tisdag 19 september 2017 - 11:52

Hälsovandring i Salamajärvi

I helgen var vi från Pedersöre MI på Hälsovandring i Salamajärvi nationalpark. Ett par deltagare hade annullerat sina platser så det blev till sist sju glada vandrare, jag och Tjirro som åkte från Bennäs på lördagsmorgonen för att ta oss an Vaatimen kierros, en 18 kilometer lång rundvandringsled genom tallskogar och över myrar. 

Framme vid Koirasalmi och södra entrén till nationalparken tog vi en kaffe inne i naturstugan och startade sedan vandringen i lätt duggregn och frisk luft. Temat för lördagen var återhämtning och närvaro. Så skönt att inleda helgen och vandringen med att sänka kraven och takten. 

DSCN7182


Lunchen intog vi vid Heikinjärvi
vindskydd, i uppehåll men lite kylig vind från sjön. Lite senare när vi kommit in skogen och fått lä från vinden, tog vi igen paus vid en lugn bäck för en närvaroövning som jag verkligen gillar. Att pausa är ju trots allt något av det bästa med vandring - att ta sig tid att uppleva, njuta och se sig omkring. Betrakta de gulnade björklöven som sakta flyter förbi, och höra tranorna som lyfter nånstans långt borta. Det är ju därför man går ut, eller hur? För att landa och vara närvarande.

DSCN7190

DSCN7196

DSCN7200


Runt femtiden var vi framme
vid Pyydyskoski, en vacker rastplats uppe på en liten höjd. Nedanför rinner en bäck och här finns vedskjul, utedass och en fin kåta. Vi tog en powernap och sedan var det dags för middag och mys runt elden inne i kåtan. 

Natten blev relativt varm tack vare lågtrycket och de flesta hade sovit gott. Några i hängmatta och de flesta av oss i tält. Efter frukost indroducerades dagens teman som var positiva känslor och personliga styrkor. Vi vandrade vidare efter att ha huggit ved och hämtat släckvatten till nästkommande besökare. Det var fortfarande mulet men iallafall uppehåll och luften var otroligt frisk.

DSCN7209

Vid Ahvenlampi slog vi oss ner för lunch och precis när vi ätit klart kom dagens enda regnskur, kort och intensivt, i följe av några solglimtar. Vi tog en rask promenad runt tjärnen för att sedan slå oss ner igen för att prata om positiv psykologi och öva på att identifiera våra egna personliga styrkor. 

Efter en avrundande paus vid kanten av Koirajärvi, med fina samtal och en övning att ta med hem, avslutade vi vandringen sent på söndag eftermiddag och styrde kosan tillbaka mot Bennäs igen. 

Det var en kort helg som kändes mycket längre - på det allra bästa sättet. I det enklaste kan man hitta så mycket, och under bara aderton kilometrar en regnmulen helg kan man uppleva att tiden står stilla.  Åtminstone för mig var det så. Tiden fick stå stilla och alla tankar och vardagsfunderingar var som bortblåsta. Det fanns bara där och då; några naturglada kvinnor och en hund nånstans i höstskogen. Våra tankar och en hög himmel där ovanför molnen. Tack för en skön vandring alla!

DSCN7246

 

Tips för dig som vill vandra i Salamajärvi: 

  • karta kan beställas från Koirasalmi naturstuga, eller köpas på plats (observera att öppettiderna varierar)
  • det rekommenderas inte att dricka vatten från bäckar och sjöar i området, så räkna med att bära med 1,5 - 2 liter per person och dag och kolla upp de platser där man kan fylla på, ex. vid Ahvenlampi
  • tälta är endast tillåtet på särskilda tältplatser och i närheten av befintliga vindskydd
  • det finns även ödestugor, hyresstugor och övernattningsmöjligheter vid Koirasalmi naturstuga ifall man inte vill tälta

torsdag 27 april 2017 - 16:15

Hängmattehäng i vinterskog

Sitter i soffan och ser snön fortsätta dala ner utanför fönstret. Det knastrar i kaminen och Tjirro sover på sin filt på golvet. Jag har precis slökollat film mitt på blanka eftermiddan, efter att ha skickat iväg några mejl och utvärderat gårdagens jobb. Tar igen mig lite efter tre långa intensiva arbetsdagar. Skön torsdag. Skön vinterfeelis. 

Igår var det premiär för ett nytt utedagskoncept för arbetsgrupper som jag höll för personalen från Concordia ute vid Huvudsjön här i Lappfors. Jag har ju turen att kunna samarbeta med Mattias Kanckos/Essnature och får vid behov hyra hans vackra stuga för mindre gruppevents. 

Trots ett lite överraskande vinterväder med noll grader, ihållande snöfall och en del vind hade vi en väldigt fin dag med bland annat utematlagning, styrkefokus och hängmatteretrat. Jag var beredd att skjuta upp dagen ifall gruppen hade velat vänta till varmare vårdagar, eller också planera om mitt program helt men jag är så glad att de valde att komma ändå och att jag vågade följa min plan! 

För hade vi inte gjort det så hade jag inte fått veta att det funkar hur bra som helst att göra dylika uteprogram med denna målgrupp även i såna här förhållanden! Eftersom det var första gången med just dethär paketet så väntar jag nu med spänning på feedback från deltagarna. Även om det är krävande och nervöst att göra nya saker så är det samtidigt otroligt roligt att utveckla, planera och förverkliga idéer! Idag skickade jag ut ett utvärderingsformulär och det ska bli så roligt att höra lite mer ingående vad de tyckte om och vad som kanske borde förbättras.

Hängmatterretreaten, som dock nog blev något kortare igår än planerat pga. vädret, var iallafall väldigt uppskattad och det har märkts också på min instagram där en bild jag knäppte just innan jag avslutade passet snabbt blev min mest gillade. Mer hängmattehäng åt folk, säger jag bara!

Nu ska jag ta itu med lite bokföring och sen ska jag och Tjirro ut i snön. Hej!

DSCN5

måndag 10 april 2017 - 18:52

Vandra med Vasa Arbis

DSCN2454

Jag vill puffa för en dagsvandring med fokus på välmående och mental hälsa som jag leder i Vasa den 27 maj. Ett samarbete mellan Vasa Arbis och Sevendays resulterade i flera kurser ledda av oss bloggare, och nu i maj är det min tur att bidra med det jag gör bäst: nämligen lyckovandra! 

Under vandringen som är ca 10 km lång tar vi pauser för att dels dra nytta av naturens goda effekter på vår hälsa, genom sinnesnärvaro och avslappning, och dels provar vi på ett par övningar från positiv psykologi. Övningar som är vetenskapligt beprövade och utvecklade för att höja lyckonivån. 

Den här kursen är ingen quick fix för att snabbt bli lycklig, för jag tror inte på sånt. Den här kursen  är en skön dag ute med frisk luft, goda samtal, fysisk aktivitet och inspiration för det där som är så viktigt i livet: att ta hand om sig både till kropp och själ.

  

Varmt välkommen med!

Mer info och anmälan hittar du här på Vasa Arbis kurssida.  

fredag 24 mars 2017 - 16:25

Plötsligt rullar det på

P1060149

 

Åh vad glad jag är över reaktionen på inlägget i tisdags! Det kom en del kommentarer både här och på facebook och flera privata meddelanden, och dessutom: när jag presenterade idén för min partner in crime Lisa blev det självklart att vi ska driva detta tillsammans. Vi är redan ett bra team då vi jobbar med Äventyrsklubben för pensionärer och skapar de bästa idéerna och upplevelserna tillsammans så det kändes helt givet. 

Vad som är ännu bättre är att jag, som ett nästa steg, redan i veckan kontaktat en eventuell samarbetspartner och finansiär och fick väldigt positiv respons! Men vem är förvånad? Det här är ju något som verkligen behövs (kontaktpersonens ord, inte bara mina egna). Så nu är bollen i rullning och det med besked! Tack för uppbackningen! 

Efter att som sagt ha gått och tänkt på äventyr för tjejer i ungefär ett år är jag så glad att jag äntligen kände mig redo att börja prata om det och göra något konkret. Och som vanligt så är det ju så mycket enklare än man tror när man väl tagit det första steget!

Med dessutom fyra andra glada nyheter för mitt företag, ett offertutskick, en anmälning till min MI-kurs och ungefär hundra bra idéer känns den här veckan som världens bästa! Jag är SÅ tacksam för att jag har möjlighet att göra det jag gör.

Trevlig helg på er!

 

 

tisdag 21 mars 2017 - 13:35

Tjejer, tjejer, tjejer!

En dröm jag har är att stötta, inspirera och peppa flickor i alla åldrar. Att se tjejer stärka självförtroendet och lära känna sig själva genom friluftsliv, äventyr och gemenskap. Det här är något jag funderat mycket på det senaste året men ännu är det bara en massa spretiga tankar i bakhuvudet. Ett spret som lyder ungefär så här: 

 

Vad jag har att ge: mina erfarenheter inom friluftsliv och äventyr, och mina kunskaper inom positiv psykologi. Samt min erfarenhet av att vara flicka, ung tjej och kvinna. Dessutom har jag flera fantastiska, roliga, smarta, modiga tjejkompisar som jag vill involvera och skapa tillsammans med. The more the merrier.

Vad jag vill se: att vi flickor, tjejer och kvinnor skulle fokusera mera på vad vi vill göra, och mindre på vad vi förväntas göra. Att vi skulle få fundera mera på vad vi kan göra med vår kropp, än hur den ser ut. Att vi får föra oljud och släppa fram lite jävlaranamma. Att vi får vara starka. Modiga. Eftertänksamma. Utmanande. Djupa. Smarta. Knasiga. Glada. Irriterade. Svaga. Uthålliga. Och allt där emellan.

Att få omdefiniera vad det är att "kasta som en tjej", "gråta som en tjej" och "springa som en tjej". Ni vet. Att det skulle få vara en BRA sak att vara som en tjej, istället för något dåligt.

Vad jag vill göra: ge möjlighet till att växa genom äventyr och trygga utmaningar. Lära nya färdigheter, känna styrka och mod, tänja och möta sina gränser. Sova ute i skogen. Göra mat över eld. Upptäcka sina egna och andras styrkor. Forspaddla. Bli äventyrare. Fjällvandra. Hitta sina värderingar. Få perspektiv och nya tankar. Skratta tills man gråter. Värma sig runt en brasa. Växa. 

 
Vad jag vill ha hjälp med:

Eftersom jag inte riktigt vet i vilken ände jag ska börja så har jag två spörsmål till dig som läser den här bloggen. Om det är nån gång du ska kommentera så är det nu!  

1. Om du har tips på grupper, organisationer eller föreningar jag kan kontakta, eller idéer om på vilket sätt jag skulle kunna göra verkstad av allt det här snacket - sitt inte och panta på dem! Jag blir jätteglad om du vill hjälpa till genom att dela dina tankar.

2. Vad inom området "äventyr och självkännedom" tror du tjejer i Österbotten (eller annanstans) skulle behöva? Vara intresserade av? En helgkurs, eftermiddagsverksamhet, en klubb, ett läger i vildmarken? Vad? Och vilken ålder? Du som har egna flickor har ju stenkoll på det här, så berätta gärna vilka tankar du får. Eller fråga dina barn!


Så hur, vem, vad? Shoot! Jag väntar med spänning vid kommentarsfältet.  

Skarmavbild 2017 03 21 kl. 14.12.01Middag under en tjejtur i Inari och Kevo för några år sedan. Det skänker på nåt sätt en speciell känsla då man avsiktligt gör saker tillsammans med bara tjejer. En samhörighet, en gemensam styrka och förståelse på nåt sätt... Nog är killar bra förstås, men tjejturer är ändå de bästa.

torsdag 16 februari 2017 - 21:05

Mindset is the shit

Igår kväll var jag i Vasa för att föreläsa vid Folkhälsanhuset om min skidtur längs Kungsleden. Jag var först ut i Folkhälsans föreläsningsserie inom ramen för drömmarnas motionsår och det blev en riktigt bra kväll! Omkring trettio personer kom för att lyssna och de kommentarer jag fick efteråt värmde något oerhört. Det är såna här tillfällen som ger en extra kick och en bekräftelse om att jag har valt rätt väg, och det är jag så tacksam för! 

Jag visade bilder och berättade om de tankar och känslor som man både får njuta av och tampas med när man ger sig ut för att utmana sig själv. Att skida Kungsleden gav mig så mycket och det är verkligen roligt att få dela de upplevelserna med andra och kanske till och med inspirera någon till att förverkliga sin dröm. 

För som jag återigen vill poängtera- jag är ju som ni vet varken elitidrottare eller supermänniska. Jag är ganska lat och svag och väldigt frusen av mig. Har tendens till att överanalysera och oroa mig i onödan. Jag har levt största delen av mitt liv med ett rätt statiskt mindset och varit rädd för att misslyckas. Om jag ändå kan förändras och våga förverkliga mina drömmar, så kan vem som helst. 

Skarmavbild 2017 02 16 kl. 19.17.20Foto: Malin Ström

Just det här med mindset, ett begrepp som forskaren Carol Dweck använder, var också något jag tog upp igår kväll. För mig har det varit ett viktigt verktyg för att förändra hur jag tänker om min förmåga att utvecklas och lära mig nya saker, och jag tror att det till viss del är det som gör att jag vågar idag. Inte bara vågar skida Kungsleden, men att jag vågar föreläsa, driva företag, vidareutbilda mig, hålla vandringar och kurser. Att jag vågar riskera att misslyckas. Eller rättare sagt, att jag vågar lära mig, för det är ju det misslyckanden egentligen är. Ett enda lärande.

Alltså den insikten!

Mindset is the shit. 

onsdag 16 november 2016 - 19:41

Kursplaner för vårterminen

Jag ÄR ju för seg här på bloggen nu. Men den här hösten har inte varit min bästa. Inte den sämsta heller, men jag har varit trött. Både i fysiken och i huvet. Så det har varit skönt att inte ta någon stress eller klämma fram något här bara för att. Det kommer när det kommer!

 

Iallafall. Idag har jag suttit i telefon med Pedersöre MI:s rektor. Vi har planerat vårens kurser som jag ska hålla och de är både många och roliga! En uppföljning av höstens lyckovandringar, en äventyrsdag för både barn och föräldrar och en lite längre fjällvandring bland annat, wohoo! Jag är så glad och tacksam över att MI vill anlita mig för att göra det jag gillar mest. 

Även med Vasa Arbis blev det klart idag att jag ska dra en lyckovandring i vasatrakten i maj, riktigt roligt det med!

Känns bara som att det är en evighet fram till nästa vår/sommar. Innan dess ska jag ju ha skidat Vita bandet till exempel. Bara det är ju hel värld känns det som.

Det här med att vara timlärare för MI/Arbis har varit en trevlig upplevelse i höst och därför något jag är glad att få fortsätta med. På måndag är det dags för sista kvällen med kursen Vägar till välbefinnande och så har jag tre föreläsningar de följande dagarna. I Vasa ska jag berätta om min tur längs Kungsleden och i Bennäs ska jag föreläsa om att våga vara operfekt och sänka kraven lite. 

Sen tar jag en liten paus i mitt företagande och ägnar mig helt åt studierna några månader. Mer om det och kanske nån slags utvärdering av mitt första företagar-halvår i ett annat inlägg! 

DSCN5179

Möjlig pausplats för lyckovandrare nästa termin, vi får se vilka leder det blir! Det här är från Storträsket och Bosund vandringsled.

tisdag 11 oktober 2016 - 15:11

Psykisk hälsa - en hit

Livsloppet i Jakobstad igår var en hit! Psykosociala förbundet med Pernilla Nylund i spetsen hade skapat ett jättefint evenemang med otroligt god stämning och samvaro. Gissningsvis 700 personer deltog! Jag var där en kvart innan start och då hade de sexhundra förtryckta nummerlapparna redan tagit slut. Tänk! 

14632547 10153757731576854 137093421 o

 

Efteråt hann jag byta några ord med Pernilla och vi konstaterade att det är härligt att ett sånt här event får uppmärksamhet och drar folk, och att det verkligen behövs! Det finns helt klart utrymme för mer förebyggande arbete när det kommer till psykisk hälsa. Vi behöver mer fokus på att stötta det som funkar - innan det inte längre gör det.

Men psykisk hälsa är så brett. Där ryms ju allt från ångest till prefektionism till lycka till mental träning till livskvalitet till depression till olika grundförutsättningar och livssituationer... Och alla vandrar vi omkring på nån slags skala, ibland uppåt, ibland neråt. Ibland kan det vara svårt att veta var man befinner sig.

För som Sofie Hallberg, medskapare av Ångestpodden, sa i en artikel i senaste Kyrkpressen: "Steget mellan 'vanlig' ångest och riktig psykisk ohälsa är litet. Det är viktigt att förmedla det, det är så livet ser ut."

Jag tror och hoppas att vi i framtiden bara blir bättre på att stötta alla varianter av psykisk hälsa - även den där det ännu finns möjlighet att förebygga och hindra att det blir helt skit. Att det blir norm att pyssla om sin inre värld lika mycket som vi pysslar om vår yttre.

torsdag 25 augusti 2016 - 15:08

Vålådalens vackra vyer

I mitten av juli var jag ju i Jämtland på den allra första Lyckovandringen någonsin i fjällen. Här kommer en liten tillbakablick på den resan, samt några personliga guldkorn och lärdomar som jag tar med mig till framtida vandringar.

Att göra något för första gången är alltid pirrigt och man får räkna med att det knappast blir exakt som man tänkt sig. Den här gången bjöd jag både på tabbar och tårar och kände mig allt annat än proffessionell ibland. Men med det växer insikten och acceptansen: just det, jag är ju människa jag också. Det är den bästa insikten jag kan tänka mig och något jag strävar efter att komma ihåg i alla sociala sammanhang, oavsett roll. Jag är inte övermänsklig och det behöver inte du heller vara. 

DSCN3755

Vi var fyra personer plus Tjirro och packning som tog plats i bilen en söndag morgon då vi körde till Vasa och tog färjan över till Umeå. Därifrån hade vi ca 6 timmar körning ner till Vålådalen i Jämtland och vi stannade många gånger på vägen och jämrade oss titt som tätt över alla vackra landskap vi susade förbi. 

Framme i Vålådalen checkade vi in på fjällstationen och vårt boende för natten, en mysig timrad stuga med gräs på taket och platsbyggda våningssängar. Morgonen efter startade vi på den rutt som kallas Vålådalsfyrkanten, vår vandring som skulle bli sammanlagt ca. 55 kilometer på fyra dagar. Jag hade själv aldrig vandrat i området tidigare men hade höga förväntingar på rutten. Och förväntningarna blev uppfyllda kan jag säga! 

Skarmavbild 2016 08 23 kl. 21.10.02Terrängen och landskapen var härligt varierande med allt från djupa lummiga granskogar till snöfläckiga kalfjäll med all dess praktfulla sommarflora. Dagssträckorna mellan 12 och 16 kilometer var alldeles lagom och behagliga för en vandring där man vill ha tid att njuta, samtala och bara vara. De tre fjällstugorna vi sov i var mysiga och stugvärdarna var som vanligt trevliga och glada, liksom alla  andra vandrare vi mötte.  

DSCN3774

DSCN4002

Maten hade vi tillsammans kommit överens om som så att var och en hade med sig den frukost, lunch och snacks/godis/fika man själv ville ha. När det gällde middag hade alla ansvar för en kväll var vilket innebar att alla blev bjudna på mat tre kvällar av fyra, vilken lyx! Det var allt från frystorkat inhandlat i fjällstugans butik, till kanderade cashwenötter och hemtorkade grönsaker i indisk gryta. Roligt med variation!

Skarmavbild 2016 08 23 kl. 21.10.55

Under etapperna mellan stugorna tog vi långa pauser med tid för stillhet, goda samtal och en och annan övning som jag hämtat från positiv psykologi. Vid några tillfällen satt det bra med en tupplur och med jämna mellanrum färdades skratten långt över fjällen. Det var verkligen god stämning och högt i tak på denna vandring och det har jag mina fina medvandrare att tacka för. När det finns utrymme för var och en att vara sig själv kan vi tillsammans skapa så mycket gott!

DSCN3894

Och när vi efter fyra dagars vandring kom tillbaka till Vålådalens fjällstation möttes vi av våffelbuffé i restaurangen. Väldigt trevligt mottagande om ni frågar mig! Och efter en dusch och lite vila i vår lilla stuga styrde vi kosan mot restaurangen igen för en trerätters middagsbuffé som en mycket fin avslutning på en mycket fin tur. 

 

Några guldkorn...

Att få bada bastu och svalka sig i en fjällbäck, det är underbart. Både vid Lunndörren och Stensdalen fanns fina bastu- och badmöjligheter. Vid Stensdalen hade någon stugvärd i tiderna plockat sten i bäcken och format en liten pool vid strandkanten. Även om poolen var isande kall så som bara fjällvatten kan vara så värmde åtminstone tanken på hur någon slitit för att skapa det "lilla extra" för oss besökare.

Alla barnfamiljer som var ute och vandrade. Och speciellt barnen då, vilka guldklimpar! Den yngsta vi mötte var i fyraårsåldern, en liten pojke som var på väg till Stensdalens fjällstuga med sin familj för att vara stugvärd i fyra veckor. Små ryggsäckar och glittrande ögon som frimodigt kommer fram och pratar om allt spännande de sett och upplevt. 

Ja, hela Vålådalen var ett enda stort guldkorn och absolut ett område jag kommer att återvända till. Här finns så mycket att upptäcka, så många leder och stugor att besöka och en härlig blandning av allt man kan önska sig på en fjällvandring. Fyra dagar var lite för kort egentligen så nästa sommar blir det kanske fem-sex dagarsturer istället. Vålådalen rekommenderas varmt! 

 

...och lärdomar 

Dubbel- och trippelkolla alltid alltid ALLTID avresetiden om någon annan typ av transport ingår i planerna, som färja, tåg eller så! På vägen till Vasa fick jag för mig att slänga ett öga på bokningsbekräftelsen och höll på att få hjärtslag när jag såg att färjan skulle gå en halvtimme tidigare än jag haft för mig! Gissa om jag kände mig klantig. Men med ett telefonsamtal och bra flyt på vägen hann vi fram i tid och det blev en bra läxa för mig.

Tea tree olja är dunderkur mot knottbett (och mycket annat)! Även om knotten besvärade oss tvåbeningar då och då så var det nog Tjirro som tog värsta smällen. En dag upptäckte jag att han var alldeles sprängröd över hela magen och på benen. En av medvandrarna hade tea tree med sig och med hjälp av det var utslagen nästan helt borta redan nästa dag. Tea tree alltså. Ska med i första hjälpen nästa gång!

Ett par tjocka strumpor räcker bra när man ska vada. Det var första gången jag provade att vada med bara strumpor och det funkade jättebra, ger bra grepp och känsla för underlaget. Tidigare har jag bara kört med crocs men de är ju lite hala och kan i värsta fall glida av foten och försvinna med strömmen. Vadstrumpor - ännu ett bra tips från mina medvandrare! 

 

 

måndag 22 augusti 2016 - 12:01

Lyckovandra med Vasa Arbis

Genom ett samarbete mellan Vasa Arbis och Sevendays kommer jag att hålla tre Lyckovandringar med olika teman längs vandringsleder i Vasatrakten i höst. Om du är nyfiken på vad Lyckovandring handlar om och tycker om att vara ute i skog och mark så tycker jag att du ska komma med! 

Vi kommer att vandra i lugnt tempo, pausa för lunch och kaffe och prova på enkla övningar från positiv psykologi. Övningarna handlar om att öka det inre välmåendet på olika sätt, t.ex. genom att träna tacksamhet eller upptäcka sina personliga styrkor. Vi kommer också att ta tid för att njuta av naturen till fullo, eftersom naturliga miljöer är de bästa för vårt välmående.

 

Låter det intressant? Läs mer och anmäl dig HÄR. Observera att första Lyckovandringen är redan torsdagen 1.9 och att vandringarna hålls på vardagar. 

DSCN3658

Ps. Även genom Pedersöre MI kommer jag att leda Lyckovandringar. Gå in på kurssidan och läs mer om du bor här norröver och vill ut och vandra med mig! Dessa vandringar hålls varannan lördag med start 17 september.