Tjejer, tjejer, tjejer!

tisdag 21 mars 2017 - 13:35 | 8 Kommentarer

En dröm jag har är att stötta, inspirera och peppa flickor i alla åldrar. Att se tjejer stärka självförtroendet och lära känna sig själva genom friluftsliv, äventyr och gemenskap. Det här är något jag funderat mycket på det senaste året men ännu är det bara en massa spretiga tankar i bakhuvudet. Ett spret som lyder ungefär så här: 

 

Vad jag har att ge: mina erfarenheter inom friluftsliv och äventyr, och mina kunskaper inom positiv psykologi. Samt min erfarenhet av att vara flicka, ung tjej och kvinna. Dessutom har jag flera fantastiska, roliga, smarta, modiga tjejkompisar som jag vill involvera och skapa tillsammans med. The more the merrier.

Vad jag vill se: att vi flickor, tjejer och kvinnor skulle fokusera mera på vad vi vill göra, och mindre på vad vi förväntas göra. Att vi skulle få fundera mera på vad vi kan göra med vår kropp, än hur den ser ut. Att vi får föra oljud och släppa fram lite jävlaranamma. Att vi får vara starka. Modiga. Eftertänksamma. Utmanande. Djupa. Smarta. Knasiga. Glada. Irriterade. Svaga. Uthålliga. Och allt där emellan.

Att få omdefiniera vad det är att "kasta som en tjej", "gråta som en tjej" och "springa som en tjej". Ni vet. Att det skulle få vara en BRA sak att vara som en tjej, istället för något dåligt.

Vad jag vill göra: ge möjlighet till att växa genom äventyr och trygga utmaningar. Lära nya färdigheter, känna styrka och mod, tänja och möta sina gränser. Sova ute i skogen. Göra mat över eld. Upptäcka sina egna och andras styrkor. Forspaddla. Bli äventyrare. Fjällvandra. Hitta sina värderingar. Få perspektiv och nya tankar. Skratta tills man gråter. Värma sig runt en brasa. Växa. 

 
Vad jag vill ha hjälp med:

Eftersom jag inte riktigt vet i vilken ände jag ska börja så har jag två spörsmål till dig som läser den här bloggen. Om det är nån gång du ska kommentera så är det nu!  

1. Om du har tips på grupper, organisationer eller föreningar jag kan kontakta, eller idéer om på vilket sätt jag skulle kunna göra verkstad av allt det här snacket - sitt inte och panta på dem! Jag blir jätteglad om du vill hjälpa till genom att dela dina tankar.

2. Vad inom området "äventyr och självkännedom" tror du tjejer i Österbotten (eller annanstans) skulle behöva? Vara intresserade av? En helgkurs, eftermiddagsverksamhet, en klubb, ett läger i vildmarken? Vad? Och vilken ålder? Du som har egna flickor har ju stenkoll på det här, så berätta gärna vilka tankar du får. Eller fråga dina barn!


Så hur, vem, vad? Shoot! Jag väntar med spänning vid kommentarsfältet.  

Skarmavbild 2017 03 21 kl. 14.12.01Middag under en tjejtur i Inari och Kevo för några år sedan. Det skänker på nåt sätt en speciell känsla då man avsiktligt gör saker tillsammans med bara tjejer. En samhörighet, en gemensam styrka och förståelse på nåt sätt... Nog är killar bra förstås, men tjejturer är ändå de bästa.

Kommentarer

 • Iita

  21.03.2017 16:25 (9 månader sen)

  Allt. Frågade min snart 12-åriga tjej. Paddling och vandring säger hon. Hon älskar friluftsliv och äventyr, men har inte riktigt hittat någon plattform att utöva det annat än med familjen. Som tur är har vi vänner som delar vårt intresse som har en dotter i samma ålder som vår dotter, de har nog nytta av varandra. Min dotter och jag har sett alla avsnitt av äventyrjenter och hon vill bli lika när hon blir stor. Och jag hoppas så att intresset och drömmen ska hålla i sig. Överlag har det gett mig själv mycket att se på äventyrjenter. Det att jag får vara tjejig men ändå gilla friluftsliv. Friluftsliv på tjejigt vis. Det är ok att gråta av trötthet, hemlängtan och frustration i skogen utan att behöva skämmas och känna sig svag, tjejig och mesig. Jag får vara svag och tuff om vartannat utan att jag är en sämre frilufsare än en man för det.

  • Ulrika Fellman

   22.03.2017 00:29 (9 månader sen)

   Åh va roligt, tack för ditt svar! Ja det är ju det som ger en sån kick, att få vara sig själv i ett sammanhang eller aktivitet som känns lite annorlunda och kanske t.o.m normbrytande. Man får hitta sin egen väg och stil i skogen och lämna alla eventuella mallar och förväntningar. Eller det hoppas jag iallafall! Tråkigt att höra att hon inte hittat något eget sammanhang att frilufsa med, men då kanske det behövs ett sådant :)


 • Emilia

  21.03.2017 18:46 (9 månader sen)

  Ja! Understöder tankegången enormt! Eventuellt känner du redan till dessa, men kom att tänkta på 'Tillsammans' lägren som Svenska Turistföreningen i Sverige ordnar: https://www.svenskaturistforeningen.se/stf-arrangerar/tillsammans/ Kanske kunde deras koncept ge någon inspiration :) Hälsar en friluftsfantast!

  • Ulrika Fellman

   22.03.2017 00:31 (9 månader sen)

   Härligt! :D Tack för bra tips, ska ta kontakt med dem och höra mig för lite mera!


 • Liisa Mendelin

  22.03.2017 22:04 (9 månader sen)

  JAG vill på tjejtur, ordna nåt för mig! :D Min din målgrupp är kanske lite yngre... Första samarbetsparten jag kom att tänka på är Scouterna. Sen spann jag vidare och kom till folkhälsan eller församlingarna. Under studietiden var jag en termin med i församlingens tjejgrupp och där hade en sån här grej passat fint, kanske en skogsövernattning som avslutning på terminen, eller mitt i. Minns att vi bland annat testade på yoga och klättring.

  • Ulrika Fellman

   23.03.2017 21:57 (9 månader sen)

   Ja! Jag ska nog ordna något för dig också! :D Tack för tipsen!


 • Ylva

  23.03.2017 10:08 (9 månader sen)

  Tänker jag på mig själv i högstadie- och gymnasieåldern hade jag mått jättebra av delta i ett sånt här sammanhang! Där man får utvecklas, finna sig själv, komma nära andra och stärka självförtroendet. Alltså någon typ av klubb, utflykter på veckoslut och kanske längre turer eller läger på sommaren. Ja någon typ av friluftsaktivitet, kan inte komma med mer konkreta förslag än så. Men jag tycker det är ett jättebra initiativ. Kan själv tänka mig att syssla med något sådant här i framtiden, studerar nämligen till vildmarksguide sedan september. Så om du behöver en assisent anmäler jag mig som frivillig! :)

  • Ulrika Fellman

   23.03.2017 22:02 (9 månader sen)

   Tack, vad roligt att höra! Och ska lägga dig bakom örat, det är jättebra att veta att det finns fler som vill vara med och bidra :) Lycka till med dina studier! Fick akut nostalgi nu och längtar tillbaka till åren på vildmarksguideutbildningen... :)


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.