Lagombackan sevendays header 2

Arkivtips: om att så tidigt

Skrivet av Sandra Neuman 11.03.2019

150517 2

På tal om att så tidigt på året så hittade jag det här inlägget i mitt arkiv. Det handlar om frågan jag brukar få i maj, men det är på sätt och vis lite aktuellt redan nu

Är det för kallt att böri åpå?

 


Rymma från familjen

Skrivet av Sandra Neuman 10.03.2019

Läget just nu är så här. Norovirus you know, det tycks vara ett väldigt smittsamt sådant just nu. Sedan i tisdags har vi en efter en fallit offer, suttit inomhus och levt ohälsosamt tätt inpå varandra flera dagar i sträck. När barnen börjar vara som våra, 4 och 6 år så är fem dagar hemma i längsta laget. De bokstavligen klättrar på varandra, bråkar och skrattar om vartannat.

Då är det skönt att  smita ut för att städa växthuset, så lite och vattna. Andas. Jordas. I växthuset var det plusgrader och spindlarna hade vaknat.

 

IMG 2965IMG 2966Växthuset är inte sönder i bortre änden, det är en vädringslucka som jag funderar på om jag borde hålla öppen för att inte riskera att det börjar gro alltför tidigt det jag har sått i växthuset. Det blir fort +20 grader bara solen skiner en vanlig dag redan nu.

 

Det är inget som gror i växthuset nu. Inte ens vintersallaten överlevde av någon konstig orsak. För dåligt skyddat kanske, nästa vinter får jag sätta fiberduk över och packa in lite bättre. Den gången jag övervintrade vintersallat kan ha varit en mildare vinter när det räckte med ett enkelt plastlock. Jag kan inte se någon annan orsak till att alla vintersallat bara dött bort.

 

Under snön i växthuset sådde jag sockerärter, rödbetsblast, mangold och sallat. Det är alltid lite experimentiellt att så utomhus, men det blir inte värre än att man får så om. Kepparna är grönkål som får stå kvar eftersom den brukar skjuta ut nya blad ganska tidigt på säsongen.

 

Inomhus spirar det desto mera och det är de här småttingarna som ska ge oss kål att äta redan på våren och försommaren. Det grodde på en gång när det grodde, från noll grönt till det här.

SN kalgroddar

Som tur är vi friska nu och kan återgå till vardagen med dagis och jobb imorgon. Puh!

 

Relaterade texter: 

2016 sådde jag i kallbänk

2018 sådde sådde jag i växthuset i februari, då tänkte jag så här


Det är lätt att så!

Skrivet av Sandra Neuman 07.03.2019

Att så tar inte lång tid alls. Det som tar tid är sedan för fröet att spricka, gro, få sina karaktärsblad, växa, växa, växa tills det slutligen är en grönsak som hamnar på din tallrik. Det är inte heller särskilt svårt att så och inte heller krångligare än vad du gör det. Här kommer en snabbguide på hur du sår.

 

IMG 2805 

 

1. Vad ska du så i? Tja, jag och mina trädgårdsvänner brukar faktiskt föredra sånt som finns till hands. Livsmedelsförpackningar helt enkelt. Tomataskar, champinjon- och maletköttlådor bara för att nämna några. Egentligen duger vad som helst som det går att sätta jord i. Det enda du kan lägga bakom örat är att ju mindre mängd jord desto fortare torkar den ut.

 

IMG 2798

 

 

2. Vad ska du så? Naturligtvis är det skillnad på vad du sår i de här lådorna. Som du kunde läsa i de tio så-orden så ska du inte så morötter annat än på den plats de sedan ska växa (samma gäller palsternacka, svartrot och andra som inte tycker om att bli störda). Det du kan bredså, som det så fint heter när man bara strösslar ut frön på jorden, är typ kål av olika slag (som sedan skolas om och plantorna planteras en och en), sallat, spenat, dill, ärtor och så vidare.

 

IMG 2799

 

 

3. Vad kommer först? Vattnet eller frön? Jag brukar faktiskt bara duscha på jorden före jag sår mina frön. Då blir det lagom fuktigt och sedan går jag och duschar på igen när det ser ut att börja torka. Alltså, vatten först och sedan frön då är det också mindre risk för att små frön yr iväg när man duschar vattnet.

 

IMG 2803IMG 2804

 

 

4. Och sedan då? För det första, kom ihåg att märka upp vad det är du har sått. Mycket viktig detalj! Sedan, placeringen. En del frön kan du ställa utomhus om du vill att de ska bli knubbiga och fina plantor (ställ dem då lite skyddat och med lock så att det inte finns risk för övervattning. Men kom ihåg att lufta! Läs om vintersådd här). Ställer du dina sådder inomhus för att driva upp plantor att sätta ut är en sval plats med extrabelysning den allra bästa. Vid fönstret är det visserligen ljust, men ofta finns det värmeelement under som ger för torr och varm luft.

 

Den här omgången kål (broccoli, blomkål, broccolo, pak choi, tatsoi, spetskål) ska jag sätta i tamburen under lysrör. Där är det alldeles perfekt svalt och med lysrör blir ljuset tillräckligt. De kommer få växa till sig här inne för att sedan planteras ut i växthuset, varmbänk eller vilket som passar bäst när de är dags.

IMG 2841

 

Så här ser min odlingsstation i tamburen ut och som ni ser har det växt en hel del det som fått stå där. Det är rotselleri i den gula lådan, penséer i den mittersta och stråna är purjolök. De får liksom växa i lugn och ro här utan att behöva kämpa sig mot ljuset eller ha för varmt.

IMG 2790 2SN sadder 123

 

Idag ska jag så mera kål av samma sorter som här ovan, men de ska jag så i tomma godislådor och placera utomhus så får de gro ännu lite långsammare och liksom bli nästa skörd efter den här.


Sportlovshelgen

Skrivet av Sandra Neuman 04.03.2019

Kategorier:

Det känns som att mina barn är de som alltid är på dagis oavsett om det är sommarlov, jullov, sportlov eller annat valfritt lov. Det känns inte alltid riktigt bra för mig som förälder att behöva ha dem på dagis när deras kompisar får vara hemma. Hittills har det inte varit så stor grej, men nu börjar Leon bli i den åldern att han ser det här.

"Vaför ska itt vi ha na sportlov?" frågade han i mitten av förra veckan.

Men jag tröstar mig själv med att om några år när de båda två är skolbarn (det är faktiskt bara 3 år tills de går på 1:an och 2:an) så blir det sportlov, jullov och alla andra lov.

 

216616F1 B45F 4C3E A215 4DF248270C3218EA6922 4E6B 47D6 ABD7 43E594960ED94E165B70 5397 44A6 B099 4CDEC20D575B

 

Då när det efterfrågades sportlov så promotade vi att vi har sportlov om några dagar (när det blir helg). Och visst hade vi sportlovsaktiviteter! En dag ordnade Nykarleby ridklubb en familjedag istallet och den andra dagen hade vi picknick och pulkadag vid Rummelbacken. Mer sportlovsprogram än så behövdes faktiskt inte för de här två dagisbarnen.

 

5E118FBA D72F 41A9 804D 544E30AA2BC1B04D06A7 968A 49A1 9173 E81700DD1C04FDE55186 A2E2 435D 983D D942AA66811CCE45E32F 55DE 476E 82D7 246F56FE108D 


VM för florister

Skrivet av Sandra Neuman 03.03.2019 | 1 kommentar(er)

Jag följer med världsmästerskap i ishockey, fotboll eller annan valfri sport. Jag är ingen sportare, inte ens en soffsportare. Det är knappt jag tittar på ESC när dagen för den finalen är här... Men nu den här helgen har jag ivrigt följt med ett världsmästerskap som tar plats i Philadelphia. Interflora world cup som är den största tävlingen för florister.

Det är 23 länder runtom i världen som deltar och från Norden är alla länder förutom Island med. Faktum är att igår när de 23 deltagarna skulle bantas ner till bara 10 inför dagens semifinal var det BARA Finlands representant som gick vidare bland de nordiska deltagarna. Pirjo Koppi, en mycket rosa kvinna, tävlar för vårt land och har tagit sig så långt som top 10.

 SN Per Benjamin + annanSkärmavbild. Floristen Per Benjamin (till vänster), Master of ceremonies

 

SN Pirjo koppiSkärmavbild. Pirjo Koppi tävlar för Finland.

 

Världsmästerskapet har sänts live och det har varit så roligt att se när alla fantastiska arrangemang har byggts upp under olika teman. De första uppgifterna ("Designer´s choice -Harmony of arcitecture", "Hand-tied bouquet - Strength of color", "Table of two - The power of flowers") har floristerna planerat det senaste halvåret medan andra uppgifter är överraskningar. Den första uppgiften bland semifinalisterna är en suprise box där alla får samma material att jobba med, men får själv välja hur mycket eller lite de använder till sitt arrangemang (som för övrigt är ett träd där deras personliga kreativitet ska komma fram).

Jag har själv aldrig tävlat i mitt yrke, och vet inte heller om jag skulle vilja göra det. Det ser väldigt roligt ut och jag skulle gärna göra något stort och genomtänkt igen. Under studierna gjorde vi någon gång stora rumsdekorationer som kräver helt andra ögon än vad en bukett eller litet brudbinderi kräver. Men tävla? Njä.

Juni 2013 gjorde jag mitt sista yrkesprov innan jag fick min florist-titel, det där viktiga som hela min utbildning bottnar i, binderi. Och det är närmast en tävling jag kommit, och då tävlade vi bara mot oss själva för att bli godkända och få vår florist-titel.

IMG 2648IMG 2647Två av mina egna binderiarbeten från studietiden.

Om du vill kan jag i något skede berätta mera om både floriststudierna och hur fantastiskt roligt det var den där dagen jag gick från "Trädgårdsmästare inom blomster och handel" till "Florist".

 


Rädda mig!

Skrivet av Sandra Neuman 01.03.2019

En av stadens byggnader har sålts och ska byggas om till bostadshus. I byggnaden finns en stor grönväxt som kommer bli hemlös om ingen tar sig an den. Jag har egentligen inte rum jag heller, men snart är det sommar och då kommer ljuset strömma in genom våra många, men små fönster. Då finns det utrymme -hur mycket som helst!

 

Det var ganska tur att min man jobbade hemifrån den dagen, så fick jag hjälp med att frakta hem den hemlöse fönsterfikusen.

 

IMG 2524SN vaxtakuten

...Praktiskt också med sparkföre ända till trappan så behövde ingen bära den. Nu behöver den bara lite kärlek (beskärning och mer jord) och en bra plats i sitt nya hem.


I år sår jag: KÅL

Skrivet av Sandra Neuman 28.02.2019

Taggar:

Det pratas väldigt mycket om sådder nu, både på bloggar och på alla trädgårdsgrupper. I mitt huvud är det stundvis väldigt intensivt också men inte så där hysteriskt som det brukar kunna vara (thank you mindfulness!). Jag ska så, men jag brukar föredra att invänta mildare väder för att kunna vara ute utan att förfrysa fingrarna.

 

Här är texten om det första jag sådde utomhus i år: Spenat och sommarblommor

Jag har betat av ett par sommarblommor redan, men vad mer planerar jag att så? Du som vill veta läser vidare, ni andra kan blunda.

 

I år tänkte jag försöka mig på kål igen. Det är en sån där grönsak som jag inte har orkat med varje år i och med de envisa skadedjuren (kålmal, kålfjäril och deras larver) som så gärna vill vara med och äta av skörden. Fiberduk hjälper jättebra mot dessa skråttar men då ska man inte ha en katt som tycker om att hoppa upp på dukarna. Varje år är det likadant, Nelson förstör fiberdukarna en efter en. Nu har jag investerat i ett mer hållbart alternativ för att orka testa igen -kålnät!

 IMG 2564IMG 2576

Vår frys har varit fylld med GRÖNKÅL, men vi har hittat så många användningsområden att vi nu i månadsskiftet februari-mars bara kan tillreda en maträtt till. Det säger en hel del om att vi inte kan odla för mycket grönkål iallafall. Och den är tacksam att odla eftersom det kommer ganska mycket av bara ett par plantor.

De sorter jag fastnat för är 'half tall' och 'dwarf green curled' och i år har jag också 'scarlet curled' som är lila.

 

 

SN blomsterkål vinter

BLOMSTERKÅL odlade jag första gången förra året och upptäckte nu i vinter att den var jättegod att gå och plocka i sig direkt från plantorna. I år tänker jag odla ännu mera av den, och inte bara i växthuset utan också på friland.

Sorter: 'Kalettes garden mix' och 'autumn star'

 

 

 

En rotsak som min fammo och faffa alltid hade som råkost åt oss när vi var små är KÅLRABBI. Den går också att ugnsrosta, steka och sätta i soppor... Men det visste jag inte när vår lärare i frilandsodling (under studietiden i Vasa) en gång frågade mig vad man ska använda den till -Vi hade bara ätit den rå.

'Delikatess weisser' och 'Wiener blå' (lila) är de jag testat.

 

 

 

KÅLROT har jag aldrig testat förut, men jag tycker det är en väldigt god rotsak att använda i rotmos, soppor, stekt, ugnsrostad och förstås också som råkost. 

Sorten jag ska testa i år heter 'best of all', så vi får väl se!

 

IMG 2574Svedjerova

 

Också ROVA hade min fammo och faffa väldigt mycket av och är lite av en nostalgi-gröda för mig. Svedjerovor har jag odlat tidigare och de är också väldigt goda, men jag letar fortfarande efter den där rätta sorten för mitt smaksinne.

I år ska jag testa sorten 'Goldana'. Svedjerovan jag odlat heter 'Enon kanta'.

 

IMG 2571IMG 2568

Visste du att RÄDISA tillhör samma familj (Brassicaceae) som kål? Därför listar jag den här tillsammans med alla de klassiska kålarna. Rädisor vet jag inte riktigt hur jag ska förhålla mig till. De kan vara så sjukt starka om man inte vattnar dem tillräckligt, och ingen i det här huset vill riktigt äta dem som de är. Men sedan upptäckte vi att de är fenomenalt goda att ugnsrosta!

De sorter jag har i lagret är 'Easter egg', 'Cherry belle', 'Diana' och 'Pink beauty'. Det är bara 'cherry belle' jag har odlat tidigare.

 

IMG 2569

 

En relativt ny favorit för mig är TATSOI och PAK CHOI. Det började med att jag köpte en salldspåse på reko innehållande en kruka pak choi. De tål lite frost så därför är de särskilt bra att plantera ut i växthus tidigt på året.

'Summer breeze', 'Joi choi' och 'green fortune' är pak choi-sorterna jag har testat på. Tatsoi-sorten heter inget särskilt.

 

KINAKÅL är ju gott, så då tänker jag att det är värt att testa! Jag har inte odlat den förr, så det blir spännande att se hur det går.

Sort: 'Wong bok'

 

SPETSKÅL är lite knepigt tycker jag, eller så är det bara som det verkar med alla de här skadedjuren. Men i år ska jag banne mig odla fram några spetskål för att se om det faktiskt är så mycket godare  än köpta huvudkål, som det sägs.

De jag ska odla är 'Express' och 'Early Jersey Wakefield'

 

IMG 2575

 

Avslutningsvis önskar väl alla sig ett eget hav av egna BROCCOLI och BLOMKÅL? Det ska jag försöka mig på i år. Blomkål har jag lyckats bra med hela två gånger tidigare och broccoli har jag haft en sprouting-variant av. 

I år blir det Blomkål 'snowball', Broccolo 'Romanesco', Broccoli 'Waltham' och Broccoli 'italian green sprouting'

 

Den här serien där jag presenterar vad jag ska så i år kommer jag sätta under taggen GRÖN19 för att jag själv enklare ska hitta inläggen igen.


Sallat i fönstret

Skrivet av Sandra Neuman 27.02.2019

Nu ska du spetsa öronen och ta till dig ett tips på det allra enklaste sättet att odla sallat i fönstret.

 

IMG 2509IMG 2522

 

Steg 1. Köp en ekologisk kruksallat i butiken (viktigt att den ännu är i kruka!)
Steg 2. Bryt av sallatsbladen och njut av dem till lunch
Steg 3. Hitta valfri behållare som tål mycket vatten
Steg 4. Sätt sallatskrukan i behållaren (t.ex. en tom creme fraise-burk)
Steg 5. Vattna så att den lilla jordklumpen inte torkar ut.
Steg 6. Plantera ner krukan i jorden utomhus (Kan hända du får ta till steg 1-2 om det är lite senare på våren)

Spenatsådden

Skrivet av Sandra Neuman 26.02.2019

Idag innan solen tittade fram, men det ändå kändes behagligt i luften, gick jag ut och sådde de första fröna. I tolv tomma godislådor sådde jag sommarblommor av olika slag medan en pallkrage i växthuset fick en omgång spenatfrön. Jag njöt och kände mig som en helt ny människa av den där korta stunden jag hann sitta i växthuset med jordiga händer.

 

Snöstatus 26 februari 2019:

SN snostatus

IMG 2507

 

Odlingslådorna jag grävde bort snön ur för en tid sedan (förra veckan väl?)  har smält fram ganska bra redan. Men det är inte riktigt så isfritt att jag kan börja hacka fram de morötter och palsternackor som gömmer sig där under.

 

 

IMG 2516

Citrontimjan, den som alltid är först att titta fram ur snön. Lika fin och fräsch som i höstas. Synd bara att jag är så dålig på att använda just citrontimjan.

 

 

IMG 2514

SN spenat februari

I höstas lämnade jag kvar spenat, mangold, vinterportlak och vintersallat i växthuset för att se hur de skulle klara sig fram till våren. Spenaten ser iallafall ut som att den gett upp. Allt ligger bara som löst bråte på jorden och det finns inte minsta spänst i någon del. Det kan vara fukten som gjort det, och jag tror att jag ska försöka lämna mer vädringshål i växthuset till nästa vinter.

Istället för den spenat jag krafsade bort sådde jag en ny omgång med de frön jag skördade i höstas.

 

En parentes.

Så här såg det ut i augusti när jag skördade frön:

SN spenatfron

 

Nu kan jag säga att jag officiellt är igång med sådderna utomhus. Jeij!


Artikeln om vintersådd

Skrivet av Sandra Neuman 26.02.2019

Som bonus en dag som denna, innan jag själv ska gå ut och vinterså, bjuder jag på artikeln jag skrev till vårvinterbilagan i början av månaden.

Skarmavbild 2019 01 29 kl. 11.30.49Skarmavbild 2019 01 29 kl. 11.31.04Skarmavbild 2019 01 29 kl. 11.31.26