tisdag 23 maj 2017 - 21:20

Några rader från tåget

I skrivande stund sitter jag på tåget mot Göteborg. Jag har varit på kursträff utanför Malmö i två dagar, presenterat en rapport av en fallstudie som jag i sista stund fick till innan träffen och lyssnat på en otroligt intressant föreläsning av en av de ledande forskarna inom oxytocin: Kerstin Uvnäs-Moberg (lustig kuriosa är att jag lärde känna hennes son när jag skidade Kungsleden förra våren - världen är liten!). 

Visste du som är hundägare t.ex. att när du kommer hem från jobbet och hunden är sådär överlycklig över att se dig - så frisätts en massa oxytocin i honom/henne. Och att om du tar dig tid att hälsa och prata och klappa så fortsätter oxytocinutsöndringen under en längre tid. Om du däremot har bråttom in med matkassarna eller av andra anledningar ignorerar hunden så förbyts oxytocinet av stresspåslag. Och - både dina och hundens oxytocinnivåer går hand i hand, så ta dig tid att dosera er båda med må bra-hormon så mycket som möjligt! 

Har precis beställt hem Kerstins bok Närhetens hormon: oxytocinets roll i relationer, och ser fram emot mer läsning om detta fantastiska hormon. 

Sov gjorde jag på STF:s vandrarhem inne i Malmö som vanligt, känner mig som hemma där vid det här laget. Och i eftermiddags när vi avslutat kursen letade jag upp en plats längst inne i Alnarpsparken, riggade hängmattan som jag tagit med mig och slappade en stund. Somnade och fick ta en senare buss till Lund än jag hade tänkt, så tur att kollektivtrafikhimlen finns just i södra Sverige!

18675004 10154360204721854 146527684 o

 

lördag 18 mars 2017 - 13:03

Utbildningskick i Vasa

Igår var jag i Vasa på studieträff för Green Care-utbildningen jag läser. Jag tror minsann jag har glömt att berätta om den. Utbildningen är iallafall den första inom grön omsorg som ordnas på svenska i Österbotten och har utvecklats av Centria yrkeshögskola, Naturresursinstitutet och Vasa Universitet/Lévon institutet.

Syftet är att öka kompetensen bland oss som jobbar med natur- och djurbaserade metoder inom social- och hälsovård och pedagogisk verksamhet. Utbildningen kommer också troligtvis att höra till de kriterier som måste uppfyllas för att kunna ansöka om föreningen Green Care Finlands kvalitetsmärkningar, LuontoHoiva och LuontoVoima (NaturVård och NaturKraft). Vilket i sig är en fantastisk grej som lanserats nu i år!

Utbildningsmodulen är på 15 studiepoäng och sträcker sig över två terminer med en studieträff i månaden. Den startade i februari och hittills har vi haft två träffar: en introduktionsdag med fokus på vad som händer inom branschen i Sverige och Finland, och så gårdagens träff som bland annat tog upp företagsamhet och myndigheternas krav på social- och hälsovårdsverksamhet. 

I och med att jag redan läser ett mastersprogram i miljöpsykologi och dessutom redan driver företag så är det extra roligt att ta del av den här kursen! Det ger liksom en praktisk förankring till all teoretisk kunskap jag får från mastersstudierna och dessutom är det väldigt givande att få träffa andra österbottningar som drivs av samma intresse för natur och hälsa/utbildning. 

Igår när jag körde hem från Vasa i vårsolen var jag full av idéer och inspiration för att utveckla min verksamhet. Och efter en ganska trög vinter är varje sådan kick SÅ välkommen! Hashtag tacksam.

17408152 10154184385076854 791147479 o

måndag 23 januari 2017 - 21:46

Flängig och produktiv måndag

En måndag i ord och bild. Har bestämt mig för att skriva lite oftare och bjuda på lite mer. Inte alltid tänka "nämen, vem vill nu läsa om det här?". Ni som hittar hit är ju här av en anledning. För tidsfördriv, för att ta del av mina tankar, kanske få tips av olika slag och kanske till och med för att lära känna mig. Välkomna, det blir mer av allt framöver! 

 

6.00 Gick upp, åt frukost och satte mig med de sista kvittona och momserna inför mitt möte på Concordia. Blev förvånad över att Tjirro också ville ha frukost, han brukar inte ha mycket till matlust så här tidigt. 

16251167 10154046946726854 753018392 o

8:00 Jag och Tjirro körde till Kronoby Folkhögskola och satt en stund i lärarrummet innan jag och Ami hade infoträff med NFL, ettorna på vildmarksguideutbildningen. Vi pratade om vinterturen som jag ska vara med och dra nästa vecka, turen som i många år kallats kalla turen eller frysarturen men som numera (#climatechangeisreal) går under det mindre skrämmande namnet vinterturen. Nå, oavsett temperatur så tror jag det blir en vecka att se fram emot, med fem nätter i vindskydd, med pilkfiske, eldskola och skidåkning i Syöte nationalpark. 

10:30 Rattade iväg till Jakobstad för mitt möte med företagsrådgivare Sanna Kankaanpää vid Concordia. Hon hjälpte mig att komma till rätta med momsdeklarationen och -inbetalningen och vi bokade in ett nytt möte några veckor fram. Är så glad att det finns hjälp att få med alla de där företagsbitarna som jag själv ännu inte riktigt har kläm på. När man gör något för första gången, då är det så mycket värt att bli guidad! 

Skarmavbild 2017 01 23 kl. 22.41.59

11:30 Tog en promenad runt Aspegrens trädgård för att dokumentera för en analysrapport jag fick i kompletteringsuppgift då jag var tvungen att vara borta från sista kursträffen i Malmö för två veckor sedan. Gillar verkligen miljön vid Aspegrens och tänker att den har stor potential som rehabträdgård, men störs alltid av det konstanta trafikbruset från vägarna runtom. 

12:30 Åkte till föräldrahemmet i Esse för lunch, lite mejlande och en längre skogspromenad med Tjirro. Glashalt på vägarna men jag lånade mammas Icebugs och kunde njuta och slappna av i stegen. Imorgon måste jag komma ihåg att beställa ett par Snowlinebroddar, har fått dem rekommenderade och sett dem in action så det känns som en värdefull investering denna vinter. 

DSCN5312Hade ingen kamera med mig på promenaden så det får bli en bild från en annan tid och ett annat land, med ett annat snödjup

15:30 Tillbaka till Jeppis för en kväll vid Optima med ekonomiedoktorn och föreläsaren Maria Österåker och hennes expertisområde prissättning. Concordia ordnade workshop för företagare och Maria bjöd på ett innehåll som jag verkligen behövde höra. Det här med att ta betalt alltså, alla verkar tycka att det är lika svårt och jobbigt! Jag fick med mig en massa bra tankar och tips, och kände mig både peppad och lite mer självsäker när jag körde hemåt igen.  

16244963 10154046946646854 905242516 o

20:15 Åter påväg mot Esse för att hämta Tjirro från dagis. Vek ihop min tvätt (har ingen tvättmaskin där jag bor så sköter detta hos mor och far) och hoppade in i bilen en sista gång. Tog en sista promenad väl hemma i Lappfors innan vi gick in. Tjirro fick mat och jag packade ihop grejer inför morgondagen. Torrt ombyte, termos och ryggsäck - varför får ni se en annan gång. Nu ska jag ta lite kvällsmat och sova gott efter en ovanligt flängig men produktiv dag. Vi hörs! 

torsdag 1 december 2016 - 10:49

Kursträff och gröna lösningar

Denna vecka har jag varit på kursträff för mina distansstudier vid SLU. Även om jag har varit kritisk till mängden obligatoriska träffar på mitt program - det marknadsförs internationellt och för oss som bor utanför Sverige blir det ganska kostsamt i längden - så är träffarna oftast otroligt värdefulla! 

Det är så givande att träffa medstudenter och lyssna på föreläsningar och, som var på schemat denna gång, göra studiebesök hos aktörer som sysslar med just det vi studerar. Kursen jag läser just nu heter Nature based interventions och tar upp olika infallsvinklar till hur man kan använda natur och djur i arbetet med människors hälsa och utveckling. Den här veckan besökte vi följande platser (klicka på namnen så kommer du vidare till deras hemsidor): 

 

Jäla Häst och Skog

Denna gård är ett på många sätt självförsörjande och genuint ekolantbruk som är en del av det svenska Hushållssällskapets koncept Grön Arena. Gården erbjuder dagverksamhet och tar emot placeringar från socialpsykiatrin och äldreomsorgen i Falköpings kommun och drivs av familjen Larsson som ägt gården i generationer. 

Grevegården

Drivs av sjuksköterskan och trädgårdsmästaren Elisabeth G Wahlgren. Hit tar hon och hennes team, bestående av sjukgymnast, arbetsterapeut och läkare, emot personer för rehabilitering av  stressrelaterad ohälsa. Deras rehabkoncept bygger på Alnarpsmetoden som utvecklats inom SLU och sträcker sig över 14 veckor á 3 halvdagar/vecka. Dagsprogrammet består av avslappning, promenad, fika, teoretiska föredrag och samtal om stress samt praktiska, kreativa aktiviteter så som trädgårdssysslor och hantverk. 

Stadsnära Lantgård Lidköping

Denna gård drivs av en ekonomisk förening med kommunalt understöd för att upprätthålla en "öppen gård" dit alla är välkomna att bekanta sig med djuren och arbetet på en gård. Man tar även emot långtidsarbetslösa och nyanlända som är i behov av arbetspraktik och ordnar kurser och läger för barn, ungefär som på en 4H-gård. Här ligger fokuset på utbildning och sysselsättning. 

Åkleholm

På sin privata gård driver Kristina Byström, psykolog och specialist i klinisk psykologi, verksamhet för barn och unga med autism. Hon använder den närliggande naturen och djuren på gården för att öppna upp för samtal och förståelse kring känslor, tankar och upplevelsen av att vara "annorlunda". Vid sidan av detta och sitt arbete vid Barn- och ungdomshabiliteringen i Skövde håller Kristina på med sin doktorsavhandling som berör just djurens och naturens betydelse för barn med AST. 

Skarmavbild 2016 12 01 kl. 11.53.27

Några foton från våra studiebesök i veckan

 

Det var otroligt intressant och inspirerande att få lära känna så många olika tillvägagångssätt, nivåer och aktiviteter som alla grundar sig i samma tanke - att dra nytta av naturen för att hjälpa människor utvecklas och må bättre.

För varje kursträff får jag tio nya idéer och förnyad motivation att fortsätta på det här spåret, och jag kan bara hoppas att det allmänna intresset och förståelsen för miljöpsykologin ökar. För behovet av fungerande behandling/prevention av stressproblematik och andra konsekvenser av vårt moderna samhälle, det kommer knappast att minska.

måndag 17 oktober 2016 - 09:58

Vuxen gör som en vill

Även om det är en utmaning att studera, på distans och dessutom på halvfart med en massa annat som också tar upp ens tid och fokus, så är det något jag verkligen tycker om. Efter mina tre intensiva år i Skövde är jag dock lite hjärntrött och vissa dåliga dagar kan jag bara fokusera korta stunder, ibland inte alls. Jag fortsätter söka efter nån slags lagomväg för att det ska funka: lagomt fokus på forskningsartiklar, lagomt med utmanande jobb och lagomt med avkopplande äventyr. Tur är ju också att det är tillåtet att studera i egen takt. När man är vuxen får man göra som man vill!

Men hur som helst, just nu sitter jag på STF i Umeå och ska snart ta bussen ut till universitetsområdet. I tre dagar har vi kursträff och jag ser fram emot att få hänga med kurskamraterna och diskutera vårt aktuella tema rehabskogar. Imorgon ska vi ut på exkursion och sitta ensamma i skogen en timme men utöver det ska det bli så roligt att få lite utbyte, istället för att sitta hemma ensam framför datorn!