Tre riktiga smultronställen

lördag 4 mars 2017 - 14:15 | 4 Kommentarer

Som fortsättning på förra inlägget tänkte jag lista topp tre av mina egna favoritplatser i Österbotten. Kommentera gärna och berätta om dina egna smultronställen, jag vill ha tips och inspiration till att besöka fler fina ställen! 

 

#3
Öja

Skärgårdsleden i Öja är helt klart en höjdare. Solvarma klippor, havsdoft, utsiktstorn, fina skogar, vasskantade sjöar... Jag hoppas att man snart rustar upp denna vandringsled med flera eldplatser och vindskydd och nya spångar, för det är verkligen en fin upplevelse att vandra här och det finns stigar så det räcker till för flera dagars vandring om man så vill. 

Förresten finns det ett ypperligt tillfälle att bekanta sig med Öja i maj, då ordnas en historisk nattvandring som låter både spännande, rolig och lärorik. Här på evenemangets facebooksida kan du läsa mer och hitta anmälningsinfo!

DSCN2624Utsiktstorn som bjuder på fina vyer är ju ett stort plus när man vandrar i Österbotten

 

#2
Iskmo

Vandringsleden i Iskmo-Jungsund är också en pärla. Där har vi varit två gånger med vår pensionärsgrupp från Folkhälsan, Äventyrsklubben, dels för att vandra och dels har vi paddlat kanot i de fina små sjöar som finns och som lätt nås från Iskmo. Mycket mysig plats som ger vildmarkskänsla trots att det tar typ tjugo minuter från Vasa centrum. Väldigt fina eldplatser och vindskydd dessutom, eftersom leden är relativt nylagd. 

En liten del av leden går över kalhygge och längs väg, vilket ju är ganska tråkigt, men om man bortser från det så är det en verkligt fin miljö och fina skogar man färdas i! Här hittar du mer info och en karta över vandringsleden. 

DSCN5245Matlagning ute vid Björnhällsfladan i november

 

#1
Mickelsörarna

Mickelsörarna är för mig den vackraste och mest spännande platsen häromkring. Nära men ändå lite svåråtkomligt. Annorlunda. Jag älskar att de omkring trehundra(!!!) holmarna, grynnorna och skären har hamnat på UNESCOs världsrarvslista. Att de geermoränerna gör området exotiskt och i princip unikt. Och jag älskar de minnen jag har från min kajaktur där för några år sedan.

Vi hade paddlat ut till naturstationen längst ut på Kummelskär och havet var alldeles stilla. Knappt en krusning, bara gamla lugna våghöjningar som kändes som andetag när vi lade oss ner på våra kajaker och bara njöt. Några sjöfåglar sträckte över horisonten. Vi paddlade vidare och letade tältplats. Längst ut i havsbandet, långt borta från verkligheten, och ändå så nära hemifrån. 

Här kan du läsa mer om världsarvet Kvarkens skärgård och hitta mer info om Mickelsörarna, som t.ex. båttransport och övernattning. Men att hitta helt up-to-date info är inte helt lätt (hittade öppethållningstider för 2015 på hemsidan för caféet på Kummelskär). Jag är rädd att intresset för Mickelsörarna har minskat och då minskar förstås servicen också, och det här är såklart otroligt synd på ett sånt fantastiskt och speciellt naturområde! 

P1040563.1Kanske inte en målande bild av just Mickelsörarna, men en väldigt målande bild av mina drömmiga minnen därifrån

 

 

Kategorier:

Friluftsliv

4

Kommentarer

 • Nina Överholm

  04.03.2017 21:42 (10 månader sen)

  Jaa, mera utflyktstips! Jag har jobbat en hel del inom världsarvet och gillar t.ex. Sommarö fortområde jättemycket. I Björkö finns också den mindre kända leden som startar vid Vikarskat fiskehamn och leder till en öppen fiskarbastu. I januari besökte vi för första gången Kajane som är ett myrområde precis bredvid riksåttan mellan Pörtom och Malax. Dit åker vi definitivt igen. Risnäsmossen i Övermark är också en pärla. Iskmo-Jungsundleden har jag hört mycket bra om, så nu lägger jag den högst upp på to-do-listan! :)

  • Ulrika Fellman

   06.03.2017 14:32 (10 månader sen)

   Va kul! Och jag lägger Björköby-leden och Kajane på min lista! :D


 • Sara

  06.03.2017 07:14 (10 månader sen)

  Sommaren 2016 hade de nog också upp café serveringen vid Mickelsörarna. De har en Facebook sida där de uppdaterar mera ofta :)


Skriv kommentar

Observera att kommentarsfunktionen inte stöder användningen av emojis.