onsdag 23 januari 2019 - 16:30

DEN tiden på året

SN Tulpaner

 

Du vet hur tulpaner doftar? Vårvinter. Krispigt. Grönt! Enkla tulpaner i all ära, men har du testat studera en dubbel, en papegojtulpan eller en med fransiga kanter? De kostar lite mer, men de är något extra så det räcker med bara ett par istället för hela buketten. Som de här på bilden, de är en sort som har extra stora knoppar och känns tillräckligt med bara tre stycken i en mindre vas. Love them all!

tisdag 22 januari 2019 - 22:13

Det döda växthuset

SN vinter vattentorn växthus fågelbord

 

Att vattentornet i Nykarleby är ett av de mest fotograferade motiven är lätt att förstå. Det gör sig bra i alla slags väderfenomen och ger en höjd till annars ganska trista landskapsfoton. På det här fotot syns det hur kallt det är och att solen nästan misslyckas att tränga sig genom molnen. Men det blir en bra effekt till vattentornet!

 

Det är en riktigt kall period, det har du knappast missat. Två dagar i rad har vi haft -20°C på morgonen. Bilen hackar så där lagom när man kör genom staden för att lämna barn 2 på sitt dagis, alla fyra katterna föredrar att ligga inomhus istället för att springa ute och när jag går till jobbet blir glasögonen alldeles immiga. Ja precis så där som det är när det är kallt.


SN Kål vinterSN vinter vaxthus kollage 

 

Växthuset som annars är förknippat med värme och frodiga växter levererar inget annat än dött, kallt och trista tankar. Ja våren känns mycket långt borta trots att den är så nära nu.

 

...men det är inte alls så dött i växthuset fast det ser så ut. Allt det här på de tre grönare bilderna ovan går att äta fast det är fruset (Också det på den andra bilden men det skriver jag om lite längre ner). Vintersallat, mangold och vinterportlak. Det smakar kanske inte som på sommaren, men den gröna smaken som ett litet blad ger är ganska hoppingivande och boostande för själen.

Med lite tur övervintrar de också och börjar växa supertidigt i vår. Vinterportlaken lär vara en sån som sätter igång att växa bara det blir lite ljusare. Inte ens särskilt varmt behöver den ha bara det är ljust.

 

Det som är ätbart OCH vackert är däremot grönkålen och blomsterkålen!

 

SN kål vinter närbildSN Kål vinterSN kål vinterSN kål vinterSN blomsterkål vinterSN blomsterkål vinter

 

Blomsterkål som jag inte ens visste att jag hade lyckats med förrän nu i vinter när jag av misstag tittade närmare på stammen och såg de små fina bladrosetterna. Idag var de alldeles för djupfrysta och gick bara sönder när jag försökte plocka dem, men för någon vecka sedan när det ännu var mildväder gick de väldigt bra att plocka bort och njuta av som sådan.

 

Jag ska definitivt odla mer blomsterkål det här året. Bladen går att använda som grönkålsblad (alltså till allt) så bladrosetterna är en riktigt lyxig bonus. De jämförs med brysselkål (till växtsättet) men så smakar de inget som ens liknar brysselkål utan mer som en söt och mild grönkål.

 

Visst är det väl häftigt att det går att ha kvar grönsaker i sin trädgård ännu ett år efter sådd, bara man vet vad som funkar.

måndag 21 januari 2019 - 09:00

Min vintersquash på bordet i januari

Vi har ätit den sista vintersquashen (som är typ samma som pumpa bara att det låter lite godare med vintersquash) och jag känner starkt att jag vill odla mera sådana kommande säsong. Jag vill lagra upp så att vi kan njuta av den milda smaken fast varje helg under vinterhalvåret. Det smakar bra att äta sin egenodlade mat också på vintern. Ja det smakar SÅ bra att jag sätter ugnsbakad pumpa på prispallen som årets godaste!

SN squash 1

Överst: Sommarsquash. Den växer mer som en buske medan vintersquash bildar långa rankor.

Under:Vintersquash. Jag minns tyvärr inte vad det här är för sorts vintersquash. Eventuellt 'Blue kuri' eller någon jag köpte på garden flora.

 

Problemet för mig har varit att jag inte vetat vad jag ska göra med en vintersquash. Man kan googla, men det tar ändå tid och energi att lära sig hushålla med en ny grönsak på det sättet. Sist och slutligen var det inte värre än att skala, skära och tänka på hur man gör med en batat.

Jag har testat på att både göra ugnsrostad pumpa och använda i frestelse/gratäng. I det senare smakar det som vilken potatis eller batat som helst och det känns nästan nervärderande för en så fin (egenodlad) grönsak. Men WOW så god den är i ugnen! Och dessutom är det få kolhydrater och lågt GI-värde i pumpa.

 

PS. Pumpa är superlätt att odla!

 

IMG 1008SN matTill vänster: Pumpa i ugn
Till höger: En slags gratäng/frestelse/ugnsomelett

 

RECEPT: Pumpa i ugn (lätt!)

Skala och skär en pumpa/Vintersquash i klyftor eller skivor (tillredningstiden kan justeras beroende på tjockleken)

Ringla rikligt med olivolja på pumpan och krydda med rosmarin (VIKTIG DETALJ!), svartpeppar och salt. Pressa ett par vitlöksklyftor på och tillsätt oskalade vitlöksklyftor i formen som en bonus. 

Man kan också sätta halverade körsbärstomater och lökringar med om man tycker att man vill.

Sättt i ugnen på 200°C i ca 20 minuter. Känn med en gaffel om pumpan är mjuk, annars ha den lite längre i ugn. 

Serveras med vad som helst! Vi körde på köttbullar ikväll, men det är faktiskt så gott att det går att äta utan något till.

söndag 20 januari 2019 - 18:39

Vintersöndag

IMG 0992

 

Vi bor i en ganska fantastisk del av Nykarleby. Lite avsides, lite mindre trafik, lite lägre prioritet på att vägarna ska plogas och sandas, men istället mycket harmoniskt. Till och med jag som inte har skidat alls på kanske 7-8 år fick feeling och skidade ett varv runt kvarteret tillsammans med barnen.

 

IMG 0988SN vinter 1

 

I köksträdgården skakade vi bort snön ur fruktträden och tog bort snölagret från växthustaket Det är inte så tung snö just nu, så det löns att skyffla bort det nu istället för att vänta tills det blir blött och tungt. Då kan det dessutom vara för sent. Snötyngden kan snabbt orsaka skador på både växthus och träd när det börjar töa.

Mest njöt vi bara av de stora snöflingorna som dalade ner, försökte fånga dem på tungan och sånt som man gör när det snöar fluffig snö. Katten Nelson kände sig lekfull och dök efter det som fanns under snön. 

Nu är vi redo att ta oss an en ny arbets- och dagisvecka

 

IMG 0990IMG 0982

torsdag 17 januari 2019 - 21:34

6:e föräldraåret

Det är svårt att inte bli känslomässig när det närmar sig barnens födelsedagar. Eller vad säger ni föräldrar? Man minns exakt vad man åt, vad man såg på tv, vad man gjorde. Undrar om det kommer att sitta fastetsat i minnet för alltid?

Medan min bloggkollega Sara botaniserar i föräldralådan så blir min förstfödde, Leon, hela 6 år imorogn. Det betyder att han till hösten blir ett förskolebarn och påbörjar den där långa resan i skolvärlden. Otroligt att det har gått sex år sedan vi blev föräldrar för första gången och att vi idag har en sån fin, snäll och omtänksam son. Han är dessutom smart, språkbegåvad och med ett otroligt sinne för problemlösning. Vi imponeras varje dag av alla hans fina sidor.

 

IMG 0779

 

Så... Då för 6 år sedan, det började redan på tisdag (16.1.13) när vi hade tid till mödrapolikliniken i Vasa och det skulle bestämmas när den här pojken skulle ut. På grund av hans axelbredd var det inte ens tal om igångsättning så det vi fick var en tid till kejsarsnitt en vecka senare när vi nådde vecka 37+6.

 

Det blev inte riktigt som tänkt när jag bara en dag senare drabbades av havandeskapsförgiftning och blev inlagd på BB för att övervakas. På fredag morgon den 18 januari 2013 kom han med akut kejsarsnitt. Kvällen före började jag se stjärnor (ännu ett tecken på havandeskapsförgiftning) och då vågade läkarna inte lämna kvar honom i magen när det stundade helg.

 

Att det blev lite akut och Daniel inte hann längre än till Oravais innan de sprang iväg med mig genom korridorerna är inte längre jätteviktigt. Att bedövningen inte fungerade och jag blev nersövd och därför missade hela showen är heller inte superviktigt längre. Allt det var en gång något jag ältade ganska mycket. Men 1 år senare blev jag gravid igen och då kom Milea och ställde min uppfattning om kejsarsnitt till rätta.

 

IMG 0780IMG 0781

 

Det här är de fyra detaljer som för evigt kommer att göra mig gråtfärdig dagarna före 18 januari.

Åt: Moussaka

Tittade på: Sveriges mästerkock och Renés brygga

Gjorde: satte tulpaner att dra i vatten

Vädret: Ungefär som i år. Vinterväder och minusgrader.

torsdag 17 januari 2019 - 08:50

Wait what?

Minns du DET HÄR inlägget som jag publicerade för ett par veckor sedan? Det handlade om mina nya och lite mer speciella grönväxter.

IMG 0713IMG 0714

 

Well, enligt växtlistorna där jag köpte den är det en Gullranka, Epipremnum pinnatum 'marble planet'. Och det är det också. Men tydligen är dess namn också Monstera karstenianum. Men då är det namnet är inte riktigt godkänt så därför går den också under namnet Monstera sp. Peru.

 

För att twista till det ännu mera... Samma växt är heter OCKSÅ Philodendron opacum. En växt med fyra namn. De som kan sina växtnamn vet att Gullranka, Monstera och Philodendron är tre helt olika växter som hör till tre helt olika växtfamiljer.

 

Nej mitt huvud får inte riktigt ihop det här. Växtsättet tyder ändå mest på en gullranka, så det får vara det för mig tills motsatsen bevisas på något sätt. Kanske det här är en bra huvudbry att ta med mig till tandläkaren nu snart?

tisdag 15 januari 2019 - 11:44

Det började med ett frö

Hur kommer det sig egentligen att jag har mitt intresse för odling? Den frågan har jag fått många gånger och den är alltid lika svår att besvara. Men jag har min teori.

När jag var liten hade mina farföräldrar ett jättestort grönsaksland bakom huset. Vi pratar 300 kvm med alla tänkbara grödor bara för eget hushåll. Min fammo har varit hushållslärare i högstadiet och min faffa kunde mycket om jordbruk och natur. Grönsakslandet var välskött och frodigt tack vare  faffas pedantiska ogräsrensning, tålamod och kunskap.

 

IMG 0644Min första egna köksträdgård. Väldigt litet och enkelt.

 

SN faffa

IMG 0642Det är så här jag minns min faffa. Med baskern på snedd och med ett verktyg eller kameran i handen. På nedre bilden kärlekstallen som finns vid huset de byggde.

 

Det här grönsakslandet tror jag att är ett viktigt frö som har växt till det intresse jag har idag. Jag och mina bröder har fritt fått äta direkt ur landet och har dessutom serverats hemlagad husmanskost med de samma grönsakerna. Att fammo är lärare är också av betydelse. Det blev en vana för oss att kunna identifiera grönsakerna, dofterna och vilket kött som serverades till. Vi visste vilka ärter som skulle spritas och vilka ärter som var de vi kunde äta hela skidan av.

Problemet med att ha blivit bortskämd med råkost på det här sättet är att det tog ganska länge för mig innan jag lärde mig att tycka om varma grönsaker. Rova, Kålrot, Kålrabbi, Ärter, Morötter. Allt det där har jag alltid tyckt bättre om som de är och inte tillagade. När jag studerade till trädgårdsmästare frågade läraren i frilandsodling vad man använder kålrabbi till. Då visste jag inget annat än att den är jättegod att äta som råkost. Nu vet jag att den är supergod att använda i soppor eller ugnsbaka.

Ja ni vet hur det är med den kunskap man får så länge man är barn. Den finns kvar. Nu gäller det bara för mig att få mina barn lika intresserade och föra vidare vikten av att kunna odla egen mat.

söndag 13 januari 2019 - 22:20

2018 -SEPTEMBER, OKTOBER

Nu är det dags att avsluta den här årsresumén från 2018. För mig har det varit roligt att titta tillbaka, och kanske du också har fått en boost så här inför det nya odlingsåret? Nu kör vi höstmånaderna.

SEPTEMBER

 

sept1

Vi börjar med lite bröllopsbinderier från när jag fick binda två helt olika buketter samma helg. OBS, inlägget inkluderar en slags vlogg.

 

sept 2sept 3

En ledig morgon gick jag ut och njöt av morgonsolen i köksträdgården. Sedan grannen flyttade "hem" och röjde ordentligt kommer solens första strålar rakt in på vår gård. Både morgonsol och kvällssol, hur fantastiskt är inte det! En annan dag gjorde jag en feel good-film från trädgården.

Mera vloggar! När det är dags att börja tänka på tulpanlökar söker jag mig till min kompis Sandras trädgårdsbutik Garden Flora i Bennäs. Egentligen skulle jag väl hämta min man från tåget, men det är liksom på vägen.

 

sept 4Hösten 2018 kanske vi kan minnas som det där extrema äppelåret. Träden dignade med frukt och om de inte knäcktes av tyngden, så hann frukten ruttna bort. Jag tipsade om att torka äpplen.

 

sept 5sept 6

Sommarblommorna gav allt! och för att fler ska lyckas skrev jag ner ett par tips.

 

sept 7Inte bara äppelträden gav frukt. Vårt ena päronträd gav oss en mängd fina små päron som smakade precis som de man köper i butiken, bara en modell mindre.

 

sept 8sept 9sept10sept 11

Jag verkar överlag ha fotat väldigt mycket samtidigt som jag njutit av allt det gröna i september, till och med den dagen när den första frosten kom.

 

sept 12

Men före frosten hann jag förstås skörda allt som skördas skulle! Har du sett en sån baddare till rödbeta jag fick plocka upp, så går det när man ger sina grönsaker guldvatten.

 

sept 13sept 14

Att odla vitlök har blivit en sån självklart för mig. Det är enkelt och också väldigt praktiskt att den ska sättas i jorden under den årstiden när det inte är jättemycket annat att göra. Varje år är det lika roligt när sättlökarna anländer. Att sätta ner dem sedan är en upplevelse i sig.

 

okt1okt2

i OKTOBER hade jag bara det sista trädgårdsfixet att göra innan min vinterpaus inleddes och jag övergick till att blogga om grönväxter och lite annat.

 

Här kan du läsa hela serien om mitt trädgårdsår 2018

Januari, februari, mars och april

Maj

Juni

Juli

Augusti

September och oktober (det här inlägget)

...och under taggen årsresumé

fredag 11 januari 2019 - 19:44

2018 -AUGUSTI

AUGUSTI

Jag märker direkt att trädgårdsenergin börjar ta slut den här månaden. Vi återgår till vardagen med dagis på dagarna och arbiskurser på kvällarna. Men ett par inlägg om trädgården fick jag till, och ett välläst inlägg om min diabeteshistoria.

 

vitlok

Vi fick en ganska stor skörd vitlök fastän vi var lite osäkra där i början av året. Den skörden är vi väldigt glada åt att ha och fortfarande dagligen kunna använda oss av i matlagningen. Egna vitlöksklyftor är otroligt goda att ugnsbaka.

 

resizedimage800600 JPEG bild 51B712CEC841 42C0D3680 DC6D 4691 8B8D 54ABCC3CFC30aubergineblommaJPEG bild AACAD5043EE6 3 1

Grönkålsskörden blev också ordentlig och jag har så otroligt mycket grönkål kvar att vi borde äta grönkålssoppa varje vecka för att hinna använda upp den innan frysen ska fyllas på igen. 

På receptfronten blev det både moussaka av den penisliknande grönsaken, aubergine och zucchinilasagne då när mänskligheten behövde rädda squashen. Ja för att inte tala om gurksalladen på squash!

 

SN carro sandra

När vi ändå pratar om mat så åt vi på sevendays och foodly tillsammans på Faros i Vasa och jag förälskade mig i deras carpaccio.

 

gurkabonor

En dag köpte jag en rund gurka på torget. Den var god och nu vill jag odla egna i år! Det blir förstås bönor i år också. Förra året hade jag bönorna i växthuset och skördade länge.

 

0356DC6C BDE4 4BAB B0ED A336FBB5EECC754E89E8 71A5 4B44 A58C 8D470D267CF1JPEG bild FB986A79B97A 1 1

Jag kände mig som lyckligast efter ett par timmar i köksträdgården, och bloggade ibland live direkt från allt det gröna. Ja ibland till och med VLOGGADE jag!

 

JPEG bild C16305081261 6 1

En liten igelkott kom på besök och blev bjuden på blötlagd kattmat i hallonsnåret.

 

JPEG bild BC47AB89B1BF 6 1

Tack vare den varma sommaren hade både spenat och dill gått i blom och satt frön. Nu finns det en chans att vi får så ganska mycket dill i år.

 

SN planteringar 2

Avslutningsvis visade jag vad jag egentligen gör på mitt jobb.

torsdag 10 januari 2019 - 21:50

Värdefullt paket i postlådan

IMG 0482

 

Ni vet den där känslan när man öppnar postlådan och hittar ett paket. Det händer inte alla dagar så lyckan är total. Jag visste vad paketet innehöll, men blev förvånad över att det redan landat i postlådan efter bara 3-4 dagar på väg från Irland.

Jag brukar nöja mig med att beställa frön från de inhemska eller nordiska fröfirmorna, liksom bara för att chansen är större att det är frön som funkar i vårt klimat. I år kände jag mig modig och anlitade seedaholic i Irland.

 

IMG 0483IMG 0485

 

Jag ååh:ade och wow:ade om vartannat när jag plockade i påsarna, visade ivrigt åt familjen som försökte äta kvällssmörgåsar. Vilken iver att börja så som infann sig! Rosa rädisor, broccoli, lila grönkål, gulbeta, rotselleri, rova, mangold i regnbågens alla färger och sommarblommor som kunde täcka en hel hektar. Det och mycket mer kommer finnas i vår trädgård i år.

Om det över huvudtaget ska kunna rymmas får jag se till att ta tillvara de områden jag har kvar att bygga ut på. Bara vi får en normal vår med lite svalare väder så kanske jag orkar med mer fysiskt arbete, det vill säga mocka stallmaterial och kärra jord. 

Först och främst behöver jag en plan. En såkalender kan jag skippa eftersom de flesta frön är sådana som går att så direkt på friland (min energispar-plan är att Sandra på Garden flora ska få driva upp plantor åt mig av sånt som ska sås i förväg. Ta det som ett tips om du som jag inte har utrymmet att driva upp inomhus). Men en plan över vad som ska sås var behöver jag definitivt fila lite på.

 

IMG 0484

Bland de många sommarblommorna finns den här ljuvliga vallmon. Jag siktar på en blomstrande trädgård i år!