tisdag 24 april 2018 - 15:00

Du kan också : Kål

När jag första året hade ett eget grönsaksland, det var på 2011 tror jag bestämt, så hade jag många av de vanliga basgrönsakerna, men också grönkål. Varför jag valde att ha grönkål redan från början tror jag att beror på att jag har i minnet hur otroligt god min fammos grönkålssoppa är. Det är en gröda som har etsat sig fast i smakminnet och gör det omöjligt för mig att vara utan.

Jag fick ett önskemål att skriva om broccoli och blomkål, men jag passar på att dra alla kålar över samma kam eftersom de i slutändan har ganska samma "skötselråd".

 

kal 1kal 2

Kål kan man gott förodla inomhus för att få till en riktigt bra start som ger större och kraftigare plantor att plantera ut. Jag har en av mina inomhusodlingar i tamburen där det är lite svalare men ljust, och det är ett perfekt ställe att driva upp bland annat kål. Det som också går utmärkt är att vinterså kål och låta dem växa upp utomhus eller i växthus/drivbänk/plastlåda. Det finns mycket som funkar med kål, så det borde vara ganska omöjligt att misslyckas med själva uppdrivningen.

 

I år har jag sått kålsorter direkt i växthuset (februari/mars) men också drivit upp inomhus. Här ser ni skillnaden.

JPEG bild 5154575C5E00 1

Jag skulle vilja påstå att man gör klokast i att utnyttja båda sätten för att få plantor i olika stadier och på det viset också skörd vid olika tillfällen.

 

kal 3Läs mer om den händelsen i mitt inlägg "Så stor!"

 

Kål är alltså ganska enkelt att så, det är först i ett senare skede det blir problematiskt. Det finns en mängd skadedjur som älskar kål, speciellt kålmalen och kålfjärilarna. Därför är det viktigt att täcka kålodlingen med fiberväv eller kålnät (eller täta spetsgardiner) under hela säsongen så att de från början har svårt att komma åt att tugga på bladen. Det räcker med att en liten skrått kommer åt maten så lägger den sina ägg som sedan blir till larver och slutligen nya fjärlilar/malar som i sin tur lägger sina ägg. Ja ni ser problemet.

Mitt andra tips för kålodling är att ge mycket näring. Kålplantor kräver näring för att kunna växa sig stora och fina och på det viset också lättare kunna klara sig vid eventuella skadedjursangrepp. Jag använder kissvatten redan från att kålen är små plantor och står fler i samma kruka (fler plantor = krävs mer näring).

 

JPEG bild 5154575C5E00 3JPEG bild 5154575C5E00 4Övre bilden: Broccoli sådd i växthus
Nedre bilden: Brysselkål och Blomkål som stått svalt och ljust inomhus och fått kissvatten som näring.

 

 

Här kommer en mer lättöverskådlig lista över Good to know om kål.

-Går bra både att så direkt och att förodla. Förodling rekommenderas ändå.

-Vid förodling behöver kålplantan omplanteras 1-2 gånger.

-Är småplantorna långa och rangliga gå det bra att plantera ner stjälken vid omplantering.

-Täck med fiberväv eller kålnät redan från sådd och ända till skörd.

-Ge mycket näring

-Odla ogärna kål på samma ställe åren efter varandra. Helst ska det gå 4 år emellan.

 

Mitt sista råd är att bara kasta dig in i det och försöka på många olika sätt för att hitta det som passar dig bäst.

tisdag 24 april 2018 - 09:46

En förbaskat dålig vår

Jag träffade precis på min odlingsintresserade granne vid postlådorna. Det är en äldre dam som som besitter mycket odlingserfarenhet och kunskap.

-"Något sånt här har jag då aldrig varit med om!" sa hon och syftade på att det varit så förbaskat kallt den här våren. "Det är ett dåligt år för odlare."

-"Men du har väl mycket på gång i växthuset?" fick jag som följdfråga.


Broccoliruccolaspenatrodbeta

I växthuset är en del på gång, men långt från så mycket som jag skulle vilja ha. Det skulle helst få prunka av gröna blad den här tiden, men istället har spenaten precis börjat skymta sina första karaktärsblad (de där man äter) och smörgåskrassen växer så långsamt att jag inte ens ids börja klippa av den ännu. Jag hoppas innerligt att det är en slags förskjutning i årstiderna som orsakar det här, att årets april egentligen motsvarar mars. Då är årets oktober som september. Ska vi sikta på det nu då, universum?

 

Jag hade gärna haft soligt väder idag på min hemma-dag, men som tur är hade jag inga utomhusuppgifter på min att-göra-lista idag. 

 

JPEG bild 1BADAC8F73BA 6

Jag behöver ha en TO DO-lista för att få ordning på tankarna, och det har visat sig funka väldigt bra för mig. När jag har uträttat en punkt så kryssar jag för den i min antecknings-app så vet jag vad jag har kvar att göra. För att inte lämna med en massa outrättat gör jag korta listor som faktiskt är möjliga att hinna med mellan 9 och 15 när barnen är på dagis. Mer om listor och sånt ska jag skriva om mot slutet av veckan. Nu ska jag slänga lite potatisar på groddning och så lite sallatsfrön.

måndag 23 april 2018 - 15:00

Den lilla grodd jag har

JPEG bild 263AFB81DE2B 3

Tack och lov för att det tinar hela tiden nu och jorden blir varmare och torrare för varje dag som går. I helgen när jag hade glömt att bunkra upp med trädgårdsjord på påse fick jag låna ur en pallkrage i köksträdgården. En bit ner i jorden fanns en liten sockerärt som grott. Jag trodde inte att det var möjligt för sockerärter att självså sig, övervintra och börja gro efter köldperioden. Nu vet jag att det går, eller åtminstone att sorten 'bamby' kan göra så.

Den här lilla grodden fick flytta in i växthuset för att förhoppningsvis ge oss ett par goda skidor småningom.

måndag 23 april 2018 - 10:00

Upp, upp och iväg!

JPEG bild 263AFB81DE2B 1

Det önskades lite vardag mellan dynghögar och växthusuppdateringar. Om jag skulle hinna så skulle det bli skriverier om allt, men läget är så att jag har nästan oändligt mycket trädgårdsrelaterat att plita ner så det ryms helt enkelt inte med det andra. Vi tappar tänder, bygger lego, tränar på att cykla, spelar fotboll, lyssnar på Frozen-sånger, jobbar, går i dagis... och förutom att fälla träd så klättrar vi också i dem. En del högre än andra. Det är också höghöjdsklättraren som har tappat sin första tand och tränar på att cykla med trampcykel.

Leon har alltid varit den försiktiga av våra två barn, och ändå är det han som drar iväg högt upp i en lönn. Om jag sa att jag är imponerad av fönsterodlade gurkor så är jag åtminstone hundra gånger mer imponerad av min son.

söndag 22 april 2018 - 15:00

Varde ljus!

I början av veckan ljusande livet lite för oss här på källbacken. Då kom Tage och fällde en stor hägg som skuggat köksträdgården från den sena eftermiddagssolen och gjort en stor yta obrukbar.

JPEG bild AEEBDC28CC52 1JPEG bild 3CC2C07EBE18 2

När vi kom hem på måndagskvällen när trädet hade fällts var det direkt mycket ljusare. Det är så roligt att äntligen kunna dra nytta av den delen också och inte bara odla kirskål och nässlor. Jag tror att jag ska ha potatislandet där nu det här första året, så behöver jag inte lägga tid på att göra alla nya odlingsbänkar på samma gång. 

Bilderna här ovanför är från början av veckan, nu är i princip all snö borta och det är inte ens blött i trädgårdslandet! Hurra! Nu börjar det tunga kroppsarbetet med att djupgräva de odlingslådor där materialet sjunkt undan

JPEG bild 263AFB81DE2B 5JPEG bild 263AFB81DE2B 6

Där kartongen ligger ska jag bygga en odlingsbädd för att få upp lite höjd. Det är lite nivåskillnader så nu när jag har materialet ska jag passa på att bygga uppåt.

söndag 22 april 2018 - 11:20

Gurka i köksfönstret

Jag är djupt imponerad av dem som kan skörda växthusgurkor från fönsterbrädet den här årstiden. Ja ni läste rätt, gurkplantor i köksfönstret. Men nej inte jag... Jag är alldeles för förvirrad för att komma ihåg att vattna regelbundet, och gör man inte det så är risken stor för att gurkplantorna drabbas av spinnkvalster.

JPEG bild B588313448AD 1Det här är växthusgurka i växthus, det är tillräckligt avancerat för att jag ska lyckas. Från 2014 dessutom, då när vi ännu bara hade en ettåring att hålla reda på. 

 

Nu när vi ändå är inne på gurka. Ungefär nu någon gång kan du börja så gurkväxter (melon, pumpa, zucchini, frilandsgurka och växthusgurka). De växer snabbt och ska sättas ut först då frostrisken definitivt är över, och det brukar vara i mitten av juni. Jag brukar köpa färdiga gurkplantor och sätta ut, bara för att jag inte orkar (eller har utrymmet) driva upp alla grödor.

fredag 20 april 2018 - 10:00

På två dagar blott

2 dagar

Jag älskar jämförelsebilder och speciellt på våren när det verkligen syns skillnad. Här är köksträdgården på tisdag och på torsdag. Alltså bara två dagar emellan och ändå är skillnaden så här enorm! Igårkväll gick jag runt och fantiserade hur jag ska göra för att få mer odlingsyta och hur mycket hallonbuskar jag ska sätta där hönsgården står nu. Här i nedre kanten där jordgubbslådorna står ska jag istället sätta tre odlingslådor á 1x3 meter (håll tummarna för att mina ögonmått stämmer och att de ryms).

torsdag 19 april 2018 - 12:00

Godmorgon

För någon kväll sedan hängde jag fiberväv innanför dörren till växthustunneln. Dörren är gles och ovanför är plasten inte ens riktigt fäst i ramen, så det är ett riktigt draghål. Om det inte bara är så att det har varit riktigt varmt i natt, så har det funkar över förväntan! +10 grader visade termometern imorse när jag tittade till läget vid 9-tiden. Det borde ge en bra skjuts framåt för det som gror här inne.

JPEG bild 1FFB8E13763E 1

torsdag 19 april 2018 - 10:30

Du kan också: Ärter

Ibland känns det som att jag bara kör på i racerfart och inte riktigt tar fasta vid att det kan vara flera av er som läser som inte har en aning om vad jag gör eller hur man gör. Men ingen fara! Att odla är nästan det enklaste som finns... det svåra är kanske att veta vad man ska odla.

Ärtväxter är kanske det allra enklaste. Det finns lite olika sorters ärter, men de är alla såna så att de nästan gror bara de får en vattendroppe på sig och har jord att skicka ner rötterna i. Sockerärter är en klassiker som tål att odlas igen och igen, det är den du äter med baljan och allt. Min favoritsort är 'bamby' som ger stora fina skidor under en lång period.

BeFunky Collage'bamby' till vänster och en brytsockerärt till höger

Sedan finns det spritärter som är de man öppnar upp för att nå in till de runda (då spritar man dem), fina ärtorna. Baljan kan vara god att tugga på en stund, men den är seg så jag brukar bara njuta av smaken och sedan spotta ut det oätbara. Märgärter hör också till kategorin spritärter, men de är lite sötare. Jag har ingen särskild sort jag favoriserar men i år har jag 'Waverex' och Douce Provence' som båda är lågväxta spritärtsorter. 

Den tredje typen av ärt är brytsockerärten som jag själv upptäckte bara för något år sedan. Baljorna sväller upp med stora ärter inuti, likadant som spritärter, men istället för det sega skalet har brytsockerärterna en krispig god balja som man lätt tuggar i sig. Tidigare år har jag hadd 'Sugar lord' som återfinns i min köksträdgård också i år.

 

Nu har du valt vilken sorts ärt du vill odla, då kan det vara bra att veta lite annat praktiskt också.

- Sockerärter och spritärter går att så redan när jorden tinar upp medan märgärter och brytsockerärter ska sås först när jorden blir lite varmare (runt +10°C)

- Har du ärter som blir höga behöver du ge dem stöd i form av pinnar eller något galler.

- Ärtväxter binder kväve till jorden, så därför är den bra att odla året efter mer näringskrävande växter (som kål eller liknande)

- Ha som regel att du sår frön dubbelt djupare än fröets/ärtens storlek

 

Vilken grönsak vill ni läsa om som nästa?

onsdag 18 april 2018 - 09:00

Snöstatus

JPEG bild 2C103D72720C 3JPEG bild 60AEF7D322C1 1JPEG bild 60AEF7D322C1 4

Hur snabbt går det inte nu?! Och inte är det särskilt vått i köksträdgården heller trots att berget är ganska ytligt och flödvattnet har svårt att komma sig bort. Men en kunnig trädgårdsmästare sa att om det är varmt på dagarna och kallt på nätterna så funkar det bättre med smältningen. Och det ska vi bara vara tacksamma för :)