Lagombackan sevendays header 2

5 tips för dig som också vill odla egen mat

Skrivet av Sandra Neuman 17.05.2018 | 0 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Det är kanske inte så lätt att veta var man ska börja om man aldrig har odlat något, men väldigt gärna vill börja. Och det är förståeligt för godare mat än den man själv har producerat finns inte.

BeFunky collage 4

 

Här kommer ett par enkla tips på vägen

 

1. Täckodla. Det gör hela processen så mycket enklare när jorden inte torkar upp så fort. Dessutom behöver man inte rensa lika mycket ogräs.

2. Satsa på enkelodlade grödor och krydda med de som du tycker verkar invecklade.

 

Image 38Image 43

3. Vad du än gör så ska du inte så bönorna (med undantag för bondbönor) för tidigt. De är känsliga för kall jord och tycker inte heller alls om frostnätter. Låt dig inte luras av den pågående värmeböljan, det kommer komma kallt än.

4. Gurka, tomat, paprika och chili är också känsliga för frost. Det finns sorter som kan odlas utan växthus, men de behöver man vänta med att plantera ut tills efter ”järnnätterna”. Också de för växthus ska man vara försiktig med att plantera ut för tidigt om du inte har värme i växthuset.

5. Odla i pallkragar. Det allra, allra enklaste sättet att starta en ny odlingsbar yta är att sätta ett tjockt lager tidningar eller kartong direkt på gräsmattan och ställa ner en pallkrage på dem. I en pallkrage går det ungefär två säckar (100 liter) jord för att kunna odla. Kom ihåg att det krävs två pallkragar på varandra om du vill odla sånt som behöver djupt med jord. Till exempel morötter och palsternacka. Ja, det är faktiskt så enkelt.
Tidigare i vår skrev jag om mina bästa böcker, och därbland finns också boken "odla i pallkrage".

 

Ett sista tips, som kanske är det allra, allra bästa: Gå med i facebookgruppen ”Trädgårdsentusiaster i Österbotten” och fråga precis sånt som du undrar över. Där finns så många experter så det är inte klokt!

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar