Och miljölistan

tisdag 6 juni 2017 - 14:30 | 0 Kommentarer

DSC 0575

 

Min inställning till hållbar utveckling:

Är att det inte bara handlar om hur vi använder våra fysiska resurser och värnar om miljön. Hållbar utveckling handlar för mig om hur vi skapar ett samhälle där människor mår bra och får bra utbildning och därmed förutsättningar för att fatta bra beslut. Och just hälsa tror jag spelar en stor roll i att göra kloka val. När man mår dåligt är det svårt att se utanför sig själv och då orkar man heller inte belastas  av ansvar över andra/miljön/planeten. Men när man mår bra, då kan man även tänka i större banor, se konsekvenser, göra medvetna val och till och med leda andra. 


Tre tips hur man minskar avfall:

- Använd menskopp (mitt allra, allra bästa minska-avfall-tips)!
- Tacka nej till påsar när du handlar om du inte jättenödvändigtvis behöver en.
- Köp kvalitet så håller det längre, och framför allt: tänk igenom dina köp noga. Behöver du den här grejen verkligen, eller vill du bara ha den just nu, och finns det nåt vettigare du kan lägga dina pengar på?


Mina val som gör gott för miljön:

Att jag semestrar och reser inom Norden och skippar flyget, det är nog mitt största bidrag! Flyg är ju en stor miljöbov och det känns både bra och enkelt att välja bort såna resor. Jag tycker inte att det är krångligare att ta tåget än att flyga. Längre tid tar det ju, men tid är inte pengar och även om de var det så spelar pengar ingen roll i den här frågan. Om du frågar mig.


Mina val som gör skada för miljön:

Att jag bor på landet och därmed kör ganska mycket bil, samt att jag har blivit så slapp när det kommer till mat. Jag har blivit sämre på att planera och använda upp det jag har i kylskåpet. Det har blivit tråkigt att laga matlådor och storkok och istället kör jag på sånt som går snabbt och enkelt. Tänker heller inte så mycket på att äta mejeri- och köttfritt. Eller tänker på det gör jag, men att övergå till handling har blivit ett större steg på senare tid. 


Jag tycker zero waste-livsstilen är:

Intressant och spännande, och även om den ju inte är lösningen på allt så...alla bäckar är hemåt!


En miljöhjälte:

Min syster Pamela och hennes man Alfred. De är en helt vanlig familj med två barn, hus och jobb. De gillar att resa och är engagerade i föreningar och motionerar och gör en massa smarta, miljövänliga val i vardagen, dag ut och dag in:

De har bara en bil och löser resten så bra det går med samåkning och cykling. När barnen var små körde de fullt ut på tygblöjor (är det mer miljövänligt eller ej med tanke på tvättmängden...därom tvista de lärda, men ett zero waste-val är det). De handlar på reko-ringen och i övrigt så mycket eko som möjligt, i återanvändbara fruktpåsar, och odlar den mängd grönsaker som går på den lilla trädgårdsyta de har i utkanten av stan. Allt mellan dagishämtning, styrelseuppdrag, familjeliv och vanligt jobb. De är mina miljöhjältar!

Kategorier:

Hållbar livsstil

0

Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.