Lagombackan sevendays header 2

Årsrapport a'la Kuggelistan.

Skrivet av Sandra Neuman 31.12.2016 | 1 Kommentarer

BFF-Ellen tyckte att Kugge skulle få cred för den här listan, och jag lyder. Men. Nu känns det inte som att det skulle vara särskilt intressant att läsa om mig som privatperson, så jag tänker göra den här listan utifrån trädgårdsperspektiv - så långt som det nu går förstås. Varsågoda, det här är en slags årsrapport från Lagombackan.

 

Gjorde du något 2016 som du aldrig gjort förut?

Jag gjorde en varmbänk! Det var spännande på alla vis att först hämta hem rykande färsk hästskit och sedan springa ut i regn och rusk för att det inte går att låta bli att hålla koll på temperaturen. Sedan gick det kanske inte riktigt som det var tänkt, men med misstag i bakfickan så lär man sig.

Genomdrev du någon stor förändring?
Det skulle väl i så fall vara att vi flyttade hönshuset till garaget. Vår bil har inte stått där på många år eftersom det varit fullt med grejer. Då tyckte vi att vi lika gärna kunde låta hönsen få ha det stort så kan de trivas och värpa ägg åt oss.


Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Åtminstone blev ett par av våra närmaste vänner föräldrar till ännu en fin pojke. Och till råga på allt blev vi faddrar till gossebarnet också. Inte illa alls.


Vilket datum från år 2016 kommer du alltid att minnas?
Datum är verkligen inte min starkaste sida. Men bara för att min moster har födelsedag 11.11 så minns jag att det var fredagen den 12.11 som Sara Bäckmo föreläste i stjärnhallen här i Nykarleby.

JPEG image 5E904B023AF6 6
Dog någon som stod dig nära?
Lyckligtvis ingen riktigt närstående, men mycket olycka har det varit överlag. Däremot dog mitt plommonträd efter förra vinterns dåliga klimat. Det plommonträdet, ett ’onega’ fick jag till examenspresent av min mamma när jag blev färdig trädgårdsmästare 2010.


Vilka länder besökte du?
Oj vejt ni, jag kom mig inte längre än Malax för att hämta ett köksbord och skånsk blommekycklingar. Nästa år kanske vi kommer oss ända till Åland nu när min bror flyttar dit. Med lite tur skulle jag och trädgårdstjejerna komma oss till sydsverige för att titta på trädgårdar.


Bästa köpet?
Ur trädgårdsperspektiv. Alla pallkragar jag samlade på mig när ett företag sålde bort dem billigt. Eftersom det är så vått där vi har köksträdgården så är det omöjligt att odla direkt på friland, och med pallkragar slipper vi snickra och dessutom går det att stapla på höjden om man behöver det.


Gjorde någonting dig riktigt glad?
När man förklarat blomkålsodlingen för misslyckad men ändå hittar en stort och fint blomkålshuvud! Det gjorde mig överlycklig och förstås sugen på att odla blomkål i år också (och hoppas på att kålmalarna är färre än i år)

JPEG image E8ADC4CE3D3A 3blomkal1
Saknar du något under år 2016 som du vill ha år 2017?
Mer solljus i köksträdgården. Det finns en gigantisk hägg i hörnet av köksträdgården. Visserligen döljer den den jättejättefula fyrkantiga verkstadsbyggnaden bredvid, men jag kunde faktiskt stå ut med att se på den styggelsen ett par år om jag bara fick mer sol på mitt päronträd.


Vad önskar du att du gjort mer?
Sått mera sommarblommor. Det vore så härligt att få ha mer blommor omkring sig i köksträdgården.


Vad önskar du att du gjort mindre?
Hmm.. Jag kan faktiskt för inget i världen komma på vad jag eventuellt skulle ha kunnat göra mindre när det kommer till trädgården.


Bästa boken du läste i år?

Boken om Skillnadens trädgård! Men så är det också typ den enda boken jag har läst i år. Ja förutom Vem ska trösta knyttet och diverse babblarna-böcker.


Favoritprogram på TV?
Farmen. Jag skulle älska att få prova på att bo på landet, ha djur, kärna mitt eget smör och bada i en iskall sjö. Men så har jag en underlig förälskelse i operationssalar, så därför följer jag Greys anatomi ganska slaviskt.


Största musikaliska upptäckten?
Helt klart helmiradio! Det var den perfekta radiokanalen att ha på vid villan. Abba, Beatles, Michael Jackson och andra gamla pärlor. Nu lyssnar jag på samma radiokanal när jag snittar rosor på jobbet.


Vad var din största framgång på jobbet 2016?
Jag har äntligen blivit en självsäker florist som vågar ta för sig och vet att jag kan. Att vara kunnig och också visa det för kunderna skulle jag säga att är en av de viktigaste egenskaperna hos en försäljare.JPEG image AABC5F8F2E01 4


Största framgång på det privata planet?
Också här är det självsäkerheten som stått i centrum. Jag håller fast i min åsikt, och låter ingen trampa på mig. Jag har lärt mig att jag får vara precis den som jag är.


Vad spenderade du mest pengar på?
Jag skulle ljuga om jag sagt något annat än mat. Vi är dåliga på att köpa kläder och reser aldrig, men mat satsar vi ganska mycket på. Sedan är det förstås inte heller helt gratis att köpa en ny dator...


Något du önskade dig och fick?
Jag önskade mig en härlig färgskala på våra ägg, och nu i december när både Silvia och Viola började värpa blev min önskan uppfylld. Nu har jag chokladbruna, turkosa, olivgröna, vita, blåa och alla möjliga nyanser av beige.

JPEG image 0AED7BD7E26F 1


Något du önskade dig och inte fick?
Jag önskade mig ett överflöd av grönsaker ur egen köksträdgård, men något överflöd blev det inte tal om i år.


Vad gjorde du på din födelsedag 2016?
Vi kalasade till det rejält med tårta kaffe i trädgården med alla släktingarna. Ett åskväder fick jag också som en bonus.IMG 0023

IMG 0021


Vad fick dig att må bra?
Min trädgård får mig alltid att må bra oavsett om jag rensar ogräs, gräver, sår frön eller skördar färdiga grödor. Men att gunga med barnen är också ganska roligt.


Vem saknade du?
Min faffa. Det är hans stora grönsaksland som inspirerat mig så att få ta del av hans kunskaper skulle göra mig lycklig. Min faffa dog för 10 år sedan, men både han och hans grönsaksland brukar vara återkommande i mina drömmar.


De bästa nya människorna du träffade?
Viika! Jag är så glad över att hon praktiserade på Amalia i våras och att vi upptäckte hur bra vi trivdes tillsammans. Den dag Viika bestämmer sig för att bli florist så kommer hon att bli en superbra sådan.


Mest stolt över?
När jag blickar ut över en prunkande trädgård och en frodig köksträdgård är jag stolt. TÄNK att vi har skapat allt det här, brukar jag tänka. Och så funderar jag över hur det är möjligt att vi har hunnit på så kort tid.

JPEG image 15E1C03E0306 2

JPEG image 5191DF2ED401 4

IMG 0029


Högsta önskan just nu?
Att det ska bli ett perfekt odlingsår med många soldagar och lagom mycket regn så att man inte skulle behöva vattna så mycket.

image7


Vad tänker du göra annorlunda nästa år?
Mycket! Man lär sig hela tiden bara man vågar prova sig fram. Exempelvis ska jag använda mycket mer torrt material till vårens varmbänkar, så mycket mer bönor och ärtor, palsternacka, morot och sådant som jag vet att vi gärna äter mycket av.

Kommentarer

  • Kitty 05/01/2017 8:54pm (2 år sen)

    Jättebra lista! Kan hända jag plockar den... ;)

    Och vilka fina ägg!! Är lite sotis över din storlek på köksträdgården... Jag vill också breda ut mig sådär.. :)
    /Kitty

Skriv en kommentar