Untitled5

Vad är skillnaden mellan grenarna i bodybuilding?

Skrivet av Daniela Krooks 14.12.2020 | 0 Kommentarer

Kategorier:

Hej allihopa!

Jag fick in en läsarfråga häromdagen som jag tyckte var riktigt relevant som skulle lämpa sig som ett inlägg, eftersom det kanske är fler därute som undrar vad skillnaderna är. Läsarfrågan lyder:

"Jag skulle gärna vilja veta mer om de olika grenarna i fitness, hur dom skiljer sig åt?"

Jag kommer bara beröra de olika kategorierna för kvinnor, eftersom jag inte är så hemskt insatt i bodybuilding för män. 

Först och främst vill jag nämna att grenarna kan heta lite olika; exempelvis så heter "figure" inte så i Europa utan där heter det "Body fitness". Dessutom kan poseringarna vara väldigt olika i Europa jämfört med i USA. Jag kommer främst förhålla mig till USA's regler, eftersom det är här jag tävlar. Ville bara lägga dom basplattorna som förhandsinformation! 

De olika grenarna för kvinnor är: 

Bikini fitness, Wellness fitness, Figure, Women's physique, Women's Bodybuilding

Dessa är ordnade enligt "storlek på muskler", dvs. bikinitävlande har minst och Bodybuilding har mest. "Minst" muskler betyder inte alltid "lättare"; speciellt när man flyttar sig upp i rangordningen blir det extra petigt med att avträna för att inte bli för stor, medan andra områden fortfarande måste växa, t.ex. 

2020 NPC USA Championships gick av stapeln I helgen, så jag kommer använda mig av den tävlingens overall winners. Overall-personen väljs genom att alla vinnare av sina respektive klasser (Bikini har t.ex. oftast 5-8 klasser eftersom så många väljer att tävla i bikini) tävlar mot varandra för att kamma hem Overall-titeln. 

Här nedan är alla fem kategorier och deras overall-vinnare från i helgen. Alla dessa damer tävlade som amatörer på denna nationella tävling, och eftersom de vann så är de nu kvalificerade att tävla inom IFBB Pro League. Mer om det en annan gång dock!

CalendarCalendar 3

Bildkällor här.

Skillnaderna mellan dessa kategorier är vad domarna söker efter, samt även presentationen.

För bikini så söker man symmetri och väldigt feminina linjer. Man ska se till att inte ha för stora ben, men samtidigt ha stora glutes. Dessutom vill man ha smal midja och breda axlar - timglasformen. Kroppsfettprocenten ska vara låg men inte FÖR låg; man vill t.ex. inte se lika mycket muskelseparationer och striations som i Figure, t.ex. 

För wellness söker man efter en större nedre del jämfört med övre. Stora ben, stora glutes, smal midja. Överkroppen kan vara liknande som i bikini, men symmetrin är inte fullt lika viktig eftersom man just söker efter större ben. Samma fett% som bikini.

I bikini och wellness är presentationen väldigt viktig; utöver att din fysik är on point så ska du även se till att vara graciös, ha färger och smycken och smink som kompletterar varandra, ha en fin och jämn hy, scennärvaro, etcetcetc. Mycket arbete går in i presentationen; för alla klasser men speciellt i dom två. 

Figure ska visa upp en symmetrisk kropp, med avsevärt större muskulatur än bikini och wellness. Dessutom tävlar man I en baddräktish (suiten går ihop bakom ryggen). Man ska även ha lägre kroppsfett% jämfört med bikini och wellness. I de två sista grenarna kan man se att damerna tävlar barfota. De har även helt andra poseringar och fria rutiner. Här kollar domarna efter massa och symmetri, och även här ska man vara väldigt låg i kroppsfett% så att man kan se separationer och striations.

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar