Lagombackan sevendays header 2

About sommarblommor

Skrivet av Sandra Neuman 18.05.2018 | 1 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Min bloggkollega Caroline är rädd för att misslyckas med sommarblommorna i år. Det låter som ett inte så roligt problem, så det ska vi råda bot på!

Det som är så dåligt med våra finländska somrar är att de är olika från år till år. Blommorna som var fina från juni till oktober ett år behöver inte alls funka lika bra året efter. En del sommarblommor är känsliga för fukt och börjar mögla direkt det regnar en vecka i streck, andra tål inte torka alls och måste vattnas jättejätteofta för att hållas vid liv.

 

Image 48

Min rekommendation är att handla dina sommarblommor vid en riktig blomsterhandlare så kan du fråga vilka blommor ur deras sortiment som passar dina behov (och det årets väder).

”Ti som vejt” (de som vet), brukar jag lyssna till. Jag har inte erfarenhet av alla sommarblommor, långt ifrån, så då är det extra värdefullt för mig när mina kunder berättar. Då kan jag i min tur rekommendera vidare. Stjärnöga (spansk Marguerite) till exempel. Jag visste att det var en fenomenal växt som tål den svala försommaren, men att den står sig vacker en hel regnig sommar hade jag ingen aning om!

 

Här är mina fem bästa sommarblommor

1. Ringblomma. Det finns inget så tacksamt att så, och de blommar om och om igen ju mer man plockar.

2. Bägarranka (heter också dipladenia och mandevilla i handeln). Trivs när det är riktigt varmt och soligt och blommar hela sommaren.

3. Blåklint. Den sådde jag första gången 2014 och fortfarande finns avkommor från den i min köksträdgård.

4. Violer. Fastän det en vårblomma brukar de orka med långt in på sommaren. Och de blir bara finare ju mer de sträcker på sig. Om du vill byta ut dem i något skede så går det bra att plantera ut i rabatten istället.

5. Hortensia. De är lite knepiga med att inte stå för soligt och att de ska ha mycket vatten, men blommar vackert hela sommaren.

 

BeFunky collage 5från vänster: Sommarrudbeckia, Blåklint, Bägarranka.

 

 

Och de bästa tipsen?


1. Plantera om i större kruka när du kommer hem. De kommer i små krukor så att de ska vara lättare att transportera och odlaren ska få rum med större mängd. Det där räknas ut väldigt noggrant för att få mest ekonomisk vinst.

2. Om du inte har krukorna med sommarblommor under tak behöver du tänka på att regnvattnet måste kunna rinna bort. Finns det inga färdiga dräneringshål i botten är det bästa att antingen ta en annan kruka eller borra egna hål. Det går att sätta lecagrus i botten, men först behövs det ganska mycket och sedan kan det ändå komma väldigt långvariga regn som dränker blommorna.

3. Det kan tyckas överdrivet att behöva gödsla de blommor som man bara ska titta på i några månader. Men näring är bara hemåt och du kan överraskas med både otrolig blomprakt och superlång blomning om du skämmer bort sommarblommorna med lite nässelvatten eller ”rosa pulver”.

4. En del sommarblommor behöver rensas från utblommade blommor för att kunna fortsätta blomningen t.ex Luktärter, lobelia, zinnia och penséer. Tar man inte bort det utblommade så sätter växten frön och har därmed också nått sitt mål, att föröka sig, och dör bort.

5. De som är enkla att så löns det att så själv (och mycket) istället för att köpa färdigt stora (och dyra).

 

Det är sist och slutligen bara sommarblommor. En del av dem fröar av sig (ringblomma, blåklint, kamomill...) och nya plantor kommer upp nästa år medan andra inte är anpassade för våra vintrar och behöver övervintras inomhus. Men så länge du ger dina sommarblommor vatten, så går allting bra.

Kommentarer

  • Odlare 18/05/2018 10:46am (3 år sen)

    Mitt problem är rådjuren/hjortarna. de äter upp alla blommor (inte hela plantan, t.ex. pelargoner, julkaktus som jah har hängande ute över sommaren (här duger också bladen)..
    Vad ska man välja?

    • Sandra Neuman 21/05/2018 4:22pm (3 år sen)

      Oj nu har jag ingen erfarenhet eller kunskap alls om hur det är med hjortdjur i trädgården :/ Fråga på fb-gruppen istället :)

Skriv en kommentar