Några rader från tåget

tisdag 23 maj 2017 - 21:20 | 0 Kommentarer

I skrivande stund sitter jag på tåget mot Göteborg. Jag har varit på kursträff utanför Malmö i två dagar, presenterat en rapport av en fallstudie som jag i sista stund fick till innan träffen och lyssnat på en otroligt intressant föreläsning av en av de ledande forskarna inom oxytocin: Kerstin Uvnäs-Moberg (lustig kuriosa är att jag lärde känna hennes son när jag skidade Kungsleden förra våren - världen är liten!). 

Visste du som är hundägare t.ex. att när du kommer hem från jobbet och hunden är sådär överlycklig över att se dig - så frisätts en massa oxytocin i honom/henne. Och att om du tar dig tid att hälsa och prata och klappa så fortsätter oxytocinutsöndringen under en längre tid. Om du däremot har bråttom in med matkassarna eller av andra anledningar ignorerar hunden så förbyts oxytocinet av stresspåslag. Och - både dina och hundens oxytocinnivåer går hand i hand, så ta dig tid att dosera er båda med må bra-hormon så mycket som möjligt! 

Har precis beställt hem Kerstins bok Närhetens hormon: oxytocinets roll i relationer, och ser fram emot mer läsning om detta fantastiska hormon. 

Sov gjorde jag på STF:s vandrarhem inne i Malmö som vanligt, känner mig som hemma där vid det här laget. Och i eftermiddags när vi avslutat kursen letade jag upp en plats längst inne i Alnarpsparken, riggade hängmattan som jag tagit med mig och slappade en stund. Somnade och fick ta en senare buss till Lund än jag hade tänkt, så tur att kollektivtrafikhimlen finns just i södra Sverige!

18675004 10154360204721854 146527684 o

 

Kategorier:

Mina studier

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.