Untitled5

Konsten att gå ut och fira under tävlingsdiet

Skrivet av Daniela Krooks 04.04.2021

Kategorier:

Min man fyller år kommande vecka, och traditionerna trogna så viger vi en hel dag åt att fira den som fyller år. Min senaste födelsedag var på en tisdag, så då firade vi hela lördagen innan, och sen gjorde vi inte speciellt mycket på själva födelsedagsdagen eftersom det var en vanlig vardag. Hans födelsedag är på torsdag, så då firade vi igår, lördag! 

IMG 8526

Jag har länge vetat om att jag skulle vara djupt inne i min tävlingsprep-säsong när hans födelsedag rullar in, så jag har planerat på förhand hur vi ska fira och vart vi ska gå, samtidigt som jag så klart ser till att det är ställen han vill gå till. Att gå ut och käka / leva lajf när man firar födelsedagar hör liksom till!

Planering är A och O när det kommer till att äta ute under tävlingsdiet. Personligen så är min tävlingsprep inte riktigt likadant som en "normal" diet där man kan unna sig cheatmeals, cheatdays, eller dylikt, utan jag följer ett strikt antal kolhydrater, fett, och protein per dag och därmed basta. Det är alltså upp till mig vad jag äter, så länge att det passar mina makronutrienter. 

Ställe nummer ett som vi åt "brunch" på är ett bagelställe som vi även gästade på min födelsedag. Det är typ världens bästa bagels, helt seriöst. The Lox Bagel Shop heter stället och ligger i Short North, om ni någonsin har vägarna förbi Columbus, hehe! Jag beställde en plain bagel med cream cheese vid sidan om (som jag inte använde). Sen tog jag med mig ett eget "cheese spread", som jag använder dagligen och som är väldigt kalorisnålt. Otroligt gott och roligt att kunna "vara med"! På bilden nedan ser ni en skymt av min ost inuti min Balenciaga. Såsom man bör.

IMG 8531IMG 8535IMG 8541IMG 8546

Nästa ställe vi käkade på var Cracker Barrel till middag, vilket är en restaurangkedja som serverar "normal" mat. Ardi har pratat om det stället ett tag eftersom vi åt där under vår roadtrip till Pennsylvania i vintras, så det var spikat och klart!

Jag gick in på deras hemsida och gick igenom deras meny på förhand. Saker jag sökte efter var: icke friterat, icke "breaded",  helst ingen glaze eller BBQ-style. Det eliminerade det mesta (heheh) och eftersom mina fett-makros är ganska låga så fick jag även utesluta de flesta kött- och fläskprodukterna. Kvar lämnar alltså kyckling, kalkon, eller fisk. All deras kyckling var antingen brödad eller hade en BBQ-glaze på sig, så det fick bli grillad catfish för min del! Som sides valde jag gröna bönor och pinto-bönor; väldigt lätta att "track" och dessutom inte tillagade på något mystiskt vis. 

IMG 0054

Så, summan av kardemumman ifall du råkar vara på en striktare form av diet (som inte innehåller cheat meals eller cheat days) men ändå vill kunna gå ut och fira med vänner och familj är: 

  • Planera i förväg! Kolla på menyer, analysera vad rätter har för sorts såser eller andra tillägg, och se om du eventuellt kommer kunna byta ut "sides" till andra 
  • Ta med dig eget pålägg/dressing/whatever, om det de erbjuder ser ut att innehålla lite för kaloririka grejer. Be att få det "on the side", om något 
  • Keep it simple. Beställ helst något okomplicerat var det mesta går att separera; t.ex. inte en tacobowl med 15 olika ingredienser. Det gör att det blir väldigt svårt att "bokföra" och logga i MyFitnessPal eller annan app 
  • Framförallt, fokusera och njut av stunden, atmosfären & sällskapet! 

IMG 8549

 


Min vikt- och träningsresa

Skrivet av Daniela Krooks 10.10.2020

Idag tänkte jag skriva om "vad, när, hur, och varför" gällande mina viktnedgångar och viktuppgångar. Min kropp har, bless its heart, gått igenom ganska många vikter och storlekar och träningsformer. Älskar min kropp lite extra mycket idag just på grund av det; vi lever, vi frodas, vi kan växa och krympa, bygga och skala av, allt tillsammans! 

Utgångsläget var alltså här; år 2011 var jag en liten tös som rökte som en borstbindare, levde på ramennudlar och müsli, och skruvade bilar. Längden på mina träningspass var att gå från min rumsdörr utanför huset för att ta en liten cigg. Jag tyckte gymmet måste vara det tråkigaste som finns? Shoutout till min boxcolor-hårfärg med blonda rötter också. 

100 0508 33370614

Men då när jag var kring 19 bast bestämde jag mig för att sluta röka. Då behövde jag givetvis ett substitut; och jag valde löpning. Så småningom utvecklades det till ett intresse för gym, närmare bestämt spinning- och bootcamp-pass. Sen började jag ta poledancinglektioner och blev helt förälskad i den träningsformen också. 2012 var ett bra träningsår!

IMG 135EDF848332 1

2013 fortsatte jag träna pole och bootcamp, festade, åt väldigt nyttigt och gjorde många "fastor" eller "cleanse". Älskade löpning. Min favoritbutik var Life, och jag älskade verkligen hälsosamma råvaror och spenderade mycket tid i köket. Jag visste inte mycket om nutrition och kost just då, och valde att inte äta bröd, potatis, pasta, och ris samt andra högre kolhydratskällor endast baserat på vad jag läste i bloggar och artiklar. För att förtydliga; det vet jag idag att är då alltså INTE den enda rätta "hälsosamma" vägen. Jag åt däremot högar av frukt och bär eftersom jag inte tänkte att de var kolhydratsrika. Heh. Jag började även smyga mig in bland fria vikterna på gymmet. Hösten 2013 flyttade jag till Sverige och började träna alltmer på gym. 

IMG D09455F77B52 1

 

2014 var name of the game = gymträning och plugg. Vid detta skede började jag även intressera mig av bodybuilding, och började jobba med en coach för att tävla i bikini fitness året efter. 

IMG 2942

2015 var inget lätt år för min stackars kropp. Jag tävlade våren 2015, och efter det följde hetsätning så det stod härliga till; var ju tvungen att käka allt som jag saknat på en gång, liksom. Ett väldigt vanligt fenomen inom sporten som jag inte direkt brydde mig i då; jag ville bara träna hårt och äta hårt. Vilket jag gjorde! Gick upp 20 kilo, vilket inte gjorde mig något. Jag älskade att träna, och det var det viktigaste. 

IMG 2933

IMG 2929 2

2016 var året jag flyttade till USA, så jag bestämde mig för att köra en liten mini-diet inför flytten. Gick ner några kilo, och kände mig i superbra form när sommaren tog vid och jag flyttade. Älskade att träna på gym, köra yoga, och löpning. Lite av varje, med andra ord! Kände mig stark och smidig. Sen träffade jag Mount Vernon Barbell i New York, och livet förändrades för alltid. Träningen också - det var här jag blev störtförälskad i styrkelyft. 

IMG B2A16F521B02 1

Styrkelyft var den enda träningsformen jag körde under både 2017 och 2018. Åt för att kunna prestera, sätta nya personbästan, och tävla. Verkligen hur kul som helst! 

IMG FA6876DD5E1B 1

2019 tävlade jag i Finska mästerskapen i styrkelyft, vilket hade varit mitt mål väldigt länge. Efter det la jag styrkelyft på hyllan; jag ville bli i lite bättre form, trivas bättre i min kropp, och pröva på något nytt. Jag började träna Olympisk tyngdlyftning och bodybuilding lite löst, och spenderade resten av 2019 funderandes över vad jag egentligen ville satsa på. 

IMG 41F109318357 1

Och nu är vi här - 2020! Jag bestämde mig i januari att jag ville gå all in på Wellness Fitness eftersom det kom till USA år 2020. Jag hade varit väldigt intresserad av det tidigare eftersom det där krävs schyssta ben och en timglasform med tyngre nederdel - perfekt för mina estetiska mål och dessutom krävs det att man tränar ben hårt som fan. Gick all in, och om möjligt är jag ännu mera all in nu. 

IMG 1262

Så många sport- och träningsformsförälskelser, och jag känner mig väldigt tacksam för alla faser i livet. Så himla spännande att se vad kroppen kan åstadkomma, speciellt tillsammans med ett passionerat mindset. Är otroligt pepp på vad framtiden kommer föra med sig. 

IMG 34F5773A2337 1


10 livsmedel jag alltid har i köket

Skrivet av Daniela Krooks 02.10.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Caroline gav mig idén häromdagen till detta inlägg. Thus, här nedan är tio livsmedel som jag alltid strävar efter att ha i mitt kök!

Givetvis inser jag nu att jag glömde inkludera gröt - gröten är såpass helig att den är så självklar att den inte ens klarade sig till listan. Så den är above the list. Gröt är lag.

IMG 2677

Proteinpulver - sånt smidigt sätt att få i sig tillräckligt med protein. Väldigt portabel form av livsmedel. Dessutom använder jag detta dagligen till min proteinglass som jag äter varje dag, heh.

Salsasås - min favorit är medium chunky salsa - ju chunkigare desto bättre! Riktigt kalorisnålt alternativ till "sås" och lyfter upp måltider på ett väldigt bra sätt. 

Jordnötssmör - älskar PB! Använder detta mest i gröten, på en riskaka, eller doppar äppelbitar i. 

Blomkåls-queso - Min nyaste "jag är besatt av dig"-erövring. Relativt kalorisnålt och eliminerar behovet av andra dipper eller ost i en burrito enligt mig. Använder detta som dipp till grönsaker, i wraps, eller som sås. 

Xanthangum - Används dagligen när jag gör mina proteinglass-skålar. Binder ihop så att det blir en mycket bättre konsistens. 

Äggvita - Flytande äggvita använder jag till allt möjligt, men bland annat omeletter eller ner i gröten för volym och proteinkälla. 

Riskakor - Bra snabb kolhydratkälla. Dessa som jag köper är lättsaltade och 35 kcal per kaka. Tycker de är jättegoda att äta som smörgåsar med massa topping hehe, eller smula ner I proteinglassen för lite tuggmotstånd, eller äta med jordnötssmör och banan.

Lågkalori-wraps - Name of the game tycks vara lågkalori-alternativ i mitt skafferi haha! Betyder la mer volym (; Dessa wraps är endast 50 kcal per bröd, och de är så himlaaaaa goda. 

Energidricka - Jag är en koffeinoholic, och dricker 1-2 energidrycker per dag, vid sidan av preworkout / kaffe.

Sockerfri ketchup - Älskar att överösa potatis eller shiratakinudlar med ketchup! Känner personligen att sockerfri ketchup dessutom är godare och mindre sliskig än många sockriga ketchuper. 


Kroppens återställning, proteinglass, och framtida planer

Skrivet av Daniela Krooks 14.08.2020 | 1 kommentar(er)

Vill inleda med att säga TACK för all kärlek gällande tävlingshelgen <3 det betyder mycket för mig! 

Arbetsveckan som gått har bara susat förbi. Det är fredag morgon i skrivande stund och jag har precis avverkat två koppar kaffe, skrivit dagbok, och betalat räkningar, haha. 

Kroppen är just nu lite förvirrad, vilket är väldigt förståeligt - jag gick ju från riktigt låga kalorier till att matfesta i två dagar hehe. Hoppade tillbaks på kostschema på tisdag, så det börjar lugna ner sig lite nu men mycket vätska håller sig fortfarande kvar. Det är nästan svårare nu att hålla sig till kostschemat jämfört med innan tävlingen -- det blir ju lite så när man inte har tävlingsdatumet på horisonten längre. Men det har gått hyfsat bra, med reservation för en extra proteinbar här eller där (; Har även fått till en handfull SUPERbra pass på gymmet i veckan, så roligt att träna med energi! 

Jag kommer videoblogga litegrann om tävlingsrelaterade grejer såsom hur feelisen är, vad som kommer härnäst, långsiktiga mål och så vidare.
Men kortfattat kan jag ju meddela att jag äntrar min off-season nu, vilket betyder att det är dags att bygggaaaaaa massor muskler inför nästa säsong! Jag är riktigt taggad och ubermotiverad att bygga nåt helt fantastiskt. Jag kommer försöka hålla vikten lägre än min tidigare 'utgångspunkt' dock, så att nästa tävlingsdiet inte blir 7 månader lång heh. Så nu kommer fokus ligga på att bygga kvalitetsmuskler utan att smutsbulka alltför mycket! Vi får se hur det går :D 

IMG 1284IMG 1307

6DD282D4 8A6D 4246 A030 F5FD56683D24

Fick jättemånga frågor om recept när jag la upp en bild på min proteinglass så här är mitt superenkla recept ifall nån är nyfiken! Så gott, proteinrikt och snabba kolhydrater från bananen - perfekt efter ett gympass!


Nya skor och den icke-glamorösa favoritlunchen

Skrivet av Daniela Krooks 23.07.2020 | 3 kommentar(er)

Hej allihopa & trevlig torsdag på er!

De som följer mig på instagram har ju säkert sett mig stoltsera med mina nya dojor redan, men dom är ju så fiiiiiina. Jag har verkligen fallit pladask för pastelliga färger, och speciellt lavender. Ah. Här nedan kan ni se dom iallafall! 

IMG 0595

Jag invigde dessa igår under min morgoncardio. Jag valde faktiskt en storlek mindre denhär gången eftersom mina 3 andra par som jag cirkulerar igenom oftast orsakar lite fot-omkringglidning under cardio. Otrevligt. Dessa bara kramade till och uppmanade mig att köra vidare. 

Jag är ett par dagar ifrån att vara prick 2 veckor ut från tävling. Detta betyder massor spänning och exalterade vibes, men även trötta träningspass och inte så superlyxiga måltider, heh.

Min absoluta favorit varje dag är nog denna nedan; kyckling, avocado, och massor sallad. Så simpelt men helt otroligt gott. Den perfekta, mjuka avocadon får liksom hela alltet att svetsas ihop till en salig blandning vilket är ett kulinariskt mirakel för en hungrig dam. 

IMG 0635IMG 0542


Kost och träning de senaste två åren

Skrivet av Daniela Krooks 05.07.2020 | 1 kommentar(er)

Jag fick två intressanta frågor häromdagen via kommentarsfältet som jag tänkte vidareutveckla litegrann genom detta inlägg, nämligen;

"Hur länge är det mellan tagningen? Har du ändrat på träningen eller träning och kost?", samt:

"Hur skiljer sig din kost, om du jämför off-season med on-season? Kan du ge exempel?"

Första frågan riktar sig specifikt till dessa två bilder som jag la upp på min instagram för nån vecka sen: 

82702212 F25B 4B39 AC44 AAF8FC1D2DECC84BCB48 A16D 4A7E B99D 7255EA7F4DFD

På den första bilden vägde jag kring 200lbs, vilket motsvarar cirka 90kg. Jag tränade väldigt aktivt, och åt enligt känsla samt vad som fanns tillgängligt. Just under den tiden var jag inte tillåten att jobba eftersom jag var djupt inne i processen att konvertera mitt visum till ett permanent visum. Himla jobbig process haha, men det hör inte riktigt hit. Till saken hör däremot att vi inte hade råd att köpa hälsosam mat, så det blev supermycket pasta, ost, smörgåsar, gröt, ris, bönor. Men jag åt väldigt ofta och gick aldrig hungrig. Jag åt mestadels för att kunna prestera på gymmet, vilket ledde till att jag åt mycket mer för att jag ville vara säker på att jag skulle kunna lyfta de där tunga skivstängerna. Det var viktigast för mig just då - inte estetiken.  

En förändring skedde när jag äntligen kunde börja jobba, och kunde börja äta "som jag ville". Jag VILL verkligen äta massor frukt och grönt, stora sallader, och jag trivs så himla bra med en hälsosam kost. Jag fortsatte träna som vanligt, dvs styrkelyft och massor tunga vikter, men jag hade friheten att äta mera "lyxig" mat som jag älskar. Det var endast den livsstilsförändringen som ledde till denna viktnedgång: 

IMG 3203

Jag stannade kring 170-175lbs, alltså 77-80kg, under en ganska lång tid. Kring tiden när bild 2 var tagen, alltså sommaren 2019, slutade jag med styrkelyftssatsningen och började träna lite mer bodybuilding fast mest tyngdlyftning. För de som inte vet, så är tyngdlyftning de två olympiska lyften Clean & Jerk och Snatch, som utförs under OS men även stora komponenter inom CrossFit-världen. Himla rolig träning men min kropp var nog inte med på noterna haha. Kämpade med en ryggskada och kom inte dit jag ville med min träning - alltså tävlingsinriktat. Jag fortsatte äta som förut, dvs. mycket frukt och stora sallader och massor med olika proteinkällor såsom fisk och kyckling. Gick ut och åt med Ardi kanske 3-4 gånger i månaden, så det var ju verkligen inte strikta tyglar. 

Sen bestämde jag mig för att 2020 är året som jag tänker satsa på bodybuilding igen. Jag hade en fräsch byggsäsong på 5 år haha, så jag gick direkt in i en "on-season" (som jag har förklarat lite om i detta inlägg).

Jag la upp min egen kost från februari 2020 tills jag bestämde mig för att anlita en coach nån gång i maj, tror jag. Jag tappade 10 kg under dom 3 månaderna som jag coachade mig själv, och jag körde på en väldigt "If it Fits Your Macros" (IIFYM)-typ av diet.

Det betyder att jag bestämde hur många kalorier jag skulle äta per dag, och hur många av dom ska komma från protein-, fett- & kolhydratskällor. Detta sättet att dieta på rekommenderar jag verkligen - du har en otroligt stor frihet att äta vad du vill. Dock så kräver det också disciplin och du kanske känner dig frustrerad istället för befriad om du inte vet vad du vill äta. Men som sagt, eftersom jag älskar att käka hälsosam kost redan från början så passar den dieten mig väldigt bra. 

Superdålig jämförelsebild nedan, kan söka efter en bättre i ett senare skede hahah. Men här är iallafall 1 februari 2020 - 1 maj 2020. 

IMG ABEF0C22E82A 1

Just nu är jag 5 veckor ifrån min planerade tävlingsdag, och min kost är betydligt mer strikt men innehåller fortfarande råvaror jag älskar; grönsaker, bär, frukt, kyckling, räkor, äggvita, potatis, riskakor, gröt, jordnötssmör, avokado... Där är några favoriter, haha.

Nu kommande vecka så vet jag att vi kommer strukturera om kosten väldigt mycket eftersom det är så himla kort tid kvar till tävling och jag har mig veterligen rätt "bråttom" om jag ska hinna till tävlingsform. Tävlingsformen är extremt temporär och de kommande veckornas kost kommer knappast vara nåt jag skulle syssla med under en längre tid - ingen är eller ska vara i tävlingsform året runt. 

Jag har ju inte haft en "riktig" off-season mellan tävlingssäsonger ännu så jag kan inte riktigt ge några exempel, men jag tror jag kommer köra väldigt mycket på IIFYM men också sprinkla in några fria dagar här och där, där jag äter precis vad jag vill. Jag tycker att dom dagarna endast känns värda och extremt njutningsfulla om du faktiskt kört en disciplinerad kosthållning några dagar eller veckor, och jag älskar den känslan. Plus att jag älskar rutiner. Så det blir härligt (; Jag älskar onseason på sitt eget sätt - givetvis allt spännande som händer med ens kropp och det är så himla coolt när man upptäcker alla förändringar, men även hur kreativ man blir i köket och hur tacksam man blir över minsta lilla godbit (typ som mig och min post workout-banan - SJUUUUUUKT gott!). Var inte rädd för att sätta på dig massa och gå upp litegrann i vikt. Var heller inte rädd för att gå ner i vikt om det är det du vill. Det finns så många solsken i båda säsongerna. 

IMG 3156


Favoritfrukosten just nu

Skrivet av Daniela Krooks 10.04.2020

Kategorier:

Jag är verkligen en “kvantitetsmänniska” när det kommer till mat, haha. Jag älskar att ha många olika “småplock” att äta istället för en större måltid, till exempel (förutom restaurang eller hämtmat då).

Denna frukost tillfredsställer alla mina behov. Den är lättlagad, under 500 kalorier vilket är lämpligt nu när jag kör diet, resulterar i många små “bites”, och är faktiskt jättegod. Lite äppelpajs-vibe, men inte riktigt. Om man vill kan man kasta in lite havregryn också för en mer fyllig konsistens. 

Du behöver: 
2 hela ägg
3 äggvitor
1 skopa kasein (jag använder ett med smaken Cinnamon bun)
En skvätt bakpulver
Kanel
Stevia
1 äpple (Granny Smith forever)


Gör så här:
Ställ in ugnen. Jag brukar ställa den till 375 grader fahrenheit, men det är faktiskt inte petnoga bara du håller lite koll på dem.
Blanda alla ingredienser förutom äpplet i en skål, och distribuera i en sprejad muffinsform.
Pynta med små äppelbitar i varje muffin och toppa gärna med lite mer kanel. Jag brukar alltid ugnsbaka överloppsäpplet också för det är ju typ det godaste som finns.
Skjut in i ugnen och låt dem frodas i kring 15 minuter. Et voila, det var det! 

IMG 8544IMG 8624


Älskade planering

Skrivet av Daniela Krooks 25.02.2020

Kategorier:

De senaste dagarna har vi shoppat, sovit, lekt med katterna, och tränat. Dessutom har det innefattat storstädning, och en hel del planering. Jag blir nästan lyrisk ibland av att vara superrigid i min planering haha. 

Exempelvis så är jag, och har alltid varit, en förespråkare av kalendrar. Den jag har just nu är super-extra; färgglad, motiverande, gjord för drömmaren och målsättaren. Älskar att börja min morgon med en kopp kaffe och skriva i den.

En annan strikt del av mitt liv just nu är kosthållning. Jag planerar de flesta målen relativt detaljerat, ser till att de alla innehåller bra med näring och macros, etc. Därför har jag nu behövt köpa en större lunchväska, hehe. Om jag tränar på morgonen innan jobbet ska oftast frukost, två mellanmål, och lunch rymmas med. 

62D68484 8751 4846 A7B5 3EB1C6FF453DIMG 6654IMG 6665

Dock kan jag i vissa fall se fler fördelar med att vara så oplanerad och spontan du bara kan bli; exempelvis när man är på semester eller umgås med vänner eller kör ett riktigt bra pass på gymmet eller brainstormar på jobbet. Så jag är väl nån sorts hybrid, då.


Nya hushållsapparater och träningsmål

Skrivet av Daniela Krooks 31.01.2020

Vi har skaffat oss en air fryer hit hem.

Jag har alltid varit superpepp på att skaffa en, så när vi såg en vid Costco slog vi till. En helt fenomenal mackapär! För dom som inte vet, så är det alltså i princip som det låter; en apparat som ger dig fritering-esque möjligheter, utan att använda oljor eller fett. Det är ett mycket hälsosammare alternativ, det går riktigt fort, och det är ganska enkelt att städa upp efteråt.

En underskattad fördel är också att jag kan kasta in kyckling eller räkor eller vad det nu är som ska tillagas, och sen lämna köket utan att behöva  se till att Carter inte har tillgång till köket. Han är dessutom lite rädd för air fryerns låga hummande som den pysslar med när den jobbar så han springer ofta iväg (; win win. 

Jag som är riktigt svag för klyftpotatis exempelvis kan ju trycka i mig en hel potatissäck nu utan flottblockerade artärer. Så den var definitivt med på ett hörn under veckans food prep. 

DACBDF33 3BC2 4A75 A4DB FEAA5931EB9C

IMG 5772

Mina träningspass denna vecka har känts helt superba. Pump, motivation, och håvar tillbaka lite styrka.

Jag har äntligen nya, bestämda mål och det känns så underbart att träna “för något” igen. Efter att ha kört intensivt mot tävling efter tävling i styrkelyft var det nog skönt med en “gör vad fan du vill”-paus, men det tog inte länge innan jag började känna mig omotiverad, rastlös, och frustrerad. Jag känner mig alltid lite vilse i havet om jag inte vet vart jag vill med min träning. Men nu hörrni, pang på!