Lagombackan sevendays header 2

Bryta ny mark

Skrivet av Sandra Neuman 18.04.2016 | 5 Kommentarer

Någon i mitt (mycket tysta) kommentarsfält frågade för en tid sedan hur man enklast bryter ny mark; alltså hur man till exempel gör en rabatt eller ett grönsaksland av en gräsmatta. Nu när det är på tapeten här hos oss ska jag ta tag i saken och försöka förklara med min mest pedagogiska sida.

Med facit i hand kan jag berätta hur man inte ska göra.

Man ska inte stå med sin spade och skala bort grässvålen för att komma sig ner till matjorden. I västa fall bor man på berg och tänker anlägga sin köksträdgård precis där det finns en svacka i berget så att det alltid börjar samlas vatten på våren. Ett snnat scenario är att det inte alls är matjord man stöter på, utan fyllnadsmaterial bestående av tegelbitar, stenar, lera och annat skräpmaterial.

Undertecknad har upplevt båda utgångarna och har därför också lärt sig en hel del under åren. Det absolut enklaste sättet att bryta ny mark är att bygga uppåt.

 

Nu när jag flyttade mina hallon så orkade jag inte gräva eftersom jag vet att pelarasparna har ordentligt med rötter precis där (och för att jag var lat). Istället satte jag tidningar direkt på gräset, hallonplantorna på och fyllde sedan på med jord. Överst satte jag ännu löv och annat täckmaterial. Det är så enkelt det är. Egentligen.

Vill man bryta ny mark men inte använda den direkt så kan man med fördel odla potatis under ett år. Det är ett sätt som många odlare använder sig av för att utnyttja den plätt som kanske ska bli till en prunkande blomsterrabatt året efter.

 

1. Täck gräset med våta tidningar (blöter man dem före är fördelen att de inte flyger iväg)

 

2. Fyll på med grenar, kvistar löv eller vad man nu har tillgång till. Grovt material underst och finare högre upp. Ett lager med halm är heller inte fel.

 

3. Efter det grövre materialet kan man om man vill, sätta matjord, men med potatis är det inte riktigt nödvändigt eftersom den går utmärkt att täckodla rakt på kompostmaterial.

 

4. Sätt din potatis. Vill man ge "päärona" ett försprång så ställer man dem ljust inomhus en vecka före så de hinner få groddar eller till och med rötter.

 

5. För att täcka potatisarna har jag använt mig av gräsklipp och halm, men här går det minst lika bra att använda det man har, eller matjord. Men gräsklipp och halm tycker jag att går finfint. Halvbrunnen kompost kan man också använda.

 

Bilderna här ovanför är från oktober 2015 när jag gick bananas och byggde många nya odlingsbäddar på precis det här sättet.

Det man gör är i princip att bygga en kompost som förmultnar på plats och småningom blir till jord. Det är precis det här som jag ska göra i år med mitt nya potatisland. I år blir det potatis och nästa år blir det något annat (baljväxter kan faktiskt vara på tur).

 

Hoppas det glädjer någon, och det här är faktiskt det allra lättaste sättet, så jag rekommenderar er att prova.

 

Nu ska jag själv snart sätta mig i bilen för att bege mig mot Jeppis, inhandla något kul vid Sunds och sedan bänka mig på NÖTs månadsmöte.

Kommentarer

 • Karola 18/04/2016 6:05pm (5 år sen)

  Kommer det inte snabbt in "laangrout" i planteringarna då man gör bänkar så där? Det värsta med trädgårdsodling är kvickrot, smörblomma och maskros, har du bra tips hur man ska slippa dem? Gör man tappar lusten helt...

  • Sandra Neuman 18/04/2016 11:37pm (5 år sen)

   Nu har jag min kvickrot under kontroll här på gården... men om man vill använda mark där det växer mycket besvärliga rotogräs så skulle jag lägga en rotspärr under och sedan bygga uppåt. Jag skulle helt enkelt inte våga chansa att den dör bort bara genom att täcka ordentligt. Varken kvickrot, kirskål eller åkervinda är såna ogräs som jag litar ens lite på.
   Det enda sättet att slippa kvickrot är kanske att täcka med presenning ordentligt under flera år så att den verkligen inte har en chans att överleva. Maskrosor drar du upp när du hittar dem, enklast är det att ta dem när de blommar och syns bra (likadant med jättebalsaminer. Huu, de är rena skräcken!).

 • Catti 18/04/2016 11:26pm (5 år sen)

  Det tipset tackar jag för, ska absolut testa.

 • Kitty 18/04/2016 11:58pm (5 år sen)

  Jättebra inlägg. ? Jag är lite för lat när det kommer till skötseln, inte att gräva och anlägga, så jag gör ju stenkanter på alla mina anläggningar. ? Har du nå besvär med att sköta gräset närmast bädden?
  /Kitty

  • Sandra Neuman 19/04/2016 9:14am (5 år sen)

   Jag täcker ju gärna alla gångar med tidningspapper och halm/spån för att slippa det där problemet ;) Nu med hallonen som kommer precis bredvid gräsmattan så blir det ju lite annorlunda. Staketet kommer ju också där bredvid, så då täcker jag nog ända till staketet (jag har ett galler längst ner för att förhindra krypande barn ;) så det håller också materialet på plats). Vi slipper inte heller med gräsklipparen riktigt nära, men vi har ju kaninen som ska ha gräs också ;)

 • Josefine 19/04/2016 3:32pm (5 år sen)

  Tack för tipset, tummen upp! Har också ett glödande hett tips på hur man inte ska göra:
  Man bör INTE låna farsans jordfräs och go bananas på ett gammalt igenväxt potatisland, tanken var att fräsa-torka-fräsa osv. Enligt min kära mormor är det så man tar död på ogräs innan man planterar. Här tvivlar jag ju inte på hennes kunskap. Men man bör då inte använda denhär metoden om man orkar fräsa två omgångar och sedan förtränger projektet resten av sommaren.
  Finnes: ett gammalt pääroland FULLT av överlyckliga brännässlor, långrot, maskros. Ja allt utom kirskål. Som vi drunknar i men faktiskt inte på just denhär plätten! Tydligen fick de bara nya superkrafter att att vi krafsade runt i jorden...
  Vad är rotspärr? Låteer som nånting jag kunde lära mej att älska, hehhe : )

  • Sandra Neuman 19/04/2016 5:36pm (5 år sen)

   Jag hade tänkt gå bananas med jordfräs ockå, men blev tack och lov förhindrad. Det sprider inte bara ut ogräset väldigt effektivt, utan hackar också sönder alla viktiga maskar :(

   Rotspärr är en duk som man kan sätta underst för att förhindra rotogräs att växa upp i sitt grönsaksland, blomrabatt eller kompost :) Finns nog på de flesta ställen som säljer trädgårdsgrejer.

 • Nina 24/04/2016 10:03pm (5 år sen)

  Gillar dessa bäddar och ska satsa på en imorgon :)
  Annars om jag nu gör en i rabatten för att odla blommor i, kan jag plantera nåt dit under tiden den blir till jord? Potatis, blommor?

  • Sandra Neuman 26/04/2016 11:42am (5 år sen)

   Absolut! Potatis är fantastiskt bra att odla för att få nya rabatter, men annars kan man bra ha blommor också. :)

   • Nina 27/04/2016 12:44am (5 år sen)

    Fint, det var det jag tänkte å. Tack för svaret!

Skriv en kommentar