Bönhörd

tisdag 29 maj 2018 - 12:30 | 0 Kommentarer

Jag minns hur goda de smördränkta bönorna (Haricots verts-typ) var som fammo bjöd på när vi var små. De var mjuka men ändå krispiga. Det är den smakbilden som gör att jag år efter år sår mina bönor och njuter av de jag lyckas skörda (sedan köper jag kilovis från torget och fryser in inför vintern). Ibland går det bättre och ibland går det sämre, men så är det med alla grödor som är lite kinkiga av sig.

Bönor gillar inte om jorden är kall när man sår dem, men nu har vi haft sån otrolig sommarmånad att vi inte behöver vara oroliga för att jorden inte hunnit bli varm. Att jag sår bönorna först nu beror mest på att jag för det första glömde bort dem lite, och sedan också på klassikern "tidsbrist".

 

beans

Image 98

Man behöver inte nödvändigtvis blötlägga ärter och bönor före man sår dem, det går alldeles utmärkt att peta ner dem direkt i jorden och ändå få dem att börja växa. Att man blötlägger dem ger bara ett litet försprång eftersom grodden inte behöver trycka sig ut genom ett torrt och hårt skal. Dessutom kan man också utnyttja blötläggningen för att se vilka bönor och ärter som kommer börja växa (så där ifall man har en gammal påse och inte vill chansa).

 

Vill ni veta hur många papperskrukor man kan tillverka under den spännande filmen "Die hard 2"? Så här många

Image 95

...och då ska man minnas att det är en väldigt spännande film, så det är inte raketfart på tillverkningen precis.

 

I år satte jag bönorna och ärterna i små krukor och kärl så får de börja växa till sig så länge jag gör i ordning de riktiga växtplatserna åt dem. Det är onödigt arbete, men nödvändigt för att jag ska hinna med.

Taggar:

Kategorier:

°Köksträdgården

0

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar