Lagombackan sevendays header 2

Äntligen björnbärstid

Skrivet av Sandra Neuman 30.08.2016 | 1 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Den här tiden brukar räkna som björnbärens tid. Stora, saftiga bär. Svarta som natten och riktigt goda om de får mogna tillräckligt länge. De övergår ganska snabbt från det rodnande stadiet till att vara svarta, men jag skulle rekommendera att vänta ännu längre fastän de ser färdiga ut. De ska nästan vara så färdiga att de faller ner i handen när man plockar dem. De ska se svullna ut, som om de nästan kunde explodera vilken sekund som helst.

 

JPEG image AABC5F8F2E01 10

 

I år har det känts som om de aldrig kommer att hinna bli färdiga. Snuvad på konfekten. Men så gick jag ut med en 1-liter stor skål och fyllde den till bredden. Sedan visade det sig att det var nästan på dagen förra året som jag plockade den första näven med björnbär.

 

JPEG image AABC5F8F2E01 11

JPEG image AABC5F8F2E01 12

 

Kärlet ser litet ut, men det är en liter. De här bären fick gå direkt i frysen (utan att passera gå. Hehe, gammal monopolskada), vi äter fortfarande blåbär, saskatoon och hallon så det är ingen som orkar äta upp allt direkt. Som tur är så går björnbär jättebra att frysa och använda i bakverk eller som kräm. För två år sedan när jag var på BB fick jag björnbärskräm till efterrätt. Det var den godaste kräm jag någonsin ätit, och får man själv bestämma hur söt krämen ska vara så blir det ännu bättre.

 

Nu håller jag tummar och tår för kung och fosterland att vi får en varm och fin höst som låter resten av bären mogna också.

Kommentarer

 • Milla 01/09/2016 11:32am (3 år sen)

  Åh, nu blir jag ännu mer sugen på att ha björnbär! Sååå goda, har ätit björnbär som växt vilt utomlands, och har drömt om att ha björnbär i trädgården i många år. Min andra hälft sätter sig däremot på tvären för han är rädd att det ska vara något elände som bara sprider sig... ? Han satte sig hårt emot hallon också, av samma orsak, men i år tog jag helt sonika saken i egna händer och bad min kusin om några hallonskott som jag planterade på ett ställe där vi ändå inte hade något annat. Tror nog han blir mer vänligt inställd till hallonbuskarna sen när vi får egna hallon att njuta av! ?

  • Sandra Neuman 03/09/2016 11:05pm (3 år sen)

   Det är helt klart värt alla taggar och skott att sätta ner lite björnbär. Vill man inte att de ska sprida sig hejvilt så går det ju alltid att sätta rotspärr runt så begränsas de iallafall lite grann :) Vi plockar 1 liter varannan dag nu och lägger i frysen -från en enda buske.

   • Milla 04/09/2016 11:58am (3 år sen)

    Wow, det skulle jag också gärna göra! Tror nog jag ska smuggla hem en björnbärsplanta, men kanske det får bli nästa år. ?

Skriv en kommentar