onsdag 11 april 2018 - 09:00

Hur är läget?

Det som göms i snö kommer fram i tö! I år tar det bara lite längre för solen att arbeta bort all den här vita massan. Men jag läste att ett sätt kan vara att sprida ut kaffesump på snön så blir den mörk och smälter fortare. Mina barn sportar med att skyffla snön från blåbärsbuskarna till de solvarma kantstenarna som redan smält fram.

 

JPEG bild DEBDC451F13F 1

 

Jag blev också trött på att bara gå och vänta utan att påverka, så då skyfflade jag bort de största snömassorna från odlingslådorna. I kryddlådan tittade en väldigt fin, grön och väldoftande citrontimjan upp ur snön. Det känns som att vi borde få till en fisksoppa för att dra nytta av att vi faktiskt har en färsk ört att använda.

 

JPEG bild DEBDC451F13F 3JPEG bild DEBDC451F13F 4

De här bilderna är från igår, och vet ni redan idag är det mycket mindre snö och is i lådorna! Jag trodde i ett ögonblick att vitlöken som jag satte i höstas hade gått förlorad under ett tjockt istäcke, men idag såg läget mycket bättre ut. Fortsätter det så här så kan vi kanske odla annat än iskristaller ändå!

tisdag 10 april 2018 - 20:01

Varmbänken blir grön

Jag tänkte berätta för er om lördagskvällen. Då drack jag vin med min vän Emmi (som förresten har en världsfin sångröst och hittas här på instagram: emeliewfors) och skrattade så tårarna rann. Men före vinkvällen tjuvade jag till mig ett par minuter i växthustunneln och planterade ner lite gröna småplantor i varmbänken.

 

JPEG bild A34D295E0635 4

 

Det tog ganska precis två veckor från det att jag fick igång varmbänken till det att jag kunde sätta ut mina färdigt uppdrivna plantor av pak choi, tatsoi och vintersallat. Det är den tid man räknar med att det ska ta, så fastän det en tur verkade som att temperaturen aldrig tänkte sluta stiga så jämnade det ut sig till sist. Det är fortfarande över 60 grader mitt i varmbänken så det lär nog hålla i sig ett par veckor ännu.

 

JPEG bild 4EA1372070A5 1JPEG bild A34D295E0635 1

 

Det var verkligen en bra kick att få till en så välfungerande varmbänk fastän jag gjorde det så "sent" på året (vanligtvis brukar man börja i mitten av februari när det är tillräckligt mycket dagsljus). Man förlorar inte så mycket på att lägga en timme på ett experiment som kan ge en bra start på odlingsåret.

torsdag 5 april 2018 - 23:06

Ska jag balla ur?

Jag känner mig lite tudelad (och crazy). Dels är jag lite rädd att min så-iver (iver över att så frön) leder till ett hav av skrangliga plantor jag inte har plats för i köksträdgården... men på samma gång känns det som att det är sak samma ”om det inte ryms”. Då är det väl bara att göra plats (infoga ”so what-emoijin”). Jag har en hel hög med stora odlingslådor på lager och en stor del av köksträdgården som ännu är obrukad. Det ryms, men kräver en del arbete.
Ska jag chansa och satsa på att jag orkar med den mängd plantor en så-hets skulle innebära? eller ta mitt förnuft till fånga och hejda mig själv och mitt beroende?

2617122A 50E9 4249 95F4 884D4EA96F93Grönkålen 2014

Ungefär samtidigt som jag printade ner sista frågetecknet visste jag själv svaret. Jag ska så så in i vassen mycket! Den här ivern måste tas tillvara och det passar bra ihop med att jag inte har hittat odlingslådorna ännu och därför inte kan vinterså i landet. Jag sår i mina godislådor och ställer utomhus. Då gror det i sakta mak och kan planteras ut senare (läs: när odlingslådorna hittas under snön).

Vi får se om jag tycker att det här är en lika bra idé imorgon. Eller i sommar.

torsdag 5 april 2018 - 10:55

Nästa steg

Det känns som att universum bara bråkar med oss. I flera år har vi haft riktigt sena vårar som ställt till med massor av problem så nu när vi äntligen har snö som räddar mycket av det gröna är våren extremt sen och seg. Jag är inte bara lite bitter.

Som tur är har jag min varmbänk i tunnelväxthuset. Temperaturen i kärnan av varmbänken har varit stadig nu i flera dagar och vid ytan har det sjunkt en aning. Jag har varit för feg för att sätta på mylla i ett för tidigt skede fastän jag kanske hade kunnat. Nu idag var det dags.

JPEG bild 7BD75E5BF2B3 2JPEG bild 7BD75E5BF2B3 3grader

Jag bar in två säckar á 55 liter ekologisk trädgårdsmylla och bredde ut den på den varma komposthögen. Nu har jag förlagt min jordtermometer men använder en vanlig köttermometer istället för att kunna hålla reda på hur jorden värms upp underifrån.

Det börjar bli kris på lockfronten så nu i dagarna måste jag snickra ihop fler enkla lock till mina odlingsbänkar. Jag räknar med att jag ska hinna med det i helgen mellan legoutställning och 4-årskalas.

 

JPEG bild 7BD75E5BF2B3 4JPEG bild 7BD75E5BF2B3 6JPEG bild 7BD75E5BF2B3 7JPEG bild 7BD75E5BF2B3 5

Och se! I fågelholkarna på uthuset bor det småfåglar!

onsdag 4 april 2018 - 09:00

Stevia eller steviolglykosider?

Stevia provar jag odla för första gången nu i år. Ett år hade jag en köpt planta som jag lät växa i mitt kryddland, men jag tror inte att jag vågade använda mig av de söta bladen till något.

Nu när jag är strikt med sötsaker och kolhydrater i synnerhet så använder jag ogärna råsocker om jag själv ska kunna njuta utan en blodsockerpeak. I vanliga fall använder jag sukrin som sötning, men om jag skulle lyckas få till egenodlad stevia så vore det ju ett fantastiskt alternativ.

Enligt anvisningarna kan det ta 10-30 dagar innan fröna gror, men mina små plantor kom upp rekordsnabbt. Nu ska de växa till sig, skolas om och småningom hamna ute i växthuset.

 JPEG bild 2DEFE43910AE 4

Stevia är en gammal ört som härstammar från sydamerika. Genom att mala torkade blad eller tillsätta ett färskt får man en söt smak på drycker, bakverk eller vad man än vill söta. Växten är ungefär 300 gånger sötare än socker, så det behövs verkligen pyttelite, speciellt om man inte i vanliga fall äter sötsaker.

Den "stevia" som ofta återfinns i livsmedel är egentligen inte stevia, utan steviolglykosider som är utvunnet ur växten stevia, det är alltså ingen naturlig och ren produkt utan i princip lika raffinerat som vitt socker. Växten stevia får inte säljas eller användas i livsmedelsproduktion eftersom den inte är säkerhetsprövad. Heter det iallafall... Stevian innehåller inga kalorier och höjer inte blodsockret, så egentligen tror jag att det handlar ganska mycket om att det eventuellt skulle kunna ge lite konkurrens åt sockerbetsodlarna. 

tisdag 3 april 2018 - 15:00

Det livsviktiga ljuset

På en del fröpåsar står det "förkultivering rekommenderas", "så inomhus i såjord" eller något liknande som indikerar på att grödan i sig ska växa inomhus. Den som testat kanske också har märkt att det är lätthänt att det man försöker förkultivera blir långa och rangliga plantor istället för de fina man ser på nätet. Problemet är brist på ljus. Fast människor upplever att det är ljus och soligt inomhus kräver växter så mycket mer.

Jag har två olika stationer med växtbelysning (biltema-lysrör). Den ena finns i badrummet där vi har golvvärme och på det viset en ganska jämn temperatur på cirka 21-23 grader. Där trivs de mer känsliga plantorna som paprika, tomat, aubergine och stevia.

 

JPEG bild 2DEFE43910AE 3

 

Den andra odlingsstationen har jag i den svala tamburen där det är nästan 10 grader kallare. När utomhustemperaturen småningom blir lite mer vårlik kommer också tomaterna att trivas där, men i de nuvarande 13 graderna står kålsorter, sallat, sommarblommor och purjolök. Tack vare den låga temperaturen och ljuset från lysröret blir det knubbiga fina plantor. Gallret måste jag ha because of vår Skrållan som gärna jagar flugor som dras till ljuset.

 

JPEG bild 2DEFE43910AE 1JPEG bild 2DEFE43910AE 2

"Växtbelysning" behöver man inte bry sig om. Häng upp helt vanliga lågenergilampor/ledlampor/lysrör så går det utmärkt att driva upp plantor. Vill du inte se det obehagliga lysrörsljuset så stänger du in hela skapelsen i någon skrubb eller annat bortglömt rum. Bara du inte glömmer bort odlingen helt då förstås.

tisdag 3 april 2018 - 10:39

Det mest privata

Det pratas ganska mycket om mikropauser i vardagen. Att stanna upp, stänga av och starta om. På jobbet bytte jag plats vid lunchen och upplevde en helt ny nivå av lunchpaus, bara en sån sak.

Mina mikropauser på hemmaplan tar jag gärna utomhus i köksträdgården, växthuset eller hönshuset... eller i pannrummet.

Vårt pannrum inhyser pumpen till bergvärmen och tanken för varmvatten. Det lämnar minimalt med utrymme för förvaringsmöjligheter så oftast har det fungerat som skräpuppsamling för sånt som är ”på väg ut”. Nu är det mitt space. Mitt gömställe, happy place, kvinnliga man cave. Mine, mine, mine! Jag vet inte ens om barnen vet om att jag tillbringar min ”försvunna” tid där, och Daniel har lovat att inte avslöja mig heller.

JPEG bild 8E2BC9DCCA12 1

Vad jag gör i pannrummet? Tittar på private practice och sår frön förstås. Jag har både uttag för telefonladdaren och vattenkran så jag kan förse sådderna med fukt. Allt en kvinna kan behöva för den egna privata stunden.

torsdag 29 mars 2018 - 10:28

Påsktipset!

Haha, nu trodde ni kanske att jag är så pigg och energisk att jag påskpysslat och vill ge tipset vidare... men så är icke fallet. Tvärtom! Igår jobbade jag hela dagen med stressen flåsande i nacken, och efter stängning körde jag runt med bud. Det tog länge innan jag kände mig nerstressad och till följd av det är tröttheten påtaglig idag.

 

Över till tipsen då.

1. Jag håller på att städa bland mina kategorier här på bloggen och göra det mer överskådligt och lätthittat. Kategorierna använder jag för att kategorisera inläggen, och taggarna gör att du som läsare kan hitta specifika ämnen som jag skrivit om (titta i drop down-listan i högra kanten eller skriv in ett relaterat ord i sökfältet).

2. PÅSK-taggen vill jag speciellt framhålla nu när det är skärtorsdag och hög tid att plocka fram kvasten, fjädrarna och påskalammet.

onsdag 28 mars 2018 - 09:00

Hopplösheten

JPEG bild 393F3AEAF410 9JPEG bild E8B25B138E0E 5

De här vintern håller oss i ett järngrepp och snödrivorna är ofattbart stora. Våren vad håller du hus?