fredag 20 april 2018 - 10:00

På två dagar blott

2 dagar

Jag älskar jämförelsebilder och speciellt på våren när det verkligen syns skillnad. Här är köksträdgården på tisdag och på torsdag. Alltså bara två dagar emellan och ändå är skillnaden så här enorm! Igårkväll gick jag runt och fantiserade hur jag ska göra för att få mer odlingsyta och hur mycket hallonbuskar jag ska sätta där hönsgården står nu. Här i nedre kanten där jordgubbslådorna står ska jag istället sätta tre odlingslådor á 1x3 meter (håll tummarna för att mina ögonmått stämmer och att de ryms).

torsdag 19 april 2018 - 12:00

Godmorgon

För någon kväll sedan hängde jag fiberväv innanför dörren till växthustunneln. Dörren är gles och ovanför är plasten inte ens riktigt fäst i ramen, så det är ett riktigt draghål. Om det inte bara är så att det har varit riktigt varmt i natt, så har det funkar över förväntan! +10 grader visade termometern imorse när jag tittade till läget vid 9-tiden. Det borde ge en bra skjuts framåt för det som gror här inne.

JPEG bild 1FFB8E13763E 1

torsdag 19 april 2018 - 10:30

Du kan också: Ärter

Ibland känns det som att jag bara kör på i racerfart och inte riktigt tar fasta vid att det kan vara flera av er som läser som inte har en aning om vad jag gör eller hur man gör. Men ingen fara! Att odla är nästan det enklaste som finns... det svåra är kanske att veta vad man ska odla.

Ärtväxter är kanske det allra enklaste. Det finns lite olika sorters ärter, men de är alla såna så att de nästan gror bara de får en vattendroppe på sig och har jord att skicka ner rötterna i. Sockerärter är en klassiker som tål att odlas igen och igen, det är den du äter med baljan och allt. Min favoritsort är 'bamby' som ger stora fina skidor under en lång period.

BeFunky Collage'bamby' till vänster och en brytsockerärt till höger

Sedan finns det spritärter som är de man öppnar upp för att nå in till de runda (då spritar man dem), fina ärtorna. Baljan kan vara god att tugga på en stund, men den är seg så jag brukar bara njuta av smaken och sedan spotta ut det oätbara. Märgärter hör också till kategorin spritärter, men de är lite sötare. Jag har ingen särskild sort jag favoriserar men i år har jag 'Waverex' och Douce Provence' som båda är lågväxta spritärtsorter. 

Den tredje typen av ärt är brytsockerärten som jag själv upptäckte bara för något år sedan. Baljorna sväller upp med stora ärter inuti, likadant som spritärter, men istället för det sega skalet har brytsockerärterna en krispig god balja som man lätt tuggar i sig. Tidigare år har jag hadd 'Sugar lord' som återfinns i min köksträdgård också i år.

 

Nu har du valt vilken sorts ärt du vill odla, då kan det vara bra att veta lite annat praktiskt också.

- Sockerärter och spritärter går att så redan när jorden tinar upp medan märgärter och brytsockerärter ska sås först när jorden blir lite varmare (runt +10°C)

- Har du ärter som blir höga behöver du ge dem stöd i form av pinnar eller något galler.

- Ärtväxter binder kväve till jorden, så därför är den bra att odla året efter mer näringskrävande växter (som kål eller liknande)

- Ha som regel att du sår frön dubbelt djupare än fröets/ärtens storlek

 

Vilken grönsak vill ni läsa om som nästa?

onsdag 18 april 2018 - 09:00

Snöstatus

JPEG bild 2C103D72720C 3JPEG bild 60AEF7D322C1 1JPEG bild 60AEF7D322C1 4

Hur snabbt går det inte nu?! Och inte är det särskilt vått i köksträdgården heller trots att berget är ganska ytligt och flödvattnet har svårt att komma sig bort. Men en kunnig trädgårdsmästare sa att om det är varmt på dagarna och kallt på nätterna så funkar det bättre med smältningen. Och det ska vi bara vara tacksamma för :)

tisdag 17 april 2018 - 21:41

(Grön)sakletarens fynd

I en av odlingslådorna i köksträdgården stack det ikväll upp ett par gröna grejer. Visste ni att man kan lagra purjolök i jorden också här i våra trakter? Det är bara lite svårt när man i kallaste januari skulle vilja använda den i en kycklingsås och det förutom tjälen också finns ett par meter snö ovanpå. Istället går det bra att skörda purjon och sätta den i jordfyllda hinkar i jordkällare/källare/svalskåp/växthus eller annat motsvarande förvaringsutrymme. Åtminstone alla alternativ förutom kallt växthus borde hållas frostfria så att det går att använda av purjon när som helst.

Nu hade jag inte medvetet lagrat purjon i jorden ute i det fria... om jag minns rätt var det såna pyttepurjon det handlade om att jag inte ens brydde mig om att ta in dem. Eller om jag faktiskt experimenterade så hejvilt att jag lät dem stå kvar. Jag minns faktiskt inte, men där fanns de nu iallafall, fullt användbara små minipurjon.

 

JPEG bild 60AEF7D322C1 3

JPEG bild 2C103D72720C 4

 

Tillsammans med purjon odlade jag palsternacka. Att odla de två tillsammans inser jag i efterhand att är riktigt dumt gjort. Palsternackan får sån stor och yvig blast att purjolöken inte har en chans att växa sig stor. Gjort är gjort och att jag upptäckte mitt misstag är faktiskt en vinst i sig. Hur som helst går palsternacka lätt av när man skördar, så också i höstas. Det går utmärkt att ta upp dem med grep om blasten går av -det vill säga om man minns att göra det ja. Tydligen lämnade två stackare kvar i jorden, och de har nu börjat skicka ut ny blast för att påbörja sitt andra år. Tyvärr kan jag inte låta dem stå kvar eftersom jag tänkt gräva om den här lådan för att höja upp. Palsternackan blommar på sitt andra år så det hade varit roligt att få ett sånt inslag i köksträdgården. Om jag då inte får för mig att flytta dem så får jag helt enkelt "glömma" några i jorden ett annat år.

 

JPEG bild 60AEF7D322C1 6

 

Följdfråga. Blir det tråkigt med min dokumentation om hur våren framskrider i köksträdgården? Vill du hellre läsa om något annat? Vad?

måndag 16 april 2018 - 15:30

Ett par plus

Jamen äntligen hörni! Äntligen slog universum till med en riktigt strålande vårdag, och det på en ledig söndag dessutom. Vi behöver inte ens fundera vad universum gjort för gälit för att vi ska få en sån fantastisk dag... Efter en så seglivad vintertid är vi värda så många fler soldagar än bara den här dagen!

Kanske inte så otippat har vi tillbringade största delen av dagen utomhus. Vi fick städat undan sparkstöttingar, klippt bort humlerester från terrassens spaljéer, fixat cyklar, sått och planterat. Barnen underhöll sig själva förvånansvärt mycket med skräpplockning, cykling och rollekar. Inte precis sånt som vi varit bortskämda med här.

 

I växthuset har vi haft tropisk värme och jag fick ha dörren att stå öppen hela dagen. Det är så roligt att gå och kika i lådorna för att se hur det har växt och vad nytt som har kommit upp. Det syns skillnad nästan varje dag. I pallkragarna har det som jag sådde i februari också grott, hur fantastiskt är inte det! 

DD698F6C E1A6 457A A271 D7DBFCC193015114A910 A6E7 4B38 ADE6 9C4D6EA8C66C1078DA64 4ADF 46B0 AC89 39BBF513415C

 

Hela kallbänken är sådd. Den är inte så jättekall när lådorna står vid varmaste sydväggen, men det finns ingen tillsatt värme så då är det en kallbänk. Resten av köksträdgården börjar fantastiskt nog också börja se ut för något efter att jag en kväll förra vecka grävde fram odlingslådorna. Jag har haft ett plastlock som jag har flyttat runt lite där det har varit mer fruset för att det ska bli lite varmare och smälta fortare.

C3323F7C 3754 4424 8A61 E3A57D9F1257AC184E75 7DC3 4A1E A5F8 753658F15A60

 

Nu rullar vi bara vidare på våren och vårsysslorna tycker jag!

fredag 13 april 2018 - 19:41

Med en önskan om...

...ATT DU SKA HA EN TREVLIG HELG!

JPEG bild DB3892FDDA89 1

torsdag 12 april 2018 - 09:00

Örtlådan

Vi letar vårtecken överallt. Asfalten är torr och koltrasten har åter tagit ton och drillar i toppen av Källbackans träd. Som grädde på moset har min oregano satt igång sin produktion av de mest fantastiskt gröna och välsmakande små blad! Ett tyst glädjetjut gick genom min kropp efter att ha smakat på ett blad. Gissa hur gott det var!

 

JPEG bild 4DE7D275215A 1

JPEG bild 4DE7D275215A 6

 

Nu har jag både timjan och oregano att använda mig av ur örtlådan. Snart kommer gräslöken också skulle jag tro. Lavendeln ser inte så livsglad ut, men den doftar iallafall gott när man går förbi, och för tillfället är det enough for me.

 

JPEG bild 4DE7D275215A 3

onsdag 11 april 2018 - 22:12

NEJ till gymkort

Det smälter, men det smälter helt enkelt inte tillräckligt fort för oss som redan har väntat 8 månader på våren och ett nytt trädgårdsår. Jag känner mig nästan desperat efter att få peta ner frön, bygga nya jordbäddar och framför allt få äta grönt igen.

Desperata människor är också väldigt effektiva människor.

 

JPEG bild 4DE7D275215A 5JPEG bild 4DE7D275215A 4

Jag lovar att jag inte frös särskilt mycket efter att ha skyfflat fram alla mina odlingslådor. Nu känner jag mig nöjd över kvällens trädgårdspass som bidrar till att jag kan börja odla tidigare och vitlöken kan ta sig upp ur jorden.

Att se odlingslådorna (eller iallafall kanterna av dem) och trampa ner snön lite runtom inger en förhoppning om att det ska bli en sommar ändå. Vi lär vara åtminstone 4 veckor efter i år jämfört med tidigare år, men förhoppningsvis får vi tillbaka de varma veckorna i slutet av sommaren istället. Nästa vecka utlovas det förresten många, många plusgrader, så då blir det översvämning istället!

onsdag 11 april 2018 - 15:00

Så groddar du

JPEG bild DEBDC451F13F 5

Jag har kärat ner mig i grönsaker totalt sedan jag började äta LCHF. Många tror att livsstilen innebär att man mer eller mindre lever på ägg, bacon och grädde. Men så heter det ju inte NoCarbHighFat. Grönsaker innehåller mer eller mindre kolhydrater, överjordiska mer än de underjordiska. Här hemma äter vi alla oftast samma mat med den skillnaden att jag lämnar bort potatisen/pastan/couscousen/bulgur eller vad vi nu har och äter coleslaw, riven kål eller sallat till.

 

Och så älskar jag groddar. Det är enkelt att grodda och ger en egen smak till maten (trots det är näringsinnehållet inte är något att hurra över). Har man ingen groddburk går det bra att grodda i en glasburk och använda en kökshandduk med gummisnodd så att den hålls.

 

 

Så här groddar du:

1. Alfalfafrön är de enklaste att grodda.

2. Sätt dem i blöt över natten

3. Sila bort vattnet och skölj dem en gång

4. Ställ burken så att allt vatten rinner ut och så att inget ljus kommer åt den (har man diskskåp är det utmärkt, jag sätter en kökshandduk under och viker den över burken).

5. Skölj varje morgon och varje kväll i ett par dygn tills groddarna fått en cirka 1-centimeter lång svans.

6. Om man vill kan man ställa burken ljust en tid så får groddarna också gröna blad, annars äter man dem bara som de är vid punkt 5.

 

Man kan grodda frön, linser och bönor.