Lagombackan sevendays header 2

4 år med höns

Skrivet av Sandra Neuman 28.03.2019 | 2 Kommentarer

Kategorier:

Hurra hurra, idag är det exakt 4 år sedan vi hämtade hem våra fem första hönor! Det var en spännande tid att skaffa ett helt nytt sorts husdjur som faktiskt skulle ge något annat än sällskap. Och hönshusbygget som jag satte ner så mycket tid på blev precis så harmoniskt som jag ville ha det. Där satt jag tillsammans med hönorna på kvällarna för att komma bort från rollen som spädbarnsmamma (Leon var 1,5 år och Milea bara 6 månader).

 

IMG 3555forstahonsen

 

Att ha höns är något som jag aldrig har ångrat, och jag vet inte om jag någonsin vill vara utan igen. De är pricken över i:et i köksträdgården och deras kacklande är ljuv musik. Att man får färska ägg är inte helt dumt det heller.

När det nu är ekonomivecka kan jag berätta att det inte är särskilt dyrt att ha höns. En stor säck med foder kostar ca 25 € och räcker ett par månader. Halm kostar nästan ingenting i så små mängder som det går åt till en liten flock. Sedan behövs det inga speciella mat- eller vattenkoppar om man inte vill. 

Om du undrar vad en höna kostar så kan det variera mellan raserna. En blandras-höna är cirka 20-lappen medan en rashöna kan gå på 35-ish. En kyckling kostar vanligtvis en femma om de är riktigt små (innan det går att säkert könsbestämma) och typ det dubbla sedan man ser om det är tupp eller höna. En vuxen tupp är förresten inget som värdesätts särskilt högt. Ofta får man en tupp för inget alls eller en symbolisk femma/kaffepaket.

Däremot får du ägg nästan varje dag om du har hönor, och det är ovärderligt.

Kommentarer

 • Heidi Pekkarinen 29/03/2019 6:01am (2 år sen)

  Hej! :) En sak jag undrat med hönor är om dom går att lämna ensamma? Typ om man skall på resa eller till villan några dagar?

  • Sandra Neuman 29/03/2019 1:34pm (2 år sen)

   De behöver ju ha tillgång till vatten hela tiden, och mat varje dag. Men någon gång när vi har varit borta tex. två nätter har jag lassat på ordentligt med mat och vatten i en stor automat. Man lär sig hur länge mat och vatten räcker så då vet man också hur man behöver ställa med någon som matar vid eventuella resor. :)

 • Heidi Pekkarinen 06/04/2019 10:55am (2 år sen)

  Just så, tack för svaret! :)

Skriv en kommentar