torsdag 16 augusti 2018 - 21:47

Nu är jag lycklig!!

Om man kan känna sig hög av en dag, så är jag det av den här torsdagen.

Det blev liksom inte bara en stund utomhus, det blev fyra timmar. Fyra timmar som jag spenderade med att gräva ner hallonplantor jag krukade i vårast, rensa ogräs och gräva upp halva rabatten.

 

JPEG bild FB986A79B97A 1Helmi var med också, Helmi som är mamma till Carros Helmi. Bli icke förvirrade nu.

 

JPEG bild FB986A79B97A 6Det blev riktigt fina plantor av rotskotten jag satte i kruka i våras.

 

Det är stjärnflockan (Astrantia major, det är nästan det enda av mina perenner jag minns på latin) som tagit kommandot och spridit ut sig precis överallt och måste begränsas en aning. Ja de har faktiskt brett ut sig så friskt att de fick rabattförbud och flyttade till en egen rabatt i köksträdgården. Tar man bort såna giganter ur rabatten så blir det en aning ojämnt om man säger så, så därför behövde jag placera om lite. Det ena leder till det andra, vet ni.

 

JPEG bild FB986A79B97A 5JPEG bild FB986A79B97A 4Jag hoppas att energin återfinner sig snart igen så att jag kan ro iland det här projektet.

 

Efter de här fyra timmarna hämtade jag barnen från dagis och tog med dem på café. Tidigare i veckan vann jag en fototävling på instagram (Det är Nykarlebyveckan och det ordnas en tävling under hashtagen #nykarlebyfotar, med nya teman och vinnare varje dag) och priset skulle hämtas från caféet vid Kuddnäs. Det är väl klart att man passar på att ta en kaffekopp när det är kaffetid tänkte vi, ja eller barnen tänkte att de skulle ha glass. Avslutningsvis (innan vi testade deras nyrenoverade toaletter) chillade vi i deras hängstolar under björkarna.

 

JPEG bild 4B765077D750 1JPEG bild 4B765077D750 2JPEG bild 77A434957F9C 1

 

[Här är det några timmar som inte var så mycket att bli hög över.

Barnen bråkade om vem som skulle spela först och gnällde över maten.]

 

JPEG bild 77A434957F9C 3JPEG bild 77A434957F9C 4

 

Men så gick jag ut igen.

Stjärnflockorna hade lämnat på backen och behövde få komma ner i jorden innan de blev alltför trötta. "Jag ska bara plantera ner de här" blev till ogräsrensning och krusbärsplockning.

 

JPEG bild 77A434957F9C 6JPEG bild 77A434957F9C 7Jag älskar krusbär! Men vet inte ännu vad jag ska göra med alla de här.

 

I år orkade jag inte stå böjd och plocka krusbären, så jag klippte ner hela busken. Nånää, egentligen var det så att jag ska försöka stamma upp den, så det kändes onödigt att plocka bären och sedan klippa ner grenarna när jag kunde göra tvärtom.

Nu återstår bara att packa inför morgondagens roadtrip till Vasa och Sevendays sommarfest. Jag ska övernatta i stan istället för att köra hem i mörkret när jag är trött. Men ni ser, jag har verkligen haft en dag att minnas.

torsdag 16 augusti 2018 - 10:53

Live från köksträdgården

4899BCDE 1216 4492 B502 73AE9DD7C0AF754E89E8 71A5 4B44 A58C 8D470D267CF10356DC6C BDE4 4BAB B0ED A336FBB5EECC

 

Fick feelis och tog med mig mina ladies ut i köksträdgården. De rensar bort maskar, jag rensar bort ogräset.

onsdag 15 augusti 2018 - 13:58

Jag gjorde gurksallad!!

Som jag redan sa i squash-inlägget skulle jag börja göra verklighet av planerna på gurksallad och inlagd gurka. Det gjorde jag också. Att stå och hacka gurka, paprika och lök är jättejättetråkigt och jag tappar koncentrationen väldigt fort vid så monotont arbete. Min lösning på det problemet har blivit podcasts och serier. Av en slump tittade jag för en tid sedan på pilotavsnittet av Younger och sedan satt jag fast. Så det var jag och Liza Miller som skar squash och kokade ättika igår.

 

65CCE727 D8E6 4C83 A437 335549033BC4

 

Visst i världen blev det bra, men nog är det bra mycket enklare och tidsbesparande att köpa en färdig burk i butiken. Jag använde mig av det här receptet.

tisdag 14 augusti 2018 - 11:00

112, jag har en squash att rädda!

Förra året räddade vi blomkålen från att ruttna ute på fälten. I år klarar blomkålen sig utan en egen räddningskampanj, men däremot är det dags att rädda lite squash!

 

JPEG bild AACAD5043EE6 4

 

Jag har en endaste squashplanta (här ovanför) som ger skörd, men den ger två squash varje eller varannan dag så det blir en ganska stor mängd att ta hand om efter några dagar. Barnen är semiförtjusta i squash som den är, men jag har lyckats få dem att äta den tillredd i olika former.

 

SN Squash

Det kan vara en grönsak som är lite knepig att veta vad man ska göra med, så jag förstår att den kanske lämnar kvar i kylskåpet och ruttnar där istället. Men frukta icke, nu ska jag sammanställa lite hur jag själv använder frukten av den här monstergrönsaken.

För att börja i den enkla ändan så går den att äta precis som den är, tillexempel i sallader. En dag hade jag med bitar av squash och majonnäs till lunch, och det gick också fint att äta. Sedan är det enkelt att steka squashskivor i olivolja som tillbehör, tillsätta i alla soppor som finns och om man vill ha ett alternativ till spagetti kan man göra squashpasta.

 

Zucchini eller squash? Det är precis samma sak.

 

SN stekt squash

 

När de första squashen blev färdiga att skörda, sammanföll det med att vi skulle göra lasagne här hemma. Jag vill ogärna äta pasta (och har alltid tyckt att lasagne är lite tråkig maträtt) så åt mig, bara mig, lagade jag en zucchinilasagne. Resultatet blev över förväntan och så otroligt gott att jag skulle ha kunnat äta hela på en gång. Det här receptet är ett eget påhitt, så för att jag ska kunna göra den flera gånger så måste jag skriva ner det. Här.

 

Zucchinilasagne

400g malet kött

2 lökar

1 klyfta vitlök

 

1 tsk salt

0,5 tsk svartpeppar

2 tsk oregano

1 tsk timjan

500g tomatkross

1 dl vatten

 

Hacka löken och vitlöken och stek i olja. Tillsätt malet kött och krydda med salt, peppar, oregano och timjan. Blanda i tomatkross och vatten och låt sedan puttra försiktigt i 20 minuter.

 

Squash i valfri mängd

salt

 

Så länge köttsåsen puttrar skivar du squashen tunt (antingen på längden eller till rundlar) och lägger på ett bakplåtspapper. Salta squashen lätt och låt den ligga så i cirka 20 minuter så att vattnet dras ur. Skölj och torka av.

 

Köttsåsen

Den urvattnade squashen

Grädde

Mozzarella

Gräddost

 

Varva kött, ostar och squash och häll på grädde vartefter. Sätt inte för mycket grädde, då blir hela lasagnen vattnig istället för krämig. 

Sätt i 200°C ugn (varmluftsugn 175°C) och gratinera i cirka 20 minuter (Kan vara mer beroende på hur tjock lasagne du har). NJUUUT.

 

SN squashlasagneSN squashlasagne mat

 

Squash kan också användas på samma sätt som frilandsgurka i gurksallader och saltgurka i burk. Jag använder mig av lite olika recept från år till år och tänkte i år igen prova på något nytt. Det blir så mest för att jag aldrig minns vad jag använt tidigare. Det är faktiskt mitt program idag nu när jag äntligen fått färdigskrivet den här texten, Bostonsquash (gurksallad) och inlagd squash.

 

Har du något tips på vad man ska göra med all squash för att rädda den?

 

Ps. på FOODLY.FI finns en mängd recept med zucchini/squash. Här hittar du dem alla!

måndag 13 augusti 2018 - 22:59

foto-flummigt

SN TomatTomaten 'tigerella' som mest bara fick vara med för sitt fina utseende.

 

Hur mycket kan man göra med bara iphone?

Det är utmaningen i den frågan som gjort att jag sålt systemkameran och låtit bli att installera photoshop igen. Jag tycker om enkelheten i att fota med det man har i handen, liksom i förbifarten bara. Också i mitt arbete fotar jag en del produktbilder och blommor för marknadsföring -allt med iphonen. Sedan ger jag redigeringen en minut i snapseed innan den är färdig för instagram. Efter en tid går allt utan att jag behöver tänka på hur mycket jag ska ljusa upp, mätta eller mörka.

Jag skulle inte riktigt kalla mig fotograf. Glad och kunnig amatör kanske (man utvecklas en del på 16 år). Förr daltade jag med systemkamera, RAW-filer och photoshop för att få ett nöjaktigt slutresultat. Not anymore. Det tar alldeles för mycket tid (och lagringsutrymme) som jag inte har och så sliter det på ryggen att sitta vid datorn i de timmar det kan ta.


SN blommor

amalia2amalia1

Sånt flummigt om fotografering så här i slutet av måndagskvällen.

måndag 13 augusti 2018 - 10:30

Den vassa vännen

I helgen har vi haft finbesök på Källbackan. Sent en kväll prasslade till under hallonbuskarna och en liten igelkottsunge kröp ihop till en taggboll. Jag förstod att den var på jakt efter mat och skickade in min son efter kattmat (den fick ett par maskar, men maskarna behöver jag i jorden så det fick räcka så). Jag hade tänkt burkmat, men det sa jag inte så det blev torrfoder. Det går tydligen lika bra bara man tillsätter vatten så att det blir mjukt.

JPEG bild C16305081261 6JPEG bild C16305081261 5

 

Kvällen före såg jag en större igelkott springa över vår gård. De trivs här och det finns många. Här på vår gård gissar jag att de gillar att vi lämnar löv på marken och har många buskar och sånt att gömma sig under. Att de håller till under hallonbuskarna måste bero på att jag krafsar allt möjligt trädgårdsmaterial dit under så att maskarna får jobba.

Igelkottar är väldigt fina djur som är värd en lövhög på hösten. Kom ihåg det sedan när löven faller och du börjar förbereda tankarna på att föra bort materialet till ekorosk.

 

Här finns mer djurrelaterat att läsa

söndag 12 augusti 2018 - 19:20

[Mussakkaa:]

När jag började studera till trädgårdsmästare i gamla vasa 2007 var det som en annan värld mot vad det nu lär vara. De flesta växthus är rivna för länge sedan, de där som det då växte gurka, paprika, tomat, chili, aubergine vindruvor och rosor i.

Jag minns hur fina de där aubergine-blommorna var och de kändes nästan overkliga med den knallgula mitten mot det lila. Att fota dem var nästan en konstform i sig där man låg mellan plantorna för att ens se blomman.

 

JPEG bild 51B712CEC841 9

 

I år kan jag njuta av de lila blommorna i mitt egna växthus, och ännu bättre, det kommer aubergine också! Härom dagen köpte jag stora fina aubergine (äggplanta alltså) på torget och fixade en supergod moussaka till middag. Mina aubergine är en sort som inte blir så stor och maffig så det blir nog ingen stor moussaka av dem.

 

JPEG bild 5DA2A4A5E49B 1JPEG bild B2D1868732EF 1

Här är den, receptet på moussakan min mamma hittat på. Den moussakan som vi hade ätit samma kväll som vi begav oss till BB 2013. Den som Daniel fick äta alla de där dagarna jag låg på avdelningen med havandeskapsförgiftning innan Leon kom till världen. Så ni förstår att det är en väldigt känslofylld moussaka vi har att göras med.

 

Mommo Marikas moussaka

Aubergine
olivolja
400 g köttfärs
lök eller lökpulver
370 g passerade tomater 
2 dl grädde
1-2 vitlöksklyfta
svart- och vitpeppar
oregano
salt
parmesan (eller annan trevlig ost)

Fräs köttfärsen, krydda, häll på tomat och grädde. Låt puttra ca.10 min. Skiva auberginen och stek skivorna lätt i olivolja. Varva sås och aubergine. Riv ost över och gratinera i ugn ca.30 minuter i 200 grader.

 

Om ni inte har testat äta moussaka så tycker jag att ni ska göra det. Antingen gör ni den här där hemma eller så tar ni första bästa flygplan till Grekland.

söndag 12 augusti 2018 - 14:52

Se en trädgårdstomte!

När jag skulle ut i trädgårdslandet och skörda tidigare idag dök det upp ett Petalaxiskt par i trädgården. Det var Caroline och Fredrik som hade ärende norrut och tittade förbi. 

JPEG bild A8CA432C3493 1

Vi hälsade bara på hönsen, Skrållan och tittade runt lite innan de drog vidare. Men det var så kul att träffas bara så där! Jag som är sån impulsmänska blev glad och nöjd och kunde arbeta vidare i trädgården i flera timmar innan jag kom på att jag inte ätit någon lunch.

På fredag har sevendays sin årligt återkommande sommarfest, då ses vi igen!

fredag 10 augusti 2018 - 08:30

VAD är det här??

Ser man en sån här märklig grönsak vid torghandlaren, kan man göra något annat än testa? 

JPEG bild 80D8E8544169 3

Vad tror ni att det är? Det ser ut som en citron, men jag kan berätta att det minsann smakade något helt annat än vad det ser ut som. Faktum är att bara det att den ser ut som en citron gör att hjärnan tror att den ska smaka surt. Barnen var skeptiska och smakade bara pyttelite.

JPEG bild 80D8E8544169 4JPEG bild 80D8E8544169 5JPEG bild 80D8E8544169 6

Visst är det en snygg grönsak!? Nå, har du satt din gissning på vad det är?

-Gurka!

Det är en freakin' gurka!! Otippat va! Och det mest absurda är att det smakar precis som gurka! Det är en riktig hjärntvinnare som ser ut som en citron men smakar och är en gurka. Det borde vara en citrongurka, men jag kom mig inte för att fråga på torget där jag köpte den.

tisdag 7 augusti 2018 - 13:15

Man vet att det är höst när...

Idag har jag inget flow alls. Noll. Nada. Eller om det är energitanken som är alldeles tom.

Det är mycket som jag gärna skulle göra, men jag kommer inte igång. Barnen är på dagis och jag hade hunnit göra hur mycket som helst. Istället har jag grävt i mitt bildarkiv, läst lite i lejontämjaren och längtat efter en kaffekopp. Jag orkar inte ens göra kaffe idag.

 

JPEG bild CA64FE04BEA1 1

Egentligen hade jag tänkt skriva ett inspirerande blogginlägg om hur jag alltid den här tiden på hösten vill förändra något. Jag brukar prata om "när vi flyttar in igen" efter sommarens alla utetimmar, och det är alltid likadant. Lusten att göra radikala förändringar i hemmet faller alltid på till hösten. Jag vill rensa ur våra överfulla förvaringsutrymmen, tapetsera väggar, slänga ut onödigheter, måla, rensa och feja hejvilt.

 

Jag vet att det är höst när

lusten att förändra infinner sig igen

 

Jag är bra på att planera, fantisera, längta och införskaffa material. Sedan kan det ta en evighet innan jag kommer till skott och verkligen tar tag i det där projektet. Kanske är det också därför jag har börjat dra mig för att bli alltför taggad, för att jag vet att det ändå inte kommer ske direkt eller så länge lusten finns där.

 

JPEG bild 5CEF30B33C20 1Den här tråkiga, gråa väggen i vardagsrummet skulle jag vilja ha Hanna Wendelbos tapet Vera eller liknande på. Och lite hyllor kanske.

 

JPEG bild 5CEF30B33C20 2

I köket vid soffan hade jag tänkt mig en hylla och tavlor.

Är det bara jag som vill förändra när hösten nalkas?