onsdag 27 september 2017 - 12:46

Tomatsås för alla tillfällen

Senaste helg inföll en av årets traditionella höjdpunkter för vår del, den stora pizzakvällen i moster Ninnas uthus. Lika trångt och lika goda pizzor som vanligt.

JPEG image 2F94BBFC95C3 7

 69A41818 66B5 41E4 A2FE 03A896677A3D

I år körde jag på en helt annan variant av pizzafyllning än vad jag brukar och gjorde dessutom en tomatsås med lite mer och större bitar i (håll den tomatsåsen nära till hands ännu en stund). Och OM den blev god! Med hemgjord bea och färsk oregano blev det den bästa pizzan på några år. Vanligtvis brukar jag sätta osten direkt efter tomatsåsen, men jag glömde så istället blev det ett osttäcke ovanpå kebabstrimlor, paprika, champinjoner och löken. Men som dem pa sej, allt blandas ändå någon gång.

 

B46CFF5C 954D 4438 8173 808F67EA2E1D

Tomatsåsen då. Igår när jag var ledig tog jag de några deciliterna som lämnat kvar, stekte ett par av Björkens chorizokorvar tillsammans med champinjoner i rikligt med smör, saltade och blandade ihop allt till en mustig höstsoppa. Det här var nog något som jag gärna skulle äta fler gånger, men först måste jag försöka komma ihåg hur jag gjorde tomatsåsen.

måndag 25 september 2017 - 08:30

Vlogg i köksträdgården

Jag har försummat min köksträdgård hela sensommaren, till en början förstod jag inte riktigt varför men nu vet jag. Besvikelsen. Inget har riktigt lyckats i år så det jag känner är en besvikelse på min köksträdgård som brukar leverera fastän jag inte försöker ens. Den här säsongen är har inte alls levt upp till mina förväntningar, och den enda jag kan skylla på är mig själv. När jag har tänkt på allt det där som jag egentligen skulle behöva och skulle vilja göra så är det som att få en käftsmäll och all inspiration och vilja är som bortblåst.

Men se igår när solen och värmen behagade samarbeta så hände det något i mig. Fast jag inte visste riktigt var jag skulle börja, så gick jag ut (i bara kortärmad!) och började på. Plötsligt hade jag rensat ogräs i alla odlingslådor och dessutom gjort en vlogg!! Det ni!

 

Det blir tydligen allra bäst när man inte tänker så mycket, inte klipper, redigerar utan bara kör på.

torsdag 21 september 2017 - 11:55

Snålsoppa made in Närpes

Nu har jag hittat ett nytt och jättegott recept att dela vidare! Jag har aldrig gjort snålsoppa, men kände plötsligt för att prova på (det var den dagen när barnen missade grönsakssoppan i dagis). Jag googlade och en av de första träffarna var ett recept på "Snålsoppa made in Närpes" och soppan på bilden såg ut att vara något ut över det vanliga! Det här blir kvällsmat tänkte jag och for iväg för att handla ingredienser!

Orginalreceptet var lite svårt att tyda tyckte jag (eller om det var jag som var för hungrig för att helt enkelt förstå) så nu gör jag en lite tydligare version så att jag vet exakt nästa gång.

 

Snålsoppa made in Närpes (från Närpes grönsaker, orginalrecept)

6-8 portioner

 

Soppbas:

2 vitlöksklyftor
1 gul lök
500 g körsbärstomat (eller vanlig tomat)
1 l vatten
4 msk grönsaksfond
2 msk tomatpuré

Hacka ingredienserna och koka ihop till en soppbasen ca 10 minuter, mixa slät med stavmixer

 

250 g blomkål

6 st små morötter

1 gul paprika

1 spetspaprika

En näve färska örter (persilja, basilika)

6 st små lökar (färsk vårlök eller gräslök som jag använde mig av)

1 ask Dunne tomat (de heter Dunnetomat på förpackningen)

2,5 dl riktig grädde

25 g smör

Salt, peppar

 

Skär blomkålen bitar och skiva morötterna tunt och låt dem koka i den mixade soppbasen i 5 minuter.

Skär paprikorna i lagom stora bitar och låt dem koka i soppan ett par minuter.

Tillsätt hackade örter och lök, skurna dunne-tomater, smör och grädde.

Koka upp och smaka av med salt och peppar

 

snalsoppa 2 800x500Foto: Närpes grönsaker

 

Jag satte också till bönor och sugar snaps i soppan eftersom det fanns tillgängligt i min köksträdgård. Vi åt soppan tillsammans med creme fraise och det kan jag rekommendera varmt. Barnen var en aning skeptiska den första måltiden med snålsoppa, men redan nästa kväll när vi åt samma så ville de ha mer när de ätit upp sina pyttesmå portioner.

Nästa gång gör jag en jättestor kastrull av den här goda soppan!

torsdag 21 september 2017 - 11:15

"Hur ofta skär du dig?"

Jag skulle börja gymma igen, hade jag tänkt, men när jag kom till stjärnhallen och hade hämtat ut min gympollett visade sig att arbis hade occuperat gymmet hela förmiddagen. Istället städade jag köket och drack mitt morgonkaffe, chattade lite med Prillan på Yle Extrem och funderade på vår köksvägg.

Radiomänniskorna har blivit de där som står bredvid mig och småpratar så länge jag snittar blommor och binder begravningsbuketter. Ibland skickar jag in vad jag tycker också, när de ber om åsikter eller frågar vad man gör. Upplägget som yle extrem har nu passar mig väldigt bra, extrem morgon med My, Joppe och Krippe (fast jag saknar Jakob från morgongänget). Förmiddag med Prillan som mest bara rållar och inte förstår mina ironiska kommentarer. Fokus med Milli, som ger lite insikt i nyhetsvärlden och diskuterar viktiga saker som transpersoners vardag och varför det finns så många unga sjukpensionärer. Slutligen toppar vi arbetsdagen med Nykarlebybördiga Jonas i studion och får höra hans härliga skratt, riktigt bra blir det om hans kusin Anna är med också.. De har dessutom den bästa tävlingarna; "sagt i natt" och "vad är frågan". Jag erkänner, jag har blivit lite radio-beroende.

Rubriken har också sitt ursprung i en extremtävling. Runt halv 9 på dagarna heter tävlingen "vi kan aldrig gissa vad du jobbar med" där den som ringer in berättar vilken fråga hen oftast får om sitt jobb. Rubriken "Hur ofta skär du dig?" är den fråga som jag oftast får, och yttras mest av män när jag snittar buketter med mattkniv. Då brukar jag svara "aldrig". Något av det första man SKA lära sig när man börjar med snittblommor är att hålla kniven rätt, och gör du det, så skär du dig inte.

bukett

torsdagspicDen skarpsynte kan notera en kattunge på skärbrädet till vänster. Samma kattunge till höger.

 

Över till något annat. Jag har bestämt mig för att börja få saker uträttade här hemma och tänkte börja med den här fula väggen i köket. Först borde vi på något vis flytta ner den där fula väggkontakten som finns mitt på väggen, den är väldigt malplacerad sedan vi rev ner den gamla köksinredningen för 7 år sedan. Men så måste vi börja bestämma oss för vad som ska på väggen sedan. Jag var inne på boråstapeten "jordgubben", och den är fortfarande en favorit. Men vi får se!

onsdag 20 september 2017 - 16:50

En favorit: Hösthortensian

IMG 2872

 

Titta! Äntligen kom den! Den fantastiska hösthortensian!! Det här är en sån där snittblomma som man kan vänta på ett helt år bara för att få köpa hem en kvist att njuta av under den långa tid den hålls fin. Jag skulle faktiskt våga påstå att det här är en av mina favoritsnittblommor. Och faktiskt så är den nästan lika fin sedan när den torkar och får en intensivt murrig höstfärg.

onsdag 20 september 2017 - 12:30

Bloggandet

Bara för att få lite fart på ett prestationslöst bloggande ska jag sent omsider fylla i sevendays lista om bloggar och publicera helt utan passande bild. Så tråkig ska man kunna vara ibland

 

Jag bloggar för att det är ett sätt att hålla igång språket, vara kreativ och samtidigt dokumentera. I mitt fall ska dokumentationen främst handla om odlingsåret men det smyger sig också in annat kreativt, gott och gulligt. Vem tackar väl nej till en gullig kattunge, en fin bukett eller häftigt pyssel?!

 

Jag läser andra bloggar för att få inspirationen till att själv kunna skriva ett flytande och lättförstått språk. Tyvärr hinner jag inte läsa så många bloggar för tillfället utan klickar in mig mer sporadiskt från sevendays framsida (också via blogoteket!). Mammas blogg är den jag läser mest regelbundet när jag söker efter något recept.


Den första blogg jag läser på dagen är sällan en och samma. Ibland är det Carolines, ibland Catzo, ibland Linns och ibland Ellens. Ibland är det ingen av dessa utan någon helt annan.


En typen av blogg saknas: Jag kan inte komma på att det skulle saknas någon specifik blogg just nu. Men jag skulle jättegärna läsa mer floristbloggar. Det är en så stor inspirationskälla för oss som ska vara kreativa varje dag. Min favorit var under en lång tid den blogg som holmsunds blommor i Umeå skrev. Det fanns så mycket energi och kreativa lösningar att inspireras av.


Det här skrivs det för mycket av i bloggar: Nej det skrivs väl knappast för mycket av varken mode, DIY, inredning, barn eller den mentala hälsan. Allt är relativt beroende på vilket ämne man själv brinner för.


Blogg eller vlogg: Jag älskar vloggar! Speciellt våra finlandssvenska (ja de är väl kanske inte så många), men en som jag också är ett stort fan av är Sara Bäckmos vlogg på youtube. Det är ju förstås för att det är ett område som tilltalar mig, men hon är också så naturlig framför kameran.


Atmosfären i den finlandssvenska bloggvärlden är just nu: PÅ GÅNG!


Det här tycker jag om sponsrat innehåll: Nä alltså pass på den frågan. Det är inget som vill lägga mig i över huvud taget. De som sysslar med sånt får hålla på, men jag är inte på det sättet intresserad.


Mitt mål med min blogg är att dokumentera och inspirera på det gröna planet.


En bloggare jag vill byta liv med för en dag: Det skulle väl vara Sara Bäckmo då så kunde jag gå runt och mysa i hennes trädgård en hel dag.

måndag 18 september 2017 - 23:02

Skryt inte människa!

Förresten gjorde jag något väldigt otypiskt finländskt idag. Jag erkände högt för en kund att jag själv tycker att jag är en kreativ typ. Alltså att jag faktiskt är bra på något. Kan något. Jag sa inte "nånäää itt vejt ja nå!", när kunden sa "men du är väl kreativ!?". Jag sa "jo, he e ja no!".

Det ni! Det var inte så illa pinkat för en måndag!

IMG 2823

På det en slags miniplantering i en ljuslykta från storefactory. Den blev jag nöjd över också, som grädde på moset.

måndag 18 september 2017 - 21:58

Tårtrapporten inkl. recept

Förra måndagen hade Milea sin tredje födelsedag och det blev inte bara ett eller två kalas. nej det slutade med fyra kalastillfällen. Jag var riktigt lat den här gången, men tyckte ändå att jag lyckades hålla mig till konceptet med lite mindre sött.

Till ett kalas svängde jag hastigt ihop en chokladmoussetårta med salta jordnötter som botten, och smälte choklad att garnera med. En av Mileas leksakskatter fick bli pricken över i.

chokladmoussetarta

Den enkla chokladmoussetårtan

250 gram 70% choklad
4 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche

Hacka chokladen. Värm hälften av grädden i en kastrull.
Ta bort kastrullen från värmen och rör ner chokladen i grädden tills den
smält och chokladröran är blank och slät.
Vispa resten av grädden och creme fraichen till tjock konsistens.
Vänd ner grädden i chokladröran och vispa så att de blandas (eller blanda slarvigt så blir det en intressantare och ojämn färg på tårtan).
Sätt plastfolie i en pajform/form och häll i smeten.
Strössla salta jordnötter över hela kakan och ställ in den i frysen några timmar ELLER kylskåpet över natten.
Stjälp upp tårtan och garnera valfritt.

 

Till nästa kalas var chokladtårtan slut och eftersom morbrodern med fästmö anlände nästan direkt jag kom från en arbetsdag så sprang jag bara in till butiken och handlande glass (mest eftersom jag visste att vi redan hade vegansk glass i frysen) och så åt vi tillsammans med färska björnbär.

Det tredje kalaset var det största och det egentliga kalaset, och då bakade jag faktiskt två tårtor. En LCHF och en icke-LCHF, men båda två som morotskaka. Den utan socker och mjöl tror jag att var den godaste kakan jag någonsin ätit. Jättegod och jättesaftig!

 

morotstarta

Socker- och glutenfri morotstårta

100 gram smör
2 tsk vaniljpulver
6 dl mandelmjöl
5 tsk kanel
3 tsk bakpulver
6 ägg
6 msk sockerersättning (jag använde sukrin och satte kanske bara 2 msk högst)
1 krm salt
2 dl turkisk yoghurt
ca 3 dl rivna morötter

Smält smöret och blanda i vaniljpulvret. Låt svalna
Blanda mandelmjöl, kanel och bakpulver
Vispa ägg, sukrin och salt pösigt
Tillsätt mjölblandningen och yoghurten i smeten
Blanda i de rivna morötterna och sist vaniljsmöret.
Smöra och bröa (tex med kokos eller mandelmjöl) en springform ca 22 cm och häll i smeten.
Grädda i mitten av ugnen cirka 40 minuter i 125°C (tills kakan slutar röra på sig och inget fastnar på tandpetaren när man sticker ner den i mitten av kakan).

 

Till frostingen blandas dessa ingredienser till en slät smet

400 gram philadelphiaost (2 normalstora paket)
100 gram mjukt smör
1 msk skrin
1 dl creme fraise

Dela kakan på hälften och lägg hälften av frostingen mellan kakbottnarna och hälften på kakan. Jag dekorerade med ”morotsband”.

 

Morotskakan rekommenderas varmt till alla som tycker om bakverk med lite mindre sötma men fortfarande med mycket smak. Tårtrapporten slut.

onsdag 13 september 2017 - 23:21

Upp ur gropen

IMG 2667Nu blir kanske min rygg en gladare kroppsdel när min födelsedagspresent av min man äntligen äntrat vårt hem -sängen. Den säng vi ikväll lyfte ut ur vårt sovrum har vi haft i ganska exakt tio år, och det är säkert dubbelt längre än vad vi hade räknat med när vi köpte i den billigare änden från en möbelbutik som sedan söktes i konkurs.

Det senaste året har den gamla sängen märkbart försämrats och våra gropar blivit allt djupare. Ja, groparna härstammar från mina två graviditeter med +20 kg vardera, det är oklart varför båda sidorna har gropar, men allt tyder på att vi har svängt sängen för att få en jämn nötning.

Att sova i en grop är inget jag rekommenderar, så skaffa för all del en ny säng om du också sover i en grop och så lägger du den investeringen på din hälsa.

tisdag 12 september 2017 - 09:05

En het bukett

Det blev ingen helgbukett till senaste helg, och vet ni varför, för att den från veckan före ännu står sig så fin på köksbordet. Men, för att sprida lite mer organiskt material i cyberrymden så har jag grävt fram en bukett ur arkivet. I mitt fotoarkiv finns det miljoner olika buketter så fastän jag själv inte alltid ger mig själv en fredagsbukett så finns det alltid något att visa ändå. Fast fredagsbuketter eller -blommor borde man ge sig själv lite oftare för att förhöja livsstandarden.

hostbukett chili

Den här buketten fick en släkting till sin födelsedag i september för några år sedan (det var 2013 för det var första året jag hade växthus, som jag fått till min första morsdag, och hade jättejättemycket chilifrukter). Mottagaren tycker om chili och het mat så en bukett med chilifrukter passade utmärkt. Det köpta material är en prydnadskål, Agapanthusfröställning, krysantem och calluna medan dillkronorna, chilin och det gröna och rödlila är blad från trädgården (alunrot, funkia, höstsilverax och smällspirea). Ässälotten är från någon butik.

De här färgerna är så otroligt fina tillsammans och alla de här materialen är rätt hållbara så man kan räkna med att den står sig fin länge.