Lagombackan sevendays header 2

Höstmaterialet direkt ur trädgården

Skrivet av Sandra Neuman 29.08.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Om jag måste välja vilken säsong det är som roligast att jobba med levande material så väljer jag hösten. Ingen annan tid på året finns det så mycket roligt i naturen att plocka in och använda sig av. Kvistar, ax, fröställningar och bär. Jag går bananas i min trädgård och bjuder alla kunder på det lilla extra i buketterna.

Håller du med om att höstbuketter får vara precis så här som den här.

Lite av allt?
hostbukett


Kurshösten 2019

Skrivet av Sandra Neuman 22.08.2019 | 1 kommentar(er)

Kvallskaffi

Något av det bästa med hösten måste ju ändå vara arbiskatalogen, dagen när anmälningen öppnar, och sedan när kurserna startar. I år får barnen två kurser var. Leon får levla upp till konstisgruppen för 7-9 åringar och en annan dag leka agent. Milea tycker också om konstis men kvalar bättre in i den yngre gruppen. Däremot är det sån fart i henne att vi tänker testa på parkour! Motorikbanor, klätterställningar, hoppa och studsa har alltid varit hennes grej så vi tror att det kommer passa perfekt.

Själv har jag anmält mig till en enda kurs. Mindfulness.

What about you? Ska du gå någon kurs i höst?


Om enhetsskolor och solrosor

Skrivet av Sandra Neuman 21.08.2019 | 2 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

solrospojke

Tänk att min förstfödde, pojken på bilden här ovanför, har börjat i förskolan. Här har vi numera en enhetsskola som innebär att Leon som nu är förskoleelev i Zachariasskolan, kommer att finnas i samma byggnad tio år framåt. Det har diskuterats fram och tillbaka väldigt mycket om huruvida det är till för- eller nackdel att ha femhundra barn på samma ställe. 500 barn där åldersskillnaden kan vara 10 år.

F-9, funkar det?

Min åsikt som förälder till en i yngsta änden... fördelaktigt! Jag tror helt enkelt inte att det kan vara fel att låta barn i olika åldrar vistas i närheten av varandra. Fastän en högstadieelev kan verka stor och skrämmande för en förstaklassist så finns det också de som kan vara fina förebilder. Tvärtom kan en högstadieelev kanske ta till sig något av hur yngre barn fungerar tillsammans. Jag är kanske naiv, men jag vill välja att tro att människor kan avvika från de inristade fördomarna.

Att det skulle bli ett problem för lärarna att kunna se individen i varje elev, tror jag inte heller på. Eleverna har inte blivit fler, och lärarna är inte färre, det är bara mer koncentrerat till ett område. Det är en fördel för lärarna att kunna dela lärarrum och dricka sitt kaffe tillsammans, planera gemensamma evenemang och samarbeta. Hur bra är det till exempel inte att en högstadieelev kan vara den som lyssnar på när en lågstadieelev läser högt i sin kvart om dagen-bok?

solrosfalt

För oss innebar den här höstterminen nya rutiner. Största förändringen för mig är att jag får 2,5 timme mindre egentid på mina lediga dagar. Jag har inte kunnat bestämma mig än om det är bättre eller sämre. Det som ändå är lite roligt, är att kunna göra utflykter efter hämtning. Som när vi körde till Socklot för att plocka solrosor. 

Solrosfältet i Socklot börjar vara något av ett traditionellt inslag. Det är bara så att det ska finnas ett gult hav längs jakobstadsvägen. Och visst var det mäktigt att stå bredvid de höga ståtliga solarna! Vi plockade en famn full, betalade för oss och körde till Oravais för att ge bort hälften av solarna till våra vänner.

solrosor socklotsolrosor

Har du någon gång chansen. Besök ett solrosfält.
Ge gärna bort ett par solrosor också.


Att spara är inga problem, men att minnas vad man sparat är värre

Skrivet av Sandra Neuman 18.08.2019

Det är inte svårt att sätta sina hyacintlökar i en låda och spara dem. Det problematiska är att komma ihåg att man har dem och kanske borde sköta om dem lite för att de inte ska torka bort tills det är dags att plantera. En gång har jag lyckats få en hyacint att blomma utomhus, och det var en av de vackraste jag någonsin sett.

Jag hade tur och hittade faktiskt några som visade tecken på liv, men de flesta lökarna är alldeles ihåliga och bara att slänga. Frågan är om de hunnit växa för mycket för att sättas ner i jorden och invänta vårblomning? Det måste jag ta reda på.

IMG 9192

Så här fint blommade en hyacint i trädgården


Kålla hit!

Skrivet av Sandra Neuman 15.08.2019 | 1 kommentar(er)

I köksträdgården brukar det varje år vara någon gröda som trivs lite bättre, oavsett hurudant väder vi har. Du minns säkert att vi haft både blomkåls-år och zucchini-år. I år är det ingen gröda alls som trivs. Ja det skulle ha varit jordgubbarna, men då har det förstås krävts extra bevattning.

Vad vi däremot kan minnas av den här odlingssäsongen, är att det är världshistoriens sämsta kål-år. Du som har läst en tid vet att grönkål brukar vara min grej och att jag gärna fryser in kilovis. Well, jag fryser in i år också, men inte min egenodlade grönkål.

IMG 90902kg grönkål. Tändsticksask for scale.

 

Tack och lov för rekoringarna så att en stackars människa kan få fyllt sina förråd. Vår lokala grönsaksodlare fick förse mig med två kilo grönkål i kväll. Två kilo, det låter inte så där väldigt mycket men när jag ska rensas, sköljas, förvällas och sköljas igen så ser man att det är en hel del.

Här ska du få lite lifehacks när det kommer till att förvälla grönkål. Tro mig, jag har testat ganska många alternativ genom åren och det här är verkligen det smidigaste.

1. Rensa bladen från stjälken. Beundra gärna hur stor hög det blir och konstatera att stjälkarna i sig väger ungefär lika mycket som själva bladen.

2. Sätt två stora kastruller med vatten att koka. Tänk att de ska användas växelvis så att den ena kokar upp medan den andra används.

3. Fyll ett durkslag med grönkål (tryck ihop så att det verkligen är så mycket grönkål som bara ryms) och skölj i kallt vatten. Skräp och larver sköljs förhoppningsvis bort.

4. Lyft över grönkålen till kastrullen och använd en hålslev (ju bredare desto bättre) för att trycka ner alla blad under vattnet. Man får dribbla lite så att de inte flyter upp.

5. Sjud några minuter, står det i recepten, men jag tror inte det är mer än en minut jag låter bladen koka. 

6. Använd hålsleven och lyft över grönkålen till durkslaget i diskhon. Skölj grönkålen med kallt vatten så att den skyls ner snabbt.

7. Lyft över på handdukar att torka.

8. Upprepa från punkt 3 och använd andra kastrullen.

9. När kålen torkat ordentligt fryser du in den i påsar.


Trädgården 9 år

Skrivet av Sandra Neuman 06.08.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Tänk att vi har bott här i vårt hus nu i ganska exakt nio år. När vi kom hit då såg trädgården ut som en helt vanlig villaträdgård. Gräs, gräs och något träd. Men när intresset växer är det tacksamt med en omålad canvas att jobba på.

Jag vet inte om jag vill veta hur många timmar vi har satt ner på den här delen av gården. Det är många iallafall. Innan barnen kom jobbade vi tills det blev mörkt och det är den tiden som bär frukt nu.

lagombackan10lagombackan192010 och 2019

Lite rufsigt för tillfället och en del perenner har tagit stryk av att det blev en torr sommar i år igen. Längst till vänster ska ståtliga blad av bronsrodgersia finnas, men för tillfället ligger de längs marken av törst. Mina födelsedagsperenner är fortfarande oplanterade och jag tror att så får de förbli tills det blir fuktigare och lättare att hålla dem pigga när de en gång kommer sig ner i jorden.

Hönsens dörr lämnade visst öppen igår så i morse när vi skulle ta cyklarna och cykla till dagis, mötte vi hönan Elsa  på gården. Nu på eftermiddagen traskar hela gänget runt i parken och äter av de bär de hittar. Det kan de få göra så länge de lämnar kvar lite åt oss också.

chicks

De har blivit såna modiga damer .

 

Läs också :

Listan om boende

Se riktigt gamla bilder på vårt hus

Parkens förvandling


Lagombackan i Allt om trädgård

Skrivet av Sandra Neuman 05.08.2019 | 1 kommentar(er)

Allt om tradgard 11 12Allt om tradgard feelgodAllt om tradgard reportage

Då för fyra år sedan när fotografen Camilla Hynynen var här och fotade min trädgård frågade hon mig vilken trädgårdstidning jag brukar läsa. Hon brukar nämligen försöka få in sina reportage i någon tidning man själv föredrar. Enda jag kom att tänka på då i stunden var den svenska Allt om trädgård. Det är inte enklaste tidningen att komma med i men vi skulle ge det ett försök.

Bara en tid efteråt meddelade Camilla att Allt om trädgård ville ha reportaget. Det är fyra år sedan och först nu publicerades det i dubbelnumret juli-augusti. Som vi har väntat, och så spännande det varit att få titta på sin trädgård i en riktig tidning. Känslan liksom!

Här kan du läsa om dagen när Camilla besökte oss.


Jag tänker inte rensa mer nu

Skrivet av Sandra Neuman 04.08.2019

Kategorier:
Taggar:

jordgubbsvav i gangkokstradgardenhalmganglagombackan

Nu bränner det rejält på fingrarna och på en del ställen finns små blåsor från brännässlorna. Men det är det värt. Hela sommaren har jag haft som mål att täcka in gångarna i köksträdgården och nu den sista semesterdagen kom jag äntligen till skott. Det har varit för varmt, det har varit för blåsigt, för kallt eller så har jag inte orkat. Men nu är det på gång (heh!).

Jag är trött på att varje år tvingas rensa ogräs både i och utanför mina odlingslådor. Nästan mer utanför faktiskt. Därför bestämde jag mig tidigt i våras att sätta något annat än tidningar och paff. Till en början har jag använt det som funnits i förråden. Lite rotspärr, lite jordgubbsväv, en frostduk... you name it. Bara det hindrar ogräset från att växa. Ovanpå duken sätter jag halm. Jag använder halm bara för att det är billigare och lättare att transportera än bark eller flis.

Min förhoppning är att jag ska kunna fokusera på det som är i lådorna och inte runt. Men först behöver jag skaffa mer duk att sätta under halmen.


Recept: Fruktläder

Skrivet av Sandra Neuman 02.08.2019 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

EE78DF0D 7AE6 410D 9419 5E1227635378F2820971 4170 4CD5 A041 7F342A2C7F18

Vårt jordgubbsland har, trots torkan, levererat bär i överflöd. Vi har fyllt halva frysboxen med bara jordgubbar och kommit till punkten när alla våra frysaskar är i användning. 

 
Problemet är lättlöst om en stor del av askarna innehåller fjolårets bär som egentligen borde vara uppätna för länge sedan. Med en rejäl frystömning kan man till exempel göra barnen glada genom att. tillverka godisremmar (även kallat fruktläder).

 
Receptet är världens enklaste. 

-Mixa valfria bär och frukter till en puré
-Bred ut purén på bakplåtspapper på en plåt. Sätt så tjockt så att pappret inte skiner igenom.
-Torka i ugnen på 50°C över natten. Ugnsluckan ska vara lite öppen så att fukten slipper ut (sätt ex en sked eller ihopvikt pannlapp)
-Godiset är färdigt när det har samma konsistens som läder
-Klipp remmar och rulla ihop.


Semesterdrycken

Skrivet av Sandra Neuman 20.07.2019

Kategorier:
Taggar:

BDC66D52 8191 4DC0 88CA 0D882B747881

Det här gott folk, är en semesterfrappé som intogs på min mammas terrass idag klockan 15. Nu välkomnas två veckor familjetid, roadtrip, trädgårdsarbete och villaliv.