Lagombackan sevendays header 2

Balkongodling

Skrivet av Sandra Neuman 15.03.2017 | 3 Kommentarer

Kategorier:

Sarah på musikalbloggen har fått ett brinnande intresse för växter och odling, och jag är inte den som är sen att svara när någon ber om råd. Balkongodling är inget som jag har sysslat alltför mycket med, men jag kan berätta om hur våra balkonger sett ut i de lägenheter vi bott i under åren.

När mitt trädgårdsintresse vaknade på riktigt -det var ungefär samtidigt som jag började studera till trädgårdsmästare- bodde vi i en lägenhet på första våningen i ett trevåningshus i Roparnäs. Balkongen var liten, men vi hade kvällssol och dessutom var den inglasad. Jag grävde upp humle vid mammas och planterade i krukor. Sådde ärtor och blåklint i balkonglådor, köpte jordgubbsplantor, smultronplantor och hade örter i ett gammalt mjöltråg.

2008:balkong 1balkong 2

Det här var det första året vi odlade på vår inglasade balkong. Man behöver inte göra det så invecklat och börja odla potatis och morötter som kräver ett visst jorddjup. Ärtor, tomater, gurka, jordgubbar, smultron, bondbönor, dill, gräslök, sallat och rädisor är exempel på vad som fungerar utmärkt i helt vanliga balkonglådor eller krukor. Och blommor av alla de slag förstås. Jag har haft penseer under hela säsongen, indiankrasse, rosenbönor, pelargoner och andra sommarblommor.

Den andra sommaren vi bodde i lägenheten såg det ut så här.

2009:balkong 3

Vi hade inte alls lika mycket grönt det året, och det berodde väl helt enkelt på att jag var halvt utbränd och inte orkade riktigt. Men istället satt vi ofta och njöt av kvällsljuset och senare på hösten tände vi lyktor istället.

 

Sedan flyttade vi hem till Nykarleby, till en lägenhet med en stooor balkong. Där hade vi rum med både en soffa, kryddlåda, större matbord, rabarber, humle, jordgubbar och allt möjligt annat jag hittade på. Här var jag riktigt utbränd så tydligen har jag inte dokumenterat så jättemycket...

2010:balkong 4

...trodde jag! För nu hittade jag hur mycket som helst bara för att jag sökte lite till!

balkong 5balkong 6

Alltså. Mitt tips är att börja enkelt och testa lite vad som funkar där just du bor.

Kommentarer

 • Sarah 15/03/2017 12:33pm (4 år sen)

  Åh så ljuvligt! Jag har köpt frön till blommor av olika slag plus gräslök, persilja,dill, basilika, koriander, ruccola, sallat och rädisor! Nu är det bara krukor och odlingslådor som fattas.

  Men en fråga. Jag har två stora zinkämbare. Kan jag odla i dem? Borde dom ha hål i bottnen?

  • Sandra Neuman 15/03/2017 11:55pm (4 år sen)

   Det beror på om du har tak på din balkong eller inte. Har du inte tak så kan det ju regna ohejdat i hinkarna och då är nog risken stor att du får översvämning. I så fall tror jag att hål i botten behövs. Om du har tak över din balkong räcker det om du lägger lecagrus som dränering i kanske 1/3 av hinken och jord på det.

 • mm 15/03/2017 8:19pm (4 år sen)

  Kan man odla nått på en inglasad stekhet balkong? Solen steker på från ca 13tiden till kvällen.

  • Sandra Neuman 15/03/2017 11:56pm (4 år sen)

   Det blir säkert varmt där, men om du vädrar ordentligt så borde det cirkulera tillräckligt med luft för att ändå vara odlingsvänligt. Det är bara att leka att det är ett växthus så går det nog att ha både gurka och tomat i stora krukor/hinkar.

 • Johanna A 16/03/2017 6:15am (4 år sen)

  Ditt inlägg kom som på beställning! :D Jag är totalt nybörjare och har nu sått en massa skoj! Bor i lägenhet, tyvärr med relativt liten balkong, men har hittat 2 rätt bra piedestaler med plats för 13 krukor på ikea, så tror det kan lösa sig bra! :D Har lite problem med oregano och jordgubb, dom har bägge grott, men sen vill dom inte riktigt ta sig. Nåt konkret tips?

  • Sandra Neuman 16/03/2017 12:48pm (4 år sen)

   Vad roligt att höra! :D Och även den minsta balkong duger att odla på, man får bara hitta lösningarna.
   Jag har faktiskt aldrig sått varken jordgubbar eller oregano så tyvärr har jag inte riktigt något att komma med. De är kanske tröga i starten eller så skulle de behöva lite näring för att orka växa mer.

Skriv en kommentar