torsdag 13 december 2018 - 09:38

Mitt bästa lucia-minne

Luciadagen är för mig enbart fyllt av ljus, glädje och minnen. Massor av minnen från luciamorgonen i lågstadiet, alla de gånger jag och mina kusiner lussat i samband med mommos födelsedagskalas, högstadiets lucia, gymansiets lucia och den gången jag själv deltog i stadens luciafest.

Men det minne som ger mig allra mest glada tankar samtidigt som det är känslosamt och lite obehagligt är luciadagen 2013. Ett par veckor före var det mycket nära att vi skulle mista min moffa i ett hjärtstillestånd. Tack vare att min mommo påbörjade HLR har vi idag en glad och pigg moffa utan större men. Det är med stor tacksamhet jag minns tillbaka till dagen och den lite galna idén att ta med hela släkten till vasa och lussa för moffa på centralsjukhuset.

Mer uppskattat kunde det inte ha blivit.

SN Lucia

SN lucia 13

onsdag 12 december 2018 - 02:40

Hur känns bioresonans?

Nu ligger jag här igen mitt i natten, vaken, efter att ha sovit på soffan hela kvällen. Jag var trött och visste att jag skulle somna där. För trött för att borsta tänderna och gå till sängs.

 
Det har varit en lång dag. Vi började med glöggmorgon/julfest på ena barnets dagis (igårkväll dansade vi ringlekar på andra barnets dagisgård) och mammahjärtat värkte av stolthet över musbarnet som sjöng med så gott han kunde i alla åtta verser av mössens jul. På både finska och svenska.

 

D0596754 7EEA 447A B2C2 2B071220D2CF


Nästan direkt efter sista pepparkakan körde jag till kaitsor för min tredje homeopat-behandling vid Marias hälsonycklar. Jag märker skillnad på mitt humör efter varje behandling, inte bara för att Maria är en behaglig person att ha att göra med, utan verkligen tack vare behandlingen. Under ett moment när mitt ärr från kejsarsnitten behandlas rullar Maria på det med en liten cylinderformad rulle. Ibland känner jag av något ibland inte. Idag kändes det som om ett område från revbenen och ner till vänstra knäet rullades trots att det bara handlade om 10 cm. Jag fascineras över det magiska (det är alltså inte magi, men det känns så ibland) i den här behandlingsmetoden och är glad att jag bestämde mig för att ge mig själv det här.

 
I samma hus i kaitsor finns förresten ett mysigt litet veganskt och ekologiskt lunchcafé. När jag nu råkade vara där precis vid lunchtiden och det serverades fyllda tomater och skogssvampsås passade jag på att mätta min mage. Och åh så gott det var! Vilka smaker! Helt annat än de man själv tråcklar på med där hemma! Sök dig till café Ajna i Kaitsor, Vörå.

 
Sedan gjorde jag ett stort misstag senare på kvällen, som var det som gjorde mig mest trött. Jag försökte styra upp julkortstillverkning med barnen. I vardagsrummet! Mycket osmart av mig! Nåväl, det blir kanske några julkort åt de närmaste innan julafton. Den som inte ger upp får se.

 
Nu efter den här natt-bloggen kanske jag kan hitta sömnen igen... trots de där fem sönntimmarna på soffan.

måndag 10 december 2018 - 16:00

Linns back to basics

Jag ska passa på att härma Junglinn lite och köra intervju med mig själv. Mycket eftersom jag börjar vara lite söndagssömning... men också för att imorgon måndag när jag tänker mig att jag ska publicera det här, så jobbar jag på dagen och på kvällen är det dagis-julfest.

 

Hej, vilket är ditt fullständiga namn?

Sandra Terese Emilie Neuman. Det är inga släktnamn alls utan bara de namn som mina föräldrar tyckte lät fina tillsammans. Vi tänkte likadant när vi döpte våra barn, att de skulle låta fina tillsammans, men vi grävde faktiskt lite i släktboken för att hitta inspiration. Tar man första bokstaven ur alla mina namn blir det STEN. Det är vad jag brukar få heta för mina bröder. Sten.

 

Hur gammal är du?

31. Och hur det gick till vet jag inte alls. Men jag håller med Linn på den punkten, att det är en ganska skön ålder att befinna sig i. Man är ordentligt vuxen, men ändå kan man känna sig ung. Värsta ålderskrisen får jag när jag har praktikanter som precis fått körkort eller när niorna kommer på prao och jag kan konstatera att det är femton år sedan jag gick i nian.

 

Bor du ensam eller med någon annan?

Förutom jag, min man och våra barn Leon och Milea bor det en mängd kreatur i vårt hus. Vi har fyra katter, fyra hönor, en tupp och vem vet hur många spindlar!

 

 

IMG 9383Enligt Leon 5 år är jag både kort och skriker mycket.

 

Hur lång är du?

169 eller 170, det verkar bero på tillfället det där hur lång jag är. Hela min barndom har jag varit längst av alla flickor på min årskurs, tills jag plötsligt slutade växa i sexan. Numera är jag inte alls särskilt lång, och faktiskt bland de kortare bland mina släktingar.

 

Vad spenderar du mest pengar på?

Mat och grönväxter skulle jag tro. Allra mest det första förstås. Vad jag iallafall inte sätter några slantar på är mina egna kläder. Bara när jag verkligen är i behov av nya plagg sätter jag ett par timmar på det.

 

Hur många syskon har du?

Två yngre bröder, Filip och Jonatan. De är några av de jag helst spenderar tid med när jag får välja fritt och vi har alltid roligt tillsammans.

 

Favoritfärg?

Jag kan inte säga annat än grönt! Om det då beror på att det är växternas färg eller om jag bara annars dras till den färgen. Jag skulle bra kunna tänka mig att ha alla rum i grönt, men någonstans måste en ju hejda sig för att inte verka alltför galen (därför är bara hela vindsvåningen och köket grönt).

 

Vad gör du varje dag?

Dricker kaffe, kramar barnen och berättar hur mycket jag älskar dem. Jag skulle också kunna svara att jag ligger på soffan. Min kropp kräver "gubbvilor" nu som då. När jag kommer hem efter en arbetsdag måste jag lägga mig ner en stund. På kvällen måste jag igen ligga ner för att ladda om kroppen. Egentligen borde jag kanske skaffa mig det där gym-kortet för att stärka min kropp lite...

 

Vilken är din favoritmat?

Svår!! Får man säga julmat och midsommarmat? Jag älskar bufféer där det går att välja bort pastan, potatisen och brödet och bara ta det där allra godaste. Men så älskar jag också soppor av olika slag. Speciellt de där riktigt matiga laxsopporna med mycket grädde i.

 

Vem litar du på?

Jag förlitar mig på alla runtom mig. Det är nödvändigt för att inte behöva gå runt och oroa sig i onödan. Jag litar på att var och en sköter sitt. Men måste jag välja en människa så litar jag allra mest på mamma, förstås. Är det inte mamma som alltid vet allt?

 

Vad har du alltid i kylen?

Majonnäs och ketchup. Det är enda sättet att få min son att äta maten vi serverar om han får sätta majonnäs och ketchup på. Kinkigare barn får man väl leta efter!

 

Är du en morgon- eller kvällsmänniska?

Alltså, inget av det passar in på mig. Jag är kvällstrött och somnar på soffan men kan också ligga vaken hur länge som helst... så kan jag sova hur länge som helst på morgonen, men om jag bara kommer mig upp ur sängen så kan jag fast ta ett möte med banken direkt!

 

Varför bloggar just du?

Det fanns en tid (högstadiet) när jag varje kväll satt vid mitt blå skrivbord och skrev brev. Sedan kom lunarstorm (2001) med sin dagboksfunktion och extrem communityn efter det (2004)... därifrån har det bara rullat på. Jag tycker helt enkelt om att skriva, och att skriva för andra är lite roligare än att bara skriva för sig själv tycker jag. (Det var jag som var Yona!)

Taggar:

Kategorier:

°Småprat

Skriv en kommentar 3

måndag 10 december 2018 - 10:00

Mer amaryllis, men nu en som inte vill

IMG 8823IMG 9314IMG 9315IMG 9316

 

Det tog en lång tid från det att jag satte min amaryllisknöl att börja vakna upp ur sin vila till dess att någon knopp började synas. Jag trodde att den var på gång, fick nya fina rötter och så, men ingen knopp syntes till. Vi har inget mörkt diskbänksskåp (klassikern) att lägga amaryllisen i för mörker och värme så då fick jag sätta pappersstrut över löken och ställa in hela glasburken i badrummet med golvvärme.

Sedan tog det faktiskt inte länge innan det började titta upp en liten knopp ur löken. Men någon blomma ur den här löken behöver jag kanske inte räkna med till jul. Då är det tur att det finns snitt-amaryllis och mer långt hunna amaryllisar.

Att leka med blommor på det här sättet är lite roligt tycker jag. Det blir så mycket mer spännande att göra något mer än bara sätta löken i en vanlig kruka. Det finns utrymmet att ta ut svängarna i en stor glasburk oavsett om det är en enda amarayllislök eller flera små hyacinter eller varför inte en häftig kaktusplantering. Tänk utanför boxen och livet blir lite roligare.

 

Här kan du läsa om att julpynta med hängande snitt-amaryllis

söndag 9 december 2018 - 21:25

Makeover-söndag i vardagsrummet

En söndag utan något program alls kan snabbt spåra ur och bli till värsta ommöbleringen av vardagsrummet. Jag har alltid tyckt om att möblera om och förnya/förbättra med det som finns till hands.

Den här gången tog vi ut svängarna ordentligt och placerade soffan fristående mitt i vardagsrummet, hängde upp tv:n på väggen, slog ut baksidan av tv-skåpet för att gömma undan datorn och hårddiskar, lät våra skåp och andra lösa föremål cirkulera runt för att hitta balansen. En riktigt total makeover!

IMG 9380SN vardagsrum 1 1Bryter säkert mot alla regler när tv:n står på under fotograferingen... men hade ett barn i soffan som inte ville släppa blicken från ostasiens gröna öar.

 

IMG 9378IMG 9370SN vardagsrum 2IMG 9379Nelson valde direkt den svarta stolen till sin tron. De har alla fyra katterna haft sina givna platser tidigare och nu tvingas de hitta nya.

 

IMG 9373Här ska jag sitta och bestämma över tangentbordet till tv-datorn. Och blogga.

 

IMG 9375IMG 9376Släktträdet är inte längre i ordning men det gör inget så länge alla foton syns, och så gör de svartvita sig så fint mot himmeli-installationen!


Och vet ni vad jag blev mest nöjd över, att det gamla syltsockret ur skafferiet kom till nytta!
Lampan ”fado” (den grå) från Ikea var inte lika snygg i verkligheten som jag inbillat mig så efter att ha stått i skamvrån några år fick den också en makeover. Den påminner lite om en mån-lampa jag spanade in på en instagramreklam för länge sedan. Så egentligen kan man kanske kalla det här ett Ikea-hack eller DIY.

 

IMG 9342
Hur jag gjorde?

Kleta in hela glasgloben med vanligt hobby-lim och strö rikligt med socker (eller salt) på limmet. Jag tryckte lätt på sockerlagret så att det skulle bli riktigt tjockt. Det kan hända att jag spraymålar den vit ännu om jag bestämmer att den lyser för gult som den är nu. Men det får tiden avgöra.

 

lördag 8 december 2018 - 23:45

En superstjärna i mitt hem!

IMG 9313

 

Barnens ögon blev stjärnor när de såg bilden på en pärlad Mario med en stjärna i handen -i toppen av en julgran. Julen, det är ju barnens högtid, därför har jag ägnat lördagkvällen åt att pärla en kopia av super-Mario i vardagsrumssoffan till en dålig julfilm. och ärligt talat, vem vill inte ha en sån superstjärna i toppen av sin julgran?

lördag 8 december 2018 - 19:17

Amaryllistipset!

År efter år är det förutom den traditionella hyacinten en till blomma som jag älskar att ta in i mitt julhem. Amaryllis.

Men att ha amaryllis i en vas är inte alla gånger så enkelt. De har lång stjälk och stora tunga blommor som gör att hela ekipaget alltför enkelt vinkas ut på bordet. Speciellt åren med småbarn kändes det som att amaryllis på bordet är lika smart som att elda vid gardinen. Istället började jag hänga upp snitt-amaryllis i gardinstången.

 

Amaryllis 1 1Amaryllis 2

 

Det här är ett riktigt enkelt DIY för dig som vill skapa julstämning på en sekund och varken orkar sätta dig ner och pyssla, eller grisa ner bordet med granris, mylla och en plantering. Snitt-amaryllis har blivit så omtyckt att de finns i mer eller mindre alla blomaffärer vid jul. Urvalet på färgerna kan variera, men röd, rödstrimmig och vit är de vanlilgaste. Vi har också haft en supersnygg i champagne.

Om man bara sätter ett band runt stjälken kan det finnas en risk för att den småningom rasar. Lösningen på det problemet är att antingen trä en järntråd genom stjälken och skapa en ögla att hänga upp den i eller göra ett stopp av något slag för att förhindra att upphängningen viker sig.

Ett bonustips är att tillsätta eukalyptuskvistar eller annat som inte behöver vatten för att hållas fint. Och på tal om det där med vatten... Det är så att amaryllisstjälken är ihålig och på det viset går att fylla med vatten. Den blir liksom sin egen vas!

Vilka blommor brukar du föredra att ha i hemmet till jul?

torsdag 6 december 2018 - 22:30

6.12-snapshots

Det är mycket skönt med en riktigt ledig dag så här i jultider. Visst är jag alltid ledig på torsdagar, men det innebär ändå dagislämning och -hämtning, och att Daniel kommer hem till kvällsmaten.


Självständighetsdagen gav oss en extra ledig dag att ladda och umgås (och förstås hinna med det dagliga tjafset om mat). Här följer ett par snaps från Neumans version av att fira självständighetsdag.

 

6.12 1IMG 9234Gambäfrassin Winston har hållit sig inomhus och myst ungefär hela dagen

 

Jag har tagit skott från både gullrankor och fetbladsväxter för att få mycket mera grönt i hemmet i framtiden, jag beräknar att de kanske har fina rötter för plantering sedan när det är dags att börja plantera om de växter som behöver omplantering i februari. Egentligen behöver vi kanske inte mer växter, men jag älskar att ha det grönt och levande i hemmet och skulle framför allt vilja ha mer grönt på andra våningen. Gullrankan går bra att stå där det är lite mörkare, så därför tror jag den skulle passa speciellt bra i vårt sovrum som är litet och mörkt.

 

 

6.12 2IMG 9239Reflexvästarna är nyinköpta från polkuped.fi, och ögonen på mössorna är specialdesignade av yours truly.

 

När nu solen bjuder till en ledig dag samtidigt som det faktiskt finns en relativt stor mängd snö på marken OCH det inte är svinkallt... ja då måste vi nästan gå ut. Barnen ville för ovanlighetens skull ut också så valet var inte svårt. Hönsen vågade sig också ut efter att ha kurat ihop sig i huset hur länge som helst. Till skillnad från Carolines höns så tycker inte mina alls om snö. Frusen vinterportlak blev inte heller någon hit!

Det kom önskemål om att plocka fram skidorna. Sagt och gjort skidade båda barnen nerför hela källbacken och upp igen till vårt hus. 

 

6.12 3IMG 9236

Därefter har vi hunnit med födelsedagskaffe för Finland 101 år med Afrikas stjärna som underhållning. Legolek. Julfilm. Slagsmål. Pysselstund. och förstås lite handskakning från slottet.

Framför allt hann jag sova klockan runt senaste natt och känner mig ordentligt utvilad inför en fredag med begravningsbinderier, buketter och planteringar.

 


 

Tidigare år har vi bland annat bakat pepparkakor och slaktat på självständighetsdagen:

Finland 100 år! Tuppslakt och chokladmousserecept

Ett år fick vi självständighetskycklingar!

Den gången jag fick gå på bal, och baka pepparkakor!

onsdag 5 december 2018 - 09:30

Hald käftan no dansar vi!

Musikalen Gambämark är magisk! Den är så i detaljen noggrant planerad och välsvarvad att jag kom på mig själv att likställa den med vilken svensk produktion som helst. Jag kan utan att överdriva säga att det är det bästa jag sett på år och dagar och jag förstår verkligen varför det är så många som ser pjäsen fler gånger.

 

436B520D 262F 4F48 92A8 1970B97FBECF


Väglaget på riksåttan på måndagkväll var däremot usligt och trafiken var trögflytande. Så när vi anlände till Ritz sjöngs det redan på den andra sången. Vi hade våra platser precis mitt i salongen så därför blev vi placerade på läktaren till en början och först vid andra akten fick vi inta våra väl utvalda stolar.  Att få uppleva pjäsen från två perspektiv var ändå rätt Nice!

 

3AA8E511 3832 49E5 809A C18FD4A5B4F9

Bya-originalet Mäskis-Gunnar är min nya idol och jag avundas hans moves! Vem ville egentligen stå stilla till tonerna av ”hald käftan (no dansar vi)”? 


Skådespelarna är fantastiska på många sätt. Minspel, dans, repliker, sång och timing. Vi har lyssnat på sångerna från gambämark redan innan vi såg pjäsen, men trots det hade jag inte snajat handlingen och jag tyckte nästan att upplevelsen blev lite bättre med bekant musik. Men att välja en favorit är omöjligt (men får jag välja flera tar jag ”junttun”, ”bäriking”, ”mäskis-Gunnar” och ”hald käftan (no dansar vi”... och alla andra!)

 

1B0C21CD CB66 4234 905C D9599FABED00

 

Tyvärr är alla biljetter slutsålda till de återstående 20 föreställningarna (över 40 spelade!) annars hade jag definitivt övervägt en andra gång.

tisdag 4 december 2018 - 23:00

En överlevnadsmanöver

8ECB3C20 6191 4E56 8612 6E986F41B6E6

 

Ibland, till exempel om man försöker sig på att sy julklappar när man egentligen inte har tålamodet som krävs, och hämtar hem sura barn från dagis kan det vara läge att tänja på gränserna. Visst kan man äta popcorn, dricka kaffe/saft och titta på film en helt vanlig tisdag också.