, tid eller utsläpp?

 

Skarmavbild 2016 02 09 kl. 12.19.36Rutten jag åkte. Sen har jag föresten inte räknat med mitt stopp i Innsbruck i varken tid- eller prisberäkningen - men det är ju helt klart en bonus att kunna stanna till och få mer ut av resan!

onsdag 3 februari 2016 - 20:28

Vikten av nu

Häromdagen skrev Clara Lidström/Underbaraclara om att vi måste sluta leva i nuet om vi vill rädda vår planet och jag håller med! På sätt och vis. 

Precis som Clara tror jag att vi fokuserar alldeles för mycket på vad vi vill ha nu, genast och helst igår. Vi är så upptagna med vad vi vill ha ut av livet och hur vi ska få våra begär och behov tillfredsställda. Jag tycker också att vi istället borde fundera mera på vad vi vill ha imorgon, om tio år, om hundra år.  

Samtidigt tror jag att vi måste börja leva mer i nuet när det gäller klimatfrågor. Vi måste ju uppenbarligen göra förändringar idag! Vi måste sluta inbilla oss att vi kommer att ta tag i våra problembeteenden sen. Vadå sen? Sen när den stora massan också börjat agera och det blir social norm att kämpa för klimatet? Sen när lagstiftning gör det omöjligt för oss att göra annat än att leva miljövänligt? Sen när det blir billigt att handla ekologiskt och köra elbil?

Nej, när det gäller att skapa förändring så tror jag inte på att tänka långt fram. Istället tror jag på att tänka på nuet - hur kan jag göra miljösmarta val idag? Vad är det minsta, enklaste jag just nu kan bidra med för att värna om miljön?

Inte imorgon, inte sen när det känns bra, inte sen när jag ångrar att jag inte gjorde något tidigare, utan nu. För nu är trots allt det enda vi med säkerhet har och det är nu vi kan välja, förändra och påverka.