Untitled5

Vad är egentligen "Wellness Fitness"?

Skrivet av Daniela Krooks 24.06.2020 | 4 Kommentarer

Som ni kanske vet (eller kanske inte), så ska jag ju alltså tävla i Wellness Fitness. Jag ville dra lite snabba faktan om denna grenen här på bloggen för att skapa lite mer förståelse för vad det är jag pysslar med, om du är nyfiken men inte helt insatt.

Wellness är en av grenarna i bodybuilding som precis har kommit till USA nu år 2020 - väldigt ny gren här i landet, men den har funnits i åratal i Sydamerika och även I Europa, exempelvis. Så många tävlanden som har mycket kött på benen (både bokstavligt talat och inte) är oftast från andra länder. Här nedan ser ni vinnaren av Arnold Classic 2020, hon heter Francielle Mattos från Sydamerika (Brasilien, vill jag minnas).

6084688

Jag har tävlat 1 gång i Bikini Fitness år 2015, vilket är den "minsta" kroppsbyggnaden i bodybuilding-världen. Där söker domarna efter symmetri, timglasform, muskulösa glutes och axlar, "trimmade" kroppar, och overall package som du tar till scenen.

Wellness Fitness är ganska likt; man söker femininet, muskulöst men inte alltför hårt, och timglasform. Vad som är mycket mer annorlunda i Wellness, vilket också gör det till min favoritgren, är att man vill se stora ben och stora glutes. Mer av en dominerande nedre region. Här är också helheten enormt viktig - såsom hår, makeup, hy, presentation - overall look helt enkelt. 

6084737(Bilder från npcnewsonline.com)

När det kommer till bodybuilding-atleter i allmänhet, så har man ofta vad man kallar en "on-season" och en "off-season".

Under en offseason så äter man ett kaloriöverskott och tränar hårt och ofta gren-specifikt (exempelvis då för wellness så vill man träna mycket ben), och försöker bygga på sig muskelmassa. Dessa offseasons kan ofta vara allt från några månader till år, beroende på hur mycket tid du vill lägga ner. Längre offseason ger oftast ett bättre resultat på scenen (om du gör det rätt).

Under en on-season så går man på kaloriunderskott för att få ned fettprocenten så att musklerna man byggt under off-season kan komma fram.
Detta är alltså säsongen jag är i just nu; ligger i kaloriunderskott och tar fram musklerna jag har byggt under de senaste åren. Eftersom jag är nybörjare har jag ju inte direkt haft en "offseason" så, men jag tänker mig att en bakgrund som styrkelyftare ger mig ett par års "gratis" offseason. Vill du börja med nån form av bodybuilding rekommenderar jag att ha en liten offseason först om du inte redan är en väldigt van gymgåare så att du har något att jobba med! 

Kommentarer

 • Emilia 03/07/2020 3:49pm (3 år sen)

  Intressant! :)

  Hur skiljer sig din kost, om du jämför off-season med on-season? Kan du ge exempel?

 • Daniela Krooks 05/07/2020 7:36pm (3 år sen)

  Jag svarar lite mer utvecklat i ett inlägg för nu är vi inne på så intressanta vatten :'D men kort svar - kalorier är överskott och det blir ett par fria mål osv i veckan!

 • Louise Ljungkvist 13/12/2020 9:46pm (2 år sen)

  Hej!
  Jag skulle gärna vilja veta mer om de olika grenarna i fitness, hur dom skiljer sig åt?
  Med vänlig hälsning,
  Louise

  • Daniela Krooks 14/12/2020 2:28pm (2 år sen)

   Absolut, superrelevant fråga! Kan ta och skriva ett inlägg om det! :D

 • Kristina Ponting 30/07/2021 11:03am (23 månader sen)

  Dom känns konstgjorda ut i minaögon!

Skriv en kommentar