Lagombackan sevendays header 2

4-årskalaset (recept included)

Skrivet av Sandra Neuman 23.01.2017 | 4 Kommentarer

Man skulle ju kunna tänka sig att en ledig helg är rena drömmen (för den som är i servicebranschen är det inte alltid en självklarhet)... Och visst hade det varit så, om vi inte haft kalas. Kalas är det roligaste som finns, men det är när det inte är en själv som behöver ställa till med dem.

 

JPEG image 29A28FB68C12 3Vi har nya köksstolar. Och naturligtvis körde vi med Anna-Lenas kalastips med fejkade heliumballonger. Fast vårt tak är inte alls dubbelhäftande-tejp-vänligt.

 

Vi som inte vanligtvis prioriterar att ha ett välstädat hem, utan kör lite mer "family living -the true story" får ha storstädning i flera dagar inför ett kalas och spara dammsugningen till samma dag.
Så är det bra att ha något att bjuda på till kaffet också. Det finns i butiken, det är sant, men i min släkt är majoriteten avsötade och föredrar kaffedopp utan socker, och sådant är svårt att hitta i butik. Så att baka är en prioritet det är svårt att vara utan till våra kalas.

Den här gången gjorde jag det mycket enkelt för mig med kalasbakandet. Jag köpte färdiga kanelbullar, bakade fröknäckebröd till ostbrickan, en glutenfri tryffelkaka och en gluten- och osöt moussetårta. Allt för att spara så mycket som möjligt på energin. Det låter kanske invecklat, men det här är bakverk av enklaste slag.

Moussetårtan har jag gett receptet (det är bara att byta bärsort) på i samband med Millis kalas i september, men tryffeltårtan behöver ni verkligen också prova på! Tillsammans med glass var det en himmelsk upplevelse. Och så otroligt enkel att bara veva ihop. Den är dessutom nästan vegansk, så om man byter ut honungen mot till exempel dadelsirap kan också veganen njuta av den.

 

JPEG image 29A28FB68C12 1Moussetårtan. En smulbotten på mandelmjöl och kokosflingor. Första lagret en hallonmousse och översta lagret blåbärsmousse. Dekorera gärna överflödigt med goda buskblåbär från Oravais.

 

JPEG image 29A28FB68C12 2


 

TRYFFELTÅRTA (Raw, nästan vegansk)

Botten:

15 färska dadlar (urkärnade)
1 dl mandelmjöl
2 msk kokosolja
1 dl kakao (jag använde leaders råkakao)
1/2 tsk vaniljpulver
1 krm salt

Fyllning:

2 dl rostade hasselnötter (rosta i 200° ugn i ca 10 min. Gnugga bort det mesta av skalen)
1 dl kokosolja
1/2 dl honung (använd tex. dadelsirap för att få den vegansk)
2 dl kakao
1 krm salt

 

Gör så här:

  1. Smörj en springform med kokosolja och "bröa" eventuellt med kakao.
  2. Mixa ingredienserna till botten och tryck ut i springformen.
  3. Fyllning: Mixa de rostade hasselnötterna och tillsätt sedan resten av fyllningsingredienserna och blanda ihop till en jämn deg. Tryck sedan ut den ovanpå bottenlagret i springformen.
  4. Smält choklad (tillsätt ganska mycket kokosolja för att undvika ett skarpt chokladlager) och häll över kakan. Strössla över av de rostade hasselnötterna och salta jordnötter (alternativt hasselnötter och flingsalt).
  5. Ta fram kakan minst en timme innan servering och avnjut tillsammans med vaniljglass.


Receptet kommer ursprungligen från tidningen "baka glutenfritt" nummer 1/16

 


 

Idag fortsätter vi njuta av kalasresterna. Vi har svängt tillbaka bordet men inte kommit oss för att hänga upp kökslamporna tillbaka. Jag är lite tudelad till våra kökslampor. Nu har vi två svarta HEKTAR-lampor från ikea, men jag skulle hellre ha något mer unikt och speciellt. Men det är en annan historia.

Nästa gång vi firar i det här huset, så är det mina 30 år på jorden. Då blir det fest ska ni veta!

 

Kommentarer

  • Nina Överholm 23/01/2017 7:10pm (2 år sen)

    Nam! Tryffeltårtan måste jag prova!

    • Sandra Neuman 23/01/2017 7:26pm (2 år sen)

      Gör det! Och kom ihåg glassen!! :D

  • Frågor 24/01/2017 9:58am (2 år sen)

    Tryffeltårtan ska jag prova :-). Ska 2 dl hasselnötter i fyllningen eller är en del av dessa också på kakan? Ska kakan frysas, "ta fram kakan minst en timme innan servering"?

    • Sandra Neuman 24/01/2017 8:59pm (2 år sen)

      Det ska två dl rostade hasselnötter i fyllningen, men om man rostar en hel påse borde det lämna över att lägga på kakan också. Nej den ska inte frysas, men när man har den i kylskåpet så behöver den stå framme en bra stund för att mjukna lite :)

  • Fredrica 24/01/2017 12:48pm (2 år sen)

    Den här tårtan verkar god och inte alltför svår, ska definitivt prova nån gång! :)

  • Susanna Bäck 28/01/2017 9:56pm (2 år sen)

    Tack för receptidéer! Smakar tryffeltårtan mycket kokos eller försvinner lite av smaken? Håller på att lära mig gilla kokos ?. Hade inte fattat att du var så mycket yngre än mig, jag lever kvar i tron att jag är 30 + med betoning på 30 men det har ju nog tippat över och närmar sig 40 betydligt mer ?.

    H. Susanna

    • Sandra Neuman 29/01/2017 11:04am (2 år sen)

      Jag tycker inte alls att den smakar av kokos (men om man är känslig så finns det faktiskt smaklös kokosolja från urtekram :) )... Den smakar mest tryffel och hasselnötskräm faktiskt! :D
      Nää, men ålder är inget att haka upp sig på! JAg känner mig jämnårig med dem som är 10 år yngre jag också :D

Skriv en kommentar