Lagombackan sevendays header 2

9/11 för alltid.

Skrivet av Sandra Neuman 11.09.2016 | 3 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Nine eleven (9/11) ja. För 15 år sedan gick jag i högstadiet, i åttan tror jag. Vi skulle äta lax i ugn och klyftpotatis, och efteråt hade jag inbokat en internet-tid vid biblioteket. En fling jag hade på den tiden sms:ade om en skyskrapa som brann i New York och den där laxen blev uppäten (knappast avnjuten) i vardagsrummet den tisdagskvällen. 11 september är också min namnsdag, så grattis alla Sandror!


 

För två år sedan fick 9/11 en helt ny innebörd för oss, om än fortsättningsvis lite väl dramatisk, så en mycket bättre innebörd. Två dagar tidigare när vi i vecka 35 gjorde ett rutinmässigt ultraljud för diabetiker (Det heter typ varje vecka efter 35:e graviditetsveckan) tyckte läkaren att babyn växt väldigt snabbt och verkade stressad. Det gjordes ett fostervattenprov* och redan nästa dag blev jag inringd till BB. Babyns stressnivå var hög, men lungorna tillräckligt mogna för ett kejsarsnitt.

Entré gjorde ett friskt flickebarn. Men bara en minut in på livet förändrades hennes hjärtrytm. Dubbelt så många slag som det är tänkt att en nyfödd ska ha. 260 per minut, om jag minns rätt. Hon togs från operationssalen upp till intensivvårdsavdelningen för nyfödda, fick medicin och efter en halvtimme hade det lilla, nyfödda hjärtat sinusrytm igen. Inte konstigt att det känns som att man är barnläkaren evigt tacksam.

millisbirth

Vi fick bo på avdelningen ett par veckor, med ständig hjärtövervakning, blodprov och hjärtultraljud. Samtidigt hade vi Leon 1 år och 8 månader här hemma, som vi också behövde ge vår tid. Det var tillräckligt tungt fastän det bara handlade om två veckor. På det medicinering 3 gånger per dag i minst 6 månader (beroende på om pulsen skulle hållas normal och uppföljningen visade att hjärtat inte belastats. Vi fick anvisningar om hur vi kollar att pulsen är normal och NÄR det är skäl att kolla. Skulle pulsen fördubblats hade vi behövt tillkalla ambulans 

Vi hade tur på alla vis. Inte en gång behövde vi åka ambulans. Inte en gång behövde vi ens misstänka ett nytt Supraventrikulärt takykardi-anfall (SVT). Om det var en engångsföreteelse eller om medicineringen (betablockerare vars uppgift var att se till att pulsen inte steg alltför mycket och på det viset förhindra ett nytt anfall) gjorde det kommer vi aldrig att få veta. Idag är hon friskförklarad sedan ett år tillbaka, och rytmstörningen tros ha växt bort.

 

millitwo

Idag blir Milea Aina Fredrika 2 år. En riktig busunge som vi förvånas över och fascineras av varje dag. En dockmamma med crazy cat lady-tendenser. En klätterapa utan gränser. men framförallt Myson i vårt liv. Pussar och kramar delas dagligen ut till alla familjemedlemmar. Ömma smekningar på kinden och ett -"mammaa" så mjukt att man smälter genom golvet. Så liten men ändå så stor.

 

*Aningen obehagligt att en nål sticks in i magen, men värst var det ändå trycket på magen så att den skulle hållas stilla.

 

 

Kommentarer

 • Mommo 12/09/2016 7:48am (4 år sen)

 • Liisa Mendelin 13/09/2016 9:08pm (4 år sen)

  Oj jag blir alldeles svag när jag tänker på att en bebis kan vara stressad. Skönt att det gått bra för henne!

 • LindaS 08/10/2016 11:13pm (4 år sen)

  Hej! vad spännande att läsa er dotters berättelse, vi har liknande erfarenhet, en vecka före alltså 5.9.14 föddes vår dotter och hon fick vara en vecka på barnintensiven pga extraslag på hjärtat, hon åt betablockerare till 6 mån å efter de har allting varit bra. Ni va kanske på VCS? Vi va i Kokkola, vi ska ännu på förhoppningsvis sista kontrollen här om några månader.. intressant att få veta om liknande fall, då i stunden kändes allt ovisst och skrämmande men nu i efterhand känner man en lättnad att hon är frisk när man läser om allvarligt sjuka nyfödda och hjärtsjukdomar.

  • Sandra Neuman 08/10/2016 11:51pm (4 år sen)

   Hej! Jo vi va på VCS. Åh, det var ju faktiskt riktigt i samma kategori... så ni vet hur det känns allt det där med betablockerade och holter :) Men skönt att våra flickor är pigga och friska nu! :)

Skriv en kommentar