torsdag 26 januari 2017 - 21:05

Uteåret som halvt uteblev

Kommer du ihåg min ute-utmaning som jag tog mig an för ett år sedan? Som jag bloggade så hurtigt om i början av året och var så glad för? Någonstans sinade uppdateringarna, men tro inte att jag glömde bort den helt. Här kommer slutrapporten för Uteåret 2016!

SALDO:

2742 kilometer

43 utenätter

5 turer

0 solo


Ja, det gick väl inte riktigt som planerat. Det är ett faktum. Jag motionerade/frilufsade mer än dubbelt fler kilometrar än vad jag först hade som mål, vilket var riktigt roligt. Under hösten hade jag dock lite delade känslor kring utmaningen och hade min utmattning inte kommit ikapp mig i höstas hade jag säkert kommit längre. Men jag behövde ta det lite lugnt. Jag orkade helt enkelt inte med något extra utöver den nödvändiga vardagsmotionen med Tjirro. Och med tröttheten tappade jag motivationen. 

DSCN4006

Nätterna blev inte ens hälften av mitt mål, men jag är så glad för de som blev av! Jag upplevde över fyrtio nätter ute, i mörker och sommarljus, i kyla och någon enstaka i någorlunda värme. Ensam med Tjirro och tillsammans med vänner på vandring. I tält, i vindskydd och under bar himmel. I hängmatta och under grilltaket vid villan. Med mygghatt och med dubbla vintermössor. 

Skarmavbild 2017 01 25 kl. 21.41.52Foto: Lisa Djupsjöbacka

Turerna då. Det blev några stycken. Inte så många som tänkt, men några desto bättre! Kungsleden var såklart oslagbar på många sätt, mycket för att den väckte lust efter mer sånt. Mer långtur. Lyckovandringen i Jämtlandsfjällen var en annan, för den otroligt vackra miljön och för sällskapet. För att det var första flerdagarsvandringen i fjällen som jag ordnade via mitt företag. Också den väckte längtan efter mer. Mycket mer. 

DSCN1478Foto: Hanna Enlund

Solon. Det blev inte alls av. Jag hade ju kunnat göra det, tiden fanns såklart. Att ta tre dagar för att bara sitta i skogen och inte göra något, det är inte så svårt. Men det blev bara inte av, så där som det sker ibland. Tur ju att skogen finns kvar!

Under 2017 kommer jag att fortsätta som vanligt. Räknar inga kilometrar men kommer helt klart att hålla koll på utenätterna och turerna, och siktar på att komma närmare än i fjol. Vi får se var jag landar!

söndag 4 september 2016 - 21:33

Lägesrapport gånger två

I skrivande stund sitter jag i en högsäng i Raitismaja i Äkäslompolo och pustar ut efter första ruskadagen! Vi har pejlat läget i byn idag: vandrat lite lättsamt under förmiddagen och kollat på utställningar vid naturumet Kellokas. Ikväll har vi suttit i spisrummet runt brasan och haft frågesport.  Det har varit en skön start på ruskaresan och imoron fortsätter vi med nya spännande vandringsrutter!

Men det var faktiskt inte det jag tänkte berätta om utan jag ville bara meddela att: 

I veckan sprängde jag 2000-gränsen! Över tvåtusen kilometer har jag tagit mig fram för egen maskin i år. Kanske inte mycket, kanske jättemycket. För mig är det iallfall roligt och alldeles lagom. Med precis en tredjedel kvar av året har jag en tredjedel kvar av mitt 3000-kilometersmål (först låg det på tusen men det gick ju i ett huj så jag höjde ribban).

I torsdags där hemma hade jag och Tjirro tänkt fara ut till ett vindskydd vid en liten tjärn i Esse för att elda, andas, dricka té (jag då, inte Tjirro) och sova gott i höstluften. Komma en natt närmare hundra. Men så var det översvämning på skogsvägen så vi kom aldrig fram. Vi vände om, satte oss på en höjd och tittade på norrskenet istället. Sen åkte vi hem. Jaja, de där nätterna försvinner ju ingenstans. 

 

UTEÅRET 2016

2025 / 3000 km

43 / 100 nätter

5 / 10 turer

0 / 1 solo

 

20160904 2Illustrerar detta inlägg med en färsk bild från idag. Här kommer jag att ticka in några kilometer till i veckan, i frisk lapplandsluft och gott sällskap. Inte helt fel nej. Snarare helt rätt!

söndag 7 augusti 2016 - 21:39

Hur går det med uteåret?

Det är länge sen jag har kommit med någon uppdatering om hur det går med min ute-utmaning (läs mer här om du undrar vad det handlar om)! Så jag tänkte bara klämma in en sån. Och det går både bra och mindre bra får jag väl säga, precis som det var i början av sommaren. 

Jag ligger fortfarande efter en del med utenätterna: borde sova ute två hela månader i sträck för att nå målet. Så vi får se hur det går med det! Kilometrarna tickar stadigt in, och hälften av turerna har jag gjort. Solon, alltså att vara ute i några dygn på en och samma plats utan något som helst att sysselsätta sig med, har jag ännu ogjort. Jag tror att det blir bra i slutet av sommaren när myggen är borta, då ska jag slå mig ner vid någon sjö nånstans och bara vara.

Och de fem turerna som är kvar behöver jag också planera in...det är så lätt bara att det kommer annat i vägen. Ni vet ju, så där som det alltid är. Men fem små (eller stora) turer på knappa fem månader borde nog gå att få in!

 

UTEÅRET 2016

1876 / 1000 (ändrades till 3000) km

41 / 100 nätter

5 / 10 turer

0 / 1 solo

 

Skarmavbild 2016 08 08 kl. 00.56.53Helgen har jag tillbringat på villan med familjen och i går kväll blev det några få men desto mer njutbara kajak-kilometrar. Tyst sommarkväll med blankt vatten...det är de små stunderna som gör det!

 

söndag 5 juni 2016 - 17:27

Tung men bra

En vecka är till ända och jag med den. Jag har varit trött och ledsen av olika orsaker. Jag har inte riktigt orkat ta tag i sånt jag skulle vilja - och behöva - ta tag i och i fredags hade jag en värre släng av pms och grät över småsaker. Det var den veckan! Tung men lärorik. En sån som alla har då och då och det är skönt att tänka på. Att man aldrig är ensam om att känna sig ur spel ibland. Alla känner så och det är okej och det går över.   

Något som uppväger det tunga är att jag varit ute en hel del både privat med kompisar och i jobbet då jag hade en kanotpaddling längs Esse å med en grupp i torsdags. Och så har jag ju varit radiogäst på X3M och gästskribent i Vasabladets/ÖT:s sommarbilaga vilket var riktigt kul! Hoppas jag får chansen till mer sånt framöver.

Ikväll ska jag skriva klart terminens sista rapport till SLU, något jag skjutit på ett bra tag. "Nå det är ju tur att du har skavsår så är det iallafall lite lättare att hållas still" peppade Hanna när vi kom tillbaka från vår vandring i eftermiddags. Japp, jag ligger helt still i soffan och har gjort det i en timme nu men inte har det ännu hänt något i rapport-dokumentet. Ytterst märkligt!

DSCN2838

Efter en friluftsaktiv vecka kommer iallafall ett nytt och roligt saldo för ute-året. Det går minsann framåt! Mina tur-regler var ju sådana att för att något ska räknas som en tur så ska jag leva nåt slags friluftsliv minst tre dagar i sträck. Även om det inte blev tre hela dagar på nån av de två vandringar jag gjort den här veckan så var jag iallafall ute måndag till onsdag då jag och Lisa vandrade skärgårdsleden i Öja, och i fredags drog jag och Hanna iväg och vandrade Utterleden fram till idag. Så den här veckan fick jag till hela två turer! 


UTEÅRET 2016

1409 / 3000 km

36 / 100 nätter

4 / 10 turer

0 / 1 solo

 

 

söndag 1 maj 2016 - 21:04

Lugnet, fokuset och uterapporten

Alltså vilken vecka jag har haft. Är fortfarande så otroligt tacksam och glad över hela Kungsleden-turen och känner mig full av liv och energi - och samtidigt med ett annat slags lugn än innan. Sånt som kunde irritera mig tidigare bekommer mig inte, jag känner mig mer flexibel och okej med om något inte blir som jag hade tänkt. Det är verkligen SUPERstökigt hemma eftersom jag inte hunnit med att städa eller packa upp ordentligt men det tycker jag är fullkomligt på sin plats och stör mig inte alls, för jag gör det jag älskar och får energi av och det känns tusen gånger viktigare!

I fredags fick jag positivt besked från TE-centralen angående min ansökan om startpeng (Jaaa!!) så imorgon ska jag lämna in etableringsanmälan och är härmed alltså fem före att bli företagare. Det känns fantastiskt att det äntligen äntligen blir verklighet.

Och igår och idag har jag varit ute i skärgården utanför Öja som examensbedömare för två elever vid Outdoor Academy som håller på med sin vildmarksguideexamen. Ett härligt uppdrag! Jag kände stor tacksamhet när jag i morse halv åtta paddlade ut till Olasören på nästintill kavlugnt hav och med morgonsolen i ryggen, för att tillbringa dagen med eleverna och deras deltagare som övernattat där ute. 

Foto1303En lite suddig bild från en väldigt bra dag

 

Just det! Jag tänkte ju ge en uppdatering hur det går med min ute-utmaning! Det går bra kan jag säga, de tusen kilometrarna nådde jag strax innan Tärnasjöstugorna mellan Ammarnäs och Hemavan! Kul! Jag visste ju att det var ett relativt lätt mål att nå och nu siktar jag på 3000 kilometer istället, eftersom det tog en tredjedel av året att nå 1000. Få se hur det går. Det är bara så kul att logga och hålla koll på hur mycket jag rör på mig (skidar, cyklar, paddlar, promenerar, springer etc.) så det kändes bra att lägga upp ett nytt mål.

Några utenätter har jag ju fått också i och med Kungsleden och inatt passade jag på att sova under bar himmel på gården hos min lillasyster och hennes man när jag hälsade på dem i Larsmo och ändå skulle vidare ut i skärgården idag på morgonen. Det var riktigt mysigt att ligga där under deras två äppelträd, i en lagom varmsovsäck, titta på stjärnorna och somna till ljudet av koltrast och mopopojkar som fräste omkring i byn. Jag sov som en stock och vaknade klockan sex, precis innan väckarklockan ringde. 

 

UTEÅRET 2016

1101 / 3000 km

29 / 100 nätter

2 / 10 turer

0 / 1 solo

söndag 20 mars 2016 - 22:10

Veckan som gått

En natt den här veckan sov jag och Tjirro på bakgården igen. Jag hade haft två vänner på besök som jag inte träffat på länge, så samtalsämnena tog aldrig slut och de åkte hem runt ett på natten. Jag och Tjirro tog vår kvällspromenad och det var stjärnklart och norrsken och runt noll grader. Så när vi kom hem bar jag ut liggunderlag och sovsäckar.

Jag låg länge och stirrade ut i rymden och fascinerades av norrskenet. Det var liksom knappt märkbart, lite som ett åskväder på håll fast rakt ovanför oss, utan moln och utan ljud - bara dova ljusstrimmor som blixtrade omkring. Jag somnade kanske vid tretiden, då sov Tjirro redan djupt för en gångs skull!

DSCN0819Morgonen därpå lyste solen i trädtopparna och jag insåg vilken perfekt plats det här är för att sova i hängmatta i sommar!

 

UTEÅRET 2016

519 / 1000 km

8 / 100 nätter

1 / 10 turer

0 / 1 solo

 

Ifall du undrar vad det här "uteåret" handlar om så kan du läsa om det här!

 

Sådär annars har veckan handlat mest om förberedelser för Kungsleden. Har torkat kopiösa mängder grönsaker, ägg och kött, handlat lika kopiösa mängder torrvaror (vet inte hur jag ska få plats med allt i pulkan ens) och ringt otaliga samtal till friluftsbutiker i jakt efter en del saker jag fortfarande saknar, som ett par extra stavar och stighudar. För att inte tala om att jag suttit nån timme i telefon  med en uthyrare i Helsingfors och pratat satellittelefoner - på finska! Det är nog min största bedrift denna vecka! Efter tre år i Sverige trodde jag att jag tappat allt, men uppenbarligen finns det lite finska kvar i mig ändå. Numera vågar jag tydligen prata "hellre än bra", och det är en riktigt  tillfredsställande upptäckt!

Lite studier har jag också hunnit med föresten. Jag har suttit med och lyssnat på föreläsningar i forskningsmetodik via google hangouts en halv dag, fixat en enkätstudie och transkriberat en intervju jag gjort för att samla in data till en kursuppgift. 

Så bortsett från lite jordiska krämpor som pms, trötthet och en sträckt muskel i nacken har det här varit en riktigt bra vecka! Hoppas du har haft en bra en du också :) 

söndag 13 mars 2016 - 21:55

Under himmel grå

Kort om veckan som gått: 74 kilometer och en utenatt. Jag bäddade en kväll på bakgården under några aspar och där sov vi gott, Tjirro och jag. Eller som vanligt vet jag nu inte om han sov så mycket, men några stunder låg han iallafall bredvid mig och värmde som ett batteri genom sovsäcken.

Det var mulet och några få minusgrader. På morgonen vaknade jag till ljudet av en bergfink som satt i en trädtopp ovanför oss. Känns som att det var väldigt tidigt men läste att de ju nog återvänder mellan mars och maj. Det var iallafall första bergfinken jag hört i år. Våren är på väg med andra ord, och det syns även på ån där isen nu går upp mer och mer för varje dag.  

Skarmavbild 2016 03 13 kl. 22.17.41Tur att det är jag som lagt reglerna för utmaningen - tio meter från husknuten räknas också som utenatt!UTEÅRET 2016

474 / 1000 km

7 / 100 nätter

1 / 10 turer

0 / 1 solo

söndag 6 mars 2016 - 20:38

Söndagssaldo

Saldorapport för ute-utmaningen. Nätterna går det lite väl trögt med måste jag säga... Nästa vecka ska jag se till att få åtminstone en utenatt har jag bestämt, annars vaar int dähä ti na! Ligger helt klart efter på den fronten. 

Kilometrarna går det desto bättre med och det målet kommer nog att nås med god marginal om vi säger så. Dock kunde jag ju vara ännu lite mer aktiv med tanke på att Kungsleden närmar sig. 63 kilometer har jag motionerat den här veckan. Men men, allt är bättre än inget och jag känner mig trygg ändå i att jag har den grundkondition och styrka som behövs inför turen. Jag är ju mera glad motionär än elitidrottare om vi säger så, men med lite god envishet kommer man också långt. Jag har dessutom gott om tid på mig, väl på leden, så någon superutmaning rent fysiskt är det inte. Eller så är det, det visar väl sig!

De senaste veckorna har jag iallafall haft en slags rutin av tjugo minuter rask morgon- och kvällspromenad och mellan en och tre timmar lite mer ansträngande motion nån gång under dagen då jag skidat, cyklat eller varit på länk. Jag känner mig lite starkare för varje dag och Tjirros kondition har också förbättrats; igår på en cykelrunda var han riktigt ivrig och höll glatt högt tempo i åtta kilometer vilket var roligt att se.  


UTEÅRET 2016

400 / 1000 km

6 / 100 nätter

1 / 10 turer

0 / 1 solo 

 

Foto127012 kilometer cykel till närbelägen sjö sent i eftermiddags

söndag 21 februari 2016 - 21:16

Natt i Kiisk

Här kommer en uppdatering av saldot för uteåret (här kan du läsa om min ute-utmaning). Denna vecka hade jag besök av min kompis Lisa och efter middag och film en kväll hoppade vi i bilen och åkte till Kiisk för att övernatta i ett vindskydd vid Bockabron, där Utterleden passerar.

Tjirro sov inte en blund utan jag tror han tassade omkring i vindskyddet hela natten och lyssnade efter eventuella troll och andra faror. Han var åtminstone inte ett dugg intresserad av att bli nerbäddad under någon sovsäck. På morgonen vaknade jag av en spillkråkas gälla rop som ekade över ån. Det var nollgradigt och mulet, nästan regn i luften och sovsäcken var så varm och skön att det tog emot att krypa ur den. Ville bara ligga och lyssna på lugnet och stirra på trätopparna. Men till slut packade vi ihop, traskade mot bilen och åkte hem för att äta frukost. 

Skarmavbild 2016 02 21 kl. 21.19.42
UTEÅRET 2016

258 / 1000 km

6 / 100 nätter

1 / 10 turer

0 / 1 solo

söndag 31 januari 2016 - 22:47

Platsanknytning: Malmö

Ikväll anlände jag i Malmö igen för en kursvecka vid SLU. Vårens kurser startade för två veckor sedan och jag har ju redan halkat efter lite i studierna på grund av uppdragen med Outdoor Academy, men det tar jag ingen stress över. Sånt brukar lösa sig! Det känns skönt att jag äntligen, vid nästan 30 års ålder, har lärt mig att livet inte står och faller på studierna, eller hur man presterar eller om man lämnar in (ve och fasa!) efter deadline.

Imorgon kommer jag hursomhelst att sitta på de första föreläsningarna i en kurs som heter Place, activity and human development. Den handlar bland annat om hur vi knyter an till olika platser och hur vi relaterar till, tänker om och känner för miljön omkring oss. Det här är ett ämne som kan kopplas till många intressanta frågor, till exempel hur vi skapar känslor för olika platser som är speciella för oss, tillhörighet och rotlöshet, och hur vi hanterar våra naturresurser. Det ska bli intressant att djupdyka i det här i några dagar!

 

______________________________________________________

Och så en uppdatering av läget med min uteutmaning. I och med veckan i Syöte rasslade det in några nätter, och min första tur av tio är genomförd. Nu känns det som att jag är igång på riktigt! 

UTEÅRET 2016

175 / 1000 km

5 / 100 nätter

1 / 10 turer

0 / 1 solo