Lagombackan sevendays header 2

Ättiksgurka och mera bönkok

Skrivet av Sandra Neuman 21.08.2016 | 2 Kommentarer

När frilandsgurkorna hade fått ligga och dra sig i saltvatten i 2 dygn mer än vad som var tänkt, fick jag tummen ur och gjorde inläggning. Så tog det ju sist och slutligen inte alls särskilt länge att koka upp en lag och lägga upp i sterila burkar. Nu har vi ättiksgurka en stund iallafall.

 

JPEG image 1F7DF17A19EA 1

JPEG image 1F7DF17A19EA 2

Och när jag ändå höll på i köket så förvällde jag bönorna och satte i frysen. När jag förväller bönor så rensar jag dem först, tar bort fästet och låter dem sedan ligga i kokande vatten i några minuter. Bönor bör förvällas eftersom det finns lektiner i dem, men kokar man bönorna en liten stund bryts enzymproduktionen. Till och med om man ska tillaga råa bönor så rekommenderas det att man först förväller några minuter och sedan kokar som vanligt.

 

JPEG image 1F7DF17A19EA 3

JPEG image 1F7DF17A19EA 4

JPEG image 1F7DF17A19EA 5

 

Jag hittade det perfekta verktyget för att förvälla grönsaker -korgen att skölja nypotatis i. Aha, nu kollade jag att jag hade skrivit om det redan, men eftersom jag inte kom ihåg det själv, så gör det kanske inget att jag nämner om potatissköljaren igen. Jag har märkt att det funkar bäst att ha hällen på högsta temperaturen ("boost" på vår) och bara låta en liten mängd bönor förvällas åt gången.

Next up är rödbetorna som ska läggas in också. Det är nästan lite som en livsstil att odla sin egna mat och ta tillvara allt "extra" inför hösten. Bara man kommer in i det så går det hur bra som helst att lägga kvällarna på förvällning och inkokningar. För mig känns det iallafall som att det går lättare för varje år.

Och har ni något häftigt recept på inläggningar eller annat som jag MÅSTE prova så får ni mer än gärna dela med er.

Kommentarer

 • Johanna 22/08/2016 7:31am (4 år sen)

  Kan man få lite tips på rödbetsinläggning. Har aldrig gjort det förut och har lite rödbetor som jag skulle vilja lägg in!

  • Sandra Neuman 23/08/2016 10:07am (4 år sen)

   Jag har heller aldrig gjort rödbetsinläggning, men jag tror inte att det är alltför svårt. Återkommer när jag har mer kött på benen ;)

 • Anna 22/08/2016 9:20pm (4 år sen)

  Hej! Jag har sökt en sådan potatissköljare i flera år, vet du var man får tag i dem?

  • Sandra Neuman 23/08/2016 10:06am (4 år sen)

   Jag hittade min på loppis, och blev överlycklig över fyndet :D Kanske det vore en idé att efterlysa på något loppis?

Skriv en kommentar