Lagombackan sevendays header 2

Att förbättra sitt hem

Skrivet av Sandra Neuman 02.03.2017 | 7 Kommentarer

Vet ni vad jag gör idag (förutom att gräla med barnen), jag drömmer om att möblera om. Inte bara möblerna utan också rum. Vårt hus nu är väldigt opraktiskt på alla sätt och vis, speciellt badrummet som inte är särskilt stort men ska rymma både dusch, klädskåp, tvättkorgar och tvättmaskin (ja och kattens sandlåda, men den står i duschskåpet när ingen annan står där). Köket är ofunktionellt med de få arbetsytor som finns och bara det där att ugnsluckan och diskmaskinsluckan öppnas mot varandra så att ingen slipper förbi; precis vid ingången till köket! Hur tänkte de där?

JPEG image CBE9FAE92A8F 1

 

Jag har många gånger i ren frustration skrikit ut att jag hatar vårt hus och vill flytta. Det kan ha varit PMS inblandat i situationen, men ändå. Det är för inget i världen funktionellt. INGET är funktionellt i vårt hus. Skulle jag inte vara så fäst vid området vi bor på och trädgården som vi har lagt ner så mycket tid och energi på, så skulle jag ge upp huset och flytta. Vi förstår så väl den familj som vi köpte av för nästan 10 år sedan. Då hade de också bott i här i 10 år och säkert nått samma punkt som oss, typ växt ur.

Idag när jag satt och grillade lördagskorv till lunch i vår lilla jötul i köket (innanför dörren, före diskmaskins- och ugnsluckan) fick jag världens största glödlampa ovanför huvudet. Ni vet så där bildligt talat när man kommer på en så fantastisk idé att man bara lämnar och stirra för att bearbeta tankarna. Idag kom den. THE idé!

 

JPEG image C96DC668A2E9 3

JPEG image C96DC668A2E9 4Här är den nakna sanningen om problemrummen. Och då ska vi inte ens prata om vindsvåningen och kaoset som råder där.

 

Så här är det. Vi har två stora rum i varsin ände av vårt hus, köket i mot väster och vardagsrummet mot öster. De här två kunde gott byta plats med varandra, så skulle vi få ett kök med bättre förutsättningar (och morgonsol!) och ett vardagsrum (med kvällssol) och den där spisen vi önskat oss hela tiden. Det här skulle kunna vara helt möjligt bara vi placerar diskho och diskmaskin mot väggen där badrummet är och på så vis få tillgång till avlopp och vatten.

En annan sak som är möjlig och som jag önskar mig är en öppnare planlösning. Ni vet så där så att man kan springa runt och jaga varandra som Emil och Ida gör i avsnittet där plättsmeten flyger pappa Anton rakt i ansiktet... eller så där som barnen gör så att de storknar av skratt när vi är vid min mosters. Vi har fått höra att det har varit ungefär så här förr någon gång, men att badrummet förstorades istället för att behålla genomgången (det var visserligen med dörrar och inte så som jag fantiserar om). Det finns alltså dörröppningar färdigt bakom tapeterna på båda sidorna bara att slå sig igenom.

Nu blir antagligen våra familjer nervösa att vi ska börja med det här nu ikväll. Risken finns ju, men det kommer inte ske. Men idén är kläckt och vi har en lösning som troligtvis skulle vara mer förmånlig än att bygga ut och dessutom kunna genomföras inom en rimlig framtid.

 

Att förändra, nej vänta, FÖRBÄTTRA vårt hem känns som ett måste småningom. Det. här. funkar. inte. Vi kunde rycka på axlarna och vara nöjda med det vi har, men det är vi inte. Jag är rädd att vi skulle ångra oss sedan att vi inte gjorde förbättringarna så länge vi behövde dem. För intressets skull har jag några frågor som ni hemskt gärna får svara på.

 

 1. Hur länge har du bott i ditt hus?
 2. Vilket skick var det när du flyttade in?
 3. Har du renoverat? Eller vill du renovera?
 4. Vad skulle du vilja ändra på?
 5. På vilket sätt blir det bättre om du renoverar?
 6. Har du andra tankar om att förbättra ditt boende på något vis?

Kommentarer

 • Charlotta 02/03/2017 6:45pm (3 år sen)

  Vi ska flytta till hus och renovera ? Planerna pendlar mellan gör om allt och bygg ut, och flytta in och gör bara det mest akuta..

 • Sofia 02/03/2017 8:39pm (3 år sen)

  Vi letar radhus och funderar mycket typ varje dag om hur mycket/lite vi är beredda att fixa om. Helst skulle vi nog inte vilja göra nåt, men sen drömmer jag lite om att hitta ett gammalt drömhus och fixa upp det totalt. Men det är nog inte riktigt nåt som kommer att hända en småbarnsfamilj som inte är så värst händig ;) Men det blir spännande att se vad ni hittar på med ert hus!

 • Hanna Stigzelius 02/03/2017 9:40pm (3 år sen)

  1. Vi har bott snart 3,5 år i radhuset!
  2. De tidigare ägarna hade ytrenoverat allt, nya golv, tak och ny trappa. Köket är från typ 2005 och badrummen original.
  3. Det enda vi gjorde var att måla på övrevåningen (båda rummen var ljusröda, och inte snyggt ljusröda utan grisbrunrosa!)
  4. Övre badrummets kakel är i nittiotalsgrönt förfärligt kakel med bord och allt. Huuu! Så absolut nytt badrum, men eftersom det är bara för ögats skull och inte har något med funktion att göra så får det vara...
  Köket skulle också behöva en uppfräschning, bänkskivan har definitivt sätt bättre dar och skåpen har lite små skavanker här och där. Också i köket har vi blåflammigt nittiotalskakel...
  En tredje grej vi funderat på är att dela in barnens rum i två, som det varit också tidigare. Men det nog först sen då Hubbe börjar skolan typ.
  5. Mest bara estetiskt bättre. Förutom rummet då, det skulle vara mer praktiskt om några år.
  6. Jag tror att vi istället för att börja remppa istället börjar leta annat... Vi skulle ändå vilja uppgradera oss så småningom och då känns det onödigt att sätta pengar på renovering just före det.

 • Emilia 03/03/2017 8:54am (3 år sen)

  1. Vi har bott i huset i snart 2,5 år.
  2. Inte beboeligt! Den förra ägaren hade haft 12 kattor inomhus, så den stanken! Hoho! Och tapeterna var rivna 1 m upp på väggarna, allt var original (dvs 30 år gammalt). Vilket leder in oss till punkt 3.
  3. Jo vi renoverade alla ytor direkt före vi flyttade in. Vitlaserade taket (totalt förändring det), nya tapeter, nya lister, ny golvmatta. Nytt kök, grovkök, ny inredning till både badrum och lill-wc. Rubb o stubb med andra ord. Ångrar inget nu i efterhand! Så värt det.
  4. Med utökning i familjen är det bara att konstatera att grovköket är alldeles för litet. Jo vi klarar väl oss kanske på 3, men sen...
  5. Mera utrymme :)
  6. Vi skulle i så fall bygga ut. Flytta badrum o bastu o bygga nåt mer sovrum. Då blir grovköket större då det skulle förstoras där badrum o bastu är nu. Eller så säljer vi och bygger nytt. Det här är då 5-årsplaner :D

 • Sandra 03/03/2017 7:13pm (3 år sen)

  Hur länge har du bott i ditt hus?
  -6 år

  Vilket skick var det när du flyttade in?
  -ny renoverat

  Har du renoverat? Eller vill du renovera?
  -ja, totalrenovering eftersom vårt hus tidigare var ett "pälsanhus". Men jag vill ännu renovera..

  Vad skulle du vilja ändra på?
  -ett till sovrum vill jag gärna ha

  På vilket sätt blir det bättre om du renoverar?
  -huset är inte planerat för en barnfamilj, dåligt med utrymme och för lite förvaring. Det skulle förhoppningsvis bli bättre..

  Har du andra tankar om att förbättra ditt boende på något vis?
  -rensa bort onödiga saker borde vi göra.

 • Netta 09/03/2017 10:18pm (3 år sen)

  1. Vi har bott i vårt hus ungefär 10 år.
  2. Då vi flyttade in var huset delat i två bostäder, vi bodde i den mindre. Hela huset, förutom ett badrum, var i princip orenoverat. Byggt på 1959. Lite ytor hade väl snyggats till då och då, men inget annat. Huset är min mans hemgård.
  3. Bottenplanet är grundrenoverat, förutom badrummet som renoverades på tidigt 90-tal. Källaren är orörd sånär som på bastuugnen och pannan byttes ut just före ägarbytet skedde. På vinden finns ett sovrum som inte har renoverats plus kallvind.
  4. Bottenplanet som vi renoverat är jag i stort nöjd med. Flera eluttag i köket sku jag vilja ha. Badrumsrenovering står på önskelistan, liksom basturenovering i källaren. Sen kunde man nog fixa lite i källaren i övrigt också, men det är nog inget som lär prioriteras på länge. Knappast något av det andra heller. Troligtvis är det status quo som gäller på renoveringsfronten flera år framöver.
  5. Förnyat badrum skulle göra tandborstningen roligare... ;-).
  6. Nej.

 • Oktobernilam 24/03/2017 2:55pm (3 år sen)

  Ett av mina favoritämnen! Vi har bott fem år i vårt hus, som var i gott skick trots att inget var fixat nyligen. Huset är från 50-talet, ombyggt från 2 lägenheter till en och grundrenoverat på 70-talet och det är i den renoveringen vi lever. Lite ytor är fixade senare, men huset var välhållet och vi ville bo in oss innan vi gjorde något. Vi har målat om i kök, vardagsrum och tv-gästrum och i ett par skrubbar. Just nu håller vi på att grundrenovera badrum och bastu i källaren. Köket kommer också att behöva renoveras i något skede, men jag hoppas det håller ihop ett bra tag ännu. Helst skulle jag vilja ha ett sovrum till, barnen på 8 och 10 delar rum och vi har inte gjort något alls på vinden eftersom vi ändå tänkt att vi skulle bygga om där. Nu ångrar jag att vi inte åtminstone målade sovrummen innan vi flyttade in, men då trodde vi ju det bara var en tidsfråga innan vi skulle åtgärda det. 5 år senare har inget hänt och tapeterna är fulast i stan. Ännu är det oklart om vi ska bygga om så vi får ett rum till eller helt enkelt offra tv-gästrummet. Vi har också funderat på en dörr ut i trädgården, till en terrass vi ännu inte har, från tv-gästrummet, det skulle vara najs. Då skulle vi få en uteplats med kvällssol och en dörr ut nästan direkt från köket. Högst på önskelistan, förutom att badrumsrenoveringen skulle vara gjord förstås, är nog det extra sovrummet. Och så skulle jag gärna komplettera vårt boende med flera djur...

Skriv en kommentar